Dodaj do ulubionych

Kremacja: Cmentarze są potrzebne

IP: *.baf.pppool.de 08.03.08, 10:31
no co ja juz jakis czas temu postanowilam, ze kremacja to dla mnie odpowiednie
rozwiazanie problemu pt."co stanie sie z moim cialem po smierci". Argumentu o
braku miejsca nie bralam pod uwage ale teraz po przeczytaniu tego arykulu
umocnil on moje postanowienie. Uwazam, ze powinnismy brac go pod uwage, bo w
koncu nie jestesmy ostatnim czy przedostatnim (mam nadzieje) pokoleniem, ktore
w tym miejscu swiata zyje i jezeli mozemy oszczedzic troche miejsca dla
nastepnych ludzi to ja i owszem bardzo chetnie to zrobie
Obserwuj wątek
    • Gość: Ja Kremacja: Cmentarze są potrzebne IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.03.08, 11:08
      Ludzi nie przybywa, kurczymy sie jako społeczeństwo:-( To w czym problem?
      zawsze było tak, że już kilkudziesięcioletnie groby przestawały istnieć, a wich
      miejsce chowano kolejne ciała, z reguły była to rodzina, taki zupełnie naturalny
      proces. I tak pewnie będzie teraz, szczególnie dotyczy to takich cmentazry jak
      chociazby srebrzysko, gdzie są jeszcze grobowce z lat przedwojennych. Rodzina
      zapewne "wykorzysta" te przestrzenie i tym sposobem miejsca dla nas nie zabraknie.
      Byłam osotanio na pogrzebie gdzie zwłoki były spospielone i chowane w
      "szufladce"... Jestem chyba zbyt duża konserwatyską aby pochowac w ten sposób w
      przyszlości moich bliskich... Opłakiwanie później zmarłego to również wizyta
      przy grobie, rozmowa z Nim w ten sposób, to też pomaga nam tu pozostającym... A
      rozmowa do szufladki, gdzie nie można nawet kwiatka postawić jest dla mnie na
      razie... nie do przyjęcia.
      • Gość: ems Re: Kremacja: Cmentarze są potrzebne IP: *.internetdsl.tpnet.pl 09.03.08, 19:51
        a ja ci dobrze radzę, narozmawiaj się z bliskimi za życia, żebyś potem nie
        musiała nadrabiać rozmową z granitową płytą w poczuciu winy, że czegoś sobie nie
        powiedzieliście.
        Jeżeli w coś pozagrobowego wierzysz, to zwykłe zwrócenie się do tej osoby w
        dowolnym miejscu też powinno być wystaarczające, prawda?
    • michal_3miasto1 Najbardziej potrzebny jest zdrowy rozsądek. 10.03.08, 15:01
      Pewnie że miejscem pochówku powinien być cmentarz.Kremacja zwłok to jedyny sposób żeby można było pochówki te pomieścić.Komu nie pasują "szufladki" niech zamiast grobu ziemnego wybuduje pojedynczy grobowiec i wtedy na tym miejscu można przez pokolenia chować całą rodzinę.
    • Gość: Aga Kremacja: Cmentarze są potrzebne IP: *.chelmnet.pl 10.03.08, 20:14
      Jestem za kremacją.A poza tym uważam,ze w każdej dzielnicy powinno być miejsce
      na cmentarz.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka