31.10.05, 10:21
moje bliźniaki mają prawie 7miesięcy, od dwóch miesięcy budzą się prawie co 20
min. lekarka powiedziała, że to zęby, ale zębów od dwóch miesięcy nie widać, a
ja już ledwie żyję... dziewczyny, może macie jakieś doświadczenia, rady... i
kiedy ten koszmar sie kończy? czy po pierwszych zębach?, czy na ulgę musimy
czekać aż wszystkie mleczaki wyrosną?
Pozdrawiam wszystkie mamy, a szczególnie te niewyspanesmile
Obserwuj wątek
    • aneta17 Re: zęby... 02.11.05, 19:03
      Hej, jestem mamą prawie rocznych trojaczków i ..stomatologiem. Troche zębóe
      mamy juz za sobą.Jeśli chodzi o czas kiedy pierwsze ząbki siępojawiają to okres
      ten podlega bardzo indywidualnym wahaniom, czasem pierwsze ząbki pokazuje się w
      6 miesiącu, ale z reguły ten okres waha się +/- 2,3 miesiące. To prawda, że
      małe dzieci podczas ząbkowania mogą być niespokojne, czasem moga miec
      podwyższoną temperaturę,ale wyżynanie zębów to fizjologia, i ja bym nie była
      taka pewna czy te częste budzenia twoich maluchów to zęby. Moje też miały taki
      okres ,że się tak czesto budzi ły i gdy tylko wchodziłam do pokoju był spokój,
      więc to raczej nie były zęby , a poprostu chciały byc z mamą. Nie mówie ,że tak
      musi byc u ciebie.
      Ja jak były bardzo marudne dawałam dwa razy dziennie rano i na noc czopek
      Viburcol, to lek homeopatyczny. Pomagało.
      A z tym nocnym budzeniem poradziłam sobie tak kupiłam książke "Uśnij wreszcie"-
      zastosowałam tę motodę i nie dość że zaczęły spać i powiem ci ,że w między
      czasie wyrosły kolejne ząbki..i nie było juz tak strasznie.
      pozdrawiam
      Aneta mama Oli Szymka i Piotrusia
    • grzalka Re: zęby... 02.11.05, 19:38
      mam taką radę- zapoznaj się z książką "uśnij wreszcie"- mogę Ci wysłac- i naucz
      dziewczyny, ze noc jest do spania

co do zębów to u nas różnie to bywało i bywa- poczatki były takie, że przez 7
      kolejnych nocy darł się Alek (bylismy pewni, że to zęby), a dwa ząby wyrosły
      Antosiowi, potem kolejne cztery (czyli po dwa na łebka) wyrosły po cichu,
      ostatnio z dwójkami obaj się męczyli ze dwie noce- ja daję Paracetamol na
      wieczór jak jestem pewna, że to zęby męczą

ale budzenie saię w nocy to najczęściej zły nawyk, niestety
      • malagosia.7 Re: zęby... 02.11.05, 20:57
        grzalka wrzuć mi proszę na maila tę książkę - moi chlopcy też się budzą co 20
        min !!!!
      • elw11 Re: zęby... 03.11.05, 11:13
        jeżeli to dla Ciebie nie problem, to super!!! Dzięki, pozdrawiam
        • nacia77 Re: zęby... 03.11.05, 11:40
          Moim pomaga po 5 granulek 3 razy dziennie CHamomilli firmy BOIRON... jest
          naprawdę spokojniej. smile))
          Czy ja tez może poprociś o "uśnij wreszczie" to ciągłe wybudzanie sie w nocy
          Baski niby to głód i nie głód... sama nie wiem...
          • asiekk1 Re: zęby... 03.11.05, 15:51
            Witajcie.. U mnie podobnie ..dziewczyny rowniez marudza i w dzien sypiaja po 20
            min, w nocy budza sie po trzy razysad -dołączam do grona zainteresowanych
            książką "Uśnij wreszcie" z góry dziekuje!!
            Pozdrawiam wszystkie mamy
      • bea58 proszę o przesłanie ksiązki 06.11.05, 15:37
        moja mała nawet nie próbuje przesypiać nocy. Z góry dziękuje
      • agam_m Re: zęby... 06.11.05, 21:52
        Ja również mam prośbę o przesłanie książki smile

Aga, mama Ady i Adasia
      • anzielinska książka 07.11.05, 09:56
        ja też błagam o książkę- niedługo oszaleję!!!!!!!!!!! smile
        poprosze na mail- anzielinska@poczta.onet.pl dzieki bardzo
    • muzyczka6 Re: zęby... 03.11.05, 17:50
      kurde, a ja się chyba wygłupiłam, bo zamowilam tę książkę w internecie (10 zł)
      i wlasnie czekam na dostawę do domu... , a tu można przeslać ją mailem..sad no
      trudno, trzymam kciuki za ząbkowanie Waszych pociech, moje też już zaczynają
      ten cudny okres... smile)
    • fatum77 Re: zęby... 09.11.05, 11:36
      Moje bliźniaki mają 13 miesięcy i powiem wam, że różnica w rośnięciu ząbków
      była ogromnaa. Synowi wyszło 8 ząbków w ciągu 1,5 miesiąca.(pierwsze w wieku 7
      miesięcy). Nie było płaczu, ani nie przespanych nocy, tylko się złościł gryzł
      co popadnie, ale to wszystko. Natomiast u córki pierwsze ząbki (jedynki dolne)
      pojawiły się dopieo w 11 miesiącu i to też z bólem. Ale gorzej było przy
      górnych jedynkach. Wyszły dopiero tydzień temu. W nocy był spokój, ale za to w
      dzień-koszmar. Córka była strasznie marudna.Lekarz u córki już w 7 miesiącu
      mówił że to zęby... I mam wrażenie że poprostu dopasował sobie diagnozę do
      wieku dziecka smile A bidulka męczyła się kilka miesięcy, a ja razem z nią. Jeśli
      chodzi o spanie to na noc stosuję syrop Melisal, który polecił lekarz. U mnie
      się sprawdza smile
      pozdrawiam
    • muzyczka6 zęby a jedzenie 09.11.05, 12:01
      Dziewczyny, a jak jest z ząbkowaniem i chęcią do jedzenia u dzieci? Bo moje
      ząbkujące "chłopy" - etap spuchniętych dziąseł, żaden ząb jeszcze nie wyszedł -
      dostają histerii przy jedzeniu, czy to zupka czy mleko, czy kaszka - ryczą w
      niebogłosy, dotyczy to i smoczka i łyżeczki, każde karmienie to piekło, trwa to
      już jakiś czas i jestem totalnie zdezorientowana. Poza jedzeniem dzieciaki miłe
      i uśmiechnięte, tylko zobaczą butelkę i ryk... czy to zęby??? Wasze dzieci też
      tak miały??
      • fatum77 Re: zęby a jedzenie 10.11.05, 10:54
        Ja miałam i mam to szczęście,że moje szkraby jedzą wszystko, niezależnie czy
        idą zęby czy są chore smile
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka