Dodaj do ulubionych

do anula33cza lub ab76

05.10.06, 15:05
Dziewczyny poradxcie coś, mój starszak w czasie "zabawy" naruszył ząbek dolną
dwójkę, rusza mu sie mocno, co robić, zostawić czy iść do dentysty-najgorsza
opcja bo nie mam kasy i boje się ze bedzie histeryzował...nigdy nie był...może
przestanie sie ruszać....wink piszciesmile Z góry dziękujesmile
Obserwuj wątek
    • agancarz Re: do anula33cza lub ab76 05.10.06, 17:49
      Jejku Martunia, a coz to za ''zabawa'' bylasmile Mam nadzieje,ze to nic powaznego,
      ze moze obejdzie sie bez fotela dentystycznego. Trzymaj sie i usciskaj
      dzieciatka.
      Pozdrawiam
      • martunia78 Re: do anula33cza lub ab76 05.10.06, 22:21
        Anetkaaaa...to mój mały yyyy starszy próbował przegryźć piłkę, w tym wieku to
        różne głupoty sie trzymajawink
        • agancarz Re: do anula33cza lub ab76 06.10.06, 14:22
          Lo matko to niezly pomysl mu przyszedl do glowy. Ale jak to mleczak, to nie ma
          co panikowac, bo nowy zabek wyrosniesmile
          A co do zabaw, to moj Dawid tez czasem cos zmajstruje, ze potem sam cierpi za
          swoje.
          Pozdrawiam
    • anula33cza Re: do anula33cza lub ab76 06.10.06, 13:14
      Sorry.że tak póżno odpisuję,ale nie miałam chwilę dostępu do kompa.Pewnie już
      poczyniłas kroki co do synka,ale mimo to piszę.Jeżeli ząbek nie został wybity
      to:1-gdy chwieje się lekko nie robimy nic tylko przez ok.tygodnia lub dłużej
      dieta półpłynna,2-gdy silnie dobrze by było pójść do stom. może da się połączyć
      czasowo z innymi ząbkami by unieruchomić+dieta półpłynna.Oczywiście jeżeli nie
      ma dużego bólu.Ile lat ma synek?Ważne by utrzymać jak najdłużej ząbek-on trzyma
      miejsce dla stałego.Jeżeli to stały ząb trzeba do dentysty.Gdy ząb na
      nowo "połączy się zkością może obumrzeć-zmiana koloru.Może tak być,do
      stom.wtedy gdyby zaczął boleć,wtedy niestety trzeba zrobić dziurkę
      ("otworzyć "zęba"),ale i taki siedzi w buzi.Reasumując:dieta półpłynna i
      obserwacja,gdy to stały z.do stomatol.Serdecznie pozdrawiam,trzymam kciuki!
      • martunia78 Re: do anula33cza lub ab76 06.10.06, 16:06
        Anula, wczoraj rozmawiałam z monikąjacka też dentystką, więc to jest mleczak,
        nie boli go, ale rusza się dość mocno, chyba pójdę z nim w poniedziałek, ile
        takie usztywnienie kosztuje? Młody ma 4 lata i 4 mce
        • monikajacka Re: do anula33cza lub ab76 06.10.06, 19:02
          martunia ja zrozumiałam ,że sie nie rusza,kurka sprawdziłam naszą rozmowę na gg
          i tak mi napisałaś,jak coś sie jescze wydarzy z nim(zębem) to pisz koniecznie.

Pozdr.monika
          • martunia78 Re: do anula33cza lub ab76 06.10.06, 19:11
            ach bo wczoraj się tak nie ruszał, a gnojek ciągle go sprawdza i lata mu
            ale jeszcze sie trzymasmile
          • martunia78 Re: do anula33cza lub ab76 06.10.06, 19:12
            tak, źle napisałam, bez przecinka i wyszło, że się nie ruszasmile
            • anula33cza Re:Cena 06.10.06, 22:15
              Myślę,że tak jak małe wypełnienie światłoutwardzalne.Trzeba połączyć ten ząbek
              z dwoma stojącyi po bokach.Bez wiercenia,tylko wytrawienie szkliwa i potem
              posmarowanie przed "plombą".Nic nie boli.smile
              • martunia78 Re:Cena 06.10.06, 22:46
                on ma przewy dość spore między zębami...
                zdjęcia poglądowe -akurat innych nie mam juz na kompie, a on lubi się szczerzyć....
                img71.imageshack.us/my.php?image=obraz090rp9.jpg
                img172.imageshack.us/my.php?image=obraz107ge8.jpg
                • martunia78 Kłopot wypadł.... 07.10.06, 10:33
                  Nie ma zęba, ale krawedź tam od korzenia ma jakby ułamaną, to dobrze czy źle...
                  • anula33cza Re: Kłopot wypadł.... 08.10.06, 08:37
                    hmm..ząb wypadł cały z korzeniem czy tylko korona?A może ten korzeń był nie
                    szpiczasty tylko jakby ułamany?Może już zaczął się resorbować i gdzieś tam pod
                    powierzchnią jest stały ząb?Ponad 4 latka ma synek więc czasami mogą tak
                    wczesnie wyjść stałe zęby.Piszesz,że ma duże przerwy między zębami.To dobrze,bo
                    małe prawdopodobieństwo,że nie będzie miejsca na następny ząb.Wszystko będzie
                    OK.smile
                    • martunia78 Anulka.... 08.10.06, 16:05
                      więc tak, jest korona i kawałek korzenia odłamany, w dziąśle został jeszcze
                      okruszek...
                      • anula33cza Re: Anulka.... 08.10.06, 20:25
                        Dopóki synka nie boli,nie uraża w język,nie przeszkadza w jedzeniu można tak
                        zostawic.Może się tak zdarzyć,ze samo wypadnie lub zostanie wypchniete przez
                        stały ząbek.Trudno bez oglądnięcia coś wyrokować,ale myślę,że wszystko będzie
                        dobrze i ani się nie obejrzysz gdy pojawi się drugi ząbek.Gdyby coś cię
                        zaniepokoiło zasięgnij "wizualnej"porady stom.smile)Z innej beczki mój Maciuś
                        miał też mieć na imie Milan,przynajmniej takie były rozwazania,ale nie mogliśmy
                        znależć dnia imienin.Ciekawe kiedy są.Pozdrowionka!
                        • martunia78 Re: Anulka.... 08.10.06, 21:51
                          Korzonek jest "wcisnięty" ledwo go widać, myslisz, że ten stały szybciej wyjdzie?

Ja tylko w jednym kalendarzu znalazłam imieniny Milana 24.maja, szkoda, że maj
                          ale bedzie tak obchodziłsmile
                          • anula33cza Re: Anulka.... 09.10.06, 10:06
                            Może tak być choc czasami zdarza sie oderotnie i wyrasta póżniej.Musisz
                            spokojnie czekac i nie przejmuj sie.Dobrze,że to nie stałego wybiłsmile
                            • martunia78 Re: Anulka.... 09.10.06, 16:57
                              Święta prawdasmile Dzięki za pomoc stokrotniesmile

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka