03.01.07, 12:31
Witam was serdecznie. Ja co prawda nie jestem mamą bliźniaków ale mam
koleżankę która jest w ciąży w 34 tygodniu. Jej dzieciaki ułożone są główkami
w dół więc teoretycznie może rodzić naturalnie i bardzo tego chce. Natomiast
słyszała że w szpitalach przy bliźniakach robią cięcia. Czy możecie napisać
jak to było u was i jakie ma szanse na poród naturalny. Dodam że ma już jedno
dziecko i rodziła siłami natury trzy lata temu. Piszę w jej imieniu bo ona
nie ma netu. Z góry dziękuję za odpowiedz i pozdrawiam was wszystkie.

Mama Roberta(17.09.2001) i Gabrysi (10.01.2006)
Obserwuj wątek
    • anet772 Re: pytanko . 03.01.07, 12:51
      Witaj
      To wszystko zalezy od lekarza ,moje dzieci byly ulozone tez glowkami w dol,a
      jednak mialam cc.
      Ale z tego co jestem zorientowana to jesli jest to kolejny porod to moze byc sn.
      Zazwyczaj to przy pierwszym porodzie robia cc,najlepiej jak Twoja kolezanka
      porozmawia ze swoim lekarzem i on wyjasni jej wszystko.
      Pozdrawiam
    • barrbarella Re: pytanko . 03.01.07, 14:14
      Iwta
      wg mnie Twoja kolezanka ma duze szanse na naturalny porod, bo juz rodzila. Ginowie boja sie gdy blizniaki to pierwszy porod. W moim przypadku to bedzie I porod i od razu blizniaki - chlopcy sa idealnie glowkowo - ale ginowie nie sa pewni czy bede rodzic naturalnie. Na ogol daja szanse jesli pacjentka chce i jak tylko okaze sie ze sa klopoty to robia cc. Pozdrow dzielna mame smile.
      • gosiareczka Re: pytanko . 03.01.07, 17:59
        u mnie było dziwnie.
        Całą ciąże utwierdzano mnie w przekonaniu że będę mieć cc, a bo po poronieniu,
        a bo bliźniaki... podwójne ryzyko.
        cały czas połozna, lekarz prowadzący, położne w szkole rodzenia
        (przyszpitalnej) wszyscy przekonani byli ze będę miec cc (mimo ułożenia
        główkowego)..
        więc na luzie szłam rodzić.... w końcu miałam mieć cc...
        a tu niespodzianka... leżę na porodówce, a oni mi każą naturalnie rodzić... DLA
        MNIE MEGA SZOK!

Ale urodziłam! smile piękne przeżycie smile

radzę jednak na 100% nie nastawiać się na dany poród... bo życie zaskakuje smile

• cytrusowa Re: pytanko . 03.01.07, 19:45
          eeee, moje dziwczyny to pierwsza ciaza.
          dopiero okolo 7 mca obrocily sie glowkami w dol, cala ciaze bylam nstawona na cc.
          pod koniec, gdy zwrocily sie glowkami w dol okazalo sie, ze moge rodzic naturalnie.

lekarz pozostawil mi wybor, jednak nie zdecydowalam sie, bo doszlismy do
          wniosku, ze to zby duze ryzyko.
          tym bardziej, ze d 29tc lezalam w szpitalu, bylo wyokie ryzyko przedwczesnego
          porodu, a na koncu i tak nabawilam sie gastozy. wiec nawet nie wiem jak by sie
          syt rozwinela, gdybym sie upierala przy porodzie naturalnym....

podziwiam kolezanke i zycze powodzenia.
          ale musi sie liczyc z mozliwoscia zaonczenia porodu przez cc - tutaj lekarze od
          poczatku uprzedzali, ze jest wysokie prawdopodobienstwo, ze drugie dziecko moze
          przyjsc na swiat przez cc.
    • gocha129 Re: pytanko . 03.01.07, 20:21
      Ja rodziłam sn. Poród drugi wszystko poszło sprawnie ,ale miałam bardzo dobrą
      opieke lekarską dlatego zdecydowałam się na poród naturalny. Po oglądnięciu
      dzisiejszej Interwencji na Polsacie,to teraz jak bym miała rodzić to tylko cc.
      Pozdrawiam
    • ukomo Re: pytanko . 03.01.07, 20:26
      hej, moi chłopcy byli ułożeni główkowo i rodziłam naturalnie, lekarz, który mnie
      przyjmował do szpitala zapytał tylko czy miałam jakieś wskazania do cc a że
      wcześniej jak chodziłam na konsultacje lekarz stwierdził ze mogę spróbować
      rodzić naturalnie to powiedziałam że próbujemy; fakt że nie miałam w ciąży
      żadnych problemów więc łatwiej mi pewnie było decydować, bałam się oczywiście
      czy się nie skończy i naturalnym porodem i cc ( lekarze i położna też i dlatego
      dostawałam spore dawki oksytocyny żeby akcja porodowa nie ustała) ale na
      szczęście się udało.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka