Dodaj do ulubionych

Drogowcy z socjologami chcą wysłuchać mieszkańców

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.10.06, 21:19
zamiast podnosić standardy dróg istniejących i modernizować kolej, to próbują
budować nowe drogi. one nic nie poprawią - poza miastem ruchu nie ma. problem
zaczyna się przy dojazdach - brak wielopoziomowych skrzyżowań, tuneli dla
pieszych, zatoczek autobusowych. a przede wszystkim beznadziejna komunikacja
miejska - tysiące ludzi dojeżdza autami pogłębiając te beznadzieję.
Obserwuj wątek
    • Gość: gość Drogowcy z socjologami chcą wysłuchać mieszkańców IP: 213.192.65.* 02.10.06, 21:40
      Jaworski uprawia prywatę, bo jego dom stoi ok. 100 m od planowanej Trasy
      Lęborskiej. Wiedział o planach budowy (to przeciez były radny) gdy kupował
      działkę a teraz wciska, że droga nie jest potrzebna. Ta trasa to ratunek dla
      Kielnieńskiej. Niech kandydat na prezydenta powie kiedy kupił działkę, kiedy
      się wybudował. O przebiegu tej trasy ja wiedziałem od początku lat 90-tych.
      • dan3iger Od kiedy to negocjuje się dwudziestoletnie plany ? 02.10.06, 22:45
        Gdyby tak się negocjowało przebieg każdego przebiegu to nie powstałaby w Polsce
        żadna nowa droga. Po to są od kilkunastu lat plany zagospodarowania żeby je
        wdrażać, a nie po to aby się poddawać naciskom dobrze zorganizowanych frustratów
        którym przeszkadza droga 300 m od ich domu i którzy nie idą na żadne ustępstwa i
        kompromisy. Pamiętajcie Radni - weźcie pod uwagę rację całej trójmiejskiej
        aglomeracji a nie kilkunastu krzykliwych właścicieli działek. Pamiętajcie -
        przed Gdańskiem np. budowa południowej obwodnicy. Chcecie poddając się naciskom
        dać przykład mieszkańcom okolic Przejazdowa - Pruszcza jak skutecznie zablokować
        budowę tej trasy ?
        • antypolityk1 Sam zamieszkaj przy autostradzie 02.10.06, 23:03
          Sam zamieszkaj przy autostradzie, jak takiś mądry. Ludzie chcą autostrad i
          jednocześnie ciszy, a tak się nie da. Nie można mieć ciastko i zjeść ciastko.
          Najwyższy czas zastanowić się nad alternatywnymi środkami transportu, a nie
          kolejnymi asfaltami i betonami. Ile jeszcze rpy musimy zużyć? Ile jeszcze wylać
          betonu w lasach, aby człowiek zrozumiał że podcina sobie gałąź na której
          siedzi? Nie mówię już o nieodwracalnej degradacji krajobrazu - skarbu, który za
          kilkanaście, kilkadziesiąt lat będzie więcej wart niże te wszystkie inwestycje.
          Nie mieszkam na Osowie, ale problem ten dotyczy nas wszystkich.
          • dan3iger Re: Sam zamieszkaj przy autostradzie 02.10.06, 23:16
            Kupując mieszkanie sprawdziłem, oglądając plany zagospodarowania, czy w
            sąsiedztwie nie ma powstać za parę lat droga, kino czy supermarket. Jak bym tego
            nie zrobił - byłbym frajerem. A kilku tępaków kupiło działkę koło planowanej
            drogi a teraz jak przychodzi do realizacji inwestycji - chcą odwrócić rzekę
            kijem bo im droga 300 metrów od domu będzie przeszkadzać. To tak jakby
            mieszkańcy osiedla Kryształowego chcieli zablokować budowę trasy Armii Krajowej.
            • antypolityk1 Re: Sam zamieszkaj przy autostradzie 02.10.06, 23:23
              Za kilka lat nie będzie, ale za kilkanaście tak. Plany zagospodarowania
              przestrzennego nie są wieczne. Poza tym nie ma jeszcze takowegoż, dot. Trasy
              Lęborskiej. To są na nrazie pomysły i projekty. Rozwój motoryzacji jest teraz
              szaleńczo szybki i nie wiadomo, czy nie trzeba będzie wycinać lasów
              trójmiejskich pod dalsze nitki. Nie tędy droga
              • Gość: Fraglesi Gdańsk ma prawo do drogi wyjazdowej na Szczecin IP: *.chello.pl 03.10.06, 00:22
                Nie można ciastka zjeść i go mieć. A poza tym nikt nie zamierza prowadzić
                dodatkowej nitki. Wyjazd z miasta ma byc ul. Spacerową i dalej prosto ma
                powstac nowy odcinek skrajem lasu tworząc tym samym obwodnicę Osowej. Poznaj
                trochę faktów.
                • antypolityk1 Re: Gdańsk ma prawo do drogi wyjazdowej na Szczec 03.10.06, 00:31
                  A za Chwaszczynem to co? Kaszuby. Dlaczego nie można zmodernizować odpowiedni o
                  szóstki? Poza tym jak już mieszkańcy się uprą to nie poprowadzą skrajem lasu,
                  ale wytną nitkę w połowie TPK (okolice Taszy i Leganu). Przecież o tym się
                  trąbi naokoło
                  • Gość: Fraglesi Re: Gdańsk ma prawo do drogi wyjazdowej na Szczec IP: *.chello.pl 03.10.06, 11:16
                    Celem tej drogi jest skrócenie trasy Gdańsk - Szczecin i m.inn ominięcie Rumii,
                    Redy itp.

Zaczynasz dobrze kombinować. Jak Osowiacy zaprą się jak kozły i zostanie
                    zrealizowany przez nich popierany projekt Tasza to zostanie las zmasakrowany.
                    Dlatego droga ta powinna być wybudowana zgodnie z planem skrajem lasu
                    (najlepiej w wykopie) i dopiero dalej po przekroczeniu torów kolejowych mozna
                    wybrać warinat bardziej oddalony. Nie wystarczy blokować trzeba wszystko robić
                    z głową.
                    • antypolityk1 Trudna Sytuacja 03.10.06, 11:42
                      1. Najlepiej żeby Trasa Lęborska nie powstała, tylko zmodernizowano szóstkę.
                      2. Jeżeli już ma powstać i część pięknych Kaszub pójdzie pod nóż (a tak
                      prawdopodobnie będzie, to powinna iść skrajem lasu, a nie lasem broń Boże, a
                      więc mieszkańcy nie mają racji.

Pytanie: Czy mieszkanćy Osowy nie chcą w ogóle Trasy Lęborskiej jak ja, czy
                      chcą, ale z dala od siebie, najlepiej poprowadzoną lasem?
    • Gość: Mieszkanka Osowy Jaworski ma racje IP: 217.116.110.* 02.10.06, 22:23
      Od zawsze nam pomagał, zanim jeszcze kupił działkę. Jestem jego sąsiadką i zawsze cenił ochronę przyrody i osowy.
      • batmanek11 nie rób mu kampani 02.10.06, 22:27
        Pan Jaworski dziwnym zbiegiem okolicznosci ma inną koncepcję, a zaprezentuje ją
        dwa tygodnie przed wyborami. Na szczęście gdańszczanie to nie "ciemny lud" i
        człowieka pana Kurskiego nie kupią.
      • Gość: Jaworski Chcesz cukierka to idź do Gierka IP: *.chello.pl 02.10.06, 22:48
        ... tak poza tym pomaga starszym ludziom przechodzić przez jezdnię, lubi
        zwierzęta, a na podwórku rozdaje cukierki ...
      • Gość: osowiałek Jaworski mieszka obok trasy IP: *.chello.pl 03.10.06, 10:17
        Negatyw wystawiony Trasie kaszubskiej przez Andrzeja Jaworskiego jest
        zrozumiały. Mieszka on obok projektowanej drogi. I wszystko.
      • Gość: sąsiad Re: Jaworski ma racje IP: *.gdansk.cvx.ppp.tpnet.pl 03.10.06, 14:43
        jak taki dobry to zrób mu dobrze :)
    • Gość: Arek z osowy Żadnej bzdurnej autostrady IP: 217.116.110.* 02.10.06, 22:28
      Chcą nas kupić za 2 miliony, i to nasze pieniądze
    • antypolityk1 Mieszkańcy Osowy i ekolodzy !!! 02.10.06, 22:34
      Mieszkańcy Osowy i ekolodzy !!! Wznieście się nad polityczne podziały !!! Nie
      dajcie się. Nie dopuszczajcie do kolejnej degradacji środowiska i swoego
      otoczenia. Jeżeli samochodów i tak będzie przybywać w postępie geometrycznym to
      ta trasa i tak nic nie da. Jedyne rozwiąznie to modernizacja trasy numer 6 i
      inwestowaniu w kolej.
    • Gość: Fraglesi Osowa.com zakałą Osowej i Gdańska IP: *.chello.pl 02.10.06, 22:41
      Właściciel tej strony (Osowa com) Wolański gdy kupował działkę dobrze wiedział
      o lokalizacji planowanej drogi, ale najwyraźniej kosztem gdańszczan chce ugrać
      prywatę. Do tej pory gdyby mógł zablokowałby wszelkie inwstycje w Gdańsku, gdyż
      jest:
      - przeciw budowie trasy Lęborskiej (wyjazd z Gdańska w kierunku Szczecina)
      - przeciw tunelowi pod Pachołkiem (wygodniejszy szkal komunikacyjny omijający
      centrum Oliwy)
      - przeciw remontowi Spacerowej
      - przeciw budowy hali sportowej na granicy z Sopotem
      - przeciw budowy Baltic Areny
      - przeciw tunelowi pod Kanałem Portowym
      wyśmiewa plany budowy obwodnicy południowej Gdańska.

Gdyby mógł zablokowałby zapewne wszelkie inwestycje w Gdańsku.

Pamiętamy również blokowanie budowy Renka w Osowej i ul. Wodnika, węzła
      drogowego Owczarnia przy obwodnicy, przez mieszkańców Osowej. Ponoć miały po
      polach spacerować prostytutki!

Natomiast najdalej oddalony projekt trasy Lęborskiej / Kaszubksiej przecina
      lasy w trójkącie Obwodnica / Osowa / Polifarb dokładnie w połowie, zamiast iść
      skrajem lasu. Co jest totalnym brabrzyństwem. Droga ta łączyłaby się z
      obwodnicą tworząc sztucznie (można tego uniknąć) bezsensowny dodatkowy ruch,
      pomiedzy nowym węzłem, a węzłem Osowa. Po co?
      • antypolityk1 Re: Osowa.com zakałą Osowej i Gdańska 02.10.06, 22:58
        Ja, jako mieszkaniec Sopotu, nie Osowy jestem przeciwny w ogóle budowie Trasy
        Lęborskiej, czy to przez Osowę , czy co gorsza przez lasy Trójmiejskiego Parku
        Krajobrazowego. Kolejny przytyk inwestycyjny w naszą przyrodę. Ja wiem, że
        większości mieszkańców Trójmiasta nie obchodzi los naszych pięknych lasów
        trójmiesjkich, ani Kaszub, bo woleli by zamiast tego sieć autostrad. Ale na
        Boga ludzi opamiętajcie się. To jest Park Krajopbrazowy, utworzony w jakimś
        konkretnym celu. Czy naprawdę Via Hanzeatica jest wyznacznikiem postępu?
        Jakiego postępu? To nie lepiej zmodernizować trasę nr 6, tylko na siłę znowu
        coś budować?
        • Gość: Fraglesi Re: Osowa.com zakałą Osowej i Gdańska IP: *.chello.pl 03.10.06, 00:15
          Mówisz tak gdyż nie znasz faktów.

Trasa Lęborska ma być poprowadzona dotychczas istniejącą Spacerową i dalej po
          przekroczeniu obwodnicy prosto zgodnie z planami z przed wielu lat skrajem lasu
          do torów kolejowych i wstronę Chwaszczyna, Lęborka. Minimalizuje straty w
          ekosystemie. Natomiast przeciwnik Wolański chciałby wybudować dodatkową drogę
          biegnącą kilkaset metrów wzdłuż Spacerowej !!! i łączącą się w główną arterią
          aglomeracjiw Sopocie - pętla trolejbusowa.

Gdybys trochę znał historieto byś również wiedział, że spadek znaczenia Gdańska
          w XIX wieku był spowodowany omijaniem miasta przez szlaki komunikacyjne, więc
          nie wypisuj mało sensownych zdań nt postępu. Via Hanzeatica również jako trasa
          tranzytowa nie będzie wiodła przez miasto tylko obwodnicą.
      • fraglesi67 Tomuś, synku.... 03.10.06, 07:44
        To ty się pod mnie podszywasz?
        Tylko nie przedobrzyj bo wtedy możesz mieć problemik ;-)
    • Gość: Oliwianin Drogowcy z socjologami chcą wysłuchać mieszkańców IP: *.volta.net.pl 02.10.06, 22:50
      Ci sami mieszkancy Osowej co chca miec u siebie oaze spokoju rozjezdzaja
      zabytkowa dzielnice jaka jest Oliwa, podazajac do tej oazy. Tylko ze w Oliwie
      mieszkaja spokojni, glownie starsi ludzie a nie nowobogaccy ktorzy jedyne z czym
      sie licza to z soba i ewentualnie swoja rodzina. Ulica Westerplatte, swiezo
      wyremontowana najpiekniejsza ulica miasta juz ma wypaczona kostke a posadzone
      drzewa uschly. O Opata Rybinskiego nie wspomne, tam poprostu sie stoi a nie
      jedzie (glowna ulica Oliwy, prowadzi do Osowej). Jedynym rozsadnym wyjsciem jest
      budowa Nowej Spacerowej (tunelem pod Pacholkiem) do Sopotu, przeciwko czemu juz
      chyba Osowa tez protestowala. Ale hitem sezonu byly protesty przeciwko budowie
      kladki dla pieszych przez obwodnice, ktora miala tym wlasnie protestujacym
      ulatwic przedostawanie sie m.in. do Geanta. No i Barniewicka: nie bylo progow
      ->protesty. Postawili progi ->protesty bo nie moga niskopodlogowce przejechac.
      Zdjeli progi -> ponownie prostesty..
      • antypolityk1 Re: Drogowcy z socjologami chcą wysłuchać mieszka 02.10.06, 23:08
        Niestety taki jest dzisiejszy człowiek epoki konsumpcjonizmu. Najpierw niszczy
        przyrodę i zabytki, sam chcąc mieszkać w zaciszu. Chce mieć autostrady i oazy
        zieleni, a tak się nie da. Dlatego uważam, że Trasa Lęborska (nie nabierajcie
        się na chwyt reklamowy - Trasa Kaszubska) nie powinna powstać w ogóle. Trzeba
        tylko usprawnić trasę krajową nr 6.
        • dan3iger Re: Drogowcy z socjologami chcą wysłuchać mieszka 02.10.06, 23:18
          antypolityk1 napisał:
          .
          > Niestety taki jest dzisiejszy człowiek epoki konsumpcjonizmu.
          .
          Idź lepiej spać zamiast pisac bzdury.
          • antypolityk1 Re: Drogowcy z socjologami chcą wysłuchać mieszka 02.10.06, 23:26
            Dziś dla Ciebie to bzdury. Jak wybudują Tobie pod nosem autostradę, Ty będziesz
            przeciw, a Twoi oponeńci przypną Ci łatkę oszołoma to będziesz myślał jak ja,
            choć koło mnie nie ma żadnych projektów ani planów dróg. Nie tędy droga.
            • maruda.r Re: Drogowcy z socjologami chcą wysłuchać mieszka 03.10.06, 00:21
              antypolityk1 napisał:

> Dziś dla Ciebie to bzdury. Jak wybudują Tobie pod nosem autostradę, Ty będziesz
              >
              > przeciw

Albo sprzeda działkę i kupi gdzie indziej.

• antypolityk1 Re: Drogowcy z socjologami chcą wysłuchać mieszka 03.10.06, 00:33
                To za kolejne 20 lat jego dzieci będą miały ten problem. I co ? Będziemy tak
                bez końca uciekać ? Dokąd?
    • Gość: Osowianin Ta droga to prezent dla niemców IP: 217.116.110.* 03.10.06, 07:41
      To nowy korytarz Niemcy - Rosja
      • Gość: majster moher i tropiciel spisków? IP: *.such.nat.hnet.pl 03.10.06, 08:04
        > To nowy korytarz Niemcy - Rosja

To przede wszystkim korytarz Słupsk-Lębork-Gdańsk, którym codziennie jeździć
        będa do stolicy województwa tysiące ludzi do pracy i szkoły.
    • Gość: Małgosia Jak wyglądają konsultacje? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.10.06, 08:28
      Oto świeża relacja z wczorajszego spotkania w Chwaszczynie:

Wczoraj byłem na "konultacjach społecznych". Tragedia. Stare mapy.
      Wciskają kit, że to są stare mapy Transprojektu, że będą inne lepsze
      satelitarne, że oczywiście uwzględnią na etapie projektowania dróg
      uwarunkowania wynikające z planów zagospodarowania terenów. Oczywiście
      prezentowane przebiegi gdzie indziej niż gmina rezerwuje tereny (chodziło
      o Trasę Lęborską). Wywiesili tylko warianty DK20 przechodzące koło jeziora
      Osowskiego a uwagę uczestnika, że jest jeszcze wariant przez Karczemki zbyli.
      Dyr. Woynarowski nadmienił przy okazji, że tereny koło jeziora Osowskiego
      są tak piękne pod zabudowę jednorodzinną, że on oczywiście nie jest
      zwolennikiem aby tu budować obwodnicę.

Przyszli ze sprzętem: kolumny, dwa mikrofony, laptop, rzutnik i ... Jak ja
      bym w pracy przygotował w taki sposób prezentację to by mi od razu
      podziękowano. To było żenujące. Malutkie litery, mały ekan (nie wpadli na
      pomysł aby włączyć tzw. pełny ekran). Komentarze nie interesujące wogóle
      zebranych. Zero przytaczania konkretnych argumentów. Brak jakichkolwiek
      zestawień porównawczych dla obecnego i planowanego stanu. Po prostu
      prześlizgiwali się po opracowaniach.

Dali ludziom do podpisu listę obecności bez wpisanej daty spotkania oraz
      tematu spotkania. Ludzi poprosili o wpisywanie swoich uwag do zeszytów,
      które nie zauważyłem aby były w jakiś sposób oznakowane, strony
      ponumerowane itd. Przecież to można później wyrzucić do kosza.

Ludzie nie mogli pomieścić się w sali. Wielu stało na korytarzu. Nie
      sądzę, aby cokolwiek widzieli z prezentacji - chociaż wiele z tego raczej
      nie stracili.

Kompletna strata czasu. Dyskusja prowadzona taka samo jak rok temu - aby
      się ludzie wygadali i im ulżyło.
    • Gość: xxx Re: Przestańcie Osowianie wciąż protestować IP: *.internetdsl.tpnet.pl 03.10.06, 09:55
      nie ma dnia i godziny ,żebyście nie protestowali, na nic się nie zgadzacie,
      zadnych kompromisów nie uznajecie, sami chcecie mieszkać w oazie spokoju a
      reszta gdańszczan mieszkających przy głównych ulicach i nie tylko przy głównych
      muszą wdychać spaliny z ciągle zakorkowanych ulic. Żadnego współczucia.
      Proponuję,żebyście nie wjeżdżali swoimi samochodami do centrum , tylko zgodnie
      ze swoją ekologiczną postawa przesiedli się na rowery i autobusy a jeżeli już
      ktoś koniecznie musi, to niech płaci słone "myto" przy wjeździe za
      zanieczyszczanie środowiska.
      Dobrze was tam ktoś podsumował w tych nieustannych protestach,
      jeszcze jeden wasz argument przeciwko Renkowi to chmary ptaków miały
      przylatywać z szadółek do Renka, niby posilać się odpadkami.
      • antypolityk1 Re: Przestańcie Osowianie wciąż protestować 03.10.06, 10:20
        "reszta gdańszczan mieszkających przy głównych ulicach i nie tylko przy
        głównych
        muszą wdychać spaliny z ciągle zakorkowanych ulic. Żadnego współczucia.
        Proponuję,żebyście nie wjeżdżali swoimi samochodami do centrum , tylko zgodnie
        ze swoją ekologiczną postawa przesiedli się na rowery i autobusy a jeżeli już
        ktoś koniecznie musi, to niech płaci słone "myto" przy wjeździe za
        zanieczyszczanie środowiska."

Przepraszam bardzo, ale kto tworzy te korki i spaliny? Kosmici? Nie, Ci którzy
        na nie najbardziej narzekają. Więc niech sami przestaną smrodzić, niszczyć
        naturę i coś wymyślą, a nie obwiniają innych.

Ja jestem wrogiem Trasy Lęborskiej w ogóle, czy przez Osowę, czy przez (jeszcze
        gorzej) lasy Trójmiesjkiego Parku Krajobrazowego, bo to i tak nic nie da, a
        zniszczy tylko przyrodę.
        • Gość: xxx Re: Przestańcie Osowianie wciąż protestować IP: *.internetdsl.tpnet.pl 03.10.06, 12:08
          właśnie wymyśliliśmy:
          żebyście przyjeżdzali do centrum rowerami
          a korki m.in. osowianie też tworzą, wystarczy rano przejechać się Spacerową,
          gdzie oni jadą? do centrum
          ale jak tylko mają nastapić jakieś rozbudowy istniejącego systemu
          komunikacyjnego to osowa jest pierwsza przeciw bo:
          "nie po to sie przeprowadzili za obwodnicę, żeby tędy samochody przejeżdzały"
          (autentyk), jasne reszta to frajerzy, którzy się nie przeprowadzili to niech
          się duszą
          nie mówię,że na wszystko mają się zgadzac ale oni nie uznają żadnych
          kompromisów, tylko wyznają zasadę: od mojej dzielnicy (ulicy, domu) jak
          najdalej,
          tym sposobem tworzą podział wśród mieszkańców całej aglomeracji
          • antypolityk1 Re: Przestańcie Osowianie wciąż protestować 03.10.06, 12:27
            1. Ja nie jestem mieszkańcem Osowy, więc powinno mi to być obojętne, ale nie
            jest.

2. Gorszy wariant tej drogi to jest wariant drogi środkiem lasu, a nie jego
            skrajem, gdyż kolejny raz niszczy się środowisko Trójmiejskiego Parku
            Krajobrazowego i je przecina (już budowa innej drogi - Trasa Kwiatkowskiego
            tego dokonało).

3. Przyznam się, że nie wiem jak się ustosunkować do postulatów mieszkańców
            Osowy. Czy są oni za drogą, ale z dala od nich, czyli w lesie, czy nie chcą jej
            w ogóle? Trudno wywnioskować.
            • Gość: xxx Re: Przestańcie Osowianie wciąż protestować IP: *.internetdsl.tpnet.pl 03.10.06, 13:43
              wystarczy poczytać ich stronę netową, aby się dowiedzieć co myślą
              ktoś u góry podał adres
    • Gość: Osowiałek Re: Drogowcy z socjologami chcą wysłuchać mieszka IP: *.chello.pl 03.10.06, 10:14
      Negatyw wystawiony Trasie kaszubskiej przez Andrzeja Jaworskiego jest
      zrozumiały. Mieszka on obok projektowanej drogi. I wszystko.
      • antypolityk1 Re: Drogowcy z socjologami chcą wysłuchać mieszka 03.10.06, 10:22
        A ja nie mieszkam koło projektowanej drogi i jestem przeciwny budowie Trasy
        Lęborskiej w ogóle, a przez lasy Trójmiejskiego Parku Krajobrazowego w
        szczególności.
        • dan3iger Re: Drogowcy z socjologami chcą wysłuchać mieszka 03.10.06, 18:43
          Piszesz to już piąty raz. Wszyscy tu umiemy czytać. Odpuść.
    • Gość: witoldjj Re: Drogowcy z socjologami chcą wysłuchać mieszka IP: *.crowley.pl 03.10.06, 13:57
      Pie..sz. Taki z ciebie ekspert jak ze mnie walec drogowy
    • Gość: smyk co robią drogowcy z socjologami ? ... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.10.06, 18:37
      ...w interesie Gdańska i Polski jest szybka budowa A1 w całości i jako
      pierwsza .Odwracając kolejność realizacji, działa się na szkodę naszego kraju i
      Trójmiasta, a droga lęborska jest takim przykładem , ze szkodą dla naszych
      portów i stoczni.
      • dan3iger Osowian do psychiatry ! 03.10.06, 18:45
        Gość portalu: smyk napisał(a):

> ...w interesie Gdańska i Polski jest szybka budowa A1 w całości i jako
        > pierwsza .Odwracając kolejność realizacji, działa się na szkodę naszego kraju i
        >
        > Trójmiasta, a droga lęborska jest takim przykładem , ze szkodą dla naszych
        > portów i stoczni.
        >
        Co za idiotyczne orzumowanie.
        Tym z Osowej to faktycznie nie trzeba socjologów lecz psychiatrów. Choć takie
        zgrupowanie oszołomów to zapewne łakomy kąsek dla socjologów.
        • antypolityk1 Re: Osowian do psychiatry ! 03.10.06, 21:33
          A czy grupa Japiszonów wyznających zasadę 'po nas choćby potop' to nie jest
          odpowiednia grupa dla socjologów? Kto tu włąsciwie jest chory psychicznie?
      • Gość: Paweł Re: co robią drogowcy z socjologami ? ... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.10.06, 19:46
        Smyk, ale jestes pomysłowy. spróbój dojechac do Leborka z centrum Gdanska. Ja
        jazdze kilka razy w tygodniu. W zły dzien to jest tragedia. Mozna jeździc z
        Gdanska przez obwodnice, przez zakorkowana Chylonię, Rumie i Redę. W Wejherowie
        juz lepiej. Teraz są remonty miedzy Redą a Wejherowem i się długo stoi w
        korkach. Od Wejherowa do Lęborka już jest dobrze. Można jeżdzic przez Osowę,
        Chwaszczyno, Koleczkowo, Wejherowo. Ale jest to droga bardzo dziurawa,
        szczególnie na odcinku Koleczkowo-Wejherowo. Widziałem na niej wiele
        uszkodzonych samochodów. Ludzie nawułujacy do budowy A1 a pomijają trasę
        Lęborska są krótkowzroczni. Zbudowanie tej trasy stworzy nowe tereny pod
        inwestyje przy nowej trasie. Mieszkałem kilka lat w Osowie. Mieszkańcy są dość
        bogaci, często myślo tylko o sobie. Sprawy dróg tratują tylko jak im
        najwygodniej. Pozdrawiam
        • antypolityk1 Re: co robią drogowcy z socjologami ? ... 03.10.06, 21:36
          >Zbudowanie tej trasy stworzy nowe tereny pod
          > inwestyje przy nowej trasie.

To gdzie będzie się jeździło na wypoczynek na Kaszuby, jak chcesz żeby wszędzie
          były tereny inwestycyjne? Może nie zależy Tobie na terenach zielonych, ale to
          one dają życie, a inwestycje tylko kasę.

Pozdrawiam
        • Gość: smyk Re: co robią drogowcy z socjologami ? ... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.10.06, 22:10
          ...Paweł to PO nie chce budowy drog i Rada Miasta Gdańska ...
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka