Dodaj do ulubionych

Nowy dyrektor R@Portu

IP: 172.28.252.* 02.06.09, 21:15
skandal ! Vilquist zachował się okropnie, co ten człowiek sobą
prezentuje ? Pani Puzna przygotowała w tym roku świetny festiwal !
wielkie gratulacje ! szkoda,że tak panią potraktowali
Obserwuj wątek
    • Gość: Julka Nowy dyrektor R@Portu IP: *.internetdsl.tpnet.pl 03.06.09, 08:29
      Decyzja dyrektora Villqista jest absurdalna. Może to jego warto
      wymienić, bo na razie się specjalnie nie popisał. Może właśnie na
      Wodzińskiego?
    • Gość: nierozumny Nowy dyrektor R@Portu IP: *.internetdsl.tpnet.pl 03.06.09, 10:49
      Ja czegoś chyba nie rozumiem: dyrektor Villqist uzasadnia zmianę
      potrzebą "nowego spojrzenia" na festiwal, które ma zagwarantować pan
      Wodziński; pan Wodziński zaś przyznaje, że na razie nie ma żadnego
      pomysłu, bo ten będzie się dopiero rodzić. To czym przekonał
      Villqista?
      • Gość: A.A. Pan Baran jak zwykle manipuluje faktami IP: *.chello.pl 03.06.09, 23:40
        Pan Baran jak zwykle manipuluje faktami, poniżej tekst z portalu trojmiasto.pl
        kultura.trojmiasto.pl/Nowy-dyrektor-programowy-R@Portu-n33164.html
        Joanna Puzyna-Chojka nie jest już dyrektorem programowym gdyńskiego Festiwalu
        Polskich Sztuk Współczesnych R@Port. Jej miejsce zajął Paweł Wodziński.

Najbliższa, piąta edycja Festiwalu Polskich Sztuk Współczesnych R@Port w Gdyni
        ma być inna niż dotychczasowe. W zamyśle swoich pomysłodawców - poprzedniego
        dyrektora Teatru Miejskiego - Jacka Bunscha oraz Joanny Puzyny-Chojki, R@Port
        miał prezentować polskie sztuki współczesne wystawiane w Polsce i zagranicą w
        konfrontacji z realizacjami dramatów najwybitniejszych polskich dramatopisarzy
        ubiegłego wieku. Obecny dyrektor Teatru Miejskiego i całego festiwalu Ingmar
        Villqist zamierza skierować festiwal w kierunku konfrontacji międzynarodowej.

Oprócz nowej formuły festiwalu zmieniony zostanie również jego dyrektor
        programowy. Za przygotowanie merytoryczne programu R@Portu przez pierwsze cztery
        lata odpowiedzialna była Joanna Puzyna-Chojka (od 2006 do 2008 była także
        kierownikiem literackim gdyńskiej sceny dramatycznej). Dyrektor Villqist
        począwszy od najbliższej edycji R@Portu funkcję dyrektora programowego powierzać
        zamierza co roku innej osobie.

- Uważam, że różnorodność i odmienna wrażliwość wybieranego co roku innego
        dyrektora programowego przyczyni się do wzbogacenia festiwalu i podniesienia
        jego atrakcyjności dla publiczności. Zależy mi na tym, by za każdym razem
        stworzenie programu festiwalu powierzyć prawdziwej osobowości. Program
        najbliższej edycji ułoży Paweł Wodziński - komentuje swoją decyzję Ingmar Villqist.

Zaskoczenia - nie tylko faktem odwołania, ale też jego formą - nie ukrywa była
        już dyrektor programowa, Joanna Puzyna-Chojka.

- Przyjmując w październiku ubiegłego roku propozycję tworzenia festiwalu w roli
        dyrektora programowego, nie byłam świadoma tego, że dotyczy ona tylko jednej
        edycji. O planach odwołania dowiedziałam się z wywiadu przeprowadzonego przez
        portal trojmiasto.pl [Ingmar Villqist mówił o zmianie dyrektora programowego w
        naszej rozmowie z grudnia ubiegłego roku - dop. red.]. Nigdy nie doszło do
        żadnej rozmowy z dyrektorem Villqistem na ten temat. W tej sytuacji nie
        wyobrażam sobie prowadzenia projektu Gdyńskiej Nagrody Dramaturgicznej i
        rezygnuję ze stanowiska sekretarza kapitały nagrody.

Dyrektor Villqist odmówił komentarza na ten temat. - Mam najwyższe uznanie dla
        pracy pani Puzyny-Chojki. Jeżeli pani Joanna czuje się dotknięta tą decyzją, to
        bardzo mi przykro - dodał.

Gdyńska festiwal został dostrzeżony w kraju. Miniona IV edycja w zgodnej opinii
        obserwatorów festiwalu była najlepszą z dotychczasowych. Paweł Wodziński
        (podobnie jak dyrektor Villqist jest aktywnym twórcą teatralnym) ma trudne
        zadanie zbudowania ciekawego programu, godząc go z własną pracą artystyczną. O
        planach na R@Port 2010 poinformujemy niebawem.
        • Gość: aa Re: Pan Baran jak zwykle manipuluje faktami IP: *.chello.pl 03.06.09, 23:41
          manipulacja faktami - brak wypowiedzi Villigsta w artykule
    • Gość: julka Nowy dyrektor R@Portu IP: *.chello.pl 04.06.09, 01:25
      Zaraz, zaraz, ale to właśnie Puzyna-Chojka w tym roku zapowiedziała,
      że od kolejnej edycji R@Port przekształci się w międzynarodowy
      festiwal. I tym argumentowała rozwijanie nurtu R@Port Europa.
      Poczytajcie w materiałach festiwalowych. Pan Villqist tego nie
      wymyślił. Nie wiem zatem, kto tu manipuluje faktami.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka