Dodaj do ulubionych

Kiedy będziecie prały ubranka??

03.03.06, 10:16
Witajcie! Przyszła moja kolej na zakupy, wczoraj kupiłam sporo rzeczy- chyba
wszystko co najwazniejsze już mam. No jeszcze wózek- ale to jest dla mnie
baardzo trudny wybór! Kiedy będziecie prały, prasowały nowe ubranka, pościel
itp ? Ale drogie te rzeczy, chociaż o tyle mniejsze od naszych np. kupiłam
synkowi pościel z 3x droższą od mojej satynowej! No ale to sa takie śliczne
rzeczy, że nie mogłam się oprzeć smile Ja myślę, że tak za miesiąc, bo termin
mam na 5.05, a Wy? A jaki proszek wybieracie? Ja chyba lovellę. Pozdrówka!
Obserwuj wątek
    • pszczolka2 Re: Kiedy będziecie prały ubranka?? 03.03.06, 10:34
      Ja zaczynam prać i prasować na początku kwietniasmile
      Co do proszku to jeszcze się zastanawiam, za dużego wyboru nie ma bo są aż dwasmile

Pozdrawiam,Ola
      • kkraksa1 Re: Kiedy będziecie prały ubranka?? 06.03.06, 10:25
        ja w piątek wyprałam ciuszki a w sobotę prasowałam, dzisiaj zabieram się za
        pościel i tetrę. Zastanawiałam się czy to nie za wcześnie w końcu do terminu
        jeszcze prawie dwa miesiące, ale nie mogłam się powstrzymać, a poza tym w tej
        chwili mam już takie bóle miednicy, pleców że nie wiem jak to będzie dalej,
        więc póki się jakoś ruszam chcę to wszystko zrobić.
    • 1979ju Re: Kiedy będziecie prały ubranka?? 03.03.06, 10:45
      Ja chyba zacznę niebawem, bo mam sporo ciuszków, poza tym 32 pieluchy tetrowe
      (!!!) do uzytku pomocniczego, które mi podarowała mama. Zatem jest co prasować,
      prać. A no i jeszcze kocyki, pościel, pieluchy flanelowe... Wszystko popakuję w
      czyste, szczelne siateczki i niech leży. Ja jak zwykle muszę być na zaś
      przygotowana.
      Co do proszków, to powiem Wam, że nie tylko jest Lovella i Jelp. Teściowa mi
      kupiła polecany w internecie proszek Dzidziuś - pięknie pachnie i jest niedrogi,
      tylko trudno go ogólnie dostać.
      Ja kupiłam proszek Bobas - podobno bardzo wybiela oraz płyn do prania rzeczy
      niemowlęcych Bebi - mi szczegołnie zależalo, by był do prania kolorów i np.
      kocyków. Bo te proszki dziecięce jednak wybielają.
      Także na razie wypiorę wszystkie rzeczy białe w Bobasie, resztę - w płynie Bebi.
      A Dzidziuś niech czeka na swoja kolej.

Pozdr, Asia - 30 t.c.
    • karolcia86 Re: Kiedy będziecie prały ubranka?? 03.03.06, 10:57
      Ja na miesiąc wczesniej chcę już mieć wszystko przygotowane. Na razie
      przebrałam rzeczy po starszym i przed wielkanocą zabieram się za robotę. Ale
      prasować to wszystkiego nie zamierzam, no może do szpitala żeby się nie
      wstydzić. Przy Antku szalałam z tym prasowaniem, teraz tylko to co rzeczywiście
      trzeba. Np. pieluchy tetrowe to schodzą po parę dziennie i co za różnica czy są
      wyprasowane czy nie.
      Co do wózka to chcę wymienić na unowocześniony model tego który miałam. A stary
      chcę sprzedać, chociaż nadal walczę z mężem, bo on uważa to za zbędny wydatek,
      ale ja jestem uparta. Mam tylko rozterki względem koloru.
      • agnes3131 Re: Kiedy będziecie prały ubranka?? 03.03.06, 11:26
        A o jakim wózku myślisz? Bo ja nie mogę sie zdecydować...
        • kropka1005 Re: Kiedy będziecie prały ubranka?? 03.03.06, 11:46
          cześć, ja już dzisiaj zaczęłam a to dlatego ze dużo ubranek mam, nawet bardzo,
          a wiekszość z nich jest spadkowa. piore je teraz w normalnym proszku zeby
          wyprać z ewentualnych plamek. potem, pewnie w kwietniu wezmę sie za pranie
          oststeczne w proszku dzieciowym - wybrałam Dzidziuśa potem prasowanko. Miłego
          dnia Wam życzę
        • karolcia86 Re: Kiedy będziecie prały ubranka?? 03.03.06, 21:11
          Chcę bebecara stylo, a miałam raider at+
    • gosiek289 Re: Kiedy będziecie prały ubranka?? 03.03.06, 11:05
      Wczoraj wyprałam białe ciuszki i dzisiaj będe prasować. Następne pranie jeszcze
      nie wiem kiedy - może jak pójdę znowu na zwolnienie. Pranie robię w Jelpie -
      program nastawilam na 4 godziny prania i płukania - tak na wszlki wypadek.
      A zostało mi sporo do prania.
      Koler niebieski, zielony, kremowy, pościel, kocyki i pieluszki ( zapomniałam
      wrzucić do białych.
      • szprotka6 Re: Kiedy będziecie prały ubranka?? 03.03.06, 11:11
        Popieram Asia!Tez zamierzam kupić proszek "Dzidziuś". Od kilku miesiecy uzywa
        go moja sisotra do prania ciuszkow córki i jest b zadowolona. Delikatne rzeczy
        pierze w płynie "Bebi". Ponoć zwłaszcza sie sprawdza w pierwszych miesiącach
        zycia dziecka, gdy jeszcze nie ma plam z zupek i owoców. Bo przecież czym takie
        2-4 miesięczne maleństwo brudzi ciuszki???Z praniem czekam na słońce -tak by
        powiesić pranie na balkonie. Chwilowo wogóle prace domowe poszly na bok odkąd
        leże plackiem. W razie czego mąż będzie mial zabawę smile
        Ola
    • k_maja Re: Kiedy będziecie prały ubranka?? 03.03.06, 14:23
      Ja się zabiorę do pracy miesiąc przed porodem mniej więcej. Nie chcę prać za
      wcześnie, bo po co ma leżeć i znów się kurzyć... A co do prasowania - nie
      cierpię, ale słyszałam, że przy noworodkach trzeba prasować nie ze względów
      estetycznych, tylko dlatego, że się "dobija" bakterie wysoką temperaturą - a jak
      wiadomo taki dzidziuś prosto z brzuszka to musi mieć wszystko maksymalnie
      sterylne, przynajmniej dopóki się nie oswoi z nową florą bakteryjną. Więc mimo
      niechęci prasować będę przez jakis czas.
      kasia
      • karolcia86 Re: Kiedy będziecie prały ubranka?? 03.03.06, 21:14
        Wiesz, ja mam w domu psa i dwa koty, więc to prasowanie to mi tutaj niewiele
        pomoże. Franuś musi się tak jak jego brat do dużej ilości bakterii
        przyzwyczaićsmile
        • mela24 Płyn do płukania??? 04.03.06, 11:41
          Ja chyba zdecyduję się na dzidziusia, jest niedrogi ok.7 zł za taką większą
          paczkę, ale dokładnie nie wiem ile kg. A proszków w sumie troszkę jest na
          naszym rynku, oprócz loveli i jelpa, to właśnie dzidziuś, bobas, cypisek, są
          też różne płyny (jelp też) i np.same płatki mydlane.
          Moja koleżanka od początku używała zwykłych proszków, ale z dodatkiem mydła
          np.bryza albo dosia. No ja jednak będę używać specjalnego dla maluszka, ale
          chciałam Was zapytać o płyn do płukania. Czy zamierzacie od razu też płukać w
          jakimś fajnym płynie dla dzieci np.lenor, cocolino lub inne.
          Do wszystkich naszych ubrań zawsze używam płynu, a co do tych maleńkich to nie
          wiem, nikt o tym nie pisze. Wiele ubranek jest z misia (welurkowych), więc na
          pewno płyn fajnie by je zmiękczył. Co o tym myślicie??
          Pozdrowionka, M. 30tc
          • agnes3131 Re: Płyn do płukania??? 04.03.06, 12:25
            W szkole rodzenia położne mówiły, zeby na samym początku nie używac zadnych
            płynów do płukania, bo to zawsze dodatkowa chemia! Więc tylko proszek dla
            maluszka i wystarczy. Miłego weekendu
            • ewanka Re: Płyn do płukania??? 04.03.06, 17:36
              Zamiast plynu do plukania mozna ubranka po prostu wyprasowac. Wtedy zrobia sie
              miekkie i nie bedzie ryzyka, ze dziecko bedzie mialo jakies uczulenie. Ja
              przerabialam to przy pierwszej coreczce (2,5 roku) i teraz zamierzam zrobic
              podobnie.
              Akcje "pranie-prasowanie" zaczne w kwietniu. Teraz czeka mnie kupno wiekszego
              lozeczka dla starszej corki, zeby nie poczula sie ze wyrzucamy ja z lozeczka ze
              szczebelkami. Ostatnio dlatego tez duzy wozek, ktory byl czasem przez nia
              uzywany "pojechal na wakacje". Zobaczymy jaka reakcja bedzie w maju.\
              Pozdrawiam
              Ewa
              • rybinek17 Re: Płyn do płukania??? 05.03.06, 18:26
                Witam!!!

Ja się przymierzam do prania pierwszych ubranek tych do szpitala w płatkach
                mydlanych. Położna mówiła mi że najmniej są uczulające.Resztę ubranek będę prać
                w płynie do prania nie w proszku bo się lepiej wypłukuje, przyjemnie pachnie i
                dodatkowo zmiękcza tkaniny. Przyjaciółka poleca mi LOVELĘ. Ciekawe jak będzie w
                praktyce??
                Pozdrawiam
                Aga
                • katarzynazi Re: Płyn do płukania??? 06.03.06, 11:13
                  Ja to chyba na kilka płukan nastawię. Chemia to zawsze chemia, chocby nie wiem
                  jaka delikatna. mam termin na 14 maja i chyba pranko urządze na początku maja,
                  albo pod koniec kwietnia. lepiej siedziec na walizkach, niz potem z obłędem w
                  oczach się pakowacwink

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka