koala.mb 08.11.05, 09:10 Czy któras z Was może wie gdzie można kupić lub zamówic kojec dla bliźniaków? We wszystkich sklepach mówią, że owszem można zamówić kojec, ale dla jednego dziecka. Czy wobec tego musze kupic dwa osobne? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
fatum77 Re: kojec dla bliźniąt 08.11.05, 09:32 Witam, Ja już jestem po etapie szukania kojca i go nie znalałam Na allegro ktos sprzedawał kojec dla bliźniąt, ale to była raczej składana zagroda drewniana w kształcie kwadratu (150x150cmx72) po 200zł. Uważam że to raczej dla starszych dzieci. Ja zdecydowałam się na kojec Brevi Circus Europa (105x105cm) i uważam że był ok. Moje bliźniaki przesiedziały w nim sporo godzin Ale jak zaczęły stawiać pierwsze kroki to już nie dało się ich spacyfikowac w kojcu. Chciały chodzić i już Ja szczerze polecam ten kojec bo u mnie się sprawdził. pozdrawiam ewa Odpowiedz Link Zgłoś
nacia77 Re: kojec dla bliźniąt 08.11.05, 09:38 My mamy kojec firmy CAM 110x110 i wsytarcza w zupełności Odpowiedz Link Zgłoś
grzalka Re: kojec dla bliźniąt 08.11.05, 10:09 też mam 105x105, ale stoi nieużywany Odpowiedz Link Zgłoś
elw11 Re: kojec dla bliźniąt 08.11.05, 11:09 moje małe zaczynają raczkować, ale nie jestem pewna, czy jeden kojec będzie dobrym rozwiązaniem - kiedy tylko maluchy napotkają się na drodze, mimo wielkiej radości, ciągną się za włosy, drapią, wkładają rączki do buzi i oczu!!! Odpowiedz Link Zgłoś
muzyczka6 Re: kojec dla bliźniąt 08.11.05, 11:16 ja mam kojec z siatki ok. 1 metr na 1 metr, jestem bardzo zadowolona, dzieciaki siedzą w nim od skonczonych 3 miesięcy, jak narazie, a mają pół roku - jest wystarczający. Koleżanki odradziły mi drewniany, bo maluchy łatwo walą sie w główki szczebelkami, no i kojce drewniane nie mają podłogi, tylko stoją bezposrednio na dywanie, a ja mam psa i wolałabym uniknąć kontaktu dzieci z podłogą jak najdluzej się da. Z tego co wiem większych kojców z siatki nie produkują, ale moze w hurtowni zrobili mnie w konia ) Odpowiedz Link Zgłoś
pewula Re: kojec dla bliźniąt gratis -mamy z Wrocławia 08.11.05, 13:42 forum.gazeta.pl/forum/71,1.html?f=24516 Odpowiedz Link Zgłoś
agam_m Re: kojec dla bliźniąt gratis -mamy z Wrocławia 22.02.06, 10:23 My nie kupowaliśmy kojca, bo nie mogliśmy znaleźć odpowiedniego - chcialiśmy dosyć duży i składany. W końcu kupiliśmy w IKEA bramkę (zagródkę) i zamontowaliśmy ją na wejściu do pokoju dziecięcego, i zrobił się duży kojec. Tam jest bezpieczenie, więc jak nie chcemy aby maluchy rozbiegały się po domu, to zamykamy bramkę. Rozwiązanie sprawdza się znakomicie Odpowiedz Link Zgłoś
koala.mb Re: kojec dla bliźniąt 08.11.05, 15:16 Bardzo dziękuję za wszystkie odpowiedzi. Przynajmniej wiem na czym stoje) Gdyby któras z Was potrzebowała fachowej pomocy w "problemach kobiecych" zapraszam na forum Poród bez stresu. Wiem, że na razie dzieci mamy dość i temat porodu szczęsliwie za sobą, jednak jakaś ginekologiczna przypadłość może się przydarzyć ( czego oczywiście nikomu nie życzę !). Pozdrawiam dr n. med. Maria Brzozowska - Łódź Odpowiedz Link Zgłoś
planer Re: kojec dla bliźniąt 17.11.05, 11:19 A ja polecam dmuchany basen. Dzieci nigdy nie uderzą się w ściany (ew.w podłogę, ale tu opr ócz dywanu można zastosować kilka kocy). Basen można dobrać w rozmiarze dokładnie odpowiadającym potrzebom, ja wybrałam taki naprawdę duży i dziewczynki najpierw mogły sobie w nim poraczkować, a teraz pochodzić przy ścianach, w moim nbasenie mozna nawetsamemu posiedzieć z maluchami. Ponadto w przyszłym roku nasz kojco basen zostanike wykorzystany zgodnioe z przeznaczeniem. A i cena też atrakcyjna w porownaniu do kosztow normalnego kojca ok 80 pln + koszt przesyłki (bo kupiony na allegro). No i jeszcze jedno jak dzieciaki nie będą chciały w nim siedzieć to ze względu na niewysoką cenę i alternatywne wykorzystanie nie będzie ci aż tak przykro. pozdrawiam kasia Odpowiedz Link Zgłoś
planer Re: kojec dla bliźniąt 17.11.05, 11:29 aha ja mam basen firmy INtex wymiary 262 cm x 175 cm x 56 cm Co ważne to żeby bandy basenu były stabilne, moje właśnie takie są (dwukomorowe). Odpowiedz Link Zgłoś
grzalka basen dmuchany 17.11.05, 16:25 sprawdza się rewelacyjnie jako kojec zwłaszcza w warunkach ogrodowych- moje chłopaki używali go na działce w czasie wakcji i bardzo dobrze się sprawdził- ale był wielki i miał dwukomorowe boki (promocja w Tesco była) Odpowiedz Link Zgłoś
mruwa9 dyby? 17.11.05, 13:07 sorry za czarny humor,ale czasem tak mi sie marzy... Odpowiedz Link Zgłoś
svierkov1 Re: kojec dla bliźniąt 22.11.05, 10:48 kojec odradzam. dzieci się tłuką, nie majaą warunków do prawidłowego ruchowego rozwoju. polecam dmuchany basen. duzo miejsca i bezpiecznie. Odpowiedz Link Zgłoś
paulastar Re: kojec dla bliźniąt 21.02.06, 15:01 Ja kupiłam kojec na allegro od firmy e-partner. Szczerze polecam tego sprzedawcę. Nie jest to jednak kojec miękki lecz składający się z ośmiu części płotek ze szczebelkami (bo moje dziewczyny poszły na nogi już w wieku 7 miesięcy). Teraz mają tam baaaaardzo dużo miejsca.Ładnie się bawią i nie narzekają na brak miejsca do brykania Poza tym non stop mnie widzą więc nie robią awantur. Nie pamiętam już ile kojec kosztował ale był stosunkowo tani i podkreślam że był nowy !!! Okazał się on idealnym rozwiązaniem. Odpowiedz Link Zgłoś
justyna.bia Re: kojec dla bliźniąt 10.02.06, 17:58 Ja też szukam dużego kojca dle bliźniaków. Pomóżcie. Odpowiedz Link Zgłoś
justyna.bia Re: kojec dla bliźniąt 06.03.06, 19:12 Kupiłam największy z możliwych kojców, większych po prostu nie robią. 118 cm na 110 cm. www.sklep-bambino.pl, sklep jest w Warszawie a przesyłkę przysłali mi do domu. nie trzeba sie logowaćw tym sklepie. Ja zadzwoniłam na nr komórkowy podany na tej stronie a pan zapisał moje dane i od razu mi wysłał przesyłke. Odpowiedz Link Zgłoś
ma_2 Re: kojec dla bliźniąt 21.02.06, 17:07 Ja też mam kojec CAM 110x110 ale od czasu gdy chłopcy zaczęli chodzić korzystam z niego sporadycznie każde wsadzenie ich do niego to niezły koncert. Tak więc nie pozostaje nic innego jak mieć oczy z każdej strony głowy. pozdrawiam ma_2 czyli 2 stare i bliźniaki Pawełek i Piotruś (5.10.2004r) Odpowiedz Link Zgłoś
anula9910 Re: kojec dla bliźniąt 21.02.06, 19:48 Kupiliśmy kojec dla naszych bliźniąt na allegro od firmy Alfa plus, www.alfaplus.pl kosztował 245 zł. Jest duży chyba 2 na 2m, dzieci mają w nim swobodę i mogą się przy nim uczyć chodzić. Jesteśmy bardzo zadowoleni. To jest kojec o nr 208 w ich kolekcji. Polecam Odpowiedz Link Zgłoś
puszek111 Re: kojec dla bliźniąt 22.02.06, 09:57 Hej, My zrobiliśmy sami kojec, a raczej zagrodę. Z 8 elementów każdy długości 85 cm i wysokości 80 cm., które zestawiamy ze sobą za pomocą spcjalnie zrobionych drewnianych zaczepów na motylki. Każdy element to ramka miedziana (zrobiona przez mojego teścia) I obciągnięta wąskimi paskami płotna, a w środku materiałem z przezroczystego płótna spadachronowego czy namiotowego. Kojec ma tę zaletę, że można rozczepić elementy i zagrodzić nim kuchnię i przedpokój, co ma wielką zaletę. Normlanie stawiam go na dywanie i zajmuje nawet więcej miejsca niż dywan. Dzieci są w stranie przepychać go trochę we dwójkę, ale go za Chiny nie przewrócą. Po drugim śniadaniu, gdy już wykonam wszystkie "niebezpieczne prace domowe" wypuszczam je z kojca i zastawiam wejście do kuchni (u mnie jest otwarta) i przedpokój, gdzie stoi wózek. Nie wiem, jak dałabym radę bez tej zagrody. Chyba musiałabym wsadzać dzieci do łóżeczek. Długo szukaliśmy dużego kojca, ale największy, jaki znależliśmy miał 100 cm na 110. Co nie pozwala nawet dwójce dzieci na swobodne poruszanie się wewnątrz, nie mówiąc już o zabawkach. Na początku mieliśmy zrobić kojec z drewnianych ram ze szczebelkami jak w łóżeczkach, ale były problemy techniczne z obsadzeniem szczebelków. W Mothercare za jakieś 600 zł można kupić pojedynczą zagrodę o wymiarach zbliżonych do dużego kojca, ale w przypadku dwójki trzebaby kupować podwójny zestaw i szczepiać razem. Jest to możliwe, ale strasznie drogie. Wykonanie naszego kojca - zagrody kosztowało nas tylko prezenty dla osoby, która szyła (miała zbędne materiały, ekstra alkohol dla teścia, który też miał materiały (rurki miedziane i drewno) i kilkanaście śrub - motylków. Więc nieporównywalnie tanio. Zdecydowanie polecam własną produkcję. Może znajdzie się ktoś w rodzinie kto pomoże. Odpowiedz Link Zgłoś
molnarka Re: kojec dla bliźniąt 22.02.06, 10:30 koala.mb napisała: > Czy któras z Was może wie gdzie można kupić lub zamówic kojec dla bliźniaków? A moje dzieci wychowały się bez kojaca co było a) zgodne z moimi przekonaniami, b) zaleceniem wszystkich rehabilitantów i lekarzy jakich spotkałam na drodze (a ze skrajnymi wcześniakami odwiedziliśmy ich trochę). Dzieci były tylko na podłodze. Tam gdzie ja własnie byłam był rozkładany koc lub dywan i kładzione dzieciaki + zabawki. I nigdy nie miałam z nimi problemów. Otwarta przestrzeń mocno zachęcała je do wysiłku i ruchu (czyli stymulowała), nie przeszkadzały sobie wzajemnie, a jak napotykały przeszkodę to od początku uczyły się, ze to coć tam jest i to wolno bądz nie wolno ruszać (więc miałam później ułatwione zadanie że np. sprzętu dzieciom ruszać nie wolno bo słyszały to od 3 miesiąca życia, czy też nie uderzały się w każdy wystający róg). Jak miałam sytuacje awaryjna to wkłądałam dzieci do łóżeczka (ale awaria to dla mnie np. kąpiel lub wyjście z domu do garażu). Jak otwierałam piekarnik czy kominek, jak gotowałam, jak prasowałam ... to dzieci były non stop na podłodze. I nic sie nie stało ... wystarczyło tylko do nich mówić Także przemyśl jeszcze raz czy ten kojec (wielka zawalidroga przecież) jest Ci niezbędnie potrzebny ... Pozdrawiam MOLNARka Odpowiedz Link Zgłoś
justinka2 Re: kojec dla bliźniąt 22.02.06, 11:02 my nie używaliśmy nigdy kojca i wg mnie nie jest on wcale niezbędny, nawet przy bliźniakach ....... mniej więcej od 4 mca rozkładałam po prostu na podłodze kołdrę i na kołdrze układałam dzieci i zabawki. miały dużo miejsca, swobodę ruchu itp - zalecenie rehabilitantki. w miarę jak robiły się coraz bardziej mobilne, usuwałam z ich zasięgu niebezpieczne dla nich przedmioty w stylu kwiaty doniczkach, kable, gazety i mój pokój stawał się powolo "bezpieczny dla dziecka" :0 jak zaczęły raczkować kupiłam taką barierkę - zastwkę montowaną w drzwiach lub na korytarzu, która sprawdza się świetnie do dziś i skutecznie blokuje dojscie do kuchni, łazienki i kocich misek przemyśl jeszcze raz kwestię kojca. może okaże się,że wcale nie jest konieczny...... Odpowiedz Link Zgłoś
karolcia65 Re: kojec dla bliźniąt 22.02.06, 22:23 Witaj, Moje 3 Brzdace sa jeszcze za malutkie na kojec. Mimo to zdecydowalam juz, ze na to rozwiazanie sie nie zdecyduje. Zgadzam sie w 100% z poprzedniczkami. Juz teraz edukuje moje coreczki, co wolno, a co nie i nie wyobrazam sobie, zebym miala je zamykac i ograniczac. Byc moze zycie zmieni to nastawienie, jednak, jak na razie, nie dalam sie przekonac, choc mam przeciw sobie wiekszosc rodziny. Przemysl sprawe, moze ten kojec wcale nie jest az tak potrzebny. Pozdrawiam, Karolcia z Krysia, Natalka i Zosia ur. 10.10.2005. Odpowiedz Link Zgłoś
grzalka Re: kojec dla bliźniąt 23.02.06, 11:16 ja miałam kojec ARTI 105x 105 uzywany na działce nad jeziorem- jak chłopcy troszkę podrosli wymienilismy go na wielki dmuchany basen w domu nie używałam Odpowiedz Link Zgłoś