Gość: danz IP: 213.76.104.* 08.05.01, 01:06 Wzywam was rodacy do obalenia polskiej okupacji. Wolne Miasto Gdańsk ponad wszystko Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: Lechita Re: Wolne Miasto IP: *.icom.ca 08.05.01, 03:44 Gość portalu: danz napisał(a): > Wzywam was rodacy do obalenia polskiej okupacji. > Wolne Miasto Gdańsk ponad wszystko Jestes popierdolony. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: beast Re: Wolne Miasto IP: *.nsm.pl 08.05.01, 09:47 Tylko Pyry nie są prowadząc głupawą dyskusje z Wawą o swojej wydumanej wyższości nad resztą kraju(od czasu do czasu próbójąc zawierać taktyczne sojusze). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jo Re: Wolne Miasto IP: 10.10.41.* 08.05.01, 12:23 chlopie udaj sie na wygnanie i daj nam zyc w Gdansku. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mesco Re: Wolne Miasto IP: *.dip.t-dialin.net 08.05.01, 13:06 polecam ci wycieczke po Baltyku na statku "Gustloff" Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: piotr Re: Wolne Miasto IP: *.icpnet.pl 08.05.01, 14:24 Gość portalu: danz napisał(a): > Wzywam was rodacy do obalenia polskiej okupacji. > Wolne Miasto Gdańsk ponad wszystko Wolne to ty możesz mieć jak pozmywasz naczynia i umyjesz sobie nogi. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ARTUR Re: Wolne Miasto IP: 212.244.184.* 08.05.01, 14:29 Najlepiej, gdyby GDAŃSK miał taki status jak HongKong w Chinach. Pozbylibyśmy się całej tej warszawki. Wprowadzilibyśmy wolny obsza celny i niskie podatki. Gdańsk szybko zacząłby się bogacić. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: grzechu Re: Wolne Miasto IP: 10.10.45.* 08.05.01, 14:46 A Gdańsk nie jest wolnym miestem? Przecież nikt go nie okupuje i każdy może w nim zamieszkać (oczywiście jeśli go stać na mieszkanie) - nie ważne, czy jest Polakiem, Rosjaninem, czy Niemcem. A że podatki z Gdańska trafiają do Warszawy? Wolę to niż miałyby trafiać do Mosky albo do Berlina. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ted Re: Wolne Miasto Gdansk IP: *.proxy.aol.com 08.05.01, 18:39 Gos´c´ portalu: ARTUR napisa?(a): > Najlepiej, gdyby GDAN´SK mia? taki status jak HongKong w Chinach. Pozbylibys´my > sie˛ ca?ej tej warszawki. Wprowadzilibys´my wolny obsza celny i niskie podatki. > Gdan´sk szybko zacza˛?by sie˛ bogacic´. Czytajac poprzednie wypowiedzi uczestnikow szanownego forum ,na temat wolnosci ,lub nawet wspominania o tej najcenniejszej wartosci jaka czlowiek na tym swiecie moze osiagnac ,zaskoczyl mnie stopien zniewolenia umysow ,niektorych ludzi .Moim zdaniem to tragedia umyslowo-moralna indywidualnosci ktore do slowa WOLNOSC podchodza ze swiecona woda lub kodeksem karnym PRL-lu jak to w zeszlym tygodniy sedzia gdanskiego sadu Zielinski .Te Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: chemik Re: Wolne Miasto IP: *.bydgoszcz.sdi.tpnet.pl 11.05.01, 19:32 Gdybyscie mieli status Hong-Kongu to przy władzy byłaby jakś partia komunistyczna.Najpierw myśl a potem pisz. To jakaś choroba ogólnopolska.Wrocław chce Księstwo,Poznań też a teraz wy. Ludzie -myśleć!!!!! Ty i tak już sie wygłupiłeś z Lechią ( a Lech i tak zostanie w 2 lidze). Czekamy w Bydgoszczy na derby z Chemikiem!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Pete Re: Wolne Miasto IP: 213.77.49.* 08.05.01, 15:46 Gość portalu: danz napisał(a): > Wzywam was rodacy do obalenia polskiej okupacji. > Wolne Miasto Gdańsk ponad wszystko Jesteś, gościu, zdrowo popierdolony. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gnom Re: Wolne Miasto IP: 192.168.112.* / 195.205.250.* 08.05.01, 17:04 niesmialo wspomne ,ze w tysiacletniej histori gdansk byl wolnym miastem w latach 1807-15 i 1920-39. nigdy nie byla to incjatywa gdanszczan!!!!!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: beast Re: Wolne Miasto IP: *.nsm.pl 08.05.01, 18:43 A nie wrocą już chyba czasy I Rzeczpopolitej gdy Gdańsk,najwspanialsze polskie miasto miał taki stopień niezależności,że mógł się bez problemów bogacić ,nie tucząc Wawy,która zresztą była wtedy wsią raczej niż miastem,gdyby oczywiście porównywać ją do G. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Sopot Re: Wolne Miasto Sopot IP: *.proxy.aol.com 08.05.01, 18:52 Gos´c´ portalu: gnom napisa?(a): > niesmialo wspomne ,ze w tysiacletniej histori gdansk byl wolnym miastem w > latach 1807-15 i 1920-39. nigdy nie byla to incjatywa gdanszczan!!!!!!!!! Niestety moi drodzy Gdanszczanie prawda jest smutna jednak prawdziwa ,...... nami rzadza warszawiacy . Prosze sie uwaznie przyjrzec przez kogo sa obsadzone kluczowe stanowiska w Gdansku , w sadzie ,prokuraturze policji ,buisness-sie itp. a sami sie przekonacie ze marzenie o samozarzadzaniu pozostanie tak dlugo marzeniem jak dlugo ludzie przyslani z centrali w Warszawie beda nami rzadzili . Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: beast Re: Wolne Miasto IP: *.nsm.pl 09.05.01, 23:53 Jak się postaramy będzie Wolne Miasto Gdańsk ,wolne od idiotów. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: beast Re: Wolne Miasto IP: *.nsm.pl 09.05.01, 23:55 Na razie jesteśmy miastem wolnym ...od drugoligowej piłki. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: j Re: Wolne Miasto IP: 10.10.41.* 10.05.01, 10:48 Gość portalu: beast napisał(a): > Na razie jesteśmy miastem wolnym ...od drugoligowej > piłki. dobre, dobre, dobre Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: eliot Re: Wolne Miasto IP: *.univ.gda.pl 10.05.01, 12:41 Fraje Hanzeatisz Sztad Dancyś! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gladmar Prawda o Gdańsku IP: 192.168.0.* / *.osowa.gda.osk.pl 10.05.01, 20:21 Gdańsk to było miasto wielonarodowościowej zbieraniny o korzeniach hanzeatyckich którego swietnosc opierala sie na monopolizowaniu handlu pomiedzy Polska a swiatem. Miasto leniwych pasibrzuchów ktore nigdy nie posiadalo wlasnej znaczacej floty (flota gdańska posiadala w okresie swietnosci tylko kilka statkow dalekomorskich),a wojowniczosc wykazywalo tylko kiedy ktos probowal ten monopol ograniczyc. Polski szlachcic ktory splawil swoje zboze Wisla do Gdanska mogl je sprzedac tylko obywatelowi Gdanska a ten bez zadnych wlasnych nakladow odsprzedawal je anglikowi lub holendrowi za cene o 40% wieksza. Bezposredni handel pomiedzy polakiem a obcokrajowcem byl surowo zabroniony. Gdańsk toczyl dlugotrawle wojny z krolami polskimi ktorzy probowali ten monopol ograniczyc. Kres swietnosci Gdanska rozpoczal sie gdy przeszedl on pod panowanie pruskie . Czyz wiec Gdansk moze byc dumny ze swojej historii !!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: U92 Re: Prawda o Gdańsku IP: *.dip.t-dialin.net 10.05.01, 20:57 TAK !!!!!!!! Gdansk moze dyc dumny ze swej histori Gdansk tonie tylko sredniowieczni kupcy,to rownierz stoczniowcy roku 70,80-go ! Gdansk to miasto tolerancji(holendrzy ,szkoci,polacy,niemcy,francuzi) Gdansk ma sie czym chwalic moze byc dumny ze swych obywateli zamieszkujacych to miasto przez ponad 1000 lat !!!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: beast Re: Prawda o Gdańsku IP: *.nsm.pl 10.05.01, 21:01 Niewydolność polskiej "administracji"powodowała taki a nie inny stan rzeczy.A podatność polskich urzędników na "brzęcące"argumenty spowodowała co najmniej dwukrotnie(w czasie konfliktu z Batorym,za WladyslawaIV),że Polska nie potrafiła umocnić swej pozycji nad Bałtykiem. To czego nie potrafili Polacy zapewnili sobie Szwedzi po wojnie 1625-29,do 1636 pobierali 3% cło na wywożone towary i sfinansowali sobie armię na pewien okres wojny 30stoletniej. Miasto Gdańsk reprezentowało typowy dla tamtych czasów partykularyzm i nie ma w tym nic dziwnego.To sprawą Polski było zapewnic sobie lepszą pozycję w stosunku do Gdańska.Niestety zawsze brakowało konsekwencji. A na cała sprawę można spojrzeć i z drugiej strony.Pewna pobłażliwość Rzeczpospolitej powodowła ,że w niemieckim w większości mieście,długo dochowano wierności Polsce i jej interesom,np.w 1733 gdy to tutaj najdłużej broniono sprawy legalnie obranego króla Polski Stanisława Leszczyńskiego(także samej osoby króla),a póżniej opór miasta i niechęć do Prus spowodowala oddalenie niebezpieczeństwa zagarnięcia naszej"złotej bramy" przez to panstwo już podczas pierwszego rozbioru. Tak wiec Gdansk może być dumny ze swojej i to nie tylko w powyższym kontekście ale także jako największe polskie miasto w czasie gdy inne były wiochami. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gnom Re: Prawda o Gdańsku IP: 192.168.112.* / 195.205.250.* 11.05.01, 21:05 Gość portalu: Gladmar napisał(a): > Gdańsk to było miasto wielonarodowościowej zbieraniny > o korzeniach hanzeatyckich którego swietnosc opierala > sie na monopolizowaniu handlu pomiedzy Polska a > swiatem. Miasto leniwych pasibrzuchów ktore nigdy nie > posiadalo wlasnej znaczacej floty (flota gdańska > posiadala w okresie swietnosci tylko kilka statkow > dalekomorskich),a wojowniczosc wykazywalo tylko kiedy > ktos probowal ten monopol ograniczyc. Polski szlachcic > ktory splawil swoje zboze Wisla do Gdanska mogl je > sprzedac tylko obywatelowi Gdanska a ten bez zadnych > wlasnych nakladow odsprzedawal je anglikowi lub > holendrowi za cene o 40% wieksza. Bezposredni handel > pomiedzy polakiem a obcokrajowcem byl surowo > zabroniony. Gdańsk toczyl dlugotrawle wojny z krolami > polskimi ktorzy probowali ten monopol ograniczyc. Kres > swietnosci Gdanska rozpoczal sie gdy przeszedl on pod > panowanie pruskie . Czyz wiec Gdansk moze byc dumny ze > swojej historii !!! bylo o histori ( niezbyt milo :( ) teraz bedzie o geografii i ekonomii .bedzie kotko bez zbednej zlosliwosci ;) niech kolega spojrzy na mape . widzi kolega morze to dobrze , niech kolega spojrzy nizej widac niziny, miasta pewnie ich mieszkancy chcieliby sprzedac dobra przez siebie wytworzone.chcieliby takze kupic conieco. teraz prosze popatrzec gdzie jest gdansk i niech kolega dedukuje!!!!!!! ;) terz powazniej . historia gdanska jest nie jest podobna do histori innych miast polskich. gdanszczanie to polacy , niemcy , francuzi ,holendrzy , zydzi . malo tego to protestanci, katolicy, kalwini, menoici. w roznych okresach w roznych proporcjach. tworzyli miasto znaczace w calej europie. powinnismy sie od nich uczyc tolerancji w stosunku do innych i dbalosci o miejsce w ktorym zyli. walczyc o swoje to zaden wstyd Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gnom Re: Wolne Miasto IP: 192.168.112.* / 195.205.250.* 10.05.01, 21:27 niezaleznosc gdanska zwiazana byla przez wieki z handlem ( morskim ). nasze miasto bylo waznym miejscem na trasie polnoc-poludnie. nic ( prawie ) nie stoi na przeszkodzie aby bylo tak dalej. to prawie to autostrada a1. w naszym interesie jest aby powstala jak najszybciej. ozywi to porty , handel i ogolnie nasze miasto. niestety tak naprawde nie wiadomo kiedy powstanie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: polak Re: Wolne Miasto IP: *.bydgoszcz.sdi.tpnet.pl 11.05.01, 19:38 Ludzie nawołuję : "WOLNA POLSKA - UWOLNIONA od od gdańskich polityków. Pisanie (nawet zartem) o polskiej okupacji świadczy o wysokim DEBILIZMIE osoby piszącej. Bawcie się dalej sami (dajecie świadectwo o sobie). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: beast Re: Wolne Miasto IP: *.nsm.pl 11.05.01, 19:55 Jak widzę kolega tylko pierwszy pościk czyta i głupio komentuje-to powierzchownośc(róbcie tak dalej bydgoszczanie dajecie świadectwo o sobie). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: polak Re: Wolne Miasto IP: *.bydgoszcz.sdi.tpnet.pl 11.05.01, 21:30 Gość portalu: beast napisał(a): > Jak widzę kolega tylko pierwszy pościk czyta i głupio > komentuje-to powierzchownośc(róbcie tak dalej > bydgoszczanie dajecie świadectwo o sobie). A czy ty pamiętasz co pisałeś wcześniej ? Mam wrażenie ,że nie. A ja kolego nie komentuję głupio(przeczytałem całość) tylko zszedłem pod ziemię żeby dorównać do waszego poziomu. A te pseudo naukowe wywody(historyczne) to zostaw dla uczniów.Zaden z Was (napewno nie ty) nie odniósł się do pierwszego postu (idiotyczny).Nie mając nic do roboty zaczęliście pisać no i dobrze. A na koniec nie papuguj(mojego zakończenia) bo głupio to wygląda. Nie musisz mi odpowiadać - ja już kończę ten głupi i idiotyczny temat (widzę tu syndrom Lecha .....). CZEŚĆ Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: beast Re: Wolne Miasto IP: *.nsm.pl 12.05.01, 00:24 W ogóle nie kumam Twoich wywodów(jestem po 3 piwach ale to by mnie nie tłumaczyło-gdyby to co mówisz miało sens). Ja pamiętam co pisałem wcześniej nigdzie tam nie poparłem "debilnej"wg ciebie idei WMG ani słowem nie wspomniałem o "polskiej okupacji"wiec nie rozumiem o co Ci chodzi... Najpierw masz jakieś pretensje a potem stwierdzasz ,że nikt tak naprawdę nie odniósł się do tematu i mówisz ,że to dobrze ,więc znów nie rozumiem o co ten krzyk. Dobrze sie tutaj bawilismy popisując się znajomością historii z zakresu szkoły średniej,ale chyba to nic złego tym bardziej,że przy okazji poruszono kilka ciekawych tematów.Później zajelismy się riPOSTowaniem na jakies dziwne zarzuty i od razu cała zabawę szlag trafił.Przyjrzyj się dyskusji poznańsko-warszawskiej i wtedy się wypowiedz nt."głupich i idiotycznych"(czy to nie masło maślane) tematów(niestety nie mogłem się oprzeć papugowaniu). PS Pozdrowienia dla Bydgoszczy i(szczegOlnie)dla Świecia n/Wisłą. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Zlotowka Re: Chlopcy ostudzcie temperamenty IP: *.proxy.aol.com 12.05.01, 19:33 Co bylo to nie jest i nie pisze sie w rejestr .Chcecie wolnego miasta .....dobrze .Kto mi powie jakie korzysci materialne z Wolnego Miasta Gdanska bedzie miala Warszawa i reszta Polski ? Czy to lepiej dla wszystkich zainteresowanych stron czy nie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ja Re: Wolne Miasto IP: 10.10.41.* 11.05.01, 21:25 Gość portalu: polak napisał(a): > Ludzie nawołuję : "WOLNA POLSKA - UWOLNIONA od od gdańskich polityków. > Pisanie (nawet zartem) o polskiej okupacji świadczy o wysokim DEBILIZMIE osoby > piszącej. Bawcie się dalej sami (dajecie świadectwo o sobie). Te Polak, przeczytaj wszystkie wypowiedzi, to zrozumiesz, ze tu toczy sie ciekawa dyskusja zainicjowana przez debila. Skup sie i sprobuj jeszcze raz. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pk Re: Wolne Miasto IP: 213.25.7.* 11.05.01, 21:35 Gość portalu: ja napisał(a): > Gość portalu: polak napisał(a): > > > Ludzie nawołuję : "WOLNA POLSKA - UWOLNIONA od od gdańskich polityków. > > Pisanie (nawet zartem) o polskiej okupacji świadczy o wysokim DEBILIZMIE o > soby > > piszącej. Bawcie się dalej sami (dajecie świadectwo o sobie). > > Te Polak, przeczytaj wszystkie wypowiedzi, to zrozumiesz, ze tu toczy sie cieka > wa dyskusja zainicjowana przez > debila. Skup sie i sprobuj jeszcze raz. Czy u Was w Gdańsku zawsze debil rozpoczyna "ciekawą" dyskusję?!?! Już to przerabialiśmy!!!!! A co razi cie hasło "WOLNA POLSKA"?????????? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ja Re: Wolne Miasto IP: 10.10.41.* 11.05.01, 21:39 nic mnie nie razi, sam zyje w wolnej Polsce i moge mowic, o czym mysle. A jak biore udzial w dyskusji, to sie do niej przygotowuje (czytam wszystkie wypowiedzi, nie tylko debilne), albo nie zabieram glosu. A skad ten glos Wolnej Polski, tak nieprzychylny Gdanskowi? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: beast Wolne Miasto- odświeżańsko IP: 192.168.140.* / *.nsm.pl 08.08.01, 22:45 A co dzisiaj mamy na ten temat do powiedzenia. Odpowiedz Link Zgłoś
cmd26 Re: Wolne Miasto- odświeżańsko 08.08.01, 22:52 Gość portalu: beast napisał(a): > A co dzisiaj mamy na ten temat do powiedzenia. to samo co wtedy ;))))) a tak na serio - ja sie jeszcze nie wypowiadalem, wiec: bez obrazy dla autora tego watku, ale jest to poroniony pomysl :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mcroti Re: Wolne Miasto- odświeżańsko IP: 10.10.41.* 09.08.01, 13:06 cmd26 napisał(a): > Gość portalu: beast napisał(a): > > > A co dzisiaj mamy na ten temat do powiedzenia. > > to samo co wtedy ;))))) > a tak na serio - ja sie jeszcze nie wypowiadalem, wiec: bez obrazy dla autora > tego watku, ale jest to poroniony pomysl :) *** Ja tez uważam, że to pomysł poroniony. Nikt z góry nie mógłby zainterweniować tak jak dwa dni temu w wiadomej sprawie:) Odpowiedz Link Zgłoś
cmd26 Re: Wolne Miasto- odświeżańsko 09.08.01, 13:11 Gość portalu: mcroti napisał(a): > Ja tez uważam, że to pomysł poroniony. Nikt z góry nie mógłby zainterweniować t > ak jak dwa dni temu w > wiadomej sprawie:) wystarczylaby mala wojna celna miedzy Polska a Gdanskiem i po roku ten drugi bylby bankrutem Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: beast Re: Wolne Miasto- odświeżańsko IP: 192.168.140.* / *.nsm.pl 09.08.01, 15:37 Wy jak zwykle o niemiłej ekonomii,a tu trzeba wykazać zrozumienie dla wielkiej idei wielkiego człowieka;) Odpowiedz Link Zgłoś
cmd26 Re: Wolne Miasto- odświeżańsko 09.08.01, 15:41 Gość portalu: beast napisał(a): > Wy jak zwykle o niemiłej ekonomii,a tu trzeba wykazać zrozumienie dla wielkiej > idei wielkiego człowieka;) dlaczego niemilej???? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: beast Re: Wolne Miasto- odświeżańsko IP: 192.168.140.* / *.nsm.pl 09.08.01, 23:11 Ekonomia jest "prawdziwa" więc niemiła dla kogoś komu nie wychodzi.(zdanie komentować po dłuższej inerpretacji;) Odpowiedz Link Zgłoś