Dodaj do ulubionych

Gdański pomnik Janka Krasickiego do lamusa

IP: *.164.wmc.com.pl 24.07.07, 20:55
Pewnie ten Janek Krasicki to był jakiś komunista i niczym sie nie zasłużył
ale jego pomnik to już odrębne dzieło sztuki.Co to za pomysł aby wywozić z
Gdańska ten postument .Nasze miasto i tak zostało ograbione z wszelkich dzieł
sztuki.Nawet tych niższego lotu. Czy ten cały Janek nie może stać np. w
jakimś skateparku albo na słabo zagospodarowanych terenach pasa
nadmorskiego ?.
Obserwuj wątek
    • Gość: Pioter Ale dlaczego Rydygier? IP: *.gprsbal.plusgsm.pl 24.07.07, 21:10
      Czy panom IPNistom chodzi o Ludwika Rydygiera, wybitnego polskiego lekarza czy
      o Juliusza Rydygiera, organizatora ruchu oporu w Auschwitz?
      • Gość: tia Re: Ale dlaczego Rydygier? IP: *.pro-internet.pl 24.07.07, 21:30
        no wiesz, jest taki trend, ze wszystko jedno
    • Gość: wilcham A mnie Janka szkoda IP: *.pro-internet.pl 24.07.07, 21:24
      Wychowałem się na osiedlu młodych i chociaż nie lubię komuchów, to zżyłem się z
      Jankiem. Mijałem go codziennie idąc do i wracając ze szkoły, więc stał się dla
      mnie elementem mojego osiedla, jak samolot za "szafą" czy góra lagry. Jestem też
      wierzący, ale jak postawią tam pomnik np. JP2, to rzygnę.
      • Gość: Bumtarara Re: A mnie Janka szkoda IP: *.de.ibm.com 25.07.07, 09:16
        I ja jestem stamtąd. I też mi szkoda Janka...
    • Gość: rozum Re: Gdański pomnik Janka Krasickiego do lamusa IP: *.pro-internet.pl 24.07.07, 21:28
      a w miejsce krasickiego milionowy pomnik jp2 - bo trend sie zmienil i idzie ku lepszemu, ehehehe
    • Gość: Gdynianin Gdański pomnik Janka Krasickiego do lamusa IP: *.multicon.pl 24.07.07, 22:59
      Witam Serdecznie.
      Kiedy oni wszyscy dadzą sobie spokój z tymi zmianami w historii, dla nich
      wszystko co było przed nimi jest złe.
      Jest sobie spółdzielnia im. Komuny Paryskiej - jeśli ludzie którzy mieszkają w
      tej spółdzielni (ja też) nie chcą zmiany nazwy to, co to za różnica jak się ona
      nazywa - czy JP II czy KOMUNY.
      Pomnik żołnierzy radzieckich w Żukowie także powinien zostać, było nie było
      zgineło tam jednak sporo żołnierzy. Jest to jednak element historii, dobrej czy
      zlej ale zawsze historii.
      Podsumowująć
      O tym czy zmieniać nazwy, usuwać pomniki i inne takie..... powinna decydować
      społeczność której to bezpośrednio dotyczy.
      Jak zawsze "uszczęśliwia" się nas na siłę, cóż jak się nie ma czym zajmować to
      się zajmuje za przeproszeniem pierdołami.
      Pozdrawiam mieszkańców Pomorza.
    • Gość: edgr Kolejna fala oszołomstwa ... IP: *.gdynia.mm.pl 24.07.07, 23:18
      ...Tym razem odgórna.

edgr
    • Gość: DrHc Wszystko ok. Zasłużyli na pogarde nie na polniki i IP: *.171.49.149.crowley.pl 24.07.07, 23:48
      ulice, ale czego chcą od komuny paryskiej? Przecież to XIX zryw mieszkańców
      PAryża przeciwko pokongresowym burżujom, do tego ze znaczącym udziałem Polaków.
      MOże zlikwidujmy spółki komunalne, bo mają podstawę "komun" i najlepiej
      urbanistykę, bo smierdzi Urbanem
      • Gość: Gdynianin Re: Wszystko ok. Zasłużyli na pogarde nie na poln IP: *.multicon.pl 25.07.07, 08:07
        Kto nie zasłużył??? Krasicki czy też ci radziecy żołnierze?
        Pomniki, złe czy dobre - są elementem historii tego kraju.
        Naród, czy też człowiek który nie zna historii będzie popełniać te same błędy.
        Jak już stoi ten pomnik i nie "przeszkadza" to zostawmy go - organizujmy
        wycieczki szkolne czy też dla turystów i mówmy o historii - że za czasów
        komunizmu postawiono pomnik "takiemu to a takiemu" bo dla partii to zrobił
        wiele ale wieszał mieszkańców okolicy.... Niech ludzie pamiętają że kiedyś był
        taki okres w historii tego kraju.
        IPN, PiS czy też inne 2/3-literowce nie wymażą historii - była i tyle.
        Pozdrawiam
      • Gość: Laudacja Epitafium IP: *.dip0.t-ipconnect.de 25.07.07, 08:40

Janku!
        sral na ciebie ptak o poranku
        Zrobili cie ze skaly,
        by psy po tobie szczaly.
        Za Stalina zes polegl,
        byles gorszy niz Bolek.
        Z pochodzenia koszerny
        Polsce byles niewierny
        i tym tylko, ze stales
        nasz narod obrazales.
        Ten z marmuru,z zelaza,
        a mentalnosc ma wszarza.
        Nigdy wiecej pomnikow
        komuszych sprzedawczykow.
        Niech to wbije do glowy
        pewien kapus stoczniowy
        • Gość: Pawel Re: Epitafium IP: *.lsp.fi 25.07.07, 08:44
          a za co likwiduja Lanote ? Co on zrobil poza dowodzeniem AL ?
    • Gość: ,., Komuny Paryskiej chcą zmienić??! :)) IP: 195.116.62.* 25.07.07, 10:50
      co niektórych wiedza historyczna kończy się na sztampowych opiniach "pań z
      magla".
      Komuna paryska to nie komunizm.
      • Gość: .,. Re: Komuny Paryskiej chcą zmienić??! :)) IP: 195.116.62.* 25.07.07, 10:58
        w sumie powinno się przestać jakiekolwiek pomniki, nadawać jakiekolwiek nazwy
        własne osiedlom, ulicom. W Polsce nie ma samorządności oddolnej,
        jest "demokracja" odgórna - zwycięzca bierze wszystko, a swoich wrogów kosi i
        wymazuje - podobnie było w starożytnym egipcie :)
    • Gość: ag Gdański pomnik Janka Krasickiego do lamusa IP: *.atol.com.pl 25.07.07, 17:55
      chory IPN, A Komuna Paryska to o co wlczyła i w którym roku /1870/ wspaniali
      historycccy z ipn

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka