Dodaj do ulubionych

Kiedy urodziłyście(który tydz)?

16.04.06, 11:31
Witam dziwczyny.Wczoraj byłam u lekarza, moi 2 synkowie mają się dobrze, a ja
zaczęłam 21 tydz.ciąży.No i wczoraj troszkę się wystraszyłam, bo lekarz
powiedział,że wszystkie bliżniaki, które prowadził(salve) urodziły się między
29 tygodniem, a 31.To strasznie wcześnie.Myślałam,ze donoszenie dzieciaczków
do 34 tyg, jest raczej normalne.Przecież w 29 tyg, te maleństwa ważą z 1kg?
Mam jeszcze jedno pytanko.czy któraś z was rodziła może w Łodzi na Szterlinga?
I może jeszcze z polecenia dr.S, z Salve?dziękuję za odpowiedzi
Obserwuj wątek
    • rommil Re: Kiedy urodziłyście(który tydz)? 16.04.06, 14:41
      wiesz co zmien najlepiej lekarza,jakos kiepsko on te ciaze prowadzi skoro rodza
      mu sie same wczesniaki miedzy 29 a 31 tyg.ja swoje dziewczynki urodzilam w 39
      tygodniu 6 kwietnia wiec jest jednak mozliwe donoszenie blizniakow az do tego
      tygodnia.
      • blizniaczki5 Re: Kiedy urodziłyście(który tydz)? 17.04.06, 21:05
        moje niunie urodziły się w 37tyg i tylko dlatego że miałam problem z nerkami
        tak to pewnie jeszcze dłużej by sobie w brzuszku siedziały smile
      • rubinek3 Re: Kiedy urodziłyście(który tydz)? 12.06.06, 09:13
        Ja urodziłam w 38 tygodniu, fakt leżałam od 20 tygodnia w domu, ale dzieciaczki urodziły się zdrowe : 3300, 3000, mają teraz po 8 lat. Co to za lekarz? Źle trafiłaś...
    • anita334 Re: Kiedy urodziłyście(który tydz)? 16.04.06, 16:07
      Dziwny ten twój lekarz...Ja mimo kiepskiego wywiadu położniczego { po
      przedwczesnych pojedynczych porodach i poronieniu} donosiłam bliźniaki do końca
      36-tego tygodnia.Pewnie byłoby dłuzej ale była planowana cesarka.Uszy do góry
      i.. zastanów się nad zmianą lekarza.Jeśli jesteś z Górnego Śląska służę
      wskazaniem kompetentnego położnika.Pozdrawiam, Ania
    • justysia111 Re: Kiedy urodziłyście(który tydz)? 16.04.06, 16:29
      Muszę stanąć w obronie mojego lekarza.Jestem po zapłodnieniu in vitro u
      b.dobrego specjalisty.Może ciąże po in vitro mimo wszystko przebiegaja troszkę
      inaczej, kobiety inaczej je znoszą.Mój lekarz dokonał zapewne setek zabiegów, z
      tego większość była u niego w ciąży pod kontrolą.Więc pewnie coś w tym jest
      • anita334 Re: Kiedy urodziłyście(który tydz)? 16.04.06, 16:49
        Mimo wszystko uważam, że tym bardziej powinien oszczędzić Ci takiej
        statystyki.Wiadomo przecież jak wielką rolę odgrywa psychiczne nastawienie
        kobiety.
      • kate1906 Re: Kiedy urodziłyście(który tydz)? 23.04.06, 18:54
        U mnie wszystko było ok aż tu nagle w 27 tyg. w nocy odeszły wody i moje niunie
        przyszły na świat. A wcześniej nic nie zapowiadało takiego rozwiazania. Każda
        ciaza jest inna i nic nie da się przewidzieć. Wcześniaki to nic strasznego ...
    • justysia111 Re: Kiedy urodziłyście(który tydz)? 16.04.06, 17:32
      Dzięki Bogu czuję się bardzo dobrze i wierzę,że tę ciążę donoszę prawie do
      końca.pozdrawiam
      • anita334 Re: Kiedy urodziłyście(który tydz)? 16.04.06, 18:41
        Donosisz napewno i niedługo pochwalisz sie dorodnymi pociechami!
        • gosiareczka Re: Kiedy urodziłyście(który tydz)? 16.04.06, 19:18
          a ja obecnie jestem w 35tydz i 3 dni...
          I po świętach mam się zgłosić po skierowanie do szpitala...
          Także i tak nie tak źle, skoro donosiłam bliźniaczki aż do tej pory smile))

Ps. Dodam że jestem po poronieniu...
          • gacek39 Re: Kiedy urodziłyście(który tydz)? 17.04.06, 12:56
            Ja urodziłam w 37 tygodniu dwie dziewczynki o wadze 2200 i 2400. Pozdrawiam i
            życzę, abys rodziła jak najpóźniej. Choć przyznam, że ostatnie dwa tygodnie juz
            chciałam bardzo, aby rozwiązanie nastapiło, jak najszybciej.
            • kunna Re: Kiedy urodziłyście(który tydz)? 17.04.06, 17:12
              Urodziłam w 36 tygodniu, dzieci zostaly zakwalifikowane jako wcześniaki.
              Było ogromnie ciężko, ale chciałam jeszcze tydzień wytrzymać. Trudno, nie dało
              sięwink
              Teraz mają 9 miesięcy i są super zdrowe i duże jak pojedynczy rówieśnicy
              urodzeni o czasie.
              • donata72 Re: Kiedy urodziłyście(który tydz)? 17.04.06, 17:16
                ja mialam ivf u tego samego lekarza tez mam 2 chlopaczkow nieprowadze u niego
                ciazy ale nie sadze zeby sie chcwalil tym ze tak kriotko donosza jego pacjentki
                chyba kolezanko cos zle wysluchalas????ot co spokoj i tylko spokoj
    • monikap31 Re: Kiedy urodziłyście(który tydz)? 17.04.06, 18:25
      witam,ja rodziłam swoje dziewczyny (przy fenotetolu od 5 tyg)w 37 tyg i 2
      dniach ciąży.plan był jasny od samego początku(mojego lekarza)-37 tyg muuusi
      być skończone i nie ma dyskusji.ja jako grzeczna pacjentka sluchałam i sie
      udało.a potem to juz samo poszło-nad ranem odeszły wody...i koniec trzeba było
      jechać do szpitala ...a swoją drogą -było to półtora roku temu,wcale jednak nie
      pamiętam,żebym była jakoś umęczona,żebym rozpaczała,bo mam dość i chcę urodzić-
      chyba jednak trochę się bałam jak to będzie potem i chciałam byc w tej ciąży
      jak najdłużej smile)))
      • sandra123 Re: Kiedy urodziłyście(który tydz)? 17.04.06, 19:20
        Też jestem z Łodzi. Urodziłam w 1 dniu 38 tgodnia, waga 2050 i 2150 g -
        maleństwa były MALEŃKIE, ale nie leżały w inkubatorach i w miarę dobrze się
        rozwijają. Jak chcesz to napisz na mail gazetowy sandra123@gazeta.pl

Pozdr,
        s
        • tzka Re: Kiedy urodziłyście(który tydz)? 02.07.06, 15:30
          sandra123 napisała:

> Urodziłam w 1 dniu 38 tgodnia, waga 2050 i 2150 g -
          > maleństwa były MALEŃKIE, ale nie leżały w inkubatorach

"Maleńkie"? To całkiem duże dzieci, jak na bliźniaki! Moja znajoma (pisze też
          tutaj czasami) urodziła swoje słonka w 24-tym t.c. z wagą nieco powyżej 600 gr.
          I to są dopiero prawdziwe maleństwa.
          I.
    • marcia81 37 tydz. wazyly po 2500kg 17.04.06, 20:18

• prolens Re: 37 tydz. wazyly po 2500kg 17.04.06, 20:26
        Ja urodzilam w 39 tc (39w4d), do konca bylam w domu, zadnych komplikacji. Waga
        dzieci 2800 i 2550. PSN.
        Wiele zalezy od Twojego organizmu, wytrzymalosci macicy chciazby.
    • anula9910 Re: Kiedy urodziłyście(który tydz)? 17.04.06, 21:22
      Zdecydowanie wymień lekarza na inny egzemplarz, bo dobrze to o nim nie świadczy.
      Ja urodziłam w 39 tygodniu przez planowaną cesarkę, pewnie było by dłużej gdyby
      nie moje marudzenie, ze mną w szpitalu leżały dwie dziewczyny, które urodziły
      biźnięta pod koniec 40 tygodnia. Nic się nie martw też dasz radę i urodzisz
      zdrowe, duże i piękne dzieciątka. Myśl pozytywnie i dbaj o siebie i maluchy
      Pozdrawiam
    • lucy_ricardo Re: Kiedy urodziłyście(który tydz)? 18.04.06, 07:30
      Zgadzam sie z tymi, ktore twierdza, ze zmiana lekarza bylaby dobrym pomyslem.
      Nie podoba mi sie nie tylko to, ze on ma takie marne statystyki, ale i to, ze
      je tak z gory pacjentkom obwieszcza niejako sugerujac, ze nie maja szansy na
      donoszenie blizniakow.

Ja urodzilam swoje dziewczynki po pelnych 39-ciu tygodniach, co bylo o tyle
      sporym osiagnieciem, ze w ostatnim dniu 30-ego tygodnia mialam przedwczesny
      porod, ktory udalo sie lekarzom zatrzymac.

Male wazyly 3275g i 3360g.

Powodzenia i podwojne gratulacje!

www.babiesonline.com/babies/t/twomuffins/
    • abelha Re: Kiedy urodziłyście(który tydz)? 18.04.06, 15:58
      Moje coreczki urodzily sie na 10 dni przed terminem i byla to cesarka na
      zyczenie. Moj lekarz chcial poczekac do terminu, ale ja chcialam wczesniej, bo
      male wiercily sie strasznie. Urodzily sie po prawie 2.500g kazda. Moj lekarz
      NIGDY mi nawet nie nadmienil, ze moga urodzic sie wczesniej. To super
      optymistyczny czlowiek i mi sie jego optymizm udzielil na cala ciaze.

Pozdrawiam
    • mama2gnomic Koniec 39 :) 19.04.06, 10:05
      A pewnie byłoby dłużej ale skok hormonów, odklejenie łożyska i siup-nagła
      cesarka smile A miało być naturalnie....Dzidzie ważyły 2030 i 2880 smile Teraz maja
      10 miesięcy i są najsłodze na świecie !!!!
      Mój lekarz też nie pozwalał mi rodzić nie donosiwszy smile
      • grzalka początek 39 :) 19.04.06, 12:40
        przez cc ważyły 2,8 i 3 kg
        • abiederman Re: początek 39 :) 19.04.06, 12:49
          u mnie jest juz 37 tydzień i 1 dzień a one cały czas siedzą smile trochę mam
          dosyć ale ponieważ czekam na naturalny poród to do nich należy decyzja wink
          Aha, chciałam byc taka przygotowana i nakupowałam najmniejszych ubrankek w
          mothercare i chyba wyrzuciłam pieniądze w błoto bo według wczorajszego usg ważą
          juz 2500 i 2700...
          • gacek39 Do abiederman 19.04.06, 15:24
            Waga wg usg nie musi być dokładna - to po pierwsze, a po drugie dzieci rodzą
            się z wyższą wagą , a przy wyjściu ze szpitalu z reguły mają niższą wagą.
          • justyna.bia Re: początek 39 :) 20.04.06, 18:26
            Nie martw się. Ja urodziłam w 38 tyg i moje pociechy ważyły 2920 i 2930.
            Ubranka z Mathercare 0-3 m-ce na pewno nie będą za małe na twoje dzidzie.
            Pozdrawiam!
    • martulka27 Re: Kiedy urodziłyście(który tydz)? 20.04.06, 13:16
      Witam ja urodziłam przez cesarke w 38 tygodniu dwóch chłopców 2780 i 3250
      pozdrawiam
    • aglask 35 tydzień 20.04.06, 15:09
      2550 g i 2450 g
      • adka17 Re: 35 tydzień 20.04.06, 19:08
        Czesc ja tez rodziłam w Łodzi w Madurowiczu pod opieka docKarowicz.rozwiazanie
        nastapiło w pod koniec 36 tyg ciazy.Waga dzieci to 2200 dziewczynka i 1980
        chłopczyk.
    • renata9910 Re: Kiedy urodziłyście(który tydz)? 20.04.06, 20:38
      Witaj,
      ja urodzilam przez cc w 36tc i 4 dni dzieciaczki wazyly chlpoiec 2440gr i
      dziewucha 2120gr.
      To prawda ze wczesnie twoj lekarz rozwiazywal ciaze,moze to byly jakies
      szczegolne przypadki.
      Ale czasami jest dobrze posluchac lekarza wiem to po swoim przykladzie,mialam
      planowana cesarke ale chcialam jeszcze tydzien dluzej pociagnac ale lekarz mnie
      przekonywal ze to jest najlepszy moment i Bogu dzieki ze byl taki upary bo moja
      corcia miala dosc scisly wezel na pepowinie i podobno jeszcze tydzien i by nie
      przezyla jak rowniez przy porodzie naturalnym.
      Najlepiej chodz regularnie na kontrole ,oszczedzaj sie i badz dobrej mysli
      Pozdrawiam
      • justi79 Re: Kiedy urodziłyście(który tydz)? 20.04.06, 21:02
        37 tydz przez cc, waga 2440 i 3030
        • beba72 Re: Kiedy urodziłyście(który tydz)? 20.04.06, 21:54
          Urodziłam w 37 tyg (z powodu gestozy), a dzieci miały 2800g 52cm i 2900g 53cm
          • ewa054 Re: Kiedy urodziłyście(który tydz)? 20.04.06, 22:23
            Urodziłam w 39 t.c. Dzieci ważyły równo po 3100. Mam córkę i synka.
            • szafragn Re: Kiedy urodziłyście(który tydz)? 21.04.06, 20:36
              Witaj
              ja urodziłam na początku 34 tygodnia naturalnie, moje chłopaki 2000 i 2200
              pozdrawiam
    • izamoyska Re: Kiedy urodziłyście(który tydz)? 21.04.06, 22:20
      moje dziewczyny urodzily sie w 40 tygodniu, porod mialam w koncu wywolywany,
      ale "naturalny".
    • ika188 Re: Kiedy urodziłyście(który tydz)? 22.04.06, 14:54
      Ja jestem w 37 tygodniu ciąży i nic nie wskazuje na to żeby moje dziewczynki
      chciały się już z nami spotkać - brzuch wysoko, szyjka się nie skraca, jednym
      słowem wszystko ok. Ważą już około 2 800 i napewno jeszcze przybiorą. Nie martw
      się na zapas, dbaj o siebie i wszystko będzie ok smile
    • justysia111 Re: Kiedy urodziłyście(który tydz)? 22.04.06, 15:10
      Dziękuję za wszystkie odpowiedzi.pozdrawiam
      • magdag3382 Re: Kiedy urodziłyście(który tydz)? 19.05.06, 23:10
        Ja urodzilam w 39 tyg dwoch synow wazyli po 3050g pierwszy byl o 1cm dluzszy od
        drugiegosmile
    • zabickaagnieszka Re: Kiedy urodziłyście(który tydz)? 02.05.06, 23:12
      Witam.
      Moi chlopcy urodzili sie w 28 tygodniu ciazy. Dwa miesiace spedzili na
      intensywnej terapii a teraz maja juz 10 miesiecy i czuja sie swietnie.
      Wszystkiego dobrego i nie przejmuj sie za bardzo. Kazda z nas jest inna wcale
      nie jest powiedziane ze urodzisz bardzo wczesnie. Staraj sie nie stresowac i
      odpoczywaj jak najwiecej.Powodzenia. Agnieszka
    • mamablizniakow Re: Kiedy urodziłyście(który tydz)? 03.05.06, 16:53
      34 tydzien. Ale wcześniej miesiąc w szpitalu na podtrzymaniu. Powstrzymywali mi
      skurcze, a pocięli mnie w końcu i tak z innego powodu, okazało się że mała ma
      tak mało wód, że może się zaraz udusić. Dzieciaki urodziły się zrowiutkie. Mała
      2160, mały 2350. Kilka dni w inkubatorze - z powodu nie trzymania temperatury
      ciała. Wszystko Ok.
    • azagrodzka Re: Kiedy urodziłyście(który tydz)? 17.05.06, 21:45
      ja urodziłam na początku 38tyg - 2400 i 3200. Dziwny lekarz...
    • rosaanna Re: Kiedy urodziłyście(który tydz)? 18.05.06, 08:39
      Witam!
      To troszkę za wcześnie 29-31 tydz. na rozwiązanie ciąży bliżniaczej... nawet
      jeśli to po in vitro. Ja urodziłam trojaki w 32 tc i to tez było dośc wczesnie
      (bylam przekonana o tym ze jakos do 34-36 min donosze... sad. Przed narodzinami
      dzieci byłam troszke w szpitalu na oddz.patologii ciąży. W tym czasie było
      sporo dziewczyn z bliżniaczymi ciązami na oddziale. I trafiło się też chyba ze
      trzy własnie po zapłodnieniu in vitro. Urodziły w 36, 37 i jedna na przełomie
      38 i 39 tc. Podobno taką prawie normą rozwiązania ciąży bliżniaczej jest 36
      tydzień. Nie jestem pewna czy sposób zapładnienia ma tu cos do rzeczy...
      Póki co dbaj o siebie i apsolutnie nie nastawiaj sie na rozwiazanie tak
      wcześnie. Uwież mi warto jes zawalczyc o jak najdłuższe utrzymanie ciąży.
      Trzymaj sie cieplutko. Pozdrawiam serdecznie!!!

Ania- mama Mai i Kamilka
    • ja1974 Re: Kiedy urodziłyście(który tydz)? 18.05.06, 09:24
      Urodziłam na 8 dni przed terminem. Ale przez ostatnie 8 tygodni brałam leki
      ograniczające skurcze. Bez tego pewnie szybciej nastąpiłoby rozwiązanie...
    • karolcia65 Re: Kiedy urodziłyście(który tydz)? 18.05.06, 14:24
      Hej,

Spokojnie, moje trojaczki urodzily sie w 33tc, a mogly pozniej, tylko ja nie
      wytrzymywalam juz swedzenia calego ciala. Mialam cholestaze ciazowa, ktora dala
      mi w kosc. Moja znajoma urodzila trojaczki w 36tc, znam blizniaki z 38tc.
      Pogadaj moze z innymi lekarzami.

Pa, pozdrawiam,

Karolcia z Krysia, Natalka i Zosia
      ur. 10.10.2005.
      • monro Do karolcia65 01.06.06, 13:36
        HEj, jestem w ciąży trojaczej ( dwóch chłopców i dziewczynka ) w 25 tyg.
        Jeszcze ciążuję w domu, bo czuję się świetnie, ale mam częściej bywać w pozycji
        horyzontalnejsmilePlanuję "położenie" się w szpitalu w 30 tyg. o ile nic
        niepokojącego się nie zdarzy. Oczywiście chciałabym, aby dzieci urodziły się
        jak najpóźniej, jednak jak sama wiesz z taką ciążą bywa różnie. Cieszę się
        czytając twój post, że jednak takie ciąże kończą się pomyślnie, ponieważ z
        chwilą diagnozy trojaczej ciąży nasłuchałam się wszystkiego co najgorsze. Teraz
        tylko truchleję ze strachu, czy dam radę z trójką naraz. Może masz jakieś
        praktyczne rady na początek. Pozdrawiam
        • moni_flis Re: Do Monro 02.06.06, 20:26
          Polecam forum www.trojaczki.net/forumnew/ Sa na nim obecnie trzy
          dziewcyzny w ciazy trojaczek w podobnym tyg co TY smile
          Zapraszam

Magda mama Bartosza,Miłosza i Marysi (04.02.2005)
        • kacha94 Re: Do karolcia65 07.06.06, 10:15
          droga Monro powiedz mi czy jesteś w ciąży trojaczej przez przypadek czy w wyniku
          invitro.ja mam bliżniaczki i jestem cały czas w szoku bo nigdy w rodzinie to się
          nie zdażyło.Urodziłam w 35 tyg. przez cesarskie równiutko po 2,5 kg ważyły moje
          dziewuszki ale całą ciążę byłam na zwolnieniu bo już byłam po jednej cesarce i
          macica mi cały czas się napinała.WYRAZY UZNANIA DLA WSZYSTKICH MAM BLIżNIąT
          KTóRE URODZIłY SAME.BRAWO!!!!!!!!!!!
    • kathrin00 Re: Kiedy urodziłyście(który tydz)? 31.05.06, 12:41
      ostatni dzien 36 tyg, waga Natalka: 1800 dl. 47 cm i Daria 2400 dl 49 cm
      • asiuleks Re: Kiedy urodziłyście(który tydz)? 01.06.06, 21:41
        Ja urodzilam w 33 tygodniu. Kuba wazyl 1900 i mial 46cm, a Kamilek 2050 i 47
    • anna_sla planowany poród na 36 tyg. 09.06.06, 22:30
      Ja mam planowany poród na końcówkę 36 a początek 37 tygodnia, ze względu na
      ranę po poprzedniej cesarce.. a kiedy urodzę czas pokaże..

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka