Dodaj do ulubionych

witaminaD3

06.12.06, 13:53
Witam mam pytanie jak długo podawałyście witaminę D3 bo różnie na ten temat
piszą moje dziewczyny mają 13 miesięcy i już im nie podaje zastanawiam się czy
nie za wcześnie?Z góry dziękuje za odpowiedzi.
Obserwuj wątek
    • anys.d Re: witaminaD3 06.12.06, 15:14
      ja podaję nadal choc moje maleńkie maja juz 16mies.Pani doktor do której
      chodzimy mówiła, że byla ostatnio na jakims szkoleniu i tam zastanawiali się
      czy nie wprowadzić obowiązkowo podawania wit. D3 do 18 roku życia, ponieważ
      słońce już tak nie grzeje czy coś takiego.pozdrawiam
      • anet772 Re: witaminaD3 06.12.06, 20:35
        Ja chlopcom podawalam witamine D3 do roczku,pozniej pani doktor stwierdzila ze
        nie ma potrzeby gdyz w tym samym czasie dostawali cebion multi(zreszta tak jest
        do dzis).

Podobno witamine D3 podaje sie dluzszy czas wtedy gdy dzieci przybieraja bardzo
        szybko na wadze.
    • mathiola Re: witaminaD3 07.12.06, 11:43
      Nasza pani doktor wpoiła mi taką zasadę: dziecko karmione piersią musi dostawac
      wit. D3, dzieco karmione sztucznie nie powinno, bo jest w mleku.
      • niesiah Re: witaminaD3 08.12.06, 12:09
        Niby jest w mleku..ale widać za mało, bo moi chłopcy dostają D3. Jeden podwójna
        dawkę, bo w przeciągu 6 tyg bardzo dużo przybrał 1560g i zaczął mieć pierwsze
        objawy krzywicy. Więc nie do końca zgadzam się z twoją lekarką.
        • mathiola Re: witaminaD3 13.12.06, 12:32
          może zasady o których mówiła lekarka tyczyło się tylko moich dzieci smile)
          • niesiah Re: witaminaD3 13.12.06, 13:23
            co lekarz to pogląd... po za tym jak niemowlę w krótkim czasie dużo przybiera co
            się łączy z przyrostem tkanki kostnej, która jak wiadomo potrzebuje do swojej
            budowy Ca, zawarte w mieszankach ilości witaminy D3 (jak wiadomo witamina ta
            jest niezbędna organizmowi do przyswajania Ca) są znikome dlatego też podaje się
            preparat z wit. D3. Proste i logiczne. Jak już któraś z dziewczyn wspomniała
            witaminę tą należało by podawać profilaktycznie w czasie trwania przyrostu
            tkanki kostnej u dzieci i młodzieży.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka