Dodaj do ulubionych

60 LAT SZKOŁY PLASTYCZNEJ w Gdyni Orłowie

IP: *.chello.pl 08.09.05, 18:17
60 LAT SZKOŁY PLASTYCZNEJ w Gdyni Orłowie!!!

www.zsplast.gdynia.pl

ABSOLWENCIE BĘDZIESZ NA TEJ UROCZYSTOŚCI?!
Obserwuj wątek
    • Gość: ata Re: 60 LAT SZKOŁY PLASTYCZNEJ w Gdyni Orłowie IP: *.dew.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 08.09.05, 19:23
      nie bo nikt mnie wcześniej nie powiadomił!
    • aga_piet Re: 60 LAT SZKOŁY PLASTYCZNEJ w Gdyni Orłowie 08.09.05, 22:07
      Ja będę ale nie na oficjalnych uroczystościach (piątek). Robimy spotkanie klasowe.

O właśnie!
      Foto '88! Sobota, godz. 16.00, Szkoła nad morzem.
      • grazioso Re: 60 LAT SZKOŁY PLASTYCZNEJ w Gdyni Orłowie 08.09.05, 22:52
        Będę, będę - juz sie pakuję... Do zobaczenia wszystkim - już cieszę się,że Was zobaczę _Piotr M - foto 1981
        • grazioso Re: 60 LAT SZKOŁY PLASTYCZNEJ w Gdyni Orłowie 11.09.05, 00:49
          Czas okazał się łaskawy - jak pieknie się starzejemy... Dziewczyny wciąz sliczne i urocze :-) Było cudownie, a magia Orłowa znów zadziałała Dziękuję Wam wszystkim :_-))
          Piotr M foto -1981
          • Gość: mops Re: 60 LAT SZKOŁY PLASTYCZNEJ w Gdyni Orłowie IP: *.chello.pl 11.09.05, 01:18
            Do której się bawiliście Kochani????
    • Gość: ryszard Re: 60 LAT SZKOŁY PLASTYCZNEJ w Gdyni Orłowie IP: *.osk.pl / *.osk.pl 11.09.05, 15:33
      Do wschodu słońca i jeszcze trochę czciłem ten jubileusz. Było super a mówi wam
      to rocznik maturalny 1958. Taki dziadek. Ze szkoły wyrzucono nas trochę po 3
      rano. A miało być do rana? Więc nad morze. Przez pięć lat szkoły i do wczoraj
      nie widziałem że może być tak piękny wschód słońca nad orłowskim molem. Może
      ostatni. Pozdrawiam wszystkich absolwentów. Absolwenci wszystkich roczników
      łączcie się.
      • lucy_z Re: 60 LAT SZKOŁY PLASTYCZNEJ w Gdyni Orłowie 11.09.05, 22:03
        Mój brat kończył Waszą Szkołę. Myślę, że był z Twojego rocznika Ryszardzie:)
        Ileż ja się w życiu nasłuchałam o tej Waszej szkole i mimo, ze brat już nie żyje
        to jak widzę nazwę Waszej szkoły robi mi się ciepło koło serca.
        Serdecznie pozdrawiam wszystkich:)))))
        -
        • Gość: ryszard Re: 60 LAT SZKOŁY PLASTYCZNEJ w Gdyni Orłowie IP: *.osk.pl / *.osk.pl 11.09.05, 22:35
          Z mojego roku nie ma już Romka Ch. Może to on. Pozdrawiam serdecznie.
          • lucy_z Re: 60 LAT SZKOŁY PLASTYCZNEJ w Gdyni Orłowie 11.09.05, 22:36
            Nie, nie. Mój brat miał na imię Adam. Wychowawcą był prof. Łoś.
            Pozdrawiam:)))
            • Gość: ryszard Re: 60 LAT SZKOŁY PLASTYCZNEJ w Gdyni Orłowie IP: *.osk.pl / *.osk.pl 11.09.05, 22:44
              To już bardzo odległe lata matur i zawsze będziemy ich wspominać. Tyle
              absolwentów bardzo stareńkich. Ale przydreptało. Może nie wszyscy dotrwali jak
              ja ale może napompowali akumulatory w tym magicznym miejscu.
              • grazioso Wszyscy tam wracamy, niektórzy wrócą na zawsze 14.09.05, 02:29
                Moich było malutko, ale /dyplomowany fotograf/ po raz drugi w życiu nie chciałem
                robić zdjęć, chciałem to wszystko zapamiętać, zachować pod powiekami. Ale
                sfotografowałem to, co chciałbym pokazać potomnym. Muzykę słyszałem jeszcze na
                dworcu kolejki. Trzymajcie się wszyscy - do zobaczenia za 15 lat - to będzie
                impreza!
                • Gość: ryszard Re: Wszyscy tam wracamy, niektórzy wrócą na zawsz IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.09.05, 13:06
                  Za 15 lat 66+15=81. Same głupie liczby. Rzeczywiście to był ostatni. I dlatego mam dokumentację. Ale zawsze można zrobić prywatne jubileusze. Coraz więcej komputerów. Informacje szybsze. Bo czas ucieka jeszcze szybciej. I pamięć się zaciera. Pozostaną tylko cyfrowe pliki? I album poświęcony tym co związali się ze szkołą i darzą ją uczuciem nieprzemijającym...
    • leszek.sopot Nie bylem bo nic nie wiedzialem:( 14.09.05, 15:45
      Szkoda. Moze by ktos opisal jak bylo?
      • Gość: ryszard Re: Nie bylem bo nic nie wiedzialem:( IP: *.osk.pl / *.osk.pl 14.09.05, 15:59
        Proponuję oprócz tego forum (może się jeszcze rozwinie)forum szkoły. Może tam
        się ruszy jakaś dokumentacja. www.zsplast.gdynia.pl/jubileusz2/forumz.html
        Każda relacja nie podparta obrazem lub dżwiękiem będzie uboga.
        • aga_piet Re: Nie bylem bo nic nie wiedzialem:( 14.09.05, 17:33
          Dobrze by było stworzyć możliwość samodzielnego umieszczania zdjęć. Strona PLSP
          dość niemrawa, admin rzadko bywa, czarno więc widzę relację z imprezy. Gdyby tak
          każdy mógł sam - szybko by się ruszyło. Zauważyłam, że im starsi absolwenci -
          tym prężniejsi (co zresztą widać było na imprezie :-) ).
          • Gość: ryszard Re: Nie bylem bo nic nie wiedzialem:( IP: *.osk.pl / *.osk.pl 14.09.05, 18:05
            To nie takie proste. Przy małych plikach lub mocno skompresowanych nic nie
            widać. Można porównać zdjęcia w albumie z tymi w internecie. Dzisiaj
            zeskanowałem grupowe zdjęcie (patrz forum szkoły)dla absolwenta który nie
            uczestniczył i w takiej masie trudno się rozpoznać na ekranie. Zdjęcie którym
            dysponuję jest formatu 15X20 ale taka masa ludzi i szczegółów raczej ginie. A
            plik internetowy jest duży ponad 360 kb. Bo z myślą o albumie w internecie
            został spreparowany. Ale to nietypowa fotka. Na takim małym zdjęciu w oryginale
            wszyscy są doskonale widoczni. A jeżeli będą większe to nawet rzęsy będzie widać
            to przcież profesjonaliści. I po zeskanowaniu lub reprodukcji można powiesić w
            internecie mniejsze grupki. Chyba że zostanie użyczony plik oryginalny.
            Przepraszam za te madrości. Na wiele zdjęć jest jeden sposób - także fachowa
            obróbka jednej osoby. Całkowicie gratis. Również pojemne konto i szybki serwer.
            • aga_piet Re: Nie bylem bo nic nie wiedzialem:( 14.09.05, 18:50
              Gość portalu: ryszard napisał(a):

> Na wiele zdjęć jest jeden sposób - także fachowa
              > obróbka jednej osoby. Całkowicie gratis. Również pojemne konto i szybki serwer.

O tak... przydałby się dyspozycyjny pasjonat szkoły, który uporządkowałby np.
              galerię na stronie szkoły (zdjęcia niepodpisane, nie wiadomo kto, kiedy),
              dodawał te nadesłane przez absolwentów...
              A z tym grupowym - oczywiście masz rację, to musiałaby być akcja niemalże jak
              zbiorowe zdjęcie Gdańszczan, albo ta ostatnia na koncercie J.M. Jarre'a.
              • grazioso grupowe foto absolwentów 15.09.05, 21:13
                nie żebym się czepiał, ale sesja grupowa to trocję nie tenteges... Widać nadal
                uczą teorii, praktykę nabywalismy w boju. A wystarczył stary Pentaconsix i
                megafon ...
                • Gość: ryszard Re: grupowe foto absolwentów IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.09.05, 08:53
                  Podaj maila to wyślę poglądówkę ok.350kb. Na oryginalnym zdjęciu 15X20 można wszystkich rozpoznać ponad 300 lub więcej osób. To nie są zupełnie obcy sobie ludzie. Uczestniczyli w poprzednich jubileuszach, znają się z działalności zawodowej, no i przede wszystkim z tych lat licealnych. Takiego zdjęcia grupowego prawie z lotu ptaka w historii szkoły nie było. Samo gromadzenie się do zdjęcia to łańcuch powitań ale co tu dużo gadać trzeba było tam być. Samo zdjęcie trwało może pięć minut. A indywidualne cyfrówki szalały jak opętane.
                  • aga_piet Re: grupowe foto absolwentów 16.09.05, 11:18
                    A mogłabym również poprosić? Na adres gazety? (aga_piet@gazeta.pl)
    • Gość: ryszard grupowe foto absolwentów IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.09.05, 09:10
      Foto jest dostępne w sekretariacie szkoły, Gdynia Orłowska 39. Nawet 20X30.
    • Gość: ryszard Wysłałem zdjęcie do agi_piet IP: *.osk.pl / *.osk.pl 17.09.05, 14:39
      I kto chce jeszcze zdjęcie. Proszę adresy. Zdjęcie nie jest mojego autorstwa.
      Publikacja w Internecie tylko za zgodą autora!
      • grazioso Forum absolwentów PLSP w Gdyni 17.09.05, 14:59
        jak tak dalej pójdzie - powstanie forum absolwentów tych spod klifu. A to
        dopiero będzie Miedzynarodówka Artystyczna >>>w zyciu nie widziałem takiej
        sitwy kolezanek i kolegów.
        • Gość: ryszard Re: Forum absolwentów PLSP w Gdyni IP: *.osk.pl / *.osk.pl 17.09.05, 15:17
          I tu zaskoczę gaziosa. Nie znam nikogo na tym forum. Z mojego roku 1958 były
          trzy osoby.Na forum sporo opinii ryszarda. I graciosa również. Na zdjęciu jest
          około 600 osób podobno policzonych. Na forum szkoły po jubileuszu około 10 opini
          w tym większść dwóch autorów. To dopiero sitwa. Sądzę że brak umiejętności u
          absolwentów z korzystania z tego medium internetowego. Generacja odchodzi w
          niewiedzy co tracą. Fotografia dla wielu jest chlebem a zupełnie nie umieją
          klikać i często amatorzy dają nam więcej radości z oglądania ich zdjęć.Patrz
          portal pbase.
          • Gość: grudziądzanin Re: 60 lat IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.09.05, 15:56
            sądzę że warto tutaj wspomnieć że szkołę tą 60 lat temu przeniesiono do Gdyni z Grudziądza...
            pozdr
            • Gość: ryszard Re: 60 lat IP: *.osk.pl / *.osk.pl 17.09.05, 16:08
              Równie dobrze można by powiedzić że z Madagaskaru. Album prawdę ci powie o
              histori. Są nawet reprodukcje dokumentów tworzących szkołę w Gdyni w 1945 roku.
          • aga_piet Re: Forum absolwentów PLSP w Gdyni 17.09.05, 16:27
            Uważam, że z internetu korzysta wiele osób, niewiele jednak się udziela na
            forach dyskusyjnych :)
            Dzięki za zdjęcie.
            A co do aktywności absolwentów PLSP (w większości) w tym wątku - podoba mi się
            nasz rozrzut rocznikowy.
            • Gość: ryszard Re: Forum absolwentów PLSP w Gdyni IP: *.osk.pl / *.osk.pl 17.09.05, 20:30
              Rozmawiałem z rocznikami około mojego. Znajomość komputera naprawdę znikoma.
              Powyżej 50 - tki naprawdę słabiutko. A co tu mówić o Tlenie czy GaduGadu.
              Również obróbka zdjęć, skanowanie. Profesjonaliści z ogromnym dorobkiem i
              dopiero z trudem wchodzą w cyfrową fotografię. A artyści tylko nieliczni
              potrafią zrobić samodzielnie reprodukcję i zaprezentować na stronie. A twórcy
              WWW kasują tak że nie każdego nawet z dorobkiem stać na opłacenie serwera a
              jeszcze twórcę strony.
              Sądzę że to wyzwanie dla szkoły bo forum internetowe w temacie historia sztuki,
              plastyki i wogóle tematach twórczości artystycznej jest ubogie.
    • Gość: PLSP Re: 60 LAT SZKOŁY PLASTYCZNEJ w Gdyni Orłowie IP: *.chello.pl 20.09.05, 17:02
      NA TYM FORUM DYSKUTUJECIE NIE DZIĘKI DYREKCJI, NIE DZIĘKI NAUCZYCIELOM. TO
      FORUM PEWNEGO ABSOLWENTA, KTÓRY BYŁ NA ZJEŹDZIE I BAWIŁ SIĘ ŚWIETNIE DO SAMEGO
      RANA!!!

(szkoła pokazała, że potrafii zorganizować coś porząDnego, ale szara
      rzeczYwistość uczniowska w plsp wciąż pozostaje zapewne taka sama. i choć nie
      wiem kto jest teRaz dyrEKTORem, doszły mnie słuchy, że Tak jak 20lat temu, tak
      i teraz trudnO jest się Dostać po plastykU na studia artystyczne, że tak jak
      20lat temu w szkole rzadza nadal uklady i ukladziki...)

POZDRAWIAM.
      • Gość: ryszard Re: 60 LAT SZKOŁY PLASTYCZNEJ takie tam refleksje IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.09.05, 09:13
        Do szkoły powracamy częściej gdy jesteśmy starsi i pamięć usunęła przykre wspomnienia. Liceum Plastyczne w latach moich nie ominęły również polityczne wydarzenia i inne. Dzisiaj mamy dużo pieniactwa i wygrażania w walce o stołki i myślę że w historii szkoły było to też a może i ucierpiał niejeden uczeń. Przebieg Jubileuszu, ta chmara absolwentów na wspólnym zdjęciu i świetna zabawa, to świadectwo jak sztuka łagodzi obyczaje i wpływa na wizerunek szkoły. Kontakt z wykładowcami, np. wybitnymi artystami fotografikami Zdanowskimi o wielkiej kulturze osobistej i wiedzy może nie całkowicie odrywała nas od wydarzeń (1956) ale pomagała w tworzeniu wspomnień z dziedziny tajników fotografii, obserwacji raczej pięknego świata np. morza które namiętnie wówczas fotografowałem. I to zachęcenie do pasji zawodowego już fotografowania pozostało do dzisiaj. Z bagażem doświadczeń i przeżyć całego życia powrót do jeszcze beztroskich - oprócz dwój - czasów to motto tego 60 - lecia szkły.
        • Gość: PLSP Re: 60 LAT SZKOŁY PLASTYCZNEJ takie tam refleksje IP: *.chello.pl 21.09.05, 09:47
          Refleksja Ryszarda - sama poezja. Szkoda tylko, że od dziesiątek lat problemy
          naszej wspólnej szkoły, problemy trudne i ważne, pozostają nierozwiązane...
          Może coś zmieni się jak wszyscy razem przyjedziemy na 75 lecie...
          • grazioso Re: 60 LAT SZKOŁY PLASTYCZNEJ - kłopoty 26.09.05, 14:58
            Hej PLSP - napisz jakie to problemy Liceum sa nierozwiazane! Ok, internat to
            był problem w latach 70, ale teraz? To ze dopiero oswajacie się z fot.cyfrowa?
            Napisz, pomozemy :-) A jak się wkurzymy - załozymy Forum Absolwentów.
            Grazioso
            PS. W zyciu byłem na wielu imprezach, ale zjazd akbsolwentów to było przezycie!
            Kazdy, KAZDY K A Z D Y usmiechał sie do kazdego. Ech...pochowacie mnie na Klifie
    • Gość: plastyk Re: 60 LAT SZKOŁY PLASTYCZNEJ w Gdyni Orłowie IP: *.osk.pl / *.osk.pl 24.09.05, 21:59
      Są już zdjęcia z jubileuszu na stronie szkoły
      www.zsplast.gdynia.pl/www/str/jubileusz/start.html
      • firletka Re: 60 LAT SZKOŁY PLASTYCZNEJ w Gdyni Orłowie 26.09.05, 10:40
        Wita rocznik '92 Załuję, że nie bylam:(
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka