Dodaj do ulubionych

Gdańsk ma potencjał jak Zakopane i musi mieć Aq...

IP: 195.117.249.* 08.02.12, 10:51
Jestem jak najbardziej za basenem, ale nie rozbudowanym kolosem, którego utrzymanie będzie nieopłacalne. Podejdźcie do tematu rozsądnie, bez megalomani wielkości, a bedzie ok. Wybudujcie AquaPark za powiedzmy 40 mln złotych. Najważniejsze żeby miał w środku wymiarowy basen pływacki. Reszta, na tyle, na ile funduszy starczy.
Obserwuj wątek
    • Gość: wasad Gdańsk ma potencjał jak Zakopane i musi mieć Aq... IP: *.rev.pro-internet.pl 08.02.12, 10:59
      mam propozycje dla Pana Sowuli a popieram Pana Katke wara od moich pieniedzy bo nie dosc ze zbuduja za moje to jeszcze bede mial tyle placic co w Sopocie za poplywanie lub inne
      "przyjemnosci"?Dlaczego tak sie pan martwi o Gdanszczan pomartw sie Pan o Gdynie tez zasluguje na cudenko najlepiej w okolicach plazy. A nie gdzies w Redzie za prywatnym parkanem prywatnego osiedla.
      • kochanka.dorna Czemu pod artykulami o przekretach w Atomie Sopot 08.02.12, 15:44
        nie mozna wpisywac komentarzy? kto w wybiórczej tak zadecydował i kto mu za to się odwdzięczy? chyba odkąd nie dało się ukrywać, że oszukują siatkarki w tym klubie z miasta Sopot i w końcu zaczęły odchodzić bo straciły nadzieję na zapłatę, to wybiórcza drukując z musu artykuły nie pozwala na komentowanie... dziwne
    • Gość: Paul S durne władze Gdańska IP: *.internetdsl.tpnet.pl 08.02.12, 11:04
      Durne władze Gdańska wybudowały bezsensowny stadion gdzie się siedzi, pije piwo i ogląda biernie 22 facetów
      Na basenie samemu trzeba sie ruszać i to jest fundamentalna różnica.
      • Gość: Miro Re: durne władze Gdańska IP: *.rev.pro-internet.pl 08.02.12, 11:54
        Hola, hola!! Te durne władze zostały wybrane przez Gdańszczan, więc przystopuj trochę z tymi epitetami. Wiecej szacunku
        • kotek.filemon Re: durne władze Gdańska 08.02.12, 12:49
          > Hola, hola!! Te durne władze zostały wybrane przez Gdańszczan, więc przystopuj
          > trochę z tymi epitetami. Wiecej szacunku

Zatem jacy mieszkańcy takie władze...
    • Gość: chrum Popieram autora! IP: *.dynamic.chello.pl 08.02.12, 11:27
      Świetny kontr-artykuł dla tego podlizywania się pana Katki.
      Jest dla mnie oczywiste, że takie miasto jak Gdańsk z dużą liczbą mieszkańców i z dużą liczbą turystów powinno mieć taki obiekt. Tylko żeby to były prawdziwe atrakcje, sztuczne fale, super zjeżdżalnie, a nie taka lipa jak w Sopocie, bo tam cena/jakoś to tragedia i dlatego nie istnieją.
      • Gość: wasad Re: Popieram autora! IP: *.rev.pro-internet.pl 08.02.12, 12:19
        taa i jeszcze jedno jacuzzi wypelnione piwem.
      • Gość: rewers Re: Popieram autora! IP: *.metrolink.pl 08.02.12, 16:36
        i to wszystko koniecznie za darmo. tak jak mieszkania komunalne i inne rzeczy, które się mieszkańcom NALEŻĄ!
    • m.p.1970 Gdańsk ma potencjał jak Zakopane i musi mieć aq... 08.02.12, 11:50
      "Tak jest np. w Zakopanem, gdzie aquapark z widokiem na Giewont stoi przyklejony do hotelu.", tak, tak, tylko ten hotel jest od samego poczatku "for sale", niszczeje i jakos nikt go nie chce kupic.
      Ale tak in meritum: nie potrzeba przesadzonych aquparkow za pieniadze podatnikow, lecz zwyklych plywalni, cos w rodzaju orlikow, gdzie dzieci, mlodziez i emeryci za male pieniadze mogli by sie poruszac. A do tego kluby osiedlowe i dobrze oplaceni streetworkerzy i skonczy sie degradacja dzielnic, dresiarze i bazgroly na scianach.

• Gość: gt KTO zamówił poprzedni artykuł "przeciwAquaparkowy" IP: *.internetdsl.tpnet.pl 08.02.12, 11:55
      prokuratura powinna się zainteresować
    • Gość: xyz Tropical Island ? IP: *.adsl.inetia.pl 08.02.12, 12:01
      Hmm ciekawe jak wygląda rentowność tego obiektu pod berlinem ? Utrzymywanego całorocznie ...

Ogólnie jesli chodzi o AQUA PARK w SOPOCIE, to kogoś za przeproszeniem posrało, cena nie adekwatna do niczego, raz ukradli mi klapki, jestem studentem i nie stać mnie na nic innego niz 1,5h plywania w godzinach promocyjnych, a chetnie poszedłbym do sauny.

Około 80zł kosztuje całodzienne pływanie, zjedzalnie i wielki, świetny kompleks sauny (chyba z 20) w Druskiennikach na litwie... Sopot wypada przy tym cieńko,
    • Gość: Helikaon Re: Gdańsk ma potencjał jak Zakopane i musi mieć IP: *.dynamic.chello.pl 08.02.12, 12:03
      Nie zgadzam się że ma to być mały obiekt. Taki skazany jest na porażkę. Zwykłe baseny trzeba budować na dzielnicach przy szkołach.
      Gdańsk potrzebuje ogromnego aquaparku, bo tylko do takiego bedą przyjeżdżać ludzie. Ten w Sopocie jest za mały i żle zaprojektowany. W aquaparku musi być 6-8 zjeżdżalni, aby niestać w dużych kolejkach i nie marznąć. Pełnowymiarowy basen powinien mieć nie kilka torów, ale kilkanaście lub zbudować takie dwa baseny obok siebie.
      W kompleksie musi być hotel, ale można też ciekawie w komponować oceanarium jak w Bangkoku Sea World w jednym z centrów handlowych.
      Trzeba tylko podejść do tematu nieszablonowo a wierzcie mi że to na siebie zarobi.
    • Gość: Krzysztof Katka Gdańsk ma potencjał jak Zakopane i musi mieć aq... IP: *.agora.pl 08.02.12, 12:07
      Ja też bardzo chciałbym aquaparku w Gdańsku, ale czy to powód, by zamykać oczy na straty, które przynoszą podobne obiekty? A jeśli przynoszą straty, to który inwestor postawi taki obiekt? Gdzie pójdzie rodzina, która przyjedzie do Gdańska na wakacje? Do aquaparku za 100-150 zł, czy jednak za darmo na plażę?
      • Gość: Helikaon Re: Gdańsk ma potencjał jak Zakopane i musi mieć IP: *.dynamic.chello.pl 08.02.12, 12:28
        W miernym aquaparku nie zostawię kasy. W takim który mnie zachwyci bez mrugnięcia okiem zostawię taką kasę. W tym mieście i okolicach są też ludzie których stać na wydanie takiej kwoty. Fajny Aquapark przyciągnie turystów tych kilkudniowych nie tylko latem. Sam jeżdże z dziećmi po różnych tego typu obiektach w Europie i nie tylko. Kiedy byłem w aquaparku w Wiśle ( a nie jest to metropolia) było tam mnóstwo Rosjan. Da się to zrobić, tylko trzeba zrobic to porzadnie bez głupiego ograniczania się na atrakcjach i wygodach dla turystów, bo to one będą motorem który będzie finansował działanie tego "przybytku luksusu".
    • Gość: wyb Gdańsk ma potencjał jak Zakopane i musi mieć aq... IP: *.rev.pro-internet.pl 08.02.12, 12:26
      Zlituje sie nad Sowula i podpowiem jak to mozna zrobic - zalozyc spolke akcyjna, miasto wnosi
      grunt, przylacza i cala reszte spolka emituje akcje ktorych nabywcy - mieszkancy maja bardzo duze znizki na korzystanie z uciech, spolka po zgromadzeniu kapitalu rozpoczyna budowe, a co najwazniejsze akcjonariusze maja kontrole nad poczynaniami wladz spolki. Tylko to nie wypali a dlaczego bo we wpisach i artykule dominuje socjalistyczny sposob myslenia, niech nam wybuduja a potem za poldarmo bedziemy korzystac bo sie nam nalezy. Zielona Gora ma a my nie mamy!, istny skandal.Tyle ze Zielona ma a i tak zaiwania na nasze plaze.
    • Gość: Jarek Gdańsk ma potencjał jak Zakopane i musi mieć aq... IP: 62.61.47.* 08.02.12, 14:49
      Rzadko mi się to zdarza, ale muszę pochwalić GW i autora!

Absolutnie kapitalny artykuł!
    • Gość: ki Gdańsk ma potencjał jak Zakopane i musi mieć aq... IP: *.one.pl 08.02.12, 15:04
      śmiem tweirdzić, że jeśli tylko w tym awuaparku byłby wymiarowy basen i cena byłaby rozsądna to z pewnością chętnych byłoby dużo. W Gdańsku bowiem prawie wcale nie ma basenów!!! Nie ma ŻADNEGO 25 metrowego basenu na który możnaby się udać kiedy przyjdzie ochota i popływać ! Na parę basenów jakie są przy szkołach można się dostać tylko wykupując miesięczny lub wielomiesięczny karnet w szkole lub szkółce pływackiej po odstaniu swojego w kolejce. To nie jest normalne.
      W Sopockim aquaparku nie dość że baaardzo drogo to basenik do pływania płytki i mały.
    • bronimir Ja bym wolał marinę na Zatoce Gdańskiej. 08.02.12, 15:22
      Obecne snucie się kilometrami przez kanał portowy to nie jest najlepsze rozwiązanie.
      To może zostać jako marina reprezentacyjna, natomiast na Zatoce powinna powstać marina techniczna, gdzie szybko się wchodzi, załatwia się ważne sprawy i można lecieć w morze.
      Nabranie wody, paliwa czy prowiantu, wymiana części załogi nie musi zajmować całego dnia.
      Za planowaną kiedyś budową mariny w Jelitkowie przemawia też bliskość szpitala. Marina to tak jak wyciąg narciarski czy kolejka linowa w Zakopanem dodatkowo połączona z drogą dojazdową.
      Na razie to Gdańsk wygląda jak Zakopane bez "zakopianki" i kolejki na Gubałówkę, ładny ale trudno dostępny dla żeglarzy.
    • Gość: H2O Aquapark w każdej gminie... IP: *.dynamic.chello.pl 08.02.12, 15:56
      Aquaparki są atrakcją w sezonie zimowym, kiedy nie można się kąpać w morzu, jeziorach czy otwartym basenie.
      Trójmiasto jest atrakcyjne turystycznie głównie w lecie.
      Każda większa wiocha ma aquapark...
      Zatem aquapark w Gdańsku nie wpłynie na podniesienie jego atrakcyjności turystycznej.

O wiele ciekawszym i tańszym pomysłem były by - bezpłatne - odkryte baseny ze słoną wodą zlokalizowane przy plaży. Dla tych, którym woda w morzu wydaje się trochę za zimna, w basenie szybko się nagrzeje.
    • Gość: liczykrupa Szanowny Panie Redaktorze, IP: *.dynamic.chello.pl 08.02.12, 17:14
      problem nie tkwi w środkach na budowę, ale na utrzymanie.
      • Gość: Ax222 Re: Szanowny Panie Redaktorze, IP: 213.192.80.* 10.02.12, 09:04
        A co ten pismak wie o ekonomii?

Miasto wpakowało się w utrzymanie kilku innych wielkich obiektów, więc - co tam - zbudujmy ich jeszcze dwa razy tyle.

To samo zrobiła Hiszpania, jakby ktoś nie wiedział. A czym się to skończyło, nietrudno się dowiedzieć.
    • hollowcat a po co nam aquapark? porządny duży basen !!! 08.02.12, 18:08
      i to bez chlorowanej wody by się przydał, z cywilizowanymi szatniami gdzie jest chociaż trochę prywatności.
    • Gość: as Zamiast ECSu basenów z 6 byłoby... IP: *.limes.com.pl 08.02.12, 18:25
      POszło w ECS.
      • Gość: pol Re: Zamiast ECSu basenów z 6 byłoby... IP: *.chelmnet.pl 08.02.12, 23:45
        no no, a ten redaktorowi katce już się bardzo podoba mimo że będziemy do ecs dokładać że ho ho
    • Gość: witek Gdańsk ma potencjał jak Zakopane i musi mieć aq... IP: *.dynamic.mm.pl 08.02.12, 19:23
      Poproście płemiela i Nowaka. Przymusza jakąs spółke skarbu państwa do zasponsorowania akwaparku i będzie git i światowo. PGE już na życzenie premiera płaci za tytul PGE Arena miliony to co tam można zmusić jescze parę innych firm państwiowych do bulenia na trójmiasto.
    • Gość: lith Gdańsk ma potencjał jak Zakopane i musi mieć aq... IP: *.ssp.dialog.net.pl 08.02.12, 23:06
      Nie jestem z 3miasta, więc moja opinia może będzie bardziej obiektywna. Szczerze- zdziwiło mnie to, że sopocki aquapark przynosi straty, bo na tle polskich aquaparków wypada jednak całkiem nieźle- a rwącej rzeki nie widziałem w żadnym innym aquaparku, a trochę ich zjeździłem. Może rzeczywiście za wielki nie jest , ale większość tych budowanych teraz jest zdecydowanie mniej atrakcyjna. Tylko tu jest różnica- w górach, gdzie w każdej miejscowości gdzie są wyciągi stawiają aquaparki mają one łatwo, ponieważ z wyciągami narciarskimi żyją one raczej w symbiozie, a nie w konkurencji. Osoby przyjeżdżające na narty po dniu na stoku chętnie lecą do takiego auqaparku- nawet jak tam nic ciekawego poza ciepłą wodą i kilkoma wodotryskami w sumie nie ma. W 3mieście nie jest tak łatwo, bo aquapark raczej będzie konkurował z morzem- ale i tu nic straconego, bo masa aquaparków znajduje sie w nadmorskich miejscowościach i ma się dobrze. Mało tego- sporo jest miejscowości, mających po kilka aquaparków, gdzie one są praktycznie jedyną atrakcją... i też mają się dobrze. Tylko właśnie to nie może być basenik gdzie po 2-4h nie ma co robić, bo nikt tu nie będzie przychodził sie wygrzać po nartach- tu rzeczywiście musiałyby być atrakcje, które by przyciągnęły turystów- tak, bo głównie taki obiekt byłby nastawiony na turystów. Oprócz basenów, zjeżdząlni, jakieś nietypowe eventy, jakieś koncerty (jak wspominana wyżej tropical island, która swoją drogą jest dość średnia na dłuższa metę i największą atrakcją jest tam sam hangar). Nie mogłaby być to przerośnięta miejska pływalnia. To musiałoby być coś na prawdę unikalnego, najlepiej połączone z plażą, morzem, mariną, jakimś molo i innymi atrakcjami, dobrze skomunikowany z miastem i dobrze rozreklamowany. O, wtedy to miałoby sens. Nie aquapark za 40 mln, a za 400, czy 800 mln.
    • Gość: Ax222 Gdańsk ma potencjał jak Zakopane i musi mieć aq... IP: 213.192.80.* 10.02.12, 08:59
      A ja - zamiast aqaparku z wejściem za parędziesiąt złotych - chciałbym mieć na osiedlu basen, do którego by mozna wejść przynajmniej raz na tydzień i za paręnaście złotych.

Bo co z tego, że miasto wybuduje za swoją kasę obiekt, skoro mnie - miejskiego urzędnika - nie będzie stać na wstęp do niego?
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka