Dodaj do ulubionych

podwójne bliżniaki

IP: *.* 24.09.02, 13:28
Cześć!Jestem pierwszy raz na forum. Jestem mama dwóch dziewczynek 9-cio letnich i dwóch chłopców 12 letnich. Chętnie podziele sie doświadczeniami na temach wychowywania bliżniaków.Sama też chętnie poczytam jak inni sobie radzą. Na razie pozdrowionka dla wszystkich rodziców bliżniakóww.
Obserwuj wątek
    • Gość: malgosiksand Re: podwójne bliżniaki IP: *.* 24.09.02, 18:13
      Gratulacje podwójnych bliźniąt, to się nieczęsto chyba zdarza. Choć jak chodzę z chłopakami na spacery, to często mnie ktos raczy opowieściami, że moja szwagierka (ciotka, siostra itp.), to miała bliźniaki trzy razy z rzędu... Ja tez zawsze mówię, że mnie to czeka, bo kiedyś dawno temu wróżka mi powiedziała, że najpierw będe miał dwóch synków naraz, a potem dwie córeczki...PozdrawiamGosia
      • Gość: 2x Re: podwójne bliżniaki IP: *.* 25.09.02, 08:45
        No to życzę ci dużo siły, wróżby się sprawdzają....czasami.Powiem ci tylko, że przy drugich bliźniakach wbrew pozorom jest łatwiej.Nie popełnia się już tych samych błędów, lepiej się można przygotować. Co prawda czasami pada się na twarz ze zmęczenia ...ale radochy jest całe mnóstwo.Pozdrawiam gorąco Ania
    • Gość: anetaena Re: podwójne bliżniaki IP: *.* 24.09.02, 20:01
      Witam, jestem mamą niearodzonych jeszcze blizniaków (27 tyg) i zapewne za jakis czas odezwe sie z jakimś zapytankiem. pozdrawiam...
      • Gość: 2x Re: podwójne bliżniaki IP: *.* 25.09.02, 08:48
        Zyczę ci dużo dzużo szczęścia, oczywiście chętnie pomogę w miarę moich możliwości. Dbaj o siebie bo donoszone bliźniaki to połowa sukcesu .Mniej wtedy chorują , lepiej jedzą. Trzymaj się ciepło i powodzenia, Ania
    • Gość: kasienkkaa Re: podwójne bliżniaki IP: *.* 24.09.02, 21:48
      witaj mamo podwojnych blizniat! to dopiero cos! ja mam 3 dzieci w wieku 13, 4 i 2 , a obecnie oczekuje blizniat. wiem, ze czeka mnie mnostwo pracy, ale lubie to! mam nadzieje, ze pomozesz nam w swoim doswiadczeniu, pomimo, ze same mamy przeciez dzieci! dobre rady mile widziane! pozdrawiam kasienka
      • Gość: 2x Re: podwójne bliżniaki IP: *.* 25.09.02, 08:41
        dzieki za odpowiedz. Bardzo ci zazdroszcze ze będziesz miała maluszli. Ja też bym bardzo chciała mieć jeszcze dzieci ale niestety mój mąż sie absolutnie na to nie zgadza. Ja też lubię być mamą i czas kiedy moje dzieci były malutkie a ja nie pracowałam wspominam jako najlepszy w moim życiu. Mimo ciężkiej pracy można czerpac zadowolenie z dzieci. Zyczę Ci dużo siły i pociechy z dzieciaczków. Oczywiście służe pomocą . Pogaduchy to też w pewnym sensie pomoc dla duszy. Ja przynajmniej tego potrzebuję. Pozdrawiam, Ania
    • Gość: 2004 Re: podwójne bliżniaki IP: *.* 25.09.02, 10:17
      Witaj!!! Co prawda jestem świeżo upieczoną mamą bliźniaczek (moje Dziewczynki mają prawie 3 tyg), ale na pewno będę miała wieeele pytań do tak doświadczonej Mamusi :crazy: . Wiesz, podziwiam Cię. Ja i Dziewczynki jeszcze uczymy się siebie zrozumieć, ale już teraz wiem, że bycie "podwójna" mamą, to nie lada sztuka, a co dopiero "podwójną do kwadradu" ;) Pozdrawiam gorąco!!!- Iwona
      • Gość: kaostaszewska Re: podwójne bliżniaki IP: *.* 25.09.02, 10:42
        Witam,Jestem pierwszy raz na forum, i prawie od razu wpadł mi w ręce Twoj list. Przede wszystkim gratuluję. Ja odkąd dowiedziałam się, że moja ciąża to bliźniaki czuję się wyróżniona. Mam 26 lat i jestem w 22 tygodniu. Narazie czuję się świetnie, ale jestem (chyba jak każda przyszła mama) pełna obaw, tym bardziej, że są to bliźniaki. Interesują mnie wszystkie informacje związane z bliźniakami: jak radzić sobie z karmieniem, myciem, wychowywaniem. Większość publikacji o ciaży, opieki nad dzieckiem czy wychowaniem dzieci podchodzi pojedyńczo, dlaczego nie pamiętają o takich jak my?Pozdrawiam
        • Gość: 2x Re: podwójne bliżniaki IP: *.* 26.09.02, 08:05
          Cześć!Ja niestety też nie miałam ani jednej publikacji na temat bliźniaków. Ale myślałam że może teraz coś się zmieniło. Bardzo chętnie podzielę się z tobą tym co wiem tymbardziej ze przy drugich bliźniakach nie popełnia się już tych samych błędów.Dbaj o siebie i wysypiaj się (choć na zapas się nie da), bo sen to będzie coś czego będzie ci bardzo brakować po porodzie.Masz jeszcze trochę czasu, zdążysz się przygotować.Na razie pozdrawiam gorąco, Ania
          • Gość: kaostaszewska Re: podwójne bliżniaki IP: *.* 26.09.02, 13:00
            Cześ Aniu,Dziękuję za odzew. Byłam taka zakręcona, że nawet się nie przedstawiłam, mam na imię Kasia. Dzięki za chęć pomocy. Obecnie jestem zainteresowana donoszeniem dzieciaków. Czy Tobie się to udało? W większości przypadków słyszę o wcześniejszych porodach z bliźniakami i przymusie leżenia pod koniec ciąży. Czy faktycznie ta końcówka jest trudna, ostatecznie przeżyłaś to dwa razy.PozdrawiamKasia
            • Gość: 2x Re: podwójne bliżniaki IP: *.* 27.09.02, 07:58
              Witaj Kasiu!Z pierwszą ciążą miałam kłopoty, dwa razy leżałam na podtrzymaniu. Pirewszy raz w 21 tygodniu, a potem w 32. Chłopcy urodzili się w 34 tygodniu ciąży. Nie dało się zatrzymać rozwarcia i chwała Bogu , bo mój Mateusz był podduszony i mogło to się skończyć tragicznie. Ledwo go odratowali.Dostał tylko 4 pkt w skali Agpar.Także czasami natura sama reguluje pewne sprawy.Widocznie musieli sie wcześniej urodzić. Chłopcy ważyli 2250 i 2400. To podobno nieźle jak na 34 tydzień.Dziewczynki urodziłam w 36 tygodniu, czyli o czasie. Nie miałam żadnych problemów z tą drugą ciążą . Może dlatego że nie miałam czasu na zastanawianie się jak sie czuje.Dziewczyny ważyły 2650 i 2800. Dlatego jak sama widzisz nie ma na to reguły. To zależec może od różnych czynników. Ale generalnie uważa się że bliźniaki rodzą się w cześniej. Mam nadzieję że twoje dzieci urodzą się o czasie. To bardzo ważne.Pozdrawiam Ania.
      • Gość: 2x Re: podwójne bliżniaki IP: *.* 26.09.02, 08:16
        Witaj!Gratuluje ci bardzo. Teraz trudne dni przed tobą zanim cały rytm dnia się ułoży.Ale na pewno dajesz sobie świetnie radę.Na pewno trudniej jest opiekować się dwójka dzieci naraz niż jednym, chociażby dlatego że fizycznie można nie wyrobić. Ale zobaczysz za kilka miesięcy jak twoje dziewuszki zaczna sie ze soba komunikować, gadać do siebie, przytulać. To jest coś czego nie doświadczają rodzice jednego dziecka. Będą miały swój mały światek . Moi chłopcy to nawet mieli swój własny język do 3 roku zycia porozumiewali się miedzy soba w taki sposób że nikt z otoczenia nie wiedział o czym rozmawiają.To by ły takie dziwne słowa , które sobie sami tworzyli. Wyglądało to jak szyfr. Jedyną osobą która znała ten język byłam ja. To było świetne przeżycie, dzieci gadające po chińsku i głupie miny tych którzy nie wiedzieli o co chodzi. Zyczę ci dużo siły, wytrwałości i radochy z wychowania dzieciaczków, pozdrawiam, Ania.
    • Gość: monik111 Re: podwójne bliżniaki IP: *.* 25.09.02, 11:12
      cześć aniu , ja jestem mamą 1,5 rocznych dziewczynek i 4 letniego synka , i chyba ci zazdroszcze troszke ze masz 2+2 , jak patrze na tego mojego zazdrosnego o wszystko syneczka, (przedewszystkim o to ze one sa dwie i swietnie się rozumieja) stara się je naśladowac , nawet zapisałam go do przedszkola ale od razu zaczeły sie problemy zdrowotne jego i dziewczyn, patrząc na to wszystko myślę sobie ze było by mi (a przede wszystkim michałkowi )teraz prościej gdyby on tez miał brata w tym samym wieku , a moze mi się tylko wydaje pozdrawiam serdrdecznie i mam nadzieje ze jakby co, to podzielisz sie doświadczeniami w wychowaniu bliżniąt. monika
      • Gość: Monika25 Re: podwójne bliżniaki IP: *.* 25.09.02, 11:36
        Witaj Aniu! Jesteś Mamą chyba najstarszych bliźniaków na forum. Dwa razy dwójka z kilkuletnią różnicą wieku, jesteś bardzo dzielna! Ciekawa jestem jak Twoje dzieci dogadują się ze sobą. Czytałam,że bliźniaki są bardzo zżyte i nie potrzebują towarzystwa innych dzieci.A jak jest u Ciebie?Monika z 1 córeczką i 3 synkami.
      • Gość: 2x Re: podwójne bliżniaki IP: *.* 26.09.02, 07:59
        Cześć Monika!Oczywiście bardzo chętnie podzielę się swoimi doświadczeniami. Ja też uważam że dzieci lepiej się chowają w parach . ńa pewno byłoby ci łatwiej a przede wszystkim twojemu Michałkowi gdyby miał kogoś w swoim wieku. Dziewczyny poprostu maja swój świat do którego on noie bardzo ma dostęp. Ale nie martw się ,między twoimi dziećmi nie ma takiej dużej różnicy wieku. Jak dziewczynki będą starsze to ta różnica wogóle zniknie, zaczna się wspólnie bawić.Dziewczynki zaczną naśladować starszego brata, bo tak to już jest.To jest taki ciężki okres ale minie. Trzymaj się cieplutko pozdrawiam Ania
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka