dana-81 06.12.06, 13:53 Witam mam pytanie jak długo podawałyście witaminę D3 bo różnie na ten temat piszą moje dziewczyny mają 13 miesięcy i już im nie podaje zastanawiam się czy nie za wcześnie?Z góry dziękuje za odpowiedzi. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
anys.d Re: witaminaD3 06.12.06, 15:14 ja podaję nadal choc moje maleńkie maja juz 16mies.Pani doktor do której chodzimy mówiła, że byla ostatnio na jakims szkoleniu i tam zastanawiali się czy nie wprowadzić obowiązkowo podawania wit. D3 do 18 roku życia, ponieważ słońce już tak nie grzeje czy coś takiego.pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
anet772 Re: witaminaD3 06.12.06, 20:35 Ja chlopcom podawalam witamine D3 do roczku,pozniej pani doktor stwierdzila ze nie ma potrzeby gdyz w tym samym czasie dostawali cebion multi(zreszta tak jest do dzis). Podobno witamine D3 podaje sie dluzszy czas wtedy gdy dzieci przybieraja bardzo szybko na wadze. Odpowiedz Link Zgłoś
mathiola Re: witaminaD3 07.12.06, 11:43 Nasza pani doktor wpoiła mi taką zasadę: dziecko karmione piersią musi dostawac wit. D3, dzieco karmione sztucznie nie powinno, bo jest w mleku. Odpowiedz Link Zgłoś
niesiah Re: witaminaD3 08.12.06, 12:09 Niby jest w mleku..ale widać za mało, bo moi chłopcy dostają D3. Jeden podwójna dawkę, bo w przeciągu 6 tyg bardzo dużo przybrał 1560g i zaczął mieć pierwsze objawy krzywicy. Więc nie do końca zgadzam się z twoją lekarką. Odpowiedz Link Zgłoś
mathiola Re: witaminaD3 13.12.06, 12:32 może zasady o których mówiła lekarka tyczyło się tylko moich dzieci ) Odpowiedz Link Zgłoś
niesiah Re: witaminaD3 13.12.06, 13:23 co lekarz to pogląd... po za tym jak niemowlę w krótkim czasie dużo przybiera co się łączy z przyrostem tkanki kostnej, która jak wiadomo potrzebuje do swojej budowy Ca, zawarte w mieszankach ilości witaminy D3 (jak wiadomo witamina ta jest niezbędna organizmowi do przyswajania Ca) są znikome dlatego też podaje się preparat z wit. D3. Proste i logiczne. Jak już któraś z dziewczyn wspomniała witaminę tą należało by podawać profilaktycznie w czasie trwania przyrostu tkanki kostnej u dzieci i młodzieży. Odpowiedz Link Zgłoś