Dodaj do ulubionych

test pappa

27.06.11, 12:04
Witam szcześliwe mamuśki,
mam dylemat. Mój lekarz ze względu na mój wiek (38) dał mi skierowanie na test papa. Za tydzien ide na usg najpierw do dr Roszkowskiego a pózniej na NFZ+ PAPPA. Jednak zastanawiam się czy jest sens go robienia przy ciązy mnogiej. To tylko statystyka, która bardzo czesto mija się z prawdą. Poza tym wynik może być bardzo przekłamany, bo w dalszym ciągu biore luteinę (progesteron) która na pewno wpłynie na okreslenie wolnej bety.
Czy któras z mam bliźniaczek robiła test? jakie są zdania waszych lekarzy na ten temat?
Ja chyba mojego musze zmienić, jakiś taki mało kumaty jezeli chodzi o ciąże mnogie jest.
pozdr.
Kasia
Obserwuj wątek
    • bluemka78 Re: test pappa 27.06.11, 15:29
      Ja robilam i wyniki u jednego dziecka wyszly ze wskazaniem do amniopunkcji. Nie pamietam ich juz dokladnie, ale bardzo sie wystraszylam nieoptrzebnie. Ja mialam te badania gratis, bo tam gdzie chodzilam do ginekologa dla ciaz mnogich i ciezarnych po 30 roku zycia byly refundowane, jakas taka umowe mieli podpisana. W kazdym razie nic mi nie daly, jedynie badania prenatalne z usg byly fajne, tam wyszlo wszystko ok. Lekarka kazala mi sie zastanowic, bo amniopunkcja zawsze jest ryzykiem, a przy ciazy mnogiej obardzona jest duzo wiekszym ryzykiem. Poza tym trzeba sie zastanowic co bys z tym zrobila, bo ja np. nawet jakby wyszlo, ze jedno dziecko jest chore to bym ciazy nie usunela wiec w sumie to niepotrzebne byly te badania. Z dzisiejszym podejsciem bym ich nie robila, nawet jakby znowu byly gratis. Chyba, ze ktos boi sie urodzic chore dziecko i wie, ze w razie czego podejmie decyzje o usunieciu ciazy, wtedy wydaje mi sie ze takie badanie ma sens.
    • mommy_of_twins Re: test pappa 27.06.11, 20:46
      Mnie jeden lekarz powiedział że odradza wykonanie bo nie ma jednoznacznych norm dla ciąż mnogich (cokolwiek to znaczy, nie wnikałam)
      Drugi lekarz powiedział że jeśli chcę mogę zrobić ale mam odpowiedzieć sobie na pytanie co dalej. Tzn. czy zdecyduję się na dalsze inwazyjne badania jeśli badanie krwi wyjdzie źle. Bo jeśli nie to nie ma sensu gryźć się i martwić całą ciążę- takie emocje nie są dzieciom potrzebne. No i oczywiście co zrobiłabym gdyby okazało się że dziecko/dzieci są chore.
      Finalnie nie robiłam tych badań, ale ja rodziłam przed 35 r.ż.
      Jeśli masz wątpliwości skonsultuj się z innym lekarzem. Moim zdaniem dobry i zaufany ginekolog w ciąży mnogiej to podstawa. Ja chodziłam do dwóch różnych smile
      • ewikowa Re: test pappa 27.06.11, 22:29
        mi w klinice specjalistycznej gdzie bylam na badaniach prenatalnych powiedzialo dwoch lekarzy, ze nie ma co robic tego testu na ciazach mnogich bo nie jest on miarodajny.
        • kasia.w-wa Re: test pappa 28.06.11, 07:45
          Witam,
          Bardzo Wam dziekuję za odpowiedzi.
          Czyli oleje test pappa, chyba że przeziernośc karkowa u dwóch maluszków wyjdzie bardzo zła.
          A jeszcze doczytałam, że jeżeli przyjmuje się progesteron to wyniki testu jeszcze bardziej przekłamane wychodza. A ja jestem na luteinie. Także robić coś co z góry mozna zakładac że wyjdzie źle to raczej nie ma sensu.
          A co do lekarza od ciąż bliźniaczych. To znalazłam dr Piekarskiego (www.drpiekarski.com/o-mnie) Któraś z Was prowadziła u dr swoją ciąże?

pozdrawiam i jeszcze raz dziękuję za odpowiedzi.
          • piegoosek Re: test pappa 29.06.11, 15:10
            mi tez lekarz mowil, ze nie ma sensu!
          • juliza Re: test pappa 29.06.11, 22:39
            Ja u dra Piekarskiego ciąży nie prowadziłam, ale robiłam u niego usg w 32tc. Bardzo miły i kompetentny. Wiem, że w przypadku wątpliwości zaleca konsultacje u dra Roszkowskiego.
            Ja Pappa nie robiłam, chyba lepiej zaufać pomiarom przezierności.
    • wuika Re: test pappa 28.06.11, 09:16
      Ja miałam robiony razem z USG genetycznym. Przy badaniu przecież widać, że ciąża mnoga, normy są nieco inne, nie słyszałam, żeby progesteron wpływał na wyniki PAPPA. U mnie wyszły ok i jeszcze lepsze wyszły statystyki, niż z samego USG.
    • donata72 Re: test pappa 04.07.11, 13:55
      ja robiłam moj gin mi zalecił a rodziłam w wieku 34 lat
      • kasia.w-wa Re: test pappa 11.07.11, 15:41
        Bardzo bardzo wam dziękuję za rady i opinie.
        W tamtym tygodniu byłam u dr Roszkowskiego. Maluchy doskonałe, jak sam dr przyznał. Co do testu stwierdził krótko:"proponuje jako lekarz ale nie zalecam"
        Głównie ze względu na bardzo wysoki wskaźnik hcg w pierwszych tygodniach ciąży.
        Dzisiaj mam jeszcze w ramach NFZ usg i mam skierowanie na test pappa. Zobacze co w przychodni powiedzą smile
        pozdr.

• lucy_75 Re: test pappa 11.07.11, 22:07
          Dr. Piekarskiego polecam. Ciąży wprawdzie mi nie prowadził ale wszystkie usg robiłam u niego, zarówno przy pojedyńczej ciąży jak i bliźniaczej. Przy pierwszej ciąży robiłam również u niego test pappa przy bliźniakach nie robiłam, tak jak dziewczyny wcześniej pisały nie jest on miarodajny.
          Pozdrawiam
          • kasia.w-wa Re: test pappa 12.07.11, 10:17
            Hejkasmile
            powiem wam że jestem zdołowana. Wczoraj byłam na usg w 13 tc w ramach NFZ. Badanie samo trwało 50 minut, lekarz bardzo bardzo dokładny, oczywiście certyfikaty wszelakie posiadał. I ... jeden maluszek ma NT 3,1 przy CRL 6,6. Ze względu na ten wynik zdecydowaliśmy się na test pappa oraz na aminopunkcję, Wynik testu za 7 dni, amino 8 sierpnia u Roszkowskiego.
            pozdr.
            Kasia
            • pamplemousse1 Re: test pappa 13.07.11, 09:30
              ja nie robiłam, bo nie miałabym dylematu czy dziecko urodzić, a te testy są za bardzo stresogenne
              • kasia.w-wa Re: test pappa 13.07.11, 11:09
                no cóż, niestety w polsce nie mamy wyboru, jeżeli jeden z maluszków będzie miał potwierdzoną nawet poważną wade genetyczną. Zdecydowaliśmy się na aminopunkcję ze względu na fakt, iż wolimy wiedzieć na czym stoimy.
                Co do stresu, to niestety wiem co mnie czeka. 8 sierpnia mam aminopunkcję, tydzień poleże grzecznie w łóżku a później wracam do pracy. To chyba najlepsze co można zrobić aby nie zbzikować.
                pozdr.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka