Dodaj do ulubionych

Kontrowersyjny kemping w Chałupach

IP: *.chello.pl 13.05.04, 20:38
Ale skandal!! Mam nadzieje, że ktoś to cofnie?!
Obserwuj wątek
    • Gość: cx Re: Kontrowersyjny kemping w Chałupach IP: *.stenaline.com 13.05.04, 23:44
      standardowy przekret "urzedasow" Decyzja wydana "dzien przed" czyli wszystko w
      porzadku.Dobrze ze nie dostarczyli jej stronom juz po teminie 2 tyg na
      odwolanie.Akurat spotkalem sie z taka sytuacja w Gdyni gdzie warunki zabudowy
      wydano "dzien przed" 1 stycznia kiedy to tracily waznosc palny zagospodarowania
      terenu a decyzja wyslana zostala z 2 tyg opoznieniem spowodowanym "spietrzeniem
      prac w urzedzie" buchaha.Smaczku dodaje fakt ze teren polozony jest w
      bezposrednim sasiedztwie Troj.Parku Krajobrazowego.Kolegium odwolawcze raz
      rozpatrzylo odwolanie w ciagu bodaj 1.5 roku a drugie w ciagu 1.5 tygodnia :-))
      he he No coz zycze powodzenia mieszkancom Helu i trzymam za was kciuki
      • Gość: Jarek Re: Kontrowersyjny kemping w Chałupach IP: *.int.elnet.pl / 81.15.222.* 14.05.04, 13:31
        Ciekawe po ile była zrzuta dla dziennikarza od właścicieli innych campingów
        którzy tak dbają o srodowisko
    • Gość: Gal Anonim Re: Kontrowersyjny kemping w Chałupach IP: *.prasabalt.gda.pl / *.prasabalt.gda.pl 14.05.04, 09:27
      "Inwestor" ma pensjonat w Chałupach o nazwie Polaris. Ale niech sobie go ma,
      jakieś parę lat temu ten sam pan "kupił" odcinek przed wjazdem do Chałup od
      strony zatoki i postawił tam camping, co roku jakieś urzędy zabraniały mu
      prowadzenia tam tej działalności i nakładały kary na niego. Koleś zgarnia gruby
      szmal z sezonu letniego i opłaca mu się zapłącić urzędową karę i jeszcze
      zainwestować w rozbudowę.
      Jak widać w Polsce jak się ma łeb na karku i jakąś kasę i "ludzi" to można
      rozkręcic interes.
      Krew mnie zalewa bo jestem przeciw degradacji przyrody i jakiemukolwiek
      niszczeniu. Dlaczego nikt się nie weźmie na poważnie za tego kolesia. Widać
      teraz jak nieudolna jest władza albo podatna na wpływy biznesmenów.
      Ale jeśli zwykły kowalski ułamałby gałazkę przy krzaczku to napewno zostałby
      ukarany.
      Pan z Chałup dorobił się stopniowo na Polarisie teraz już kasa płynie do niego.
      Zobaczycie co się stanie za jakieś 10 - 15 lat. JA wolę o tym nie myśleć.
      • kszmigie Nie dajcie sie manipulowac...!!! 14.05.04, 12:00
        W Chalupach jest blisko 10 kempingow. Wszystkie oprocz "Polara" maja murowane
        budynki, i co dostaly pozwolenia? i co inne nie zaklocaja juz przyrody?
        Ciekawe ze wszystkie kepingi oprocz Polarisa zawsze razem podnosza ceny? Np
        wlasciciel Solara np jezdzi takim terenowym Mercedesem za 250tys sztuka, i
        niech jezdzi, ma ladny kemping sasiadujacy z Polarisem, bo dostal pozwolenie
        (sic!) ciekawe nie? Tylko Polaris mial nizsze ceny, i to sie nie podobalo
        wladzom, widocznie wladze lubia inne kempingi i dlatego Polaris do teraz nie
        mial jak inne kempingi pozwolenia na budowe porzadnych sanitariatow ktore beda
        sluzyly ekologii, jak na kemping w Uni Europejskiej przystalo....
        Mowicie o kilku budynkach, ale nie wspomnicie o tym ze to najwiekszy w
        Chalupach kemping, inny kemping moze miec wieksza liczbe budynkow na
        powierzchnie kempingu... Zreszta, Polaris i tak bedzie funkcjonowal, pytanie
        tylko czy bedzie dzialal ladny kemping czy urzedasy sie uwezma i bedzie
        dziadowski kemping z budami... WYBOR NALEZY DO CIEBIE MYSLACY WYBORCO !
        Kuba
        • cowabanga Re: Nie dajcie sie manipulowac...!!! 14.05.04, 13:06
          Mi sie wydaje że jest spółdzielnia innych właścicieli na właściciela Polarisa i
          robią mu pod górkę jak mogą. Otóż właściciel Polarisu nie uczestniczy w
          towarzyskich spotkaniach na których ustala się stawki na półwyspowych
          kempingach tylko bezczelnie dyktuje swoje, o zgrozo NIŻSZE stawki. Proponuję
          żeby "Gazeta" wyjśniła na jakich zasadach działają inne kempingi (tzn do kogo
          należą grunty i na jakiej podstawie są wykorzystywane jako kempingi) a na
          jakiej działa Polaris. Następnie proponuję przeanalizować wydarzenia z zeszłego
          roku (pogróżki, akty wandalizmu wymierzone w Polaris). A potem w ramach
          relaksu polecam latem wyjazd na załoczone do granic możliwości i zdrowego
          rozsądku kempingi półwyspowe na które wpuszcza się tylu ludzi ile się da i nie
          ma gwarancji że wychodząc rano z namiotu nie walnie się głową w samochód który
          właśnie co zaparkował bo właściciele nie mają jeszcze tej praktyki jaką jest
          zapewnienie minimum przestrzeni dla każdego mieszkańca kempingu myśląc tylko o
          kasie - no ale skoro mają chętnych to co im się dziwić - wolny rynek w końcu.
          frazesy o ochronie przyrody na odcinku z Władka do Chałup to mnie napawają
          śmiechem - zwłaszcza w seonie letnim tak się tam chroni wszystko że hej.

• Gość: Surfer Rzeczywistość wirtualna IP: *.dtcentrum.pl 20.05.04, 12:33
            Czytając artykuł o kempingu 'Polaris' miałem odniosłem wrażenie, że autor i
            jego rozmówcy opisują jakąś wirtualną rzeczywistość, która nie ma wiele
            wspólnego z tym, co można zobaczyć na Helu.
            A co można zobaczyć??
            1. Wbrew wyraźnej sugestii artykułu o 'nowym kempingu na Helu', Polaris
            istnieje od paru ładnych lat - bywam tam co roku i nie widziałem tam dziewiczej
            łąki ani lęgowisk ptaków, ale stado przyczep i namiotów oraz fatalne,
            tymczasowe sanitariaty i infrastrukture.
            2. Zarówno przed jak i za 'Polarisem' jest mnóstwo innych kempingów, które na
            niewielkim i zacieśnionym terenie mają mnóstwo stałych zabudowań
            3. Pomiędzy właścicielami kempingów trwa regularna wojna - oczywiscie chodzi o
            kase - ale - podobnie jak moi przedmowcy, nie widze zadnego powodu dla ktorego
            inne kempingi są wybetownowane na maxa a na Polarisie nie wolno postawić
            porządnego kibla. Właściciele konkurencyjnych kempingów są wściekli na
            właściciela Polarisa, który rzeczywiście ma rozsądne ceny i starają się go
            zablokować na wszelkie sposoby - na własne oczy widziałem kiedyś jak paru
            kolesi podpaliło mu w nocy nowo wybudowane sanitariaty...
            4. Nie rozumiem dlaczego Gazeta - którą skąd innąd czytuję i poważam - daje się
            manipulować i publikuje tendencyjne artykuły reprezentujące interesy
            lokalnej 'grupy trzymającej władzę'...

PS: Na marginesie, sytuacja Polarisa w tym roku jest iście Gombrowiczowska, bo
            na skutek wymogu 'sezonowosci kempingu', wszystkie stałe zabudowania na jego
            terenie (recepcja, kible itp) zostały wyposażone w .... KOŁA!!! i wyglądają jak
            wóz Drzymały!
            Hasło promocyjne dla turystów: POLSKA - NAJBARDZIEJ ABSURDALNY KRAJ W UE
    • Gość: Kuba Artykul totalnie tendencyjny. Wstyd mi za Gazete. IP: *.starcom.com.pl 20.05.04, 15:40
      Uwazam artykul za totalnie tendencyjny. Gdybym nie znal Helu, to przeczytawszy
      go tez bylbym oburzony. Ale fakty sa takie, ze Polaris jest jednym z 8 chyba
      stojacych jeden kolo drugiego kempingow miedzy Wladyslawowem a Chalupami,
      dotego stoi w samym srodku (bo istnieje - mniej lub bardziej legalnie - od
      wielu lat. Dlaczego niby pozostale 7 kempingow jest cacy, a jeden pomiedzy nimi
      powoduje katastrofe ekologiczna. Mnie to wyglada na nagonke na jego
      wlasciciela, podsycana przez konkurencje, bo Polaris ma nizsze ceny.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka