18.01.12, 10:50
Czytam, czytam poradniki o wychowaniu dzieci i chłopców... i głupieję!
Wszystko cudownie, pięknie przy jednym dziecku, 100% uwagi... a przy dwójce, jak działać? Jak pochylić się nad dzieckiem, spojrzeć mu w oczy i wytłumaczyć kiedy brat biegnie pod samochód?

Mam wrażenie, że nie ma dobrego poradnika, który można odnieść do wychowania bliźniąt.
Obserwuj wątek
    • ciri_77 Re: Poradniki 18.01.12, 12:25
      W początkowym okresie pomagał mi poradnik Asi Tracz ze stowarzyszenia klub bliźniaka,
      teraz często siegam do "rodzeństwo bez rywalizacji" oraz "rozwój psychiczny dziecka 0-10 lat"

oraz słucham innych mam z podobnymi doświadczeniami (bliźnięta, dzieci z małą różnica wieku) - to jest dopiero skarbnica wiedzy wszelakiej!
      • pamplemousse1 Re: Poradniki 18.01.12, 12:41
        Tak, poradniki p. Tkacz i p. Marty Kuligowskiej fajne są w pierwszym etapie, i jak tylko człowiek dowie się o ciąży bliźniaczej smile
        • ciri_77 Re: Poradniki 18.01.12, 12:57
          pozwalaja oswoić sie z sytuacją smile

u męża w rodzinie sporo bliźniąt, więc jak tylko przypuszczenia lekarza sie potwierdziły to zrobiliśmy rundę po kuzynkach i "teorie" mieliśmy obcykaną. Na szczęście praktyka była znacznie łatwiejsza - choćby przez fakt urodzenia dziewczyn w terminie a nie wcześniej smile
          • nochalopagus82 Re: Poradniki 18.01.12, 13:28
            To ja dorzucę od siebie:

Ostatnio przeczytałam "Rodzeństwo bez rywalizacji" i uważam książkę za genialną.
            Poszłam więc za ciosem i z tej samej serii kupiłam "Wyzwoleni rodzice, wyzwolone dzieci". Te same autorki, treść podobna, ale bardziej rozwinięta myśl, ale co najważniejsze- dużo uwagi poświęca się tu rodzicom, a nie tylko samym dzieciom. Naprawdę polecam. Jestem w połowie czytania i póki co książka bardzo mi się podoba.

Wypróbowałam kilka sposobów- inaczej gadam z dziećmi, inaczej myślę i widzę pierwsze efekty.
            Mam świadomość, że jestem mocno jeszcze niekonsekwentna w swoich poczynaniach, ale jak już coś zaczynam działać to efekty widać niemalże od razu.
            • ciri_77 Re: Poradniki 18.01.12, 15:03
              Ja w zeszłym roku chodziłam do poradni na "szkołe dla rodziców" oparta o "jak mówić by dzieci nas słuchały" tych samych autorek - świetne i każdemu polecam!
              • nochalopagus82 Re: Poradniki 18.01.12, 15:42
                A w jakim mieście ta poradnia?

To był jakiś cykl spotkań? Warsztaty- coś jak te opisane w książkach.

Opowiesz coś więcej?
                • ciri_77 Re: Poradniki 18.01.12, 20:28
                  SZkoła dla rodziców to cykl spotkań, dokładniej opisany np tutaj

ja znalazłam przez poradnie psychologiczno-pedagogiczną w moim mieście (czechowice) , ale spotkania sa w całym kraju. Całość świetna, uczą patrzenia na świat oczami dziecka, daja narzędzia do lepszej komunikacji i radzenia sobie z wychowywaniem. wykłady przeplatają sie z ćwiczeniami praktycznymi.
                  Jeśłi kiedyś natkniecie sie na to - bardzo, bardzo polecam
                  • nochalopagus82 Re: Poradniki 18.01.12, 21:18
                    Dzięki wielkie za informacje!

Właśnie zaczynam czytać tą stronkę, którą podałaś.

Pozdrawiam!
    • lolamama Re: Poradniki 26.01.12, 13:08
      Kupiłam Blixniaki atakuja i jakoś mam wrażenie, że przepłaciłam...fajne były wywiaday-tak na zasadzie wywiadów, myslałam sobie, co mi się podobało co nie i do czego to prowadzi.
      staram się "zaczepiać" matki blixniacze i pytać. Ale chyba kiepsko trafiam - mamy inne podejście do dzieci (może jestem mniej "wystraszona" bo to nie moje pierwsze dzieci?).
      Rozwój psych. dzieci 0-10lat polecam. Ogólnie takie właśnie książki, które traktują o tym, jak rozwijają się dzieci - wtedy można spojrzeć na świat ich oczyma i lepiej zrozumieć i też dogadać się lepiej.
      No, ale moje małe jeszczewink więc się nie wymądramwink
    • multimama.pl Re: Poradniki 28.01.12, 09:36
      ja właśnie nabyłam "rodzeństwo bez rywalizacji". "Jak mówić by dzieci słuchały" czytałam, ale nie wniosło to zbyt dużo do mojego postępowania, gdyż stosowałam te zasady, jak się okazało.
      Też sięgałam po poradniki na temat ogólnego rozwoju, ułatwia to zrozumienie sytuacji dziecka, jego etapu emocjonalnego, zrozumienie niektórych zachowań itd
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka