Dodaj do ulubionych

Gdzie najmniej zapłacimy za odbiór śmieci? RANK...

IP: *.am.gdynia.pl 22.05.13, 09:43
Dajcie to na 300 stronach będzie wygodniej i przejrzyściej.
Obserwuj wątek
    • Gość: gdanszczanka Gdzie najmniej zapłacimy za odbiór śmieci? RANK... IP: *.gumed.edu.pl 22.05.13, 10:08
      Gdańsk na przekór mieszkańcom (chcieliśmy metody od osób zamieszkałych) przyjął stawkę od metrażu, wcale nie jest tak jak przedstawiono to w artykule.
      Mieszkam na 83 m we dwie osoby i będę płaciła za śmieci segregowane 46,48 zł. W bloku, gdzie są 83 mieszkania znajdzie się ktoś, komu nie będzie się chciało segregować, więc liczyć trzeba kwotę 59,76 zł.
      Według autora "Gdańsk: mieszkanie 82-metrowe z 4 os.: 45,92 zł/59,04 zł" - to 2 osoby na tym metrażu powinny płacić o 1/2 mniej!

• Gość: znamto To trzeba nie żreć tyle Budyniu... IP: *.ip.jarsat.pl 22.05.13, 12:50
        A poza tym to CBA teraz nie ogarnie się z robotą, takie kontrakty....
        30mln ludzi x 10zł x 36mcy (umowa) = okrągły miliard zł. Przy ustalonej stawce wychodzi ok 100-150 mln zł na łapówki. Oj, będzie się działo.
        • johanek4e Re: To trzeba nie żreć tyle Budyniu... 22.05.13, 20:13
          3,5 mld ,to jest budżet minimum a tak naprawdę gdzieś pomiędzy 6 a 10 mld rocznie - popraw się w rachunkach, albo wracaj do szkoły.A CBA musiałoby zwiększyć swój budżet 10-cio krotnie aby to wszystko ogarnąć.Jak widać może być z czego...
          • Gość: ffffffffffffffffff kolejny *podatek* "liberalnej" PO IP: *.dynamic.chello.pl 22.05.13, 20:20
            bardzo sie ciesze ze jebnie we wszystkich, ale to wszystkich w tym idiotow ktorzy głosowali na tych pie...nych farbowanych komunistow z PO
            • Gość: z A przedtem woziłeś śmieci do lasu, czy podrzucałeś IP: *.internetdsl.tpnet.pl 22.05.13, 20:27
              sąsiadom do kubła, wolacki pelikanie? I skończyło się babki sr.., tak cię to zabolało? ;)
              • Gość: Puff Duddy Co ma pow. mieszkania do ilości śmieci? IP: *.158.216.116.pat.umts.dynamic.t-mobile.pl 22.05.13, 20:49
                Tym krajem zarządzają głąby (to się widzi) ale to jest idiotyzm ponadczasowy - ci ludzie płacą już podatek miastu w zależności od pow.

• Gość: ccvcdvdv ty ku... zajebana bronisz tych zlodziei jeszcze ? IP: *.dynamic.chello.pl 22.05.13, 22:21

ujawnij sie to tak ci dopie... ze jak cie zdaza na SOR dowiezc to nie beda wiedzieli czy spadles z dachu wiezowca czy z wypadku komunikacyjnego
      • Gość: Romek Re: Gdzie najmniej zapłacimy za odbiór śmieci? RA IP: 91.235.231.* 22.05.13, 12:53
        a ja wolę metrażową niż od osób. jak pewnie większość rodzin wielodzietnych w Gdańsku. więc nie mów proszę "gdańszczanie chcieli", bo to nieprawda...
        • Gość: Romek Re: Gdzie najmniej zapłacimy za odbiór śmieci? RA IP: 91.235.231.* 22.05.13, 12:57
          poza tym - jeśli stać cię na duże mieszkanie to płacisz też wyższy czynsz, wyższe rachunki za ogrzewanie i podatek od nieruchomości. masz wygodę i komfort, ale rozumiem, że cię na to stać. więc nie narzekaj, że teraz nagle cię opłata za śmieci dobije...
          • Gość: ada Re: Gdzie najmniej zapłacimy za odbiór śmieci? RA IP: *.dynamic.chello.pl 22.05.13, 14:13
            tzn ten kogo stać będzie płacił za tych , co mają gorsze wrunki mieszkaniowe?
            i 2 osoby w mieszkaniu generuje tyle samo śmieci co 5 osób w takim samym mieszkaniu??
          • Gość: miki Re: Gdzie najmniej zapłacimy za odbiór śmieci? RA IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.05.13, 19:51
            zapracował/ła, to go/ją stać a tobie niec do tego-płacić mamy za usługę wywozu konkretnej ilości śmieci (a tych metry nie produkują)
            to nie jest podatek od luksusu, a tym bardziej janosikowe
          • Gość: miki Re: Gdzie najmniej zapłacimy za odbiór śmieci? RA IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.05.13, 19:52
            zapracował/ła, to go/ją stać, a tobie nic do tego-płacić mamy za usługę wywozu konkretnej ilości śmieci (a tych metry nie produkują)
            to nie jest podatek od luksusu, a tym bardziej janosikowe
          • Gość: owca Re: Gdzie najmniej zapłacimy za odbiór śmieci? RA IP: *.toya.net.pl 22.05.13, 20:10
            Gość portalu: Romek napisał(a):

> poza tym - jeśli stać cię na duże mieszkanie to płacisz też wyższy czynsz, wyżs
            > ze rachunki za ogrzewanie i podatek od nieruchomości. masz wygodę i komfort, al
            > e rozumiem, że cię na to stać. więc nie narzekaj, że teraz nagle cię opłata za
            > śmieci dobije...

to może od razu dowalmy 200% podatku dla wszystkich którzy żyją w większych mieszkaniach od ciebie! podoba ci się taki pomysł, Romuś?

śmieci produkują ludzie, a nie metry. za wygodę i komfort płaci się czynsz, podatek, ogrzewanie i prąd. opłata za śmieci to opłata za śmieci, a nie narzędzie wyrównywania nierówności społecznych. jeśli do tej pory opłacało się firmom prywatnym jeździć po worki pod wybrane adresy za dużo mniejsze kwoty niż te od lipca to dlaczego od lipca (kiedy system ma być teoretycznie wydajniejszy, bo całe dzielnice obsługuje jedna forma) ma być drożej? i ciekawe kto weźmie tę różnicę do kieszeni? to są ważne pytania, a nie to czy ktoś mieszka w większym mieszkaniu niż pan Romek.
    • Gość: luksusem_jadę izabelin pod warszawa - 8.50/os 17zł/2os na m-c. IP: *.adsl.inetia.pl 22.05.13, 20:06
      dom jednorodzinny.
      śmieci odbiera mpo, co 2 tygodnie odpady zmieszane i segregowane.
      dziwnie wysokie są te miastowe ceny, przecież niby wieś (8km od warszawy), to raczej mniejszy efekt skali, paliwo itd.
      chyba tam nieźle te ratusze wałują.

ogólnie to śmieci mi duuużo staniały, mam taniej, częściej i no limit.
      • Gość: Jacco Re: izabelin pod warszawa - 8.50/os 17zł/2os na m IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 22.05.13, 20:30
        Gość portalu: luksusem_jadę napisał(a):

> dom jednorodzinny.
        > śmieci odbiera mpo, co 2 tygodnie odpady zmieszane i segregowane.
        > dziwnie wysokie są te miastowe ceny, przecież niby wieś (8km od warszawy), to r
        > aczej mniejszy efekt skali, paliwo itd.
        > chyba tam nieźle te ratusze wałują.
        >
        > ogólnie to śmieci mi duuużo staniały, mam taniej, częściej i no limit.

He he.No właśnie.Ja mieszkam kilka km.od Olsztyna (domek) i zamiast 21zł m-cznie z limitem,mam teraz 14zł bez segregacji, bez limitu.Jak dla mnie bomba:)
      • Gość: j.w Biłgoraj IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.05.13, 22:00
        Ja też w sumie jestem zadowolony.
        6zł za osobę miesięcznie jeśli segregujesz śmieci, nie ważne czy blok czy dom jednorodzinny.
        W moim przypadku będzie 18zł miesięcznie za 3 osoby za wywóz śmieci bez limitu, do tego odbiór trway i gałęzi co miesiąc w cenie.
        Do tej pory płaciłem ponad 13 zł za jeden pojemnik 120l, segregowane za free, ale nie odbierali trawy i gałęzi. A teraz dodatkowo mają raz na kwartał myć i dezynfekować pojemnik.
        Widzę, że w tych dużycy miastach niezłe wały robią.
    • Gość: hana Gdzie najmniej zapłacimy za odbiór śmieci? [RAN... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.05.13, 20:08
      Macie do dupy informacje. W Szczecinie w zabudowie wielorodzinnej owszem placi sie od zuzytej wody, ale juz w domach jednorodzinnych uchwalono ryczalt- 57 zl miesiecznie za smieci segregowane.
    • Gość: Tablesław Nie zrozumieliście oferty!!!!! IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 22.05.13, 20:09
      Uwaga ogłaszam nowe prawo, Prawo Juliana.My najnormalniej w świecie nie zrozumieliśmy oferty.Miało być taniej i będzie taniej, nawet jeżeli będzie drożej to będzie taniej.

Ludzie w bardzo wielu przypadkach nie wypełniają ankiet i ich nie wysyłają szykując się na pozew zbiorowy.Tylko będąc zorganizowanymi mamy szanse coś wywalczyć, organizujcie się.
      • jkredman co racja to racja, ale media okrakiem na 22.05.13, 20:13
        barykadzie
      • Gość: miki Re: Nie zrozumieliście oferty!!!!! IP: *.wroclaw.vectranet.pl 22.05.13, 21:03
        Czyli krótko:

HAŃBA WAM, GŁUPIE CZŁOWIEKI :D
    • jkredman styl Jerzego Urbana 22.05.13, 20:12
      o co chodzi z tymi zestawieniami - po co taka komplikacja, poza granicą ogarnięcia
      • Gość: zxczxczxccx Jerzy Urban to przy tych skur*ysynach wzór cnót IP: *.dynamic.chello.pl 22.05.13, 20:23
        wszelakich
        kłamał, fakt
        ale takiej propagandy przy okazji najmniejszej pierdoły i takie gigantycznego prania mózgów to komuna nawet w 1% nie dała rady zorganizować
    • Gość: niedouczeni niedouczeni redaktorzy w akcji IP: *.dynamic.chello.pl 22.05.13, 20:28
      Dane ze spisu powszechnego trzeba umieć czytać. Wzięliście dane ogólnopolskie, gdy tymczasem mieszkania w miastach są o 1/3 mniejsze. Na wsi stoją znacznie większe domy, z większą ilością izb.

Wstyd, bo ujawniacie, że jesteście analfabetami funkcjonalnymi.
    • Gość: asd Dlatego ludzie spier.. ze Szczecina. IP: *.dynamic.chello.pl 22.05.13, 20:33
      Zarobki jedne z najniższych a opłaty jedne z najwyższych.
    • Gość: Jacek Gdzie najmniej zapłacimy za odbiór śmieci? [RAN... IP: *.finemedia.pl 22.05.13, 20:33
      Osoba robiąca ranking nie sprawdziła informacji i są one błędne - przynajmniej we Wrocławiu.
      Dostałem dziś informację o kosztach ze spółdzielni i w bloku za mieszkanie 57,1m2 przy segregacji zapłacę 48,53, bez segregacji 72,51.
      • Gość: miki Re: Gdzie najmniej zapłacimy za odbiór śmieci? [R IP: *.wroclaw.vectranet.pl 22.05.13, 20:57
        Gimbusy rulez :P

U mnie podobnie, z tym że na metraz się nie łapię, natomkast łapię sie na "osoby"
        19 PLN za segregowane
        28,50 za niesegregowane
        (od osoby, rzecz jasna w moim przypadku róznica między segregowanymi a niesegrowanymi dla całego domu to 19 PLN, do widzenia się przy kuble bez sortowania {lol})

Chrzanie robotę, opłatę za wodę, bajzel w kuchni itepe za 9,50 ode łba.
        NIE SEGEREGUJĘ. Chcoiaz lubiłam. No przykro mi jest bardzo.
    • Gość: anna63 Gdzie najmniej zapłacimy za odbiór śmieci? [RAN... IP: *.internetia.net.pl 22.05.13, 20:45
      panie Dudkiewicz!!! Dlaczego we Wrocławiu są najwyższe ceny w Polsce??? O co chodzi z tak wysokimi cenami w naszym mieście? Powinien pan jak najszybciej zrewidować te ceny! Nawet Warszawa płaci mniej!!!
      • Gość: miki Re: Gdzie najmniej zapłacimy za odbiór śmieci? [R IP: *.wroclaw.vectranet.pl 22.05.13, 20:50
        Ale jaja....

Nie szkodzi, jest na to sposób sasiedzki :P
        Na marginesie - Wro-Krzyki
        mieszkanie, 2os., powyżej 27 mkw na osobę: liczymy od osoby (bo poniżej - liczymy od metra, znowu jaja)

19,- za segregowane od osoby
        28,50 za niesegregowane od osoby
    • Gość: Radom W Radomiu chyba taniej IP: *.radom.vectranet.pl 22.05.13, 20:46
      Szkoda, że pominęliście Radom. Kryterium metraż mieszkania (domu):
      do 30 m kw. - 18 zł (segregowane) / 24 zł (wymieszane)
      30 - 80 m kw. 30/40 zł
      powyżej 80 m kw. - 40/50 zł
      Uwaga osoby mieszkające samotnie mają 50% zniżki!
      • Gość: Dupek_radomski Re: W Radomiu chyba taniej IP: *.180.71.9.nat.umts.dynamic.t-mobile.pl 22.05.13, 20:52
        Nie mają tylko muszą o to złożyć podanie - to trzeci świat, miasto wymierające w oczach, a do tego paskudnie :)
        • Gość: tomek Re: W Radomiu chyba taniej IP: *.radom.vectranet.pl 22.05.13, 21:24
          nie podanie, a deklarację o ilości metrów mieszkania, informację o segregacji i czy mieszkają samotnie. W całej Polsce składa się takie deklarację bo urząd nie wie ile osób, gdzie mieszka i w jakim metrażu. Miasto ma swój urok :)
          • Gość: Dópek radomski Re: W Radomiu chyba taniej IP: *.158.216.102.pat.umts.dynamic.t-mobile.pl 23.05.13, 13:07
            Pierd.olisz jak potłuczony, synku ... to oświadczenie "prowadzącego" gosp. domowe

> urząd nie wie ile osób, gdzie mieszka i w jakim metrażu

Urząd to mi może skoczyć, a zresztą co wiedzą polskie urzędy, to widać po efektach ich pracy - ponad 2 mln emigrantów zarobkowych - KOSZMAR w środku Europy!
    • Gość: Gość Gdzie najmniej zapłacimy za odbiór śmieci? [RAN... IP: *.adsl.inetia.pl 22.05.13, 20:56
      Nowy Dwór Gdański - lokal 22m2, 1 osoba ( emeryt 1000zł na rękę) - 39 segregowane - kosmos, do tego dochodzą koszty budowy śmietnika 30 zł m-c już nie chce mi się sprawdzać przez ile miesięcy. Paranoja.
      • Gość: miki Re: Gdzie najmniej zapłacimy za odbiór śmieci? [R IP: *.wroclaw.vectranet.pl 22.05.13, 21:02
        O żesz kurna... a ja narzekałam...
        Kosmos :(
    • Gość: hajlo Gdynia, piękne zdjęcia "prącia belzebuba" IP: *.bema.one.pl 22.05.13, 21:07
      aka "członka lucypera"
    • arnold000 Gdzie najmniej zapłacimy za odbiór śmieci? [RAN... 22.05.13, 21:10
      Pozycja 0 .Strathroy in Ontario . Niecale 100$ rocznie (ponizej 30 zl/miesiac) -dom jednorodzinny (bez znaczenia liczba osob). Pojemnik na smieci okolo 100 l.-co tydzien ,karton/szklo/plastic/metal-okolo200 l. co 2-tygodnie .Mozna zamowic wieksze za dodatkowa oplata . Pracownik utylizacji okolo 25$/godzine . Mozna? ,ale nie w Polsce.
      • Gość: martin05 Re: Gdzie najmniej zapłacimy za odbiór śmieci? IP: *.maverick.com.pl 22.05.13, 22:08
        Nie można porównywać Bolski i Kanady. Ten twór zwany "demokratycznym krajem" można porównać co najwyżej z Bangladeszem, tudzież Burkina Faso.
    • Gość: miszak A Leszno? IP: *.internetunion.pl 22.05.13, 21:34
      Leszno - małe miasteczko w Wielkopolsce... 9 zł za osobę przy segregacji, 12 bez segregacji. Wszystko dzięki temu, że miasto dogadało się z ościennymi gminami i już kilka lat temu wybudowało nowoczesny zakład gospodarowania odpadami: www.leszno.pl/Dowolny_tytu%C5%82,914.html przy udziale środków unijnych. Można? Można. Tylko trzeba myśleć i przewidywać.
    • Gość: Szczecinianin Gdzie najmniej zapłacimy za odbiór śmieci? [RAN... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.05.13, 21:44
      No tak. W Szczecinie rządzi (podobno pro-obywaltelski) prezydent Krzystek wespół z koalicją darczyńców ludu: PiS-uarami i SLD-owcami. Efekt tych rządów: 14 miejsce (prawie najdrożej w Polsce) i zero dalszego rozwoju miasta. A.. przepraszam. Ponieważ Prezydent Krzystek ma brata księdza, ofiaruje sukienkowym w darze, albo za 1% wartości kolejne co ciekawsze działki gruntu w mieście. Zawsze kiedyś mu to bozia wynagrodzi (albo braciszek jak zostanie za te dary biskupem).
    • cezar85 u nas w warszawie za darmo 22.05.13, 21:44
      wystarczy, że przez okno z wiadra na trawnik wyrzucę
    • Gość: lodzermensz Piękna Łódź IP: *.toya.net.pl 22.05.13, 21:52
      zastanawia mnie jedna rzecz. Zdjęcie prezentujące każde z miast, przedstawia zazwyczaj jego najładniejszą część, a Łódź? Nie mam pojęcia gdzie zrobili taką piękną panoramkę, ale chyba świadomie wybrali najszpetniejszą część miasta. Nie wiem co miał na celu ten zabieg, bo gazeta.pl ma swoich zbiorach mnóstwo zdjęć, a wybrano chyba najgorsze.
      • Gość: somethings Re: Piękna Łódź IP: *.wapgw.era.pl 22.05.13, 22:40
        Też mam to samo spostrzeżenie. Już gorszego zdjęcia nie dało się wybrać: plątanina dachów i attyk w zżółkło-wyblakłej kolorystyce. I potem się dziwić, że nikt nie lubi Łodzi.
    • Gość: j.w Gdzie najmniej zapłacimy za odbiór śmieci? [RAN... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.05.13, 21:54
      Powiedzcie mi jak to jest, że w Biłgoraju (Lubelskie) osobowa rodzina zamieszkała w domu jednorodzinnym sortującą śmieci zapłaci miesięcznie 18zł, a w Warszawie taka sama rodzina zapłaciłaby 89zł.
      Jako ciekawostke dodam, że w tym mieście jest tylko jedna firma zajmująca się odbiorem odpadów i to pewnie ona wygra przetarg.
      • Gość: j.w Re: Gdzie najmniej zapłacimy za odbiór śmieci? [R IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.05.13, 21:55
        Miało być 3 osobowa.
    • Gość: marwassss Złodzieje!!! IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 22.05.13, 21:58
      Teraz z segregacją za 3 os. rodzinę /2+1/ płacę 15 zł. W lipcu będę musiał płacić 42zł /segregacja w K-cach/. Wzrost o ok. 280%. ZŁODZIEJE!!!!
      • fletniapana Re: Złodzieje!!! 22.05.13, 22:05
        Może wreszcie dotrze do wszystkich prawda o rządach PO. Przecież koszty wywozu śmieci nie wzrosły z dnia na dzień. Pewnie okaże się, że przetargi wygrają "krewni i znajomi królika" i będzie to dla nich realizacja obietnic wyborczych "by żyło się lepiej".
        • marek12345-6 Re: Złodzieje!!! 23.05.13, 01:27
          przecież stworzenie nowych zasad wywozu śmieci to także zwiększenie zatrudneinie w urządach, które muszą się tym zająć. Im mniejsze miasto tym myślę sytuacja lepsza -lepsza organizacja. Co ja mam powiedzieć kiedy czytam ten spis i okazuje się, że Szczecin znowu prowadzi w rankingu najdroższych opłat. mamy tutaj najwyższe opłaty ma rzecz miasta za lokale, najwyższe opłaty za prkowanie w mieście, najwyższe ceny biletów.... a w zamian światełka na boże narodzenie powieszone na każdym krzaku i oświetlenie bramy cmentarnej czy amfiteatru gdzie miasto jeszcze się stara dostać za to nagrody ...
    • madznun Gdzie najmniej zapłacimy za odbiór śmieci? [RAN... 22.05.13, 22:00
      Kto do jasnej cholery będzie klasyfikował na segregujących i niesegregujących?
    • fletniapana Czyżby śmieci miały przesądzić o losie rządu? 22.05.13, 22:01
      Jeśli tak to po raz nie wiem który okaże się, że los ma poczucie humoru.
    • Gość: tzn a we Wrocławiu też już przetarg rozsztrzygnięty IP: *.internetia.net.pl 22.05.13, 22:17
      zbierajcie lepiej dane
    • marek12345-6 Gdzie najmniej zapłacimy za odbiór śmieci? [RAN... 23.05.13, 01:22
      proszę przedstawcie tą cała listę od najwyższych opłat do najniższych. Szczecin znowu będzie w czołówce największych opłat i w czołówce jeśli chodzi o najmniejsze PKB
      • Gość: OU Re: Gdzie najmniej zapłacimy za odbiór śmieci? [R IP: *.icpnet.pl 23.05.13, 09:15
        gm. Kórnik pod Poznaniem 10 zł za osobę z segregacją. Bez limitu ilościowego odbiór 2 razy w miesiącu dodatkowo odbiór odpadów zielonych. Dla 3 os. rodziny wychodzi mi taniej o ok 10 zł miesięcznie niż teraz. Także dla mnie osobiście zmiany na plus :)
    • Gość: Ama Gdzie najmniej zapłacimy za odbiór śmieci? [RAN... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.05.13, 07:22
      Gmina Piaseczno, dom jednorodzinny (śmieci segregowane): 9 zł od osoby.
      Pytanie - jak firma odbierająca odpady chce na tym zarobić, skoro możliwe, że jej koszty własne będą wyższe niż to, co ja im zapłacę? (2 osoby w domu - 18 zł, dotychczas za opłaty segregowane płaciłam innej firmie 58 zł).
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka