Dodaj do ulubionych

Dwa dodatki do rodzinnego na wychowawczym

25.10.11, 18:31
Witam!
Drogie mamy przebywające na urlopie wychowawczym i pobierające tylko jeden dodatek do zasiłku rodzinnego z tytułu przebywania na urlopie wych składajcie odwołania od decyzji do SKO. Ja złożyłam i wygrałam!!!!! Trwało to wprawdzie 8 miesięcy ale opłaciło się. Urzędy tylko czekają żebyśmy nic nie robiły w tym kierunku, dlatego gorąco WAS namawiam: WALCZĆIE O SWOJE!!!!!!
Pozdrawiam i trzymam kciuki!!!
Obserwuj wątek
    • ciri_77 Re: Dwa dodatki do rodzinnego na wychowawczym 25.10.11, 20:53
      napisz cos więcej, dobrze?
      na jakiej podstawie prawnej złożylas odwołanie?
      • monia1-23411 Re: Dwa dodatki do rodzinnego na wychowawczym 25.10.11, 21:46
        Odwołałam się od decyzji w której był przyznany tylko jeden dodatek na bliźniaki. Uzasadnienie pisałam na podstawie wyroku wojewódzkiego sądu administracyjnego w Poznaniu z dnia 24.01.2008 sygnatura IV SA/Po 848/07 (w wyroku sąd przyznał trzy dodatki na trojaczki). Odwołanie trzeba złożyć za pośrednictwem organu który wydał decyzję do Samorządowego Kolegium Odwoławczego w terminie 14 dni od dnia otrzymania decyzji. Jeżeli minął już termin odwołania to trzeba złożyć kolejny wniosek o przyznanie dodatku i wtedy będzie można się odwołać. Odwołanie nic nie kosztuje a można wiele zyskać. Ja nie korzystałam z żadnej pomocy prawnej. Pisałam na podstawie tego wyroku i ustawy o świadczeniach rodzinnych.
        • motylk-kk Re: Dwa dodatki do rodzinnego na wychowawczym 26.10.11, 10:34
          witam jestem mamą trojaczków na urlopie wychowawczym pobieram świadczenie 400 zł z Opieki społecznej, czy tam mam złożyć odwołanie - proszę o pomoc mój e-mail xx131@wp.pl
        • igailea Re: Dwa dodatki do rodzinnego na wychowawczym 18.12.16, 22:46
          MONIKO czy możesz przesłać mi jakieś wskazówki lub pismo które do nich zlozylas. Mi kazali napisać odwołanie własnymi słowami Ale to co czytam na tym forum to bierze mnie coraz większe przerażenie. Będę bardzo wdzięczna za pomoc mój e-mail kamilamarona@wp.pl
          • mycha_marycha Re: Dwa dodatki do rodzinnego na wychowawczym 25.12.16, 18:33
            Walka przeniosła się tu www.facebook.com/Wychowawcze/
    • ania-f Re: Dwa dodatki do rodzinnego na wychowawczym 26.10.11, 11:23
      Witam, ja byłam na urlopie wychowawczym pół roku w 2008 roku i pobierałam zasiłek 400zł + po (chyba) 48zł na dziecko. Trochę czasu już minęło, ale poczytam wyrok. może działa to np. do 5 lat do tylu.
      • monia1-23411 Re: Dwa dodatki do rodzinnego na wychowawczym 26.10.11, 12:45
        Jeżeli nie minęło jeszcze 3 lata to można się jeszcze ubiegac W ustawie jest zapis że "jeżeli odmowa przyznania świadczeń rodzinnych lub ustalenie ich wysokości były następstwem błędu podmiotu realizującego zadania w zakresie świadczeń rodzinnych, wypłata świadczeń rodzinnych może nastąpic za 3 lata wstecz, licząc od dnia zawiadomienia o popełnieniu błędu lub dnia wydania decyzji prostującej błąd z urzędu". Czyli jeżeli urząd sam się przyzna to wypłaca od dnia wydania decyzji, jeżeli my się upomnimy to muszą nam zwrócic 3 lata wstecz
        • motylk-kk Re: Dwa dodatki do rodzinnego na wychowawczym 26.10.11, 12:48
          obszerną masz wiedzę aż pozazdrościć ja nie miałam zielonego pojęcia że mogę się starać o potrójny urlop wychowawczy - teraz już wiem i będę się starać zobaczmy efekty...
        • ania-f Re: Dwa dodatki do rodzinnego na wychowawczym 26.10.11, 12:59
          Kurcze, to u mnie już 3 lata minęłocrying
          • monia1-23411 Re: Dwa dodatki do rodzinnego na wychowawczym 26.10.11, 14:42
            Ja na początku też nie miałam zielonego pojęcia, że mogę dostawac dwa dodatki. W MOPSIE powiedzieli mi że będzie tylko jeden dodatek. Dopiero jak w marcu wpadła mi w ręce gazeta i tam był komentarz na ten temat, powoływano się na wyrok z Poznania. Złożyłam wniosek, dostałam decyzję odmowną, złożyłam odwołanie do SKO-dostałam decyzję o skierowaniu sprawy do ponownego rozpatrzenia (SKO przyznało mi rację). Gmina znowu dała mi decyzję odmowną-kolejne odwołanie do SKO. Znowu rozstrzygnięcie po mojej myśli. Tym razem SKO w uzasadnieniu napisało czym ma się kierowac MOPS wydając kolejną decyzję.W końcu MOPS przyznał mi dodatek na drugie dziecko ale od dnia kiedy złożyłam ten wniosek od którego mogłam się odwołac. Czyli urwali mi 7 miesięcy bo powinni przyznac od 01.09.2010 a przyznali od 01.04.2011. Będę znowu się odwoływac żeby mi wyrównali od 01.09.2010. Niech nie myślą że im tak odpuszczę. Najgorsze w tym wszystkim jest to, że na jakąkolwiek odpowiedź trzeba czekac co najmiej miesiąc i dlatego to się wszystko tak przedłuża w czasie.żeby było śmieszniej to decyzja na nowy rok zasiłkowy podobno ma byc tylko z jednym dodatkiem, mówią, że jak chcę uzyskac drugi dodatek to muszę się znowu odwoływac. Na początku myślałam że nie mam szans, gdyby były jakieś opłaty to na pewno bym się nie odwoływała a tak spróbowałam i wygrałam.
            • ma2ma Re: Dwa dodatki do rodzinnego na wychowawczym 26.10.11, 18:33
              napisalam do cebie na priv
              • ma2ma Re: Dwa dodatki do rodzinnego na wychowawczym 26.10.11, 18:37
                napisalam ale wraca...mozesz mi podac wswoj email na ma2ma@gazeta.pl

dziekuje
            • myszka25z Re: Dwa dodatki do rodzinnego na wychowawczym 17.05.12, 21:22
              witam prosze o wiecej informacji na temat wuchowawczego na bliznieta i jakimi kwotami sie to je?
              moj mail malgosia@autograf.pl
    • dzela-226 Monia.... 27.10.11, 10:04
      Czy w trakcie procesu odwoławczego,miałaś wypłacane zasiłki , kwocie na jedno dziecko?
      Czy wstrzymano je do czasu wyjaśnienia?
      • monia1-23411 Re: Monia.... 28.10.11, 13:06
        W trakcie odwoływania pobierałam wszystkie świadczenia, które zostały mi przyznane tj zasiłki rodzinne, jeden dodatek do zasiłku rodzinnego z tytułu opieki nad dzieckiem w okresie korzystania z uropu wychowawczego. Ja miałam troszkę inną sytuację, ponieważ złożyłam odrębny wniosek na ten właśnie dodatek (tamta decycja już była prawomocna i nie można było się od niej odwołać). Teraz mam dostać nową decyzję znowu tulko z jednym dodatkiem (dali mi do zrozumienia że jeżeli przyznają mi dwa dodatki na nowy okres zasiłkowy to będą musieli przyznać pozostałym mamom bliźniaków) wg pani mecenas z MOPSU powinna być taka sama droga uzyskania drugiego dodatku na nowy rok zasiłkowy. Dowiadywałam się w swoim urzędzie i powiedzieli mi że nie będą wstrzymane żadnie świadczenia jeżeli odwołam się tylko od części decyzji. Wiadomo co urząd to inna interpretacja więc proponuje żeby każda mama która zdecyduje się walczyć niech się dowie w swoim urzędzie czy będą wstrzymane zasiłki czy nie
        • dzela-226 Re: Monia.... 28.10.11, 21:56
          Dziękismile
    • ciri_77 Złożyłam odwołanie 16.11.11, 10:06
      i mój Gops wznawia postępowanie w tej sprawie - ale już mi zapowiedzieli decyzje odmowną. Ciekawe co na to SKO....
      • monia1-23411 Re: Złożyłam odwołanie 17.11.11, 13:44
        Tak od razu to nie mogą dać decyzji odmownej. Jeżeli nie zgadzają się z odwołaniem to w ciągu 7 dni muszą odesłać to twoje odwołanie do SKO. Sko ma 30 dni na wydanie decyzji. Jak wyda decyzję pozytywną to dostaniesz ją pocztą. Do GOPSu też ją wyślą i dopiero GOPS w ciągu następnych 30 dni musi wydać decyzję. Z kolei jak podtrzyma stanowisko GOPSu to ty masz 30 dni na odwołanie się od tej decyzji do sądu w formie jej zaskarżenia.
        • ciri_77 Re: Złożyłam odwołanie 17.11.11, 14:09
          To odomowne decyzji to ustna informacja- na razie złożyłam wniosek o wznowienie postępowania administracyjnego i wzruszenie decyzji ostatecznej (cokolwiek to znaczy) przyznającej mi jeden dodatek. i chyba dopiero wtedy jak dostane odpowiedź, bede sie odwoływać (dodatek brałam dawno temu, wszelkie terminy na odwołania dawno minęły)

W razie czego moge pisać na priv?
    • belle_amie pytanie 22.11.11, 09:57
      Jak to odwoływanie ma się do wydłużonego płatnego urlopu?
      Bo ja tak mam, że ze względu na bliźniaki przysługuje mi 36msc płatnych zamiast 24msc przy pojedynczej ciąży. Fakt, że nie jest to dwa razy więcej ale czy przez to nie skraca się ten okres do 24msc podwójnego zasiłku wychowawczego?
      • ciri_77 Re: pytanie 22.11.11, 11:00
        Moim zdaniem nijak sie ma.
        odwołujesz sie od nieprzyznania dodatku na drugie dziecko (niektóre sady uznają nawet wychowywanie dwójki dzieci, niekoniecznie bliźniąt). A wydłużony urlop płatny to zupęłnie inna sprawa.
    • bejbi30 Re: Dwa dodatki do rodzinnego na wychowawczym 23.11.11, 09:50
      Monia!! dziekuje Ci za informacje, nie m ialam pojecia, ze przysluguje mi drugi dodatek!!!! napisalam odwolanie, dzis jade je zlozyc do OPS. Dziewczyny trzymajcie za mnie kciukiwink
      • ciri_77 Re: Dwa dodatki do rodzinnego na wychowawczym 23.11.11, 12:27
        ciekawe kiedy zajmą sie tymi odwołaniami całościowo - bo chyba powolutku ruszy lawina smile
        • monia1-23411 Re: Dwa dodatki do rodzinnego na wychowawczym 23.11.11, 13:41
          Dobrze by było gdyby jak najwięcej mam złożyło odwołań. Może wreszcie sprecyzowaliby ten artykuł. Ostatnio weszłam na forum ops i troszkę popisałam sobie z pracownikami na temat tego drugiego dodatku. Wszyscy są zdania że nie należy się drugi dodatek, nawet nie chcieli zajżeć do uzasadnienia wyroku z Poznania. Mówili że wyrok ich nie interesuje i to nie jest ich wina że mamy boją się składać odwołań. Odpisałam im, że tu nie chodzi o to że boją się składać odwołać, po prostu bardzo często nie wiedzą że mogą się ubiegać lub nie mają czasu.
          Ja obecnie czekam na decyzję z SKO na nowy rok zasiłkowy. Musiałam się znowu odwoływać bo MOPS powiedział mi że jak sobie nie wywalczę to mi nie dadzą. Gdyby mi przyznali bez odwołania to musieliby przyznać też dodatki pozostałym mamom.
    • ciri_77 up, up, 29.11.11, 15:30
      żeby nie zniknęło w odmęcie dziejów smile
      • dzela-226 Re: up, up, 30.11.11, 13:27
        Dziewczyny,odwołujcie się,nie dajcie się nadąsanym urzędniczkomwink
        Powodzenia!!!!
    • bejbi30 Re: Dwa dodatki do rodzinnego na wychowawczym 09.12.11, 10:20
      jak pisalam jakis czas temu-zlozylam odwolanie, i juz dzis dostalam pismo do wiadomosci-moja sprawa zostala przekzana do SKO. OPS oczywiscie nie chce mi przyznac drugiego dodatku, i w podsumowaniu argumentuje:
      "przyznanie swiadczen w kwocie 400 zl na kazde dziecko w przypadku opieki nad wiecej niz jednym dzieckiem przy ciazy blizniaczej, jak u strony, dawaloby nie dosyc ze podwojna kwote swiadczenia, to tez 36 miesieczny dodatek na kazde dziecko, co stwarzaloby nierownosc w stosunku do opieki nad jednym dzieckiem urodzonym podczas porodu".

argument z d**y, bo jak ja niby korzystam majac prawo do 36 m-cy wychowawczego i dodatku 400 zl? gdybym urodzila 2 x po 1 dziecku mialabym 2 x 24 miesiace po 400 zl, a mam 1 x 36 m-cy po 400 zl, czyli jestem 12 m-cy po 400 zl w d**ę a nie do przodu!!

ciekawe co na to SKO. trzymajcie kciuki nadalsmile
      • bejbi30 Re: Dwa dodatki do rodzinnego na wychowawczym 09.12.11, 10:24
        aha-czy ktoras pomoze mi przelozyc to na polski?smile
        na koncu pisma haslo:
        "W zwiazku z powyzszym przekazujemy dokumentacje wraz z przedmiotowa decyzja, celem ROZWAZENIA MOZLIWOSCI WYELIMINOWANIA ICH Z OBIEGU PRAWNEGO".
        jak mam to rozumiec? chca mi zamknac droge ewentualnego dalszego odwolywania sie do WSA?? helpsmile
        • monia1-23411 Re: Dwa dodatki do rodzinnego na wychowawczym 09.12.11, 13:35
          Nieważność decyzji administracyjnej – instytucja prawa administracyjnego oznaczająca możliwość usunięcia z obrotu prawnego decyzji administracyjnej obarczonej co najmniej jedną z wad określonych w art. 156 kodeksu postępowania administracyjnego. Decyzja administracyjna pozostaje ważna (domniemanie legalności) do czasu stwierdzenia nieważności przez uprawniony organ, stwierdzenie nieważności wywołuje natomiast skutki prawne od daty wydania unieważnionej decyzji.
          art. 156.
          § 1. Organ administracji publicznej stwierdza nieważność decyzji, która:

- wydana została z naruszeniem przepisów o właściwości,
          - wydana została bez podstawy prawnej lub z rażącym naruszeniem prawa,
          - dotyczy sprawy już poprzednio rozstrzygniętej inną decyzją ostateczną,
          - została skierowana do osoby nie będącej stroną w sprawie,
          - była niewykonalna w dniu jej wydania i jej niewykonalność ma charakter trwały,
          w razie jej wykonania wywołałaby czyn zagrożony karą,
          - zawiera wadę powodującą jej nieważność z mocy prawa.
          Sprawdz czy na tej decyzji co masz przyznane świadczenia jest dopisek że jest to decyzja ostateczna, jeżeli tak to MOPS sugeruje SKO żeby dali od razu decyzję na twoją niekożyśc. Od odmownej decyzji SKO będziesz mogła się odwołac do WSA.
          Moja sprawa też została skierowana do SKO. Rozmawiałam z babkami z MOPSU i powiedzieli mi że jak SKO przyzna mi śwdiaczenie tzn skieruje sprawę do ponownego rozpatrzenia to MOPS od razu mi przyzna drugi dodatek
          • bejbi30 Re: Dwa dodatki do rodzinnego na wychowawczym 12.12.11, 09:57
            dzieki za wyjasnienie-juz chyba wiem, o co chodzi. OPS sie pomylil w decyzji, piszac ze dodatek jest tylko na syna, a powinien napisac na syna/corke. to pewnie o to chodzi.
            na decyzji nie mam dopisku, że jest to decyzja ostateczna, jest mozliwosc odwolania do SKO.
            Zycze Ci Monia, zeby Twoja sprawa zostala roziawazna pozytywnie!! Daj znac, jak cos bedzie wiadomosmile pozdrawiam serdecznie

• aniusiach Re: Dwa dodatki do rodzinnego na wychowawczym 08.01.12, 12:19
              Witam
              Ja również odwołałam się od decyzji MOPSu i dostałam odmowę z SKO. Napisali mi w odpowiedzi, że mam 3 lata płatnego wychowawczego a matki z jednym dzieckiem tylko 2. Dla nich jest wszystko ok.
              • ciri_77 Re: Dwa dodatki do rodzinnego na wychowawczym 08.01.12, 20:19
                argument "z dupy strony" - gdybyś miala 2 dzieci w różnych terminach, to brałabyś wychowawczy przez 4 lata anie przez 3...

odwołasz sie do sadu?
                • aniusiach Re: Dwa dodatki do rodzinnego na wychowawczym 08.01.12, 22:02
                  Myślę, że tak. Zastanawiam się jeszcze nad przekroczeniem terminu odpowiedzi z SKO. Spóźnili się 6 dni. Muszę chyba pójść do adwokata. Mam jeszcze trochę czasu bo do końca stycznia.
    • bejbi30 Monia!! Pomocy!!! 22.12.11, 12:44
      dostalam juz (patrzecie jak szybko!!) decyzje z SKO. niestety jest odmownasad moge odwolac sie do WSA. obalono wszystkie moje argumenty. czy ktoras z Was probowala sie odwolywac do WSA? zastanawiam sie czy warto probowac? Monia, moze Ty mi pomozesz? u Ciebie byla inna sytuacja, SKO przekazalo sprawe do ponownego rozpoznania. nie wiem, co robic?
      • monia1-23411 Re: Monia!! Pomocy!!! 22.12.11, 14:22
        Co ci napisali w uzasadnieniu? Jak składałaś wniosek do MOPSu wpisałaś dwójkę dzieci?.
        Ja dzisiaj dostałam z SKO pismo, że moja sprawa zostanie rozpatrzona później bo MOPS nie przesłał pełnej dokumentacji.
    • naise Kryteria otrzymania dodatku 22.12.11, 21:33
      W lutym urodziłam bliźnięta, od niedawna jestem na wychowawczym. Chciałabym dowiedzieć się jakie są kryteria otrzymania tego zasiłku, chodzi mi oczywiście o kryteria finansowe.
      • bejbi30 Re: Kryteria otrzymania dodatku 23.12.11, 11:05
        Zasiłek rodzinny przysługuje, jeżeli przeciętny miesięczny dochód rodziny w przeliczeniu na osobę w rodzinie albo dochód osoby uczącej się nie przekracza kwoty 504 zł. jako ze Ty jestes na wychowawczym, liczysz dochod meza na 4 osoby (chyba ze masz jeszcze inne dzieci, to na liczbe osob w rodzinie).
    • bejbi30 do Moni 23.12.11, 09:54
      We wniosku do OPS wpisalam dwojke dzieci. Jak pisalam wczesniej, OPS zrobil w decyzji blad i napisal,ze dodatek 400 zl przyznal mi na syna Mateusza, a nie napisali, ze na Mateusza i Laure.
      SKO wydalo decyzje o utrzymaniu zaskarzonej decyzji w calosci w mocy.
      W uzasadnieniu SKO napisalo, powolujac sie na art. 10 ustawy o swiadczeniach rodzinnych, ze "ustawodawca przewidzial uprawnienie do dodatku do zasilku rodzinnego z tytulu opieki nad dzieckiem w okresie korzystania z urlopu wychowawczego zarowno w sytuacji urodzenia jednego dziecka podczas jednego porodu, jak i w sytuacji urodzenia wiecej niz jednego dziecka podczas jedengo porodu, nie wprowadzajac jednakze uprawnienia do przedmiotowego dodatku na kazde z dzieci urodzone podczas jednego proodu, lecz wydluzajac w tej sytuacji okres pobierania tego dodatku. W ocenie skladu orzekajacego, gdyby celem ustawodawcy bylo wpropwadzenie uprawnienia do przedmiotowego dodatku na kazde z dzieci urodzone podczas jednego porodu, przepis prawny z art. 10 ustawy nie zawieralby pkt.2, przewidujacego okres pobierania tego dodatku przez 36 miesiecy kalendarzowych. Interpretacja cytowanego wyzej przepisu prawnego, polegajaca na uznaniu, ze dodatek ten nie nalezy sie na kazde z dzieci, urodzone podczas jednego porodu, prowadzilby do naruszenia zasady rownosci wzgledem osob opiekujacych sie jednym dzieckiem, ktore ten dodatek moga pobierac maksymalnie przez 24 miesiace kalendarzowe, nie zas przez 36 miesiecy kalendarzowych. [czyli to co pisalam wczesniej-argument z d.py]

W zwiazku z tym argumentacja strony zawarta w odwolaniu nie zasluguje na uwzglednienie. Nie zmienia to jednakze faktu, ze organ I instancji pozostaje bezczynny w zakresie wniosku strony o dodatek do zasilku rodzinnego z tytulu opieki nad dzieckiem w okresie korzystania z urlopu wychowawczego na Laure R. i w tym zakresie winien wydac decyzje administracyjna. Kolegium stwierdza, ze przepisy kodeksu postepowania administracyjnego pozwalaja na wydanie decyzji czesciowych na podstawie jednego wniosku strony. [tego nie kapuje]

W zwiazku z powyzszym zaskarzona decyzja, bedaca decyzja czesciowa, jako zgodna z obowiazujacymi przepisami prawa zasluguje na jej utrzymanie w mocy.
      W tym stanie rzeczy nalezalo orzec jak w sentencji.
      Decyzja niniejsza jest ostateczna."
      oczywiscie moge w ciagu 30 dni sie odwolac do WSA. No i sie zastanawiam nad tym wlasnie... chyba napisze odwolanie i bede walczyc.
      Monia mozesz mi pomoc w interpretacji tego uzasadnienia?
      Obyw Twojej sprawie podjeto decyzje na tak! widze ze w Twoim miescie w SKO bardziej ludzki sklad kolegium...
      pozdrawiam i Wesolych swiat!!!!

• monia1-23411 Re: do Moni 23.12.11, 14:56
        Podtrzymali stanoisko MOPSU, bo MOPS wypoiedział się tylko do jednego dziecka (czyli niby dali zgodnie z ustawą). Troszkę głupawe jest to ich uzasadnienie, bo jeżeli dodatek jest przyznawany do każdego zasiłku rodzinnego to tobie przysłygiwałby jeden dodatek do dwóch zasiłków a to jest sprzeczne z ustawą. Zacznij molestować MOPS żeby wypowiedział się na temat drugiego dziecka. Ja wysyłałam tobie kopię mojego odwołania? Na złożenie zaskarżenia masz 30 dni. Zgodnie z tym co napisało SKO dostaniesz decyzję (pradopodobnie odmowną) jeżeji chodzi o Laurę. Od tej decyzji możesz się odołać znou do SKO, ale to może i lepiej bo tamte śiadczenia które ci przyznali to normalnie będą ypłacane (teraz miałaś penie strzymane). SKO wyjaśnia, że MOPS mógł wydać decyzję częściową, czyli przyznać tylko dodatek dla jednego dziecka nie wspominając nic o drugim, dlatego teraz MOPS musi jezcze dać ci decyzję na Laurę. Podtrzymując stanoisko MOPSu stierdzili, że nie zrobią błędu.
        • bejbi30 Re: do Moni 27.12.11, 10:56
          dziekuje za odpowiedz. Monia jesli mozesz wyslij plis kopię Twojego odwolania, na poczte gazetowa nic nie doszlo, wiec jakbys mogla na mariusz_lucyna@interia.pl , bede wdziecznasmile

piszesz ze mam zrobic 2 rzeczy:
          1-napisac pismo do OPS-zeby sie wypowiedzieli na temat drugiego dziecka. mam nie czekac na decyzje, ktora oni maja wydac na Laure (ona i tak bedzie odmowna)? czym uzasadnic ew. to pismo, bo w moim odwolaniu poruszylam wszystkie kwestie i w sumie brak mi juz argumentowuncertain
          2. zaskarzyc decyzje SKO do WSA. jaka jest droga? do WSA za posrednictwem SKO czy bezposrednio? odwolywac sie juz teraz (mam 30 dni od daty otrzymania na to) czy tez czekac na decyzje OPS w sprawie Laury i odwolywac sie do SKO? kurcze troche to zagmatwaneuncertain

bardzo bardzo Ci dziekuje za pomoc, jestem pelna podziwu dla Twojej wiedzy w temaciesmile jestes prawniczka?
          ja juz nie dostaje zadnych swiadczen, gdyz bylam na wychowawczym tylko pare miesiecy i juz nic mi nie przysluguje. a odwolanie zlozylam w terminie, bo decyzje OPS z lipca dostarczono mi w grudniu, wiec terminowo sie odwolalam.
          • monia1-23411 Re: do Moni 27.12.11, 13:41
            Nie musisz pisac pisma do OPSu, bo oni powinni wydac ci niezwłocznie decyzję na Laurę. Domyślam się że będzie odmowana, bo SKO podtrzymało ich stanowisko. Proponowałabym ci poczekac na decyzję z OPSu zanim się odwołasz do WSA, Sąd może nie znależc żadnego naruszenia prawa bo zarówno OPS jak i SKO wypowiedzieli się na temat jednego dziecka (niby SKO "wspomiało" na temat drugiego dodatku ale tak naprawdę to nie dostałaś jeszcze decyzji odmownej w sprawie jego przyznania). Na odwołanie masz 30 dni, więc możesz troszkę poczekac. Weź tą decyzję co dostałaś z SKO i idz do OPSu porozmawiac, dlaczego nie dostałaś żadnej odpowiedzi na cały wniosek. Możesz ewentualnie napisac skargę na OPS w związku z nieterminowym wydawaniem decyzji.
            Prawniczką nie jestem, jak się tylko dowiedziałam o tym wyroku sądu w Poznaniu, to zaczęłam analizowac ustawę i napisałam pismo, później odwołanie.
        • igailea Re: do Moni 18.12.16, 22:34
          Dziewczyny pomóżcie i mi proszę. Dostałam pierwsza decyzję o przyznaniu środków oczywiście na jedno z bliźniaczek. Więc muszę się odwołać macie jakieś gotowe pismo. Ps. Z góry wam serdecznie i stokroć dziękuję mój e-mail kamilamarona@wp.pl
    • meganka83 Re: Dwa dodatki do rodzinnego na wychowawczym 10.01.12, 10:55
      Witam
      Ja również złożyłam podanie do
      SKO i dostalam odpowiedź w której przyznają mi rację i dodatkowy wychowawczy.
      Mam jednak pytanie czy ktoś składał podanie o zaległe pieniądze? Ja się dowiedziałam o tym, jak moje maluchy miały 2lata i 2 miesiące. Więc chciałabym także ubiegać się o wcześniejsze pieniądze.
      Ps. dziękuje za tę stronę i osobie która założyła ten wątek bo nigdy bym się o tym nie dowiedziała! W internecie jest baaardzo mało informacji na ten temat.

Pozdrawiam
      • monia1-23411 Re: Dwa dodatki do rodzinnego na wychowawczym 10.01.12, 11:24
        Kobietki, ja również dostałam dzisiaj odpowiedz z SKO, że dostałam drugi dodatek do zasiłku na nowy rok zasiłkowy. Czekam jeszcze na decyzję dotyczącą wstecznego okresu, ma przyjśc po 18.01. Jak któraś się zdecyduje odwołac to mogę przesłac pocztą uzasadnienie SKO (dajcie znac na priv).
        Trzymam za was kciuki, Aha jeszcze jedno. Ja odwoływałam się do siedleckiego SKO. Tam od początku byli na tak, więc jak jest jeszcze jakaś mama która podlega pod siedlce a może się odwołac to niech się odwołuje!!!!!!!!!!!!
        • mamamajuni Re: Dwa dodatki do rodzinnego na wychowawczym 02.10.12, 18:09
          Właśnie dzisiaj dostałam decyzję (odwołanie złożyłam 27.IX.2012 - 3miasto)
          Odwoływałam się od decyzji która była wydana na okres dwóch miesięcy (tyle wynosiła ostatnia cześć mojego urlopu wychowawczego). I tylko za te dwa miesiące zostanie mi wypłacona zaległa kwota.
          Dzięki temu forum udało mi się.
          Proszę więc o radę co do dalszych działań. Co muszę zrobić żeby dostać pieniądze za okres wstecz. Dzisiaj w mopsie powiedziano mi że od decyzji prawomocnych nie można się odwołać, ponieważ dawno minął już termin 14 dni który był mi dany na odwołanie. Wiem jednak, że tak robiły niektóre dziewczyny z forum. Jak się do tego zabrać? Jestem optymistycznie nastwiona tą decyzją która dziś do mnie dotarła.
          pozdrawiam wszystkie zdeterminowane mamy
          • mamamajuni Re: Dwa dodatki do rodzinnego na wychowawczym 02.10.12, 19:04
            wkradł się błąd - miało być 27 XII
          • ciri_77 Re: Dwa dodatki do rodzinnego na wychowawczym 02.10.12, 21:19
            Ja bym pisała o wzruszenie tamtej decyzji, powołując sie na fakt, iż wcześniej nie wiedziałaś że mozesz sie odwoływac - uzasadniając podobnie jak odwołanie od tej decyzji dwumiesięcznej. Wtedy muszą Ci odpowiedzieć na pismie - albo że ponownie rozpatrzą sprawe, albo ze odmawiają wzruszenia i wtedy też masz 14 dni na odwołanie do SKO.
          • dubeltowka2 Re: Dwa dodatki do rodzinnego na wychowawczym 26.02.13, 15:16
            możesz dokladnie napisac gdzie sie odwolywalas? ja dzis zlozylam odwolanie do SKO w gdansku ul.podwale przedmiejskie czy to tam ci przyznali drugi dodatek? pozdrawiam
            • dubeltowka2 Re: Dwa dodatki do rodzinnego na wychowawczym 26.02.13, 15:17
              dubeltowka2 napisał(a):

> możesz dokladnie napisac gdzie sie odwolywalas? ja dzis zlozylam odwolanie do S
              > KO w gdansku ul.podwale przedmiejskie czy to tam ci przyznali drugi dodatek? po
              > zdrawiam
          • dubeltowka2 Re: Dwa dodatki do rodzinnego na wychowawczym 26.02.13, 15:20
            mozesz dokladnie napisac gdzie sie odwolywalas,ja dzis zlozylam odwolanie do SKO w gdansku ul.podwale przedmiejskie.to tam przyznali ci 2 dodatek? pozdrawiam
      • ciri_77 Re: Dwa dodatki do rodzinnego na wychowawczym 10.01.12, 12:42
        Ja sie odwoływałam o pieniądze zaległe - złożyłam wniosek o wzruszenie poprzedniej decyzji administracyjnej z 2008 roku (pozytywny) i oczywiście odpowiedź odmowną co do drugiego dodatku. Pod koniec grudnia złożyłam odwołanie do SKO i czekam.
        • aniusiach Re: Dwa dodatki do rodzinnego na wychowawczym 10.01.12, 12:57
          Ja też się odwołałam o zaległości i SKO odpowiedziało mi na wszystko w jednym piśmie czyli o to co teraz i o zaległości. Teraz jestem w kropce nie wiem co dalej.
          • motylk-kk Re: Dwa dodatki do rodzinnego na wychowawczym 13.01.12, 08:13
            wczoraj dostałam decyzję z sko - odmowna - monia1-23411 napisałam ci e-maila doszedł pozdrawiam magda mama 3 raczków
      • motylk-kk Re: Dwa dodatki do rodzinnego na wychowawczym 03.10.12, 06:52
        meganka83 - odezwij się do mnie podaj swój e-mail skąd jesteś i gdzie składałaś odwołanie mój e-mail xx131@wp.pl
    • dzela-226 Wygrałam!!! 23.01.12, 12:18
      I mnie się udałosmile smile smile
      Dzisiaj dostałam decyzję,na swoją korzyśćsmile
      Jeszcze tylko muszą się wypowiedzieć w sprawie zaległego dodatku,czy mi się należy zwrot.
      Ale na dzień dzisiejszy,mam przyznany drugi z dniem 1.11.2011rsmile
      • monia1-23411 Re: Wygrałam!!! 23.01.12, 12:22
        Gratuluję!!!!!!!!!!!.
        Oby było jak najwięcej wpisów takiej treści.
      • aniusiach Re: Wygrałam!!! 23.01.12, 12:29
        A możesz mi powiedzieć z jakiego miasta jesteś.
      • ciri_77 Re: Wygrałam!!! 23.01.12, 12:34
        To ja jeszcze potrzymam kciuki za te zaległości - oby decyzja również była pozytywna smile
        • monia1-23411 Zaległy dodatek 23.01.12, 13:22
          Dostałam dzisiaj decyzję z SKO dotyczącą wstecznego okresu zasiłkowego. Umorzyli postępowanie twierdząc, że w tej sprawie już dwukrotnie wskazywali MOPSowi, że wydając decyzję mają się dostosowac do art 31 ustawy o świadczeniach rodzinnych (czyli wypłacic za 3 lata wstecz od dnia złożenia wniosku) Dodali też, że ze względu na opieszałośc MOPSU ja, jako osoba ubiegająca się mogę złożyc wniosek o sprostowanie zaległych decyzji.
          Oczywiście będę składała taki wniosek, ale podejrzewam, że bez kolejnej walki się nie obędzie
          • ciri_77 Re: Zaległy dodatek 23.01.12, 13:27
            kurcze, tez bym chciała taka decyzje - ubiegam sie wyłącznie o zaległy dodatek z 2008 roku, bo moje panny już prawie w szkole.
            • monia1-23411 Re: Zaległy dodatek 23.01.12, 13:31
              Mój MOPS jest bardzo oporny na wszystkie decyzje z SKO. SKO może sobie pisac a oni i tak będą stali przy swoim. Podejrzewam, że doskonale wiedzieli, że mają sprostowac ale czekają aż to wszystko przeciągnie się w czasie i może dojdzie do przedawnienia.
              • ciri_77 Re: Zaległy dodatek 23.01.12, 13:37
                to co w takiej sytuacji? sprawa w sądzie administracyjnym?
                bo chyba podjęcie działąń prawnych i decyzja SKO przerywa bieg przedawnienia?
                • monia1-23411 Re: Zaległy dodatek 23.01.12, 13:47
                  SKO umorzyło postępowanie, więc do sądu nie mogę się odwołac Teraz ja złożę wniosek o wypłatę zaległego dodatku. Jeżeli MOPS odpowie w postaci zwykłego pisma to nic nie będę mogła zrobic. Jak wydadzą decyzję "na nie" to będę mogła się odwołac do SKO. SKO znowu mi odpisze, że zakończyli już postępowanie w tej sprawie. To znowu trafi do MOPSu. Jak ostatnio byłam w MOPSie to mi powiedzieli, że mogą tak sobie odbijac piłeczkę w nieskończonośc.Pocieszające jest to, że czas wypłaty zaległych dodatków liczy się od dnia kiedy złożyłam pismo i zaczęłam się odwoływac.
                  Może po kilku latach w końcu mi wypłacą, niestety bez odsetek.
                  • ciri_77 Re: Zaległy dodatek 23.01.12, 13:52
                    a nie ma jakiegoś organu, do którego można sie "poskarżyć" na opieszałość Gops?
                    • monia1-23411 Re: Zaległy dodatek 23.01.12, 14:02
                      Można napisac skargę w moim przypadku do wojewody mazowieckiego, ale nie wiem czy to coś da, bo jak mops pisał pismo o zajęcie stanowiska w mojej sprawie to dostali odpowiedz, żeby nie przyznawac drugiego dodatku.
                      • ciri_77 Re: Zaległy dodatek 23.01.12, 14:08
                        to kuriozum jakieś!
                        powiedz jeszcze ze pod tymi dwoma pismami masz podpisana ta sama osobę....

trzymam kciuki żeby Ci w końcu te zaległe dodatki przyznali!
                        • monia1-23411 Re: Zaległy dodatek 23.01.12, 15:18
                          W dwóch decyzjach była jedna i ta sama osoba, pozostałe osoby były za każdym razem inne. W SKO odwołanie rozstrzyga skład trzyosobowy. Nawet jak za każdym razem jest ktoś inny, a wcześniej sprawa była już w SKO to wracają do poprzednich decyzji.
            • ania-f Re: Zaległy dodatek 23.01.12, 13:43
              Mogę wiedzieć w jakim okresie pobierałaś zasiłek wychowawczy? Ja pobierałam od grudnia 2007 do kwietnia 2008 i nie wiem czy to juz nie za późno żeby starać się o ewentualny zwrot...
              • ciri_77 Re: Zaległy dodatek 23.01.12, 13:50
                Moim zdaniem minęły już 3 lata i jest za późno - ja wnioskowałam wzruszenie decyzji administracyjnej i zgodnie z art 31 wypłatę 3 lata wstecz od daty złożenia wniosku (10/2011) czyli za okres 10/2008 -10/2009 (potem juz nie pobierałam dodatku do wychowawczego)
              • monia1-23411 Re: Zaległy dodatek 23.01.12, 13:53
                Dodatek pobieram od 09.2010. Pismo złożyłam w marcu 2011, więc jak MOPS już przyzna się do błędu to powinni mi wypłacic od początku.
                Jeżeli dzisiaj byś złożyła wniosek to będą brali pod uwagę okres od stycznia 2009r
                • aniusiach Re: Zaległy dodatek 23.01.12, 14:13
                  Dziewczyny piszcie z jakiego miasta jesteście. Będzie dodatkowa motywacja jeśli macie decyzję na tak. Ja jestem z Radomia i SKO jest na niesad
      • dzela-226 Re: Wygrałam!!! 23.01.12, 14:31
        Jestem z okolic Łodzi,więc SKO łódzkie mnie rozpatrywało.I ważne,moje SKO podpierało się mocno wyrokiem WSA z Poznania,więc zaznaczajcie to z odwołaniachsmile
        Powodzenia!
        • monia1-23411 SKO Łódź i Siedlce na tak 23.01.12, 15:51
          Jak na razie tylko te dwa SKO są pozytywne. Wielkie dzięki dla nich za normalne podejście do sprawy.
          • aniusiach Re: SKO Łódź i Siedlce na tak 23.01.12, 16:13
            monia1-23411 czy mogłabyś mi przesłać swoje odwołanie do SKO. Chce się odwołać do WSA a nie bardzo wiem co napisać a skoro Tobie się udało to bardzo proszę o pomocsmile
            • motylk-kk Re: SKO Łódź i Siedlce na tak 23.01.12, 19:12
              dzela-226 - mogę się do ciebie odezwać na e-maila
              • dzela-226 Re: SKO Łódź i Siedlce na tak 23.01.12, 20:58
                Pisz.Jak będę umiała,pomogęsmile
                • motylk-kk Re: SKO Łódź i Siedlce na tak 24.01.12, 09:33
                  dzela-226 podaj e-maila
                  • dzela-226 Re: SKO Łódź i Siedlce na tak 24.01.12, 21:54
                    dzela-226@gazeta.pl.Proszę bardzosmile
        • elhakim2 Re: Wygrałam!!! 25.07.12, 21:21
          Witam
          trafiłam na forum gazety, na temat dodatku na drugie dziecko ( bliźniaki ) jestem matką bliźniaczek urodzonych 18 listopada 2010 roku , mam też syna 14lat , bardzo proszę o pomoc w temacie wniosku do mopsu , a potem do SKO w sprawie dodatku ,jeżeli to nie będzie problem to proszę o gotowe wnioski bo jako samotna matka już nie wiem jak mam żyć ,chętnie bym ewentualnie porozmawiała jak to ugryźć przez telefon .
          Pozdrawiam
          Dorota Radomska
    • magda2207 Re: Dwa dodatki do rodzinnego na wychowawczym 06.02.12, 11:54
      Nowy Sącz niestety na NIEcrying
      • ciri_77 Re: Dwa dodatki do rodzinnego na wychowawczym 06.02.12, 12:47
        będziesz zaskarżac do WSA?
        • aniusiach Re: Dwa dodatki do rodzinnego na wychowawczym 06.02.12, 13:46
          Ja się dziewczyny odwołałam do WSA. Zaskarżyłam decyzję SKO. Teraz czekam co SKO na to. Jak znów będą na nie to zostanie wyznaczona data sprawy w WSA.
        • magda2207 Re: Dwa dodatki do rodzinnego na wychowawczym 06.02.12, 20:13
          Nie będę się odwoływać.
          • ma2ma MOPS odmawia wszczecia postepowania-co dalej? 14.02.12, 19:50
            Dziewczyny, mam do was prośbę-pisałam do MOPS (z pomocą ciri_77) o wszczęcie postępowania i wypłatę dodatku. dziś dostałam decyzje odmawiającą wszczęcie postępowania, gdyż jak to uzasadniają mogą je wszcząć wtedy, gdy wyjdą na jaw istotne dla sprawy nowe okoliczności faktyczne lub nowe dowody istniejące w dniu wydania decyzji, nie znane organowi, który wydal decyzje. a przytoczone orzeczenie WSA nie jest elementem stanu faktycznego stanowiącego podstawę wydania decyzji w mojej sprawie. To orzeczenie wg mopsu jest wiążąca jedynie dla konkretnej sprawy. Organem, który może stwierdzić nieważność wydanej decyzji w moje sprawie jest SKO i tam tez przekażą moje pismo, a ja sama mam 7 dni na odwołanie się od ich odmowy.

I co teraz? Pomożecie-bo ja nie mam pojęcia w sprawach administracyjnych...z góry dziękuję
            • monia1-23411 Re: MOPS odmawia wszczecia postepowania-co dalej? 14.02.12, 20:18
              Dostałaś decyzję czy pismo informujące ciebie o przekazaniu sprawy do SKO celem rozstrzygnięcia?

Natalia(1999)
              Adam i Kacper(2009)
              • ma2ma Re: MOPS odmawia wszczecia postepowania-co dalej? 14.02.12, 20:45
                zatytułowane jest "postanowienie". ale dalej w treści piszą "na podst. art.itd...do prowadzenia postępowania w sprawach świadczeń rodzinnych oraz do wydawania w tych sprawach decyzji przez Kierownika MOPS" postanawia odmówić wznowienia postępowania w sprawach przyznania zasiłku i dodatków..
                W zakończeniu piszą tak" na niniejsze postanowienie służy stronie zażalenie do SKO za pośrednictwem tutejszego organu w terminie 7 dni od dnia doręczenia postanowienia. Wniesienie postanowienia nie wstrzymuje wykonania postanowienia."
                • ciri_77 Re: MOPS odmawia wszczecia postepowania-co dalej? 16.02.12, 15:04
                  Asiu, ja bym składała zażalenie na to postępowanie, powołując sie na art 145 KPA i przesłankę "zagadnienie wstępne zostało rozstrzygnięte przez właściwy organ lub sąd odmiennie od oceny przyjętej przy wydaniu decyzji"

zadzwoń do mnie wieczorem, albo napisz na onet
    • cienka216 Re: Dwa dodatki do rodzinnego na wychowawczym 25.02.12, 23:03
      WITAJ MONIA!
      JESTEM MAMĄ 9 MIESIĘCZNYCH BLIŹNIACZEK.WŁAŚNIE JESTEM W TRAKCIE PRZECHODZENIA NA URLOP WYCHOWAWCZY. JESTEM POD WRAŻENIEM TWOJEJ WIEDZY NA INTERESUJĄCY MNIE TEMAT.CHCIAŁAM CIĘ PROSIC O PORADĘ:
      -CZY SKŁADAJĄC WNIOSEK DO MOPSU O ŚWIADCZENIA I DODATEK DO WYCHOWAWCZEGO MOGŁABYM NAPISA PROŚBĘ O PRZYZNANIE MI DODATKU NA DWÓJKĘ DZIECI? CZY WÓJT MOŻĘ WYRAZIC NA TO ZGODĘ?
      -CHCIAŁABYM CIĘ PROSIC TAKŻĘ O PRZESŁANIE MI WZORU TWOICH PISM
      POZDRAWIAM I CZEKAM NA ODP
      KASIA
      • blizniacza Re: Dwa dodatki do rodzinnego na wychowawczym 26.02.12, 19:55
        Witam.
        Jestem mamą prawie rocznych bliźniąt. Od 6 listopada 2011 jestem na urlopie wychowawczym i pobieram zasiłek rodzinny (2x68zł) i dodatek do zasiłku 400zł. Przyznam szczerze że po przeczytaniu tego wątku uwierzyłam,że może uda mi się otrzymywać 800zł. Poszłam do MOPS-u zapytać czy w ogóle mogę coś teraz zrobić, złożyć odwołanie, czy muszę czekać do października, bo wtedy składa się wnioski. Usłyszałam oczywiście,że na odwołanie miałam 14 dni i muszę czekać do października, a w ogóle to jedna babka w tym MOPSie jak usłyszała o co mi chodzi to zaczeła się głupawo uśmiechać i mówić co jest w ustawie, ja jej na to, że czytałam orzeczenie sądowe, w którym zasiłek ten został potrojony.... Wyśmiała mnie i się odwróciła.... Wyszłam stamtąd zła. Czy ludzie naprawdę nie wiedzą ile kosztuje utrzymanie dziecka?Te 400 zł z pewnością podreperowałyby budżet domowy niejednej rodziny...mojej także.
        Podsumowując proszę o poradę czy wg Was da się coś w mojej sprawie zrobić? I dołączam się do prośby, Monia w miarę możliwości i chęci odezwij się.
        • ciri_77 Re: Dwa dodatki do rodzinnego na wychowawczym 26.02.12, 20:48
          Złóż wniosek do Mopsu o drugi dodatek i jeśli Ci odmówi - odwołuj sie do SKO. albo pisz wniosek o wzruszenie decyzji z listopada powołując sie na okoliczność, że dowiedziałaś się teraz o wyroku z z Poznania i wnioskuj o drugi dodatek.
          • blizniacza Do Ciri 26.02.12, 21:51
            Dzięki za szybki odzewsmile Ale mogę teraz złożyć wniosek? Dodatek mam przyznany na córkę i syna, więc które dziecko miałabym wskazać we wniosku? A jak napisać wniosek o wzruszenie decyzji?
            • ciri_77 Re: Do Ciri 07.03.12, 13:04
              Wniosek o wzruszenie decyzji piszesz tak

zgodnie z art 145 KPA par 1 ust 5 i 7 wnoszę o wznowienie postępowania administracyjnego zakończonego wydaniem decyzji ostatecznej ... i tu podajesz swój nr decyzji z dnia...

w uzasadnieniu podajesz, że w dniu ... wydano Ci decyzje przyznającą zasiłek rodzinny na dzieci X i Y oraz 1 dodatek z tytułu opieki nad dzieckiem w trakcie urlopu wychowawczego. Twoim zdaniem decyzja ta jest błędna, gdyż powinnaś dostac 2 dodatki. Twój pogląd podzielił są z poznania, który wyrokiem o syg. .. z dnia... przyznał dodatki na każde z dzieci. Informujesz, ze dnia 6 marca dowiedziałaś sie o tym wyroku i na podst art 145 KPA par 1 ust 5 i 7 wnosisz o wznowienie postępowania administracyjnego

piszesz do swojego Gopsu/Mopsu
    • blizniacza Re: Dwa dodatki do rodzinnego na wychowawczym 05.03.12, 20:54
      Podnosze temat bo niestety nie było odzewu na moją prośbę. Może wypowiedzą się mamusie, które się odwoływały, jak się do tego zabrać?
      • fresmenka Re: Dwa dodatki do rodzinnego na wychowawczym 05.03.12, 21:43
        no własnie jak się do tego zabrać,ja bym prosiła o wzory pism do SKO i WSA tych mam które się odwoływały gdyż ja też mam zamiar spróbować.W kwietniu przechodzę na wychowawczy i mam nadzieję ze uda mi się coś uzyskać więcej.
    • dzela-226 Wzory 07.03.12, 18:05
      Dziewczyny,ja chetnie udostępnie moje pisma do wglądu.Poprosze o maile,będę na bieżąco wysyłać.
      Ja mam całą procedurę za sobą.I o przyznanie drugiego dodatku,jak i o zaległe pieniążki.
      Mój adres:
      dzela-226@gazeta.pl
      • fresmenka Re: Wzory 08.03.12, 09:48
        mój adres fresmenka@wp.pl dzięki
      • karmelowa2011 Re: Wzory 26.03.12, 13:32
        Hej, ja też poproszę!, dzięki!
        karmelowa2011@gazeta.pl
      • tarczyn.ewelina Re: Wzory 02.09.13, 17:14
        mogłabym również prosić o jakieś wzory tarczyn.ewelina@gazeta.pl
    • ciri_77 Re: Dwa dodatki do rodzinnego na wychowawczym 19.03.12, 09:31
      Sko w Bielsku podtrzymało decyzje mojego Gopsu, przed chwila posłałam skarge do WSA - czyli rozstrzygniecie bedzie za jakieś pól roku. Byle po mojej myśli smile
      • ma2ma Re: Dwa dodatki do rodzinnego na wychowawczym 19.03.12, 10:05
        Monika-trzymam kciuki za Twoje!!!

A u mnie- dziś dzwoniłam do MOPSu i znów czekają na panią prawnik...w piątek będą wiedzieć co dalej..zobaczymy.

Pozdrawiam
        • motylk-kk Re: Dwa dodatki do rodzinnego na wychowawczym 21.03.12, 07:08
          ile się czeka na decyzję z sko?.
          • ciri_77 Re: Dwa dodatki do rodzinnego na wychowawczym 21.03.12, 08:19
            30 dni, ale podobno roboczych smile
            • kasilaaa Re: Dwa dodatki do rodzinnego na wychowawczym 10.04.12, 20:53
              Dziś dostałam odmowe z Mopsu (Bielsko-Biała) o wznowienie postępowania, mam 7 dni na odwołanie się do SKO.
      • Gość: Monikab Re: Dwa dodatki do rodzinnego na wychowawczym IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.04.14, 13:15
        Mam pytaniesmile Niedługo składam wniosek o zasiłek wychowawczy. Oczywiście dostanę 400 zł- zamierzam się odwołać, tak jak tutaj radzicie Dziewczynysmile Ale powiedzcie mi... na bliźniaki jest 3 lata wychowawczego, czy jeśli złożę odwołanie od decyzji na kwotę 400 zł to skrócą mi czas wychowawczego???
        • Gość: Ania Re: Dwa dodatki do rodzinnego na wychowawczym IP: 80.50.4.* 13.04.14, 23:43
          na bliźniaki jest 3lata i nie mogą Ci skrócić, to wynika z obecnej "kulawej"ustawy
    • kasilaaa Do ciri_77 10.04.12, 21:06
      Hejsmile o ile się nie myle Ty też jesteś z Bielska lub okolic? mogę Cie prosić o kontakt mailowy? mój adres katstronska@orange.pl
      próbowałam do Ciebie napisać ale coś nie wychodzi
      • ma2ma Pismo do SKO w BB 11.04.12, 09:25
        ja co prawda nie Ciri-ale poslalam do ciebie emaila już z pismem do SKO (na prosbe dzeli)-bo ja z Cieszyna i odwoływałam sie w SKO w BB...gdybys miała pytania to pisz-postaram sie pomoc ile moge
        • kasilaaa Re: Pismo do SKO w BB 11.04.12, 12:02
          Dziekuje bardzosmile będe z Tobą w kontakcie bo pomocy pewnie jeszcze będe potrzebowałasmile
    • ciri_77 Moja skarga dotarła w końcu do WSA 24.04.12, 12:49
      mam sie uzbroić w cierpliwość, bo trochę poczekam na termin sprawy, ale podobno ok listopada-grudnia 2012 będzie rozprawa. Trzymajcie kciuki, zeby był drugi wyrok, na który można sie będzie powoływać smile
      • motylk-kk Re: Moja skarga dotarła w końcu do WSA 18.05.12, 09:27
        wsa 12.06 wrocław - chyba ja jako pierwsza mam wyznaczony termin rozprawy
        • ciri_77 Re: Moja skarga dotarła w końcu do WSA 18.05.12, 10:29
          trzymam kciuki!

mam nadzieję, że bedzie po Twojej myśłi, bo to może miec wpływ na na nastene rozprawy smile
          Koniecznie daj znać, gdy juz będzie wiadomo co i jak!
          • dzela-226 Re: Moja skarga dotarła w końcu do WSA 21.05.12, 11:55
            Będę trzymać kciuki za wyrok na Waszą korzyśćsmile zapisuje datę w kalendarzusmile
            • ada-0 Re: Moja skarga dotarła w końcu do WSA 28.05.12, 17:18
              Witam,
              Dziewczyny potrzebuje Waszej pomocy. Byłam dzisiaj w MOPS-sie muszę donieść zaświadczenie z pracy o tym że zakład pracy udzielił mi urlopu wychowawczego na dziecko umieszczone we wniosku do Mopsu.
              Wniosek do zakładu pracy pisałam o udzielenie mi urlopu wychowawczego na 2 dzieci i przyjęli i udzielili.
              Muszę uzyskać pismo z pracy o udzieleniu urlopu wychowawczego na syna bo on jest we wniosku do MOPSu.
              A jak będę chciała składać dokumenty na córkę o drugi zasiłek na wychowawczym to co wtedy.
              Co na chwilę obecną żądać od pracodawcy jakiego pisma lub jakich pism?
              Proszę o pomoc
              Mama Leny i Krystiana 2011 i Angeliki 2008
              eliza_82@o2.pl
              Pozdrawiam
              Eliza
              • monia1-23411 Re: Moja skarga dotarła w końcu do WSA 28.05.12, 18:10
                Zakład pracy musi ci udzielić wychowawczy na dwoje dzieci (dostajesz zaświadczenie że przebywasz na urlopie wychowawczym na .....dwoje dzieci... w okresie od... do...) i to zaświadczenie składasz do MOPSu. We wniosku w MOPSie również wpisujesz dwoje dzieci.
                • meganka83 Re: Moja skarga dotarła w końcu do WSA 31.05.12, 08:52
                  Witam
                  Czy ktoś mógłby mi napisać jaka to ustawa?
                  W ustawie jest zapis że "jeżeli odmowa przyznania świadczeń rodzinnych lub ustalenie ich wysokości były następstwem błędu podmiotu realizującego zadania w zakresie świadczeń rodzinnych, wypłata świadczeń rodzinnych może nastąpic za 3 lata wstecz, licząc od dnia zawiadomienia o popełnieniu błędu lub dnia wydania decyzji prostującej błąd z urzędu". Czyli jeżeli urząd sam się przyzna to wypłaca od dnia wydania decyzji, jeżeli my się upomnimy to muszą nam zwrócic 3 lata wstecz
                  Czy ktoś też miał problem w złożeniu wniosku np. w MOPS-ie ? Nie chcą odemnie wniosku i każą składać we własnym zakresie od razu do SKO.
                  • monia1-23411 Muszą przyjąć wniosek 31.05.12, 14:20
                    Jest to ustawa z dnia 28 listopada 2003 r.o świadczeniach rodzinnych.
                    Jak nie chcą go przyjąć to złóż go w kancelarii lub biurze podawczym. Koniecznie domagaj się żeby na kopii potwierdzili przyjęcie wniosku. Nie możesz bezpośrednio złożyć w SKO. MOPS musi wydać decyzję odmowną i od tej decyzji się odwołujesz do SKO ale za pośrednictwem MOPSu (urzędu który wydał decyzję)
                  • ciri_77 Re: Moja skarga dotarła w końcu do WSA 31.05.12, 15:16
                    A poprzednio wnioskowałaś o dwa dodatki? bo jeśłi o jeden to raczej musisz wzruszyć decyzje o przyznaniu jednego dodatku (tą sprzed lat) i dopiero wtedy domagać sie wypłaty)
                    • motylk-kk Re: Moja skarga dotarła w końcu do WSA 31.05.12, 15:34
                      dziewczyny pisałam do Rzecznika Praw Dziecka w naszej sprawie
                      prześle wam pismo z odp. tylko podajcie e-maila
                      • ciri_77 Re: Moja skarga dotarła w końcu do WSA 31.05.12, 18:14
                        Poprosze na gazetowy ciri_77@gazeta.pl
                        • ma2ma Re: Moja skarga dotarła w końcu do WSA 31.05.12, 20:49
                          ja tez na ma2ma@gazeta.pl

dziekuje
                          • ada-0 Re: Moja skarga dotarła w końcu do WSA 31.05.12, 21:48
                            Ja poproszę na:
                            eliza_82@o2.pl

Pozdrawiam
                            ADA
                      • mamamajuni Re: Moja skarga dotarła w końcu do WSA 01.06.12, 17:44
                        to i ja poproszę

mamamajuni @ gazeta. pl
                      • mamamajuni Re: Moja skarga dotarła w końcu do WSA 02.06.12, 15:50
                        wow... imponujący list
                        ciekawe czy coś z tego wynikinie?
                      • dzela-226 Ja też!!!!! 02.06.12, 17:15
                        Ja też poproszęsmile Z ogromną ciekawością przeczytamsmile
                        • motylk-kk Re: Ja też!!!!! 02.06.12, 21:13
                          coś mi się wydaje, że jesteśmy na straconej pozycji choć ustawa jest jedna to i tak nie mamy szans na wygraną wszyscy są przeciwko nam, ale mam cichą nadzieję że Sąd to rodzic i wie ile kosztuje utrzymanie 1 dziecka
                          • ciri_77 Re: Ja też!!!!! 02.06.12, 22:15
                            To nie jest kwestia kosztu utrzymania dziecka - tylko porządku prawnego i wyjątkowo niechlujnie napisanej ustawy, z ogromną ilością nielogiczności, niekonsekwencji itp. I zadaniem sadu jest po prostu to wypunktować - skoro zasiłek jest na kazde dziecko - to skoro nigdzie nie napisano że dodatek wychowawczy jest na wszystkie dzieci, to jest on dodatkiem do rodzinnego i nalezy sie kazdemu dziecku.
                            i stan rodzinny sadu nie powinien miec tu znaczenia smile
                      • fresmenka Re: Moja skarga dotarła w końcu do WSA 05.06.12, 22:58
                        witaj!to ja tez poproszę fresmenka@wp.pl
                      • gaga1507 Re: Moja skarga dotarła w końcu do WSA 11.11.12, 22:08
                        poprosze o pismo rzecznika praw dziecka na adres
                        sylwiagrzymek@neostrada.pl
                      • karolina22_81 Re: Moja skarga dotarła w końcu do WSA 05.12.12, 17:54
                        Czy macie to pismo od Rzecznika?
                        dajcie znać

karolina22_81@o2.p
                      • tarczyn.ewelina Re: Moja skarga dotarła w końcu do WSA 02.09.13, 17:17
                        poprosze tarczyn.ewelina@gazeta.pl
                      • Gość: ann_001 Re: Moja skarga dotarła w końcu do WSA IP: *.ip.netia.com.pl 12.02.14, 12:25
                        czy mogę prosić o odpowiedź Rzecznika na ania@7x.pl?
                        • nicol208 Re: Moja skarga dotarła w końcu do WSA 12.02.14, 12:56
                          Gość portalu: ann_001 napisał(a):

> czy mogę prosić o odpowiedź Rzecznika na ania@7x.pl?

Wysłane, A.G.
      • aniusiach Re: Moja skarga dotarła w końcu do WSA 05.06.12, 19:59
        Dziewczyny nie mam dobrych wiadomości. Moja sprawa odbyła się dziś. Pozew został oddalony. Sędzia stwierdziła że w ustawie jest napisane dodatek wychowawczy a nie dodatki wychowawcze. Z wyroku w Poznaniu nic sobie nie robią bo każdy ma prawo interpretować inaczej. Dodatkowo zwalają winę na mojego pracodawcę bo udzielił mi jednego urlopu wychowawczego na dwoje dzieci a nie dwóch. Paranoja!!!! Jeszcze nie wiem czy będę się odwoływać , muszę się zorientować w kosztach. A Wam dziewczyny życzę powodzeniasmile
        • ada-0 Re: Moja skarga dotarła w końcu do WSA 05.06.12, 21:43
          To wielka szkoda.
          Ja dziś właśnie złożyłam dokumenty do MOPS i miałam nadzieje, że twoja sprawa zostanie rozpatrzona po naszej myśli atut niestety, może jaszcze nie wszystko stracone.
          Pozdrawiam
          Ada
        • kasilaaa Re: Moja skarga dotarła w końcu do WSA 05.06.12, 21:43
          To jest niebywałe, że każdy interpretuje sobie prawo jak mu się podoba. Czy w zwiazku z tym ponosisz jakieś koszty sądowe?
          Ja mam zamiar pisać skargę do WSA w Gliwicach (jestem z BB)
          • aniusiach Re: Moja skarga dotarła w końcu do WSA 06.06.12, 11:56
            Za sprawę nie ponoszę kosztów. Jedyny koszt to jeśli chcę uzasadnienie wyroku bo chce się odwoływać to muszę zapłacić 100zł.
            • monia1-23411 Re: Moja skarga dotarła w końcu do WSA 06.06.12, 13:09
              Aż chce się powiedzieć, że sąd wydał głupie uzasadnienie. Bo przecież w ustawie Art. 8. Do zasiłku rodzinnego przysługują dodatki...:jest wyraźnie napisane, że do zasiłków rodzinnych przysługują DODATKI (liczba mnoga). Jak MOPS przyznał po zasiłku rodzinnym na każde dziecko to powinni też przyznać po dodatku do zasiłku rodzinnego.
              Jedyne o mogli się czepnąć to ten nieszczęsny wychowawczy udzielony na jedno dziecko.
              Trzymam za was kciuki.
        • dzela-226 Aniusiach!!! 06.06.12, 14:02
          Możesz mi podać sygnature sprawy i z jakiego dnia w jakim WSA?
          Chcę przeczytać cały wyrok! z uzasadnieniem!!!
          • monia1-23411 Re: Aniusiach!!! 06.06.12, 14:48
            Ja też poproszę, bo aż wierzyć mi się nie chce że mógł zapaść taki wyrok. Czy dołączyłaś do sprawy wyrok sądu w Poznaniu? Zdaję sobie sprawę, że nie jesteśmy krajem, który opiera się na common law, ale ten wyrok powinien przynajmniej dać im coś do myślenia.
            I gdzie tu dobro dziecka? Przyznano dwa dodatki do jednego zasiłku!!!!! Przecież to jest niezgodne z ustawą!
            • fresmenka SKO 07.06.12, 22:05
              no ja własnie złozyłam odwołanie do SKO i tylko zostaje mi czekać mam nadzieję że na pozytywną odpowiedz
              • motylk-kk Re: SKO 10.06.12, 21:30
                aniusiach - byłaś na sprawie w sądzie? napisz jak taka sprawa wygląda? zadają ci pytania? ile trwa?
    • 7luiza Re: Dwa dodatki do rodzinnego na wychowawczym 11.06.12, 20:58
      Witam.
      Czy mogłabym poprosic Ciebie Moniko o przeslanie mi odwolania jakie Ty sama zlozylas? Na adres e-mail luiizaa@wp.pl
      Bede bardzo bardzo wdzieczna!
      Jezeli ktoras z mam moglaby takze mi pomoc, to chcialabym za to z gory podziekowac.
      Pozdrawiam.
      • motylk-kk Re: Dwa dodatki do rodzinnego na wychowawczym 12.06.12, 18:40
        już po sprawie trwała ok 15 minut z sko nikogo nie było wynik dopiero za dwa tygodnie 26
        • ciri_77 Re: Dwa dodatki do rodzinnego na wychowawczym 12.06.12, 19:34
          mogłaś składac jakieś dodatkowe wyjaśnienia?
          • kasilaaa Re: Dwa dodatki do rodzinnego na wychowawczym 14.06.12, 16:24
            Dostałam pismo z SKO, jeśli mam życzenie to mogę napisać skargę do WSA. Poszłam z tym do radcy prawnego i ustaliłam z nim że spróbuje jeszcze raz napisać pismo do MOPS o sprecyzowanie na które z dzieci udzielili dodatku do zasiłku. Radca powidział mi że rzeczywiście skarga do WSA może nic nie dać ponieważ wyrok z Poznania w tej instancji nie może być brany pod uwagę jesli chodzi o wznowienie postepowania. Zaczekma co odpowie mi MOPS i złoże wniosek o drugi dodatek. W ustawie napisano, że dodatek przysługuje z tytułu opieki nad dzieckiem, a nie nad dziećmi, więc jedno dziecko- jeden dodatek, dwoje dzieci - dwa dodatki (ale to już moje przemyślenia, bo im więcej nad tym siedze to więcej widzesmile)
            • monia1-23411 Re: Dwa dodatki do rodzinnego na wychowawczym 14.06.12, 16:52
              kasilaaa napisała:
              W u
              > stawie napisano, że dodatek przysługuje z tytułu opieki nad dzieckiem, a nie na
              > d dziećmi,
              Tak, w ustawie jest tak napisane. Napisane jest również, że dodatek przysługuje do zasiłku rodzinnego a nie do ZASIŁKÓW jak to niektóre MOPSy interprejtją Gdyby ustawodawca chciał zaznaczyć, że jest to jeden dodatek na wszystkie dzieci to bu napisał, że jest to świadczenie z tytułu opieki nad dzieckiem w okresie przebywania na urlopie wychowawczym a NIE DODATEK.
              Jest to jedyny artykóuł w ustawie do końca nie sprecyzowany. W zależności od strony są różne interpretacje.
      • monia1-23411 Re: Dwa dodatki do rodzinnego na wychowawczym 14.06.12, 16:55
        Pisałam kilka odwołań w zależności od otrzymanej decyzji i niestety żadnego nie mam na nośniku.
        mam tylko formę papierową.
        Podstawę mojego odwołania wysyłałam do dziewczyn na forum.
        Jeżeli któraś ma w komputerze, niech się podzieli z koleżankami.
        Pozdrawiam
    • ada-0 Odwołanie 14.06.12, 15:52
      Mam do was ogromną prośbę pomóżcie napisać mi odwołanie. Właśnie dzisiaj dostałam odmowną decyzje w sprawie "dodatku do zasiłku rodzinnego z tytuł...." na drugie dziecko.
      Pozdrawia
      Ada
      • monia1-23411 Re: Odwołanie 14.06.12, 17:02
        Musisz wziąść swoją decyzję, ustawę i wyrok sądu z Poznania i spróbować napisać. Inaczej pisze się "ogólne" odwołanie, a inaczej odwołanie od konkretnej decyzji. Na decyzji zapewne masz wymienione konkretne argumenty, wg których MOPS nie może przyznać ci drugiego dodatku. I teraz na podstawie ustawy i wyroku sądu w Poznaniu musisz je obalić.
        • motylk-kk Re: Odwołanie 26.06.12, 17:22
          przegrałam, będę odwoływać się no Najwyższego Sądu Adm. powiedzcie jakie są koszty z tym związane, wiem że muszę mieć radce prawnego ale o niego będę starała się z urzędu
          • motylk-kk Re: Odwołanie 26.06.12, 17:25
            aniusiach podaj do siebie e-maila jedziemy na tym samym wózku czyli przegrane podjęłaś już decyzję co robić dalej odezwij się
            • aniusiach Re: Odwołanie 27.06.12, 09:44
              Ja teraz czekam na pisemne uzasadnienie wyroku. Nie wiem jakie są koszty. Pani adwokat jak przeczyta uzasadnienie to powie mi ile i czy jest sens. Mam nadzieje, że będzie mnie stać. Zobaczymy. Adres email: ania.jankowska2@gmail.com
          • ciri_77 Re: Odwołanie 26.06.12, 22:23
            a jak sąd uzasadnił wyrok?
            • ma2ma I ja kolejna do WSA 28.06.12, 21:02
              Dziś otrzymałam odp. z SKO-podtrzymują decyzję MOPS, tak więc czeka mnie to samo-czyli odwołanie do WSA...już się cieszecrying ale co nas nie zabije....
              • fresmenka :( 02.07.12, 20:22
                otrzymałam odpowiedz od SKO no i też podtrzymują decyzję MOPSU,no i jedna wielka lipa bo w tym naszym panstwie potrafią dać tylko bogatym albo pijaczkom a jak człowiek jest w trudnej sytuacji to nie dadza no bo po co...te wszystkie przepisy i ustawy są chore i są sporządzane chyba tylko pod tych co siedzą na stołkach tam na gorze
    • kasilaaa Re: Dwa dodatki do rodzinnego na wychowawczym 04.07.12, 09:12
      Jestem już po odwołaniu do SKO, teraz napiosałam do MOPSU o podanie na które dziecko orzyznali dodatek, bo w ustawie jest napisane, że dodatek jest na dziecko, a nie na dzieci, więc proszę o podanie dokładnie na które dziecko pobieram dodatek. Odpisali mi, że mam dodatek na dzieci. Chciałam złożyć ponownie wniosek o doddatek. czy któraś z Was też próbowałe w tę strone?

Nie wiem jeszcze dlaczego z uporem maniaka panie w mopsie twierdzą że skoro mam ur wych na oboje dzieci to dodatek też mam na oboje. Czy ja to dobrze rozumiem? Gdybym u pracodawcy złożyła wniosek o ur. wych na jedno dziecko to dodatek przysługiwałby mi na okres 24mcy, bo niby skąd wiadomo we wniosku, że dzieci jest dwoje urodzonych podczas jedengo porodu?

Byłam też u prawnika i powiedział mi, że najlepiej do WSA odowłać się wtedy do MOPS odmówi mi wypłaty drugiego dodateku, mi narazie mops odmawia wnowienia postepowania, stąd chciałam złożyć wniosek o drugi dodatek, tylko na które dziecko złożyć-hmmm?
      sama nie wiem co daleje robić
      Już pomijam fakt, że miłe panie w mopise powiedziały mi, że jak dzieci pojdą do p-kola a ja nie wracam do pracy (będe dalej na ur wych) to dodatek mi się nie należy- co jest oczywiście nie prawdą.
      takie rzeczy tylko w BB
    • gaga1507 Re: Dwa dodatki do rodzinnego na wychowawczym 11.11.12, 22:04
      Ja właśnie też teraz czekam na decyzję z MOPSu,urodziłam bliźniaki i też chcę się odwoływać.Chciałabym się z Panią skontaktować tel.i zapytać o parę spraw
      • monia1-23411 Re: Dwa dodatki do rodzinnego na wychowawczym 12.11.12, 16:52
        Proszę napisać na monia1-23411@gazeta.pl.
        W miarę możliwości odpiszę lub podam nr tel.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka