Gość: PLSP IP: *.chello.pl 08.09.05, 18:17 60 LAT SZKOŁY PLASTYCZNEJ w Gdyni Orłowie!!! www.zsplast.gdynia.pl ABSOLWENCIE BĘDZIESZ NA TEJ UROCZYSTOŚCI?! Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: ata Re: 60 LAT SZKOŁY PLASTYCZNEJ w Gdyni Orłowie IP: *.dew.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 08.09.05, 19:23 nie bo nikt mnie wcześniej nie powiadomił! Odpowiedz Link Zgłoś
aga_piet Re: 60 LAT SZKOŁY PLASTYCZNEJ w Gdyni Orłowie 08.09.05, 22:07 Ja będę ale nie na oficjalnych uroczystościach (piątek). Robimy spotkanie klasowe. O właśnie! Foto '88! Sobota, godz. 16.00, Szkoła nad morzem. Odpowiedz Link Zgłoś
grazioso Re: 60 LAT SZKOŁY PLASTYCZNEJ w Gdyni Orłowie 08.09.05, 22:52 Będę, będę - juz sie pakuję... Do zobaczenia wszystkim - już cieszę się,że Was zobaczę _Piotr M - foto 1981 Odpowiedz Link Zgłoś
grazioso Re: 60 LAT SZKOŁY PLASTYCZNEJ w Gdyni Orłowie 11.09.05, 00:49 Czas okazał się łaskawy - jak pieknie się starzejemy... Dziewczyny wciąz sliczne i urocze :-) Było cudownie, a magia Orłowa znów zadziałała Dziękuję Wam wszystkim :_-)) Piotr M foto -1981 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mops Re: 60 LAT SZKOŁY PLASTYCZNEJ w Gdyni Orłowie IP: *.chello.pl 11.09.05, 01:18 Do której się bawiliście Kochani???? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ryszard Re: 60 LAT SZKOŁY PLASTYCZNEJ w Gdyni Orłowie IP: *.osk.pl / *.osk.pl 11.09.05, 15:33 Do wschodu słońca i jeszcze trochę czciłem ten jubileusz. Było super a mówi wam to rocznik maturalny 1958. Taki dziadek. Ze szkoły wyrzucono nas trochę po 3 rano. A miało być do rana? Więc nad morze. Przez pięć lat szkoły i do wczoraj nie widziałem że może być tak piękny wschód słońca nad orłowskim molem. Może ostatni. Pozdrawiam wszystkich absolwentów. Absolwenci wszystkich roczników łączcie się. Odpowiedz Link Zgłoś
lucy_z Re: 60 LAT SZKOŁY PLASTYCZNEJ w Gdyni Orłowie 11.09.05, 22:03 Mój brat kończył Waszą Szkołę. Myślę, że był z Twojego rocznika Ryszardzie:) Ileż ja się w życiu nasłuchałam o tej Waszej szkole i mimo, ze brat już nie żyje to jak widzę nazwę Waszej szkoły robi mi się ciepło koło serca. Serdecznie pozdrawiam wszystkich:))))) - Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ryszard Re: 60 LAT SZKOŁY PLASTYCZNEJ w Gdyni Orłowie IP: *.osk.pl / *.osk.pl 11.09.05, 22:35 Z mojego roku nie ma już Romka Ch. Może to on. Pozdrawiam serdecznie. Odpowiedz Link Zgłoś
lucy_z Re: 60 LAT SZKOŁY PLASTYCZNEJ w Gdyni Orłowie 11.09.05, 22:36 Nie, nie. Mój brat miał na imię Adam. Wychowawcą był prof. Łoś. Pozdrawiam:))) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ryszard Re: 60 LAT SZKOŁY PLASTYCZNEJ w Gdyni Orłowie IP: *.osk.pl / *.osk.pl 11.09.05, 22:44 To już bardzo odległe lata matur i zawsze będziemy ich wspominać. Tyle absolwentów bardzo stareńkich. Ale przydreptało. Może nie wszyscy dotrwali jak ja ale może napompowali akumulatory w tym magicznym miejscu. Odpowiedz Link Zgłoś
grazioso Wszyscy tam wracamy, niektórzy wrócą na zawsze 14.09.05, 02:29 Moich było malutko, ale /dyplomowany fotograf/ po raz drugi w życiu nie chciałem robić zdjęć, chciałem to wszystko zapamiętać, zachować pod powiekami. Ale sfotografowałem to, co chciałbym pokazać potomnym. Muzykę słyszałem jeszcze na dworcu kolejki. Trzymajcie się wszyscy - do zobaczenia za 15 lat - to będzie impreza! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ryszard Re: Wszyscy tam wracamy, niektórzy wrócą na zawsz IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.09.05, 13:06 Za 15 lat 66+15=81. Same głupie liczby. Rzeczywiście to był ostatni. I dlatego mam dokumentację. Ale zawsze można zrobić prywatne jubileusze. Coraz więcej komputerów. Informacje szybsze. Bo czas ucieka jeszcze szybciej. I pamięć się zaciera. Pozostaną tylko cyfrowe pliki? I album poświęcony tym co związali się ze szkołą i darzą ją uczuciem nieprzemijającym... Odpowiedz Link Zgłoś
leszek.sopot Nie bylem bo nic nie wiedzialem:( 14.09.05, 15:45 Szkoda. Moze by ktos opisal jak bylo? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ryszard Re: Nie bylem bo nic nie wiedzialem:( IP: *.osk.pl / *.osk.pl 14.09.05, 15:59 Proponuję oprócz tego forum (może się jeszcze rozwinie)forum szkoły. Może tam się ruszy jakaś dokumentacja. www.zsplast.gdynia.pl/jubileusz2/forumz.html Każda relacja nie podparta obrazem lub dżwiękiem będzie uboga. Odpowiedz Link Zgłoś
aga_piet Re: Nie bylem bo nic nie wiedzialem:( 14.09.05, 17:33 Dobrze by było stworzyć możliwość samodzielnego umieszczania zdjęć. Strona PLSP dość niemrawa, admin rzadko bywa, czarno więc widzę relację z imprezy. Gdyby tak każdy mógł sam - szybko by się ruszyło. Zauważyłam, że im starsi absolwenci - tym prężniejsi (co zresztą widać było na imprezie :-) ). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ryszard Re: Nie bylem bo nic nie wiedzialem:( IP: *.osk.pl / *.osk.pl 14.09.05, 18:05 To nie takie proste. Przy małych plikach lub mocno skompresowanych nic nie widać. Można porównać zdjęcia w albumie z tymi w internecie. Dzisiaj zeskanowałem grupowe zdjęcie (patrz forum szkoły)dla absolwenta który nie uczestniczył i w takiej masie trudno się rozpoznać na ekranie. Zdjęcie którym dysponuję jest formatu 15X20 ale taka masa ludzi i szczegółów raczej ginie. A plik internetowy jest duży ponad 360 kb. Bo z myślą o albumie w internecie został spreparowany. Ale to nietypowa fotka. Na takim małym zdjęciu w oryginale wszyscy są doskonale widoczni. A jeżeli będą większe to nawet rzęsy będzie widać to przcież profesjonaliści. I po zeskanowaniu lub reprodukcji można powiesić w internecie mniejsze grupki. Chyba że zostanie użyczony plik oryginalny. Przepraszam za te madrości. Na wiele zdjęć jest jeden sposób - także fachowa obróbka jednej osoby. Całkowicie gratis. Również pojemne konto i szybki serwer. Odpowiedz Link Zgłoś
aga_piet Re: Nie bylem bo nic nie wiedzialem:( 14.09.05, 18:50 Gość portalu: ryszard napisał(a): > Na wiele zdjęć jest jeden sposób - także fachowa > obróbka jednej osoby. Całkowicie gratis. Również pojemne konto i szybki serwer. O tak... przydałby się dyspozycyjny pasjonat szkoły, który uporządkowałby np. galerię na stronie szkoły (zdjęcia niepodpisane, nie wiadomo kto, kiedy), dodawał te nadesłane przez absolwentów... A z tym grupowym - oczywiście masz rację, to musiałaby być akcja niemalże jak zbiorowe zdjęcie Gdańszczan, albo ta ostatnia na koncercie J.M. Jarre'a. Odpowiedz Link Zgłoś
grazioso grupowe foto absolwentów 15.09.05, 21:13 nie żebym się czepiał, ale sesja grupowa to trocję nie tenteges... Widać nadal uczą teorii, praktykę nabywalismy w boju. A wystarczył stary Pentaconsix i megafon ... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ryszard Re: grupowe foto absolwentów IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.09.05, 08:53 Podaj maila to wyślę poglądówkę ok.350kb. Na oryginalnym zdjęciu 15X20 można wszystkich rozpoznać ponad 300 lub więcej osób. To nie są zupełnie obcy sobie ludzie. Uczestniczyli w poprzednich jubileuszach, znają się z działalności zawodowej, no i przede wszystkim z tych lat licealnych. Takiego zdjęcia grupowego prawie z lotu ptaka w historii szkoły nie było. Samo gromadzenie się do zdjęcia to łańcuch powitań ale co tu dużo gadać trzeba było tam być. Samo zdjęcie trwało może pięć minut. A indywidualne cyfrówki szalały jak opętane. Odpowiedz Link Zgłoś
aga_piet Re: grupowe foto absolwentów 16.09.05, 11:18 A mogłabym również poprosić? Na adres gazety? (aga_piet@gazeta.pl) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ryszard grupowe foto absolwentów IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.09.05, 09:10 Foto jest dostępne w sekretariacie szkoły, Gdynia Orłowska 39. Nawet 20X30. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ryszard Wysłałem zdjęcie do agi_piet IP: *.osk.pl / *.osk.pl 17.09.05, 14:39 I kto chce jeszcze zdjęcie. Proszę adresy. Zdjęcie nie jest mojego autorstwa. Publikacja w Internecie tylko za zgodą autora! Odpowiedz Link Zgłoś
grazioso Forum absolwentów PLSP w Gdyni 17.09.05, 14:59 jak tak dalej pójdzie - powstanie forum absolwentów tych spod klifu. A to dopiero będzie Miedzynarodówka Artystyczna >>>w zyciu nie widziałem takiej sitwy kolezanek i kolegów. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ryszard Re: Forum absolwentów PLSP w Gdyni IP: *.osk.pl / *.osk.pl 17.09.05, 15:17 I tu zaskoczę gaziosa. Nie znam nikogo na tym forum. Z mojego roku 1958 były trzy osoby.Na forum sporo opinii ryszarda. I graciosa również. Na zdjęciu jest około 600 osób podobno policzonych. Na forum szkoły po jubileuszu około 10 opini w tym większść dwóch autorów. To dopiero sitwa. Sądzę że brak umiejętności u absolwentów z korzystania z tego medium internetowego. Generacja odchodzi w niewiedzy co tracą. Fotografia dla wielu jest chlebem a zupełnie nie umieją klikać i często amatorzy dają nam więcej radości z oglądania ich zdjęć.Patrz portal pbase. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: grudziądzanin Re: 60 lat IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.09.05, 15:56 sądzę że warto tutaj wspomnieć że szkołę tą 60 lat temu przeniesiono do Gdyni z Grudziądza... pozdr Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ryszard Re: 60 lat IP: *.osk.pl / *.osk.pl 17.09.05, 16:08 Równie dobrze można by powiedzić że z Madagaskaru. Album prawdę ci powie o histori. Są nawet reprodukcje dokumentów tworzących szkołę w Gdyni w 1945 roku. Odpowiedz Link Zgłoś
aga_piet Re: Forum absolwentów PLSP w Gdyni 17.09.05, 16:27 Uważam, że z internetu korzysta wiele osób, niewiele jednak się udziela na forach dyskusyjnych :) Dzięki za zdjęcie. A co do aktywności absolwentów PLSP (w większości) w tym wątku - podoba mi się nasz rozrzut rocznikowy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ryszard Re: Forum absolwentów PLSP w Gdyni IP: *.osk.pl / *.osk.pl 17.09.05, 20:30 Rozmawiałem z rocznikami około mojego. Znajomość komputera naprawdę znikoma. Powyżej 50 - tki naprawdę słabiutko. A co tu mówić o Tlenie czy GaduGadu. Również obróbka zdjęć, skanowanie. Profesjonaliści z ogromnym dorobkiem i dopiero z trudem wchodzą w cyfrową fotografię. A artyści tylko nieliczni potrafią zrobić samodzielnie reprodukcję i zaprezentować na stronie. A twórcy WWW kasują tak że nie każdego nawet z dorobkiem stać na opłacenie serwera a jeszcze twórcę strony. Sądzę że to wyzwanie dla szkoły bo forum internetowe w temacie historia sztuki, plastyki i wogóle tematach twórczości artystycznej jest ubogie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: PLSP Re: 60 LAT SZKOŁY PLASTYCZNEJ w Gdyni Orłowie IP: *.chello.pl 20.09.05, 17:02 NA TYM FORUM DYSKUTUJECIE NIE DZIĘKI DYREKCJI, NIE DZIĘKI NAUCZYCIELOM. TO FORUM PEWNEGO ABSOLWENTA, KTÓRY BYŁ NA ZJEŹDZIE I BAWIŁ SIĘ ŚWIETNIE DO SAMEGO RANA!!! (szkoła pokazała, że potrafii zorganizować coś porząDnego, ale szara rzeczYwistość uczniowska w plsp wciąż pozostaje zapewne taka sama. i choć nie wiem kto jest teRaz dyrEKTORem, doszły mnie słuchy, że Tak jak 20lat temu, tak i teraz trudnO jest się Dostać po plastykU na studia artystyczne, że tak jak 20lat temu w szkole rzadza nadal uklady i ukladziki...) POZDRAWIAM. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ryszard Re: 60 LAT SZKOŁY PLASTYCZNEJ takie tam refleksje IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.09.05, 09:13 Do szkoły powracamy częściej gdy jesteśmy starsi i pamięć usunęła przykre wspomnienia. Liceum Plastyczne w latach moich nie ominęły również polityczne wydarzenia i inne. Dzisiaj mamy dużo pieniactwa i wygrażania w walce o stołki i myślę że w historii szkoły było to też a może i ucierpiał niejeden uczeń. Przebieg Jubileuszu, ta chmara absolwentów na wspólnym zdjęciu i świetna zabawa, to świadectwo jak sztuka łagodzi obyczaje i wpływa na wizerunek szkoły. Kontakt z wykładowcami, np. wybitnymi artystami fotografikami Zdanowskimi o wielkiej kulturze osobistej i wiedzy może nie całkowicie odrywała nas od wydarzeń (1956) ale pomagała w tworzeniu wspomnień z dziedziny tajników fotografii, obserwacji raczej pięknego świata np. morza które namiętnie wówczas fotografowałem. I to zachęcenie do pasji zawodowego już fotografowania pozostało do dzisiaj. Z bagażem doświadczeń i przeżyć całego życia powrót do jeszcze beztroskich - oprócz dwój - czasów to motto tego 60 - lecia szkły. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: PLSP Re: 60 LAT SZKOŁY PLASTYCZNEJ takie tam refleksje IP: *.chello.pl 21.09.05, 09:47 Refleksja Ryszarda - sama poezja. Szkoda tylko, że od dziesiątek lat problemy naszej wspólnej szkoły, problemy trudne i ważne, pozostają nierozwiązane... Może coś zmieni się jak wszyscy razem przyjedziemy na 75 lecie... Odpowiedz Link Zgłoś
grazioso Re: 60 LAT SZKOŁY PLASTYCZNEJ - kłopoty 26.09.05, 14:58 Hej PLSP - napisz jakie to problemy Liceum sa nierozwiazane! Ok, internat to był problem w latach 70, ale teraz? To ze dopiero oswajacie się z fot.cyfrowa? Napisz, pomozemy :-) A jak się wkurzymy - załozymy Forum Absolwentów. Grazioso PS. W zyciu byłem na wielu imprezach, ale zjazd akbsolwentów to było przezycie! Kazdy, KAZDY K A Z D Y usmiechał sie do kazdego. Ech...pochowacie mnie na Klifie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: plastyk Re: 60 LAT SZKOŁY PLASTYCZNEJ w Gdyni Orłowie IP: *.osk.pl / *.osk.pl 24.09.05, 21:59 Są już zdjęcia z jubileuszu na stronie szkoły www.zsplast.gdynia.pl/www/str/jubileusz/start.html Odpowiedz Link Zgłoś
firletka Re: 60 LAT SZKOŁY PLASTYCZNEJ w Gdyni Orłowie 26.09.05, 10:40 Wita rocznik '92 Załuję, że nie bylam:( Odpowiedz Link Zgłoś