Dodaj do ulubionych

Ranking najlepszych szkół Trójmiasta: Złota dzi...

IP: 178.19.190.* 14.04.12, 11:22
Nie chodziłem do LO w trójmieście, ale osoby po trójce gdyńskiej wcale jakoś specjalnie się nie wyróżniają, radzą sobie tak samo jak inni, jedni lepiej, inni słabo. Znak trochę osób po tej szkole i jednak mają średnią opinię na jej temat... jak ktoś startuje w olimpiadach to ok, jak przeciętny uczeń to nie nauczy się więcej niż w innym LO, wręcz przeciwnie tylko niepotrzebne nerwy i presja wtedy.
Obserwuj wątek
    • Gość: Absolwentka Re: Ranking najlepszych szkół Trójmiasta: Złota d IP: *.mlyniec.gda.pl 14.04.12, 13:04
      Bo samo skończenie Trójki nie gwarantuje dożywotniego kontraktu na sukces... Fenomen tej szkoły polega na tym, że stwarza ogromne możliwości, z których można korzystać lub nie. I dostosuwuje się do każdego ucznia indywidualnie wg jego potrzeb. Właśnie wbrew obiegowej opinii to ta szkoła służy uczniom, nie odwrotnie i na tym polega jej sukces. A ludzie owszem - tacy jak wszędzie, dlatego różnie później sobie radzą.
    • Gość: barbamarta Re: Ranking najlepszych szkół Trójmiasta: Złota d IP: *.dynamic.mm.pl 14.04.12, 13:25
      Bzdura!
      Na studia wyższe, w kraju i zagranicą, na bardzo dobre uczelnie,
      dostaje się więcej absolwentów Trójki, niż z innych liceów w Trójmieście.
      Można to sprawdzić.
      Pozdrawiam.
      M.
      • Gość: Ami Re: Ranking najlepszych szkół Trójmiasta: Złota d IP: *.igua.fi 14.04.12, 14:55
        A na studia nizsze?
      • Gość: aaaah Re: Ranking najlepszych szkół Trójmiasta: Złota d IP: *.satfa.nl 15.04.12, 05:24
        A potem, już na rzeczonych studiach taki "genialny" absolwent III LO w Gdyni na pytanie co powstaje w reakcji węglanu wapna z kwasem solnym odpowiada że... wodór. Albo szuka ogniska elipsy poza samą elipsą. Potrafi też twardo i z dużym przekonaniem twierdzić że prędkość światła w próżni wynosi 300 000 km/h a gęstość substancji obliczamy mnożąc jej masę przez objętość (wszystkie przykłady z trudu edukowania "absolwentów trójki" na UG wzięte).

Potrafią ci absolwenci doskonale rozwiązywać testy, recytować formułki i wyuczać się całych akapitów na pamięć. Z samodzielnym myśleniem, zrozumieniem czego właściwie się uczą i jak to zastosować do zagadnienia odrobinę innego niż to opisane w formułce/akapicie - jest już znacznie gorzej.

Ale to już właściwie ogólna przypadłość całego systemu naszej edukacji podstawowej i średniej - uczy zakuwać, recytować, powtarzać i zaliczać, nie uczy myśleć.
        • Gość: Wykladowca PG Re: Ranking najlepszych szkół Trójmiasta: Złota d IP: *.metrolink.pl 15.04.12, 13:42
          Potwierdzam powyższą opinię. Może miałam pecha, ale wszyscy absolwenci gdyńskiej "Trójki" jakich próbowałam edukować, z matematyką mieli kłopoty. Szczególnie Ci po międzynarodowej maturze :(
          • Gość: mona77 Re: Ranking najlepszych szkół Trójmiasta: Złota d IP: *.dynamic.mm.pl 15.04.12, 15:00
            A ci z klas matematycznych też mieli problemy?
            Matematyka w klasach przygotowujących do mm nie jest na kiepskim poziomie, wiadomo.
        • Gość: Krociech Chyba nie chcesz powiedzieć IP: *.abaks.pl 15.04.12, 20:25
          że uderzył im do głowy stężony kwas węglowy?
    • Gość: mieetek topolówka IP: *.internetdsl.tpnet.pl 14.04.12, 15:45
      prosiłem Dyrektor tak zwanej Topolów ki o przyjecie do szkoły dziecka chorego -mającego
      problemy natury emocjonalnej .Takie dziecka posiada szkołę macierzystą , ale uczy się w placówce podległej służbie zdrowia .Pani Dyrektor pomimo obowiązku udzielenia pomocy najpierw udzieliła mi wykładu na temat poziomu szkoły ,ilości uczniów ubiegających się o jedno miejsce - po czym stwierdziła iż takie dziecko nie może uzyskać świadectwa tak wybitnej
      placówki jakim jest jej liceum .Dobrze się stało ,że dziecko nie uczęszcza do takiej szkoły -bo co to za szkoła ,której dyrektor nie chce pomóc chorej osobie .Nie chce pomóc z tak błahego i durnowatego poglądu Dyrektor -taka osoba chce być absolwentem Topolówki ?.Proponuje zastanowić się nad dalszym kierowaniem placówką p . Dyrektor - to wstyd ,że ktoś kto ma obowiązek uczyć młodzież ,postępuje w opisany sposób .Conradinum ma niewątpliwie większe tradycje i dla Dyrekcji nie ma znaczenia że ,ktoś, taki będzie posiadał świadectwo tej uczelni .wyznają prawidłową zasadę
      -jeśli możemy pomóc to pomożemy i co najważniejsze pomagają .
      • Gość: la Re: topolówka IP: *.ip.media3.com.pl 14.04.12, 17:21
        Nie rozumiem, najwyraniej dziecko się nie nadawało, może uczyło się słabo faktyczynie i miało mizerną opinię psychologa. Jakoś ja byłam chora , nie musialam zdawac /pisać zadnych egzaminów ale uczylam się bardzo dobrze w poprzedniej szkole, psycholog ocenił że mogę isc do dobrego liceum wiec liceum musiało mnie przyjąć bez gadania. Tyle że najblizsze liceum miejsca zamieszkania musi przyjac chorego.
        • Gość: mieetek Re: topolówka IP: *.internetdsl.tpnet.pl 14.04.12, 20:22
          no właśnie ! musi przyjąć chorego .
          tylko p Dyrektor nie mieściło się w głowie -jak to ?
          chore dziecko ma być przyjęte do tak renomowanego liceum ?
          a dzieciak mieszka na Partyzantów .
          uzyskać świadectwo topolówki ? to świadectwo najbardziej bolało Dyrektor !
          a jednak powiedziała NIE ! dlatego nie wierze, że jest to odpowiedni człowiek na odpowiednim stanowisku !
          mam żal do dzisiaj bo jestem pewny , że gdyby zapytać publicznie czy Dyrektor pomaga
          chorym , niepełnosprawnym .................
          na moje szczęście są normalni Dyrektorzy szkół którzy pomagają takim osobą ........
          i nie noszą z typowego narcyzmu majtek z napisem TOPOLÓWKA
          • Gość: do mieetek Re: topolówka IP: *.sm-rozstaje.pl 15.04.12, 00:55
            Wykorzystywanie choroby dziecka do spełniania swoich ambicji jest niemoralne.
            • Gość: ana Re: topolówka IP: *.dynamic.chello.pl 15.04.12, 16:06
              ale TY CHYBA SAM SOBIE ZAPRZECZASZ ,jak zrozumiałam to Ty chciałeś zapisać dziecko do "topolówki " , pani dyrektor to nic do gadania nie miała przepisy wyraźnie mówią że w przypadku gdy dzieci mają tą samą ilość punktów to pierwszeństwo ma dziecko z orzeczeniem ale gdy ma za mała liczbę punktów to nici z tego i to nie dyrektor przyjmuje ale to jest elektroniczny nabór i nic nie można kombinować bo nie przejdzie
      • Gość: lol Re: topolówka IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.01.13, 20:07
        Nie dziwię się Dyrektorowi ;) Szkoła to nie instytucja charytatywna.
    • Gość: s Ranking najlepszych szkół Trójmiasta: Złota dzi... IP: 95.158.65.* 14.04.12, 18:41
      Słaby ranking, brakuje mi tu XX lo w Gdańsku, które bardzo dobrze trzyma poziom i oprócz dobrych wyników w nauce stwarza przyjazną atmosferę dla uczniów :)
      • Gość: karmin Re: Ranking najlepszych szkół Trójmiasta: Złota d IP: *.net.stream.pl 15.12.12, 17:00
        zgadzam się, XX to wspaniałe liceum, tolerancja 100% dla wszystkich, inaczej niż w uważanej za lepszą VIII
    • Gość: ja NIE KLIKAM! IP: *.play-internet.pl 14.04.12, 21:19
      Sku...syństwo.
    • Gość: koza Ranking najlepszych szkół Trójmiasta: Złota dzi... IP: *.pool.mediaWays.net 14.04.12, 21:20
      a co z 2-ka we wrzeszczu? zawsze myslalam ze byla w czolowce? hmm szkoda...
      • Gość: ana Re: Ranking najlepszych szkół Trójmiasta: Złota d IP: *.dynamic.chello.pl 15.04.12, 15:47
        niestety 2-ka spada na łeb i szyję od jakiegoś czasu jest poza 10 w gdańsku , EWD też nie wskazuje że uczniowie się rozwijają ( w tym roku EWD dodatnie miały m.in. XX, VIII, V, nawet III nie miała ) dla niewtajemniczonych EWD - ewaluacyjny wskaźnik dodatni to jest to różnica między tym z jakimi możliwościami dziecko przychodzi i jak wypada na maturze - każdy uczeń badany jest indywidualnie - pod uwagę brane są wyniki gimnazjalne + oceny na koniec III klasy gim i po trzech latach wyniki matury + oceny z III LO
        • Gość: ...;( Re: Ranking najlepszych szkół Trójmiasta: Złota d IP: *.tktelekom.pl 30.06.15, 14:50
          Oj Narodzie - po co wprowadzasz innych w błąd - EWD to edukacyjna wartość dodana a nie jakiś wskaźnik dodatni. Którą to złotą szkołę kończyłaś?
    • Gość: suiciudum A które liceum przoduje w próbach samobójczych???? IP: *.mlyniec.gda.pl 15.04.12, 07:11
      A które liceum przoduje w próbach samobójczych????
      Młodzież mamy teraz wrażliwą i EMOtywną ;-)
    • Gość: alfred Ranking najlepszych szkół Trójmiasta: Złota dzi... IP: *.ip.jarsat.pl 15.04.12, 10:22
      Lipa ten sondaż. Od kiedy ósemka jest lepsza od dwójki wrzeszczańskiej, której w ogóle nie ujęto. Wystarczy prześledzić progi punktowe do liceów i to jest prawdziwy wyznacznik jakości szkoły. Także lipa.
      • Gość: ddd Re: Ranking najlepszych szkół Trójmiasta: Złota d IP: *.metrolink.pl 15.04.12, 13:55
        Gość portalu: alfred napisał(a):

> Lipa ten sondaż. Od kiedy ósemka jest lepsza od dwójki wrzeszczańskiej, której
        > w ogóle nie ujęto. Wystarczy prześledzić progi punktowe do liceów i to jest pra
        > wdziwy wyznacznik jakości szkoły. Także lipa.

"Progi punktowe do liceów" - rozumiem, że chodzi tu o moment przejęcia do LO.
        Jeśli to jest według Ciebie wyznacznik jakości szkoły to przepraszam. Takie progi mówią o ilości kandydatów w stosunku do ilości miejsc, czyli o popularności, a nie o jakości kształcenia.
        To trochę tak, jakby powiedzieć, żę muzyka Dody ma wyższy poziom od muzyki poważnej, bo Doda sprzedaje więcej płyt... (pomijam kwestię gustu)

Według mnie jedynym (nie mówię, że doskonałym) miernikiem poziomu LO może być matura, aczkolwiek powinno się również brać pod uwagę to, co nazwano w artykule wartością dodaną. Dodatkowe punkty powinni dostawać Ci, którzy dostają nienajlepszy "narybek", a osiągają dobre wyniki na maturze. Nie jest sztuką edukować samych geniuszy.
        • Gość: sondaz Re: Ranking najlepszych szkół Trójmiasta: Złota d IP: *.dynamic.chello.pl 15.04.12, 15:20
          otóż edukować geniuszy jest sztuką i to dużą
    • Gość: Oi! Ranking najlepszych szkół Trójmiasta: Złota dzi... IP: *.dynamic.chello.pl 15.04.12, 14:25
      Śmiech ten ranking. Jak można porównywać katolickie i prywatne szkoły z ledwo dyszącymi szkołami publicznymi? Wiadomo jak tam wygląda nauka. Oceny niższej niż 4 się nie postawi bo zaraz będzie afera w stylu "Płacę, wymagam".

O jakości szkoły powinny decydować wyniki matury, olimpiady i na jakie uczelnie trafili absolwenci. Pisząc uczelnie mam na myśli państwowe szkoły wyższe a nie akademie paznokcia.
      • Gość: Krociech Ale IP: *.abaks.pl 15.04.12, 20:24
        tu właśnie są takie kryteria, nie oceny wystawiane przez szkołę.
    • Gość: amona Re: Ranking najlepszych szkół Trójmiasta: Złota d IP: *.dynamic.chello.pl 15.04.12, 15:54
      też wiele dobrego słyszałam o XX i chyba bardzo pnie się w górę myślę że,za parę lat może być jedną z najlepszych szkół ale na to trzeba poczekać, mój syn chodzi do V i ja potwierdzam że to bardzo fajna , przyjazna młodym ludziom szkoła ale też dostaje najlepszych i łatwiej utrzymać poziom niż do niego dojść - z miernymi uczniami cudów się nie zrobi i nie od szkoły to zależy
      • Gość: karmin Re: Ranking najlepszych szkół Trójmiasta: Złota d IP: *.net.stream.pl 15.12.12, 17:02
        XX super , polecam :)
    • Gość: LOL Re: Ranking najlepszych szkół Trójmiasta: Złota d IP: *.bema.one.pl 16.04.12, 22:48
      gó... pradwa
      • Gość: ziomo Re: Ranking najlepszych szkół Trójmiasta: Złota d IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.04.12, 21:41
        A gdzie jest I LO w Sopocie ??? Bardzo fajna szkoła dla kreatywnych ludzi gorąco polecam :)))
    • jannormalny24 Ranking najlepszych szkół Trójmiasta: Złota dzi... 27.04.12, 15:53
      wiele,wiele lat temu chodzilem do technikum samochodowego w gdansku szkola trwa 5 lat minelo prawie 40 lat.boze jaki ja glupi wyszedlem z tej szkoly.po jaka cholere ja sie tam uczlem polskiego matematyki ,chemi fizyki, i innych glupot,zamiast obslugi samochodu powinni kupic 10 starych samochodow a uczniowie przez 3 dni w tygodniu powinni je rozkrecac i skrecac, i to uczen powinien to robic a nie nauczyciel jakk to bylo za moich czasow. po jaka cholere bylo mi znac dzidow mickiewicza i tego sie bali uczniowie ,mozna bylo niezdac do nastepnej klasy.wszystkie glupie przedmioty powinne byc nieobowiazkowe.ja ze szkoly mam wyjsc fachowcem a nie durniem we lbie napchana teoria a ja nie umialem wymienic klockow hamulcowych.wszyskiego nauczylem sie w rok jak pracowalem na warstacie.dalej nie znam dziadow,ale portafie wyjac pompe wtryskowa w tdi wlazyc nowa i auto pojedzie.mowie wam zeby to zrobic trzeba miec duze doswiadczenie ,ale ku... co robia w szkole uczniowie,watpie zeby ktory to potrafil zrobic jak by w technikum robili to na warsztatach to by ze szkoly wychodzili fachowcy a nie DZIADY
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka