28.01.13, 13:17
Po niedawnym wątku o edukacji drogą elektroniczną zdecydowałam się na kupno tableta. Co prawda kołacze się w domu jeden ale nie nadaje się już do użytku. Tablet ma spełniać funkcje przede wszystkim edukacyjne i tylko do tego będzie służył. Będę chciała uczyć syna samodzielnego korzystania z niego. Będzie też spełniał póki co funkcję komunikacji. Na co zwracać uwagę przy kupnie? Macie już doświadczenie na tym polu, pracujecie ze swoimi dziećmi, pisaliście o różnych dostępnych aplikacjach na tablet więc co jest ważne?
Tylko mnie nie przewróćcie ceną, bo mogę nie wstać;)
Obserwuj wątek
    • kaskax25 Re: Tablet 28.01.13, 13:42
      ja też stoje przed tym zadaniem i juz zaczerpywałam opinii
      poradzono mi żeby miał ekran koniecznie pojemnościowy, android przynajmniej 4,0 i dostep do google play
      prawie zdecydowana jestem na ten ale tez jeszcze się czaję
      allegro.pl/tablet-9-goclever-9300-a93-android-4-0-4-ebook-i2969046698.html
      • halogen75 Re: Tablet 28.01.13, 17:40
        No niezły, cena przystępna, tylko tego RAMu trochę mało.
    • gemmavera Re: Tablet 28.01.13, 15:04
      A jaki program do komunikacji zamierzasz tam instalować?
      • halogen75 Re: Tablet 28.01.13, 17:41
        Gemma, toż to ja nie mam pojęcia, dlatego liczę na wszelkie podpowiedzi;)
    • halogen75 Re: Tablet 28.01.13, 19:07
      O rany! Utonęłam w tych tabletach;) Wybór jest naprawdę obszerny. Ogromna różnica w cenie jeśli chodzi o 7, a 10. Nie jestem pewna czy 7 wystarczy. Nie każdy też ma opcję korzystania z tego sklepu marketu czy jakoś tam;) Zdania i opinie wszędzie tak podzielone, że bilans wychodzi po równo tak czy siak;)
      • tata.po.30 Re: Tablet 28.01.13, 19:23
        Jeśli myślisz o wykorzystaniu przez dziecko, to 7 cali ma podstawową zaletę: niższą wagę. Dziesięciocalowe ważą grubo ponad 600g, siedmiocalowe połowę tego. Dla dorosłego to duża różnica, a co dopiero dla dziecka. Przejdź się do Saturna czy innego MediaMarktu i wypróbuj parę modeli. Tak naprawdę wybór jest między Androidem w różnych wcieleniach a iosem. Moim zdanniem dla dziecka nieco lepszy jest ios, ale też dużo droższy (ipad mini to aż 1450 zł), więc może nie warto.
        • tata.po.30 Aero2 28.01.13, 20:06
          Jeszcze jedna rzecz: warto rozważyć tablet z siecią komórkową (3g), współpracujący z aero2, lub modem usb współpracujący z aero2 i androidem. Karta kosztuje 20 zł, a masz darmowy internet na prawie 4 lata.
          • drogadowlasnegom Re: Aero2 11.02.13, 16:45
            Fajny opis internetu od Aero2 i mapy zasięgu można znaleźć tutaj:

telewizja-internet-telefon.eu/2013/01/aero2-darmowy-internet-mobilny/
            telewizja-internet-telefon.eu/2013/01/aero2-mapa-zasiegu-darmowego-internetu/
        • halogen75 Re: Tablet 28.01.13, 22:29
          Tata, nie, nie, na razie nie wejdę w sprzęt tak drogi. To jeszcze mały bąk. Klawiaturę mi w laptopie przeczesał tak, że połowy brakuje. Na droższy przyjdzie czas. Teraz dam powiedzmy góra 500-600 zł, więcej nie dam. No i raczej rozglądam się za androidem 4.
          • tata.po.30 Re: Tablet 29.01.13, 00:15
            No to mały spryciarz- inżynier :)
    • pinkdot Re: Tablet 28.01.13, 19:21
      Ja niezmiennie uważam, że I-pad jest the best...widziałam kilka innych i chyba nie przesiadłabym się na model konkurencji. Może warto poszukać jakiegoś niekoniecznie najnowszego modelu, np. I-pada 2 w okazyjnej cenie, albo wziąć na raty?
      • aga_sama Re: Tablet 28.01.13, 19:46
        Halogen
        na początek nie ipad, tylko ipod albo stary iphone. Mniejsze toto, poręczniejsze. Popytaj, poszukaj na allegro. Minus jest taki, że na starego ipoda nie wgrasz najnowszych aplikacji.
        Aplikacje - jest tego mnóstwo. Komunikacyjnych nie sprawdzałam, mamy kilkanaście do nauki pisania, labirynty, rysowanie po śladzie, dopasowywanie, klasyfikowanie. Mamy jakieś social stories.
        • pinkdot Re: Tablet 28.01.13, 20:03
          Mniejsze toto, poręczniejsz
          > e.

No może i mniejsze i poręczniejsze pod tym względem, że łatwiej do kieszeni wsadzić, przy bieganiu się przydaje, w obsłudze jednak - przynajmniej u mojego malucha, o wiele lepiej sprawdza się duży ekran. Sama zresztą Ipoda wpięłam do stacji dokującej odkąd mam Ipada i używam już tylko do muzyki, bo wolę większy ekran. Może opcja pośrednia - nowy Ipad mini jeszcze jest używalna, mniejszego urządzenia ja osobiście bym jednak nie polecała.
          • tata.po.30 Re: Tablet 28.01.13, 20:34
            No właśnie, ipad mini chyba najlepszy z całej familii: ekran już wystarczająco duży, wodotrysków nowych ipadów dziecko nie potrzebuje, a waga bezkonkurencyjna. Tylko ta cena...
          • halogen75 Re: Tablet 28.01.13, 22:31
            Ja też jestem za większym ekranem dlatego szukałam bardziej 10.
    • marika012 Re: Tablet 28.01.13, 21:26
      Halogen a tak z ciekawości zapytam ;)
      Nie chcesz spróbować met. krakowskiej?
      Bo teraz to dla mnie trochę tak wygląda jakbyś machnęła ręką na komunikację językową u małego. Tablet będzie stymulował u dziecka myślenie obrazowe.
      Ja się w sumie nie znam bo mój był z tych wcześnie gadających ale po przestudiowaniu kilku książek Cieszyńskiej, jakbym miała malutkiego, niegadającego autystę to na bank bym szła w krakowską. A może próbowaliście i nie było efektów?
      • halogen75 Re: Tablet 28.01.13, 22:37
        Marika, metoda krakowska idzie swoim torem, a moja edukacja swoim. Jeśli chodzi o machnięcie ręką na komunikację językową, to milion razy mi tutaj mówiono, że jedna nie wyklucza drugiej i nie wpływa na siebie. Jasno to sobie zapamiętałam.
        • pinkdot Re: Tablet 30.01.13, 07:37
          > Marika, metoda krakowska idzie swoim torem, a moja edukacja swoim. Jeśli chodzi
          > o machnięcie ręką na komunikację językową, to milion razy mi tutaj mówiono, że
          > jedna nie wyklucza drugiej i nie wpływa na siebie. Jasno to sobie zapamiętałam

Ja podzielam jednak zdanie Cieszyńskiej w tym temacie. Na pojawienie się mowy w jako takich widełkach rozwojowych jest stosunkowo wąskie okno - nad komunikacją alternatywną zawsze można później pracować. Jeżeli struktury języka nie pojawią się w głowie malucha do bodajże 6-7 roku życia to potem już jest bardzo trudno. Dla mnie mowa była absolutnym priorytetem na początku pracy z Jackiem - bez niej choć diablo mądry, nigdy nie byłby w stanie wykorzystać swojego potencjału.
    • halogen75 Re: Tablet 28.01.13, 22:44
      Myślę o tym:

allegro.pl/vordon-10-multimedialny-tablet-hdmi-16gb-andr4-0-i2974198014.html
      • halogen75 Re: Tablet 28.01.13, 22:47
        lub o tym:

allegro.pl/tablet-overmax-steelcore-8-ips-2x1-6-8gb-etui-i2962410346.html
        • kaskax25 Re: Tablet 28.01.13, 23:27
          Tylko nie żaden overmax. Kupiłam pod choinkę funtab i tylko do śmieci się nadaje. Ogólnie źle opinię mają ich tablety
          • halogen75 Re: Tablet 29.01.13, 00:14
            Goclevery z kolei uchodzą za sprzęty z bardzo słabym wyświetlaczem;)
          • dari_a_81 Re: Tablet 02.06.13, 20:49
            Ja zakupiłam dla synka Kid Pad 7 i pomimo obiekcji iż był "czysty" na starcie bo żadnych gier i w ogóle- zainstalowaliśmy z pewnego sklepu Google milion gier i synek lata przy tablecie jak szalony, opiekuje się zwierzakiem Pou, gada z kotkiem co powtarza głosy/dźwięki, zdjęcia zmienia, gra na pianinie i.t.d
            Czytałam od roku wszelkie podsumowania overmax, geniusów 7 i nie kupiłam żadnego, i nie żałuję :)
            Nie wiem czy mogę, ale w pewnym sklepie załapałam się na promocję - 50 zł, bo będzie za 400 zł, a ja kupiłam za 349.
            • madziulec Re: Tablet 03.06.13, 10:03
              No czyli zabawkę dla dziecka kupiłaś. Ot, do gier i to wszystko.
              Do edukacji to nei wiem czy się nada.
              • dari_a_81 Re: Tablet 03.06.13, 11:20
                madziulec napisała:

> No czyli zabawkę dla dziecka kupiłaś. Ot, do gier i to wszystko.
                > Do edukacji to nei wiem czy się nada.

może nie jest taki czysto edukacyjny czyli tak jak pisałam- na starcie był całkiem prawie tabula rasa, ale ja mu naściągałam gier milion i to przeważnie edukacyjnych,...typu literki, dopasowywanie głosów zwierząt, malowanie, sylaby,...
                • madziulec Re: Tablet 03.06.13, 12:44
                  To Pou takie piekielnie edukacyjne jak mniemam ??;)
                  • niunia_mamunia Re: Tablet 06.06.13, 14:19
                    Pou to takie tamagotchi z czasów naszego dzieciństwa. Mnóstwo frajdy, ale też uczy dziecko, że zwierzątko (stworek, czy jak to nazwać) ma swoje potrzeby, więc może jednak coś to daje?
      • tata.po.30 Re: Tablet 29.01.13, 00:51
        Ten vordon ma może i 10 cali, ale chyba tylko 800x480 pikseli. Ten drugi ma większą rozdzielczość i przyjaźniejszy format ekranu, ale nie ma 3g, wbrew zapewnieniom sprzedawcy (pierwszy też nie ma). Z tych dwóch wybrałbym chyba overmaxa, ale to opinia "na sucho" -
        • halogen75 Re: Tablet 29.01.13, 14:28
          Ja też tata, ja też ale jeszcze na spokojnie poszukuję dalej;)
    • nie_moja_bajka Re: Tablet 30.01.13, 06:50
      M dostalismy "polecenie" zakupu tableta na gwiazdke. Mial byc w okolicy 500 zl (nie wiecej).wybor nieduzy szczegolnie "7" odrzucilismu na dzien dobry. Zastanawialismy sie tez czy nie dolozyc troche i kupic drozszy ale perspektywa jednego rzutu o podloge i wywalenia do smietnika kilku stow mnie przekonala. KupiLismy Kiano, jest slaby technologicznie, nie zbyt szybki ale dziecku sie spodobal (niestety nie wszystkie aplikacje daja rade, ale musimy dokupic pamiec) Tyle ze od dwoch tygodni jest w serwisie i mam nadzieje ze naprawia(Ladowarka sie popsula). Tabet zaliczyl juz kilka lekkich upadkoW i zyje ale 1000 bym nie zaplacila za zabawke dla 3 latka.
      Na poczatu jak zaczelismy szukac to co chwila przekraczalsimy kolejne progi cenowe. Szybko przyszlo opAmietanie na szczescie.
      A "7" wg mnie to malenstwo. To tyle co chcialam powiedziec:)
      • kaskax25 Re: Tablet 11.02.13, 18:55
        allegro.pl/goclever-tab-r83-2-dualcore1-6ghz8gb-bluetooth-ips-i2978757610.html
        smialo moge polecic ten, bateria przy ciaglym uzytkowaniu wytrzymuje 4h, lyka wsio co ma do zaoferowanie google play a nawet chomik. czasem przytnie sie na chwilke wyswietlacz, zdjecia w dzien robi bdb az zdziwiona bylam
    • yadrall Re: Tablet 12.02.13, 13:37
      I co kupilas jakis?

Moj m zasugerowal,ze 512 RAMu to malo i brdzei mulic co wystawi na testy cierpliwosc dziecka. Wiec napisz jezeli cos kupilas i na ile jestes zadowolona.
    • skirlexx Re: Tablet 02.06.13, 19:08
      ja bym brał Nexusa 7! (www.pcgeek.com.pl/google-nexus-7/)
      • halogen75 Re: Tablet 03.06.13, 09:59
        Ja kupiłam w końcu Mytab 10 z pamięcią 8GB i procesorem dual core. Póki co jestem bardzo zadowolona, jednak sprzęt służy bardziej mnie. Młody pozostał przy laptopie, ciężko mu się przerzucić. Na tablu póki co rysuje paluszkiem, maluje, ogląda bajkę. Na laptopie umie już sam wskazać co by chciał zobaczyć, a czego nie;)
      • piotrgawenda Re: Tablet 29.07.13, 13:06
        Dzisiaj w Rzeczpospolitej reklamowano tablety GoClever. Polska firma, niska cena.
    • piotrgawenda Re: Tablet 29.07.13, 13:05
      Jak chodzi o tablety, to musisz się liczyć z kilkoma stówkami.
      Np. tutaj masz tablety typowo dla dzieci: tanio.net/category/tablety-dla-dzieci
      • halogen75 Re: Tablet 31.07.13, 04:25
        Tyle, że ja już dawno go zakupiłam;) Dałam 500 zł.
        • niunia_mamunia Re: Tablet 01.08.13, 12:08
          a jakie polecacie gry edukacyjne dla maluszków?
          • marciniakb2 Re: Tablet 02.08.13, 18:59
            A mozże ktoś ma gry dla ZA? Szczególnie te rozwijające sferę języka polskiego? Może być na laptopa i na tablet. Będę wdzięczna.
    • tata.po.30 Re: Tablet 27.09.13, 00:11
      Lot56, musisz być rzeczywiście bardzo zadowolona, skoro to dzisiaj Twój siódmy post na temat tego urządzenia. Tylko się zdecyduj, czy go już kupiłaś, czy dopiero przeglądasz opinie na jego temat :)
      • veroniqq Re: Tablet 16.08.14, 17:23
        Odgrzewam temat, bo zamierzam na dniach kupić tablet dla synka. Co sądzicie o tym? Zależy mi żeby się nie zawieszał i aplikacje działałby szybko. Ten jest odpowiedni?
        allegro.pl/show_item.php?item=4512747556&msg=Obserwujesz+t%C4%99+ofert%C4%99.%3Cbr+%2F%3E%0ANie+przegap+jej+zako%C5%84czenia.+Ustaw+przypomnienie+w+zak%C5%82adce+%3Ci%3E%3Ca+href%3D%22%2Fmyaccount%2Fwatch.php%22%3ETrwaj%C4%85ce%3C%2Fa%3E%3C%2Fi%3E.&watched=1&msgtoken=2588db2f0d2284939d6df5b28ebc72fd553da4b654bb8a05ab6d91f2d6ed1ca0
        • tratteolo Re: Tablet 17.08.14, 00:00
          A jesteś w 100% przekonana, że tablet jest konieczny? Przecież Ty masz Maluszka jeszcze...

Po zgłębieniu kilkunastu pozycji (naukowych) dotyczących wpływu elektroniki na mózg stałam się absolutnym przeciwnikiem udostępniania dzieciom w wieku przedszkolnym komputerów, telewizorów i "sprzętu do gier". Więcej szkody, niż pożytku.
          • veroniqq Re: Tablet 17.08.14, 00:22
            To już nie taki maluszek a 3 latek, poza tym synek lubi aplikacje i wykonywał na terapii sporo praktycznych ćwiczeń.
            Możesz coś doradzić nt. jaki tablet kupić a nie czy kupić bo decyzję już powzięłam.
            • marika012 Re: Tablet 17.08.14, 17:36
              Kup jak tak bardzo chcesz. Tylko przeczytaj najpierw to:
              merlin.pl/Cyfrowa-Demencja_Manfred-Spitzer/browse/product/1,1293264.html?gclid=COvcu9XPmsACFabMtAodk2cA7g#fullinfo
              żeby być w pełni świadomym dokonywanego wyboru.
              • veroniqq Re: Tablet 17.08.14, 21:36
                Dziewczyny dajecie już spokój z tymi pouczeniami, jak inne mamy kupują dla swoich "maluszków" jak np.. zalożycielka wątku halogen78 to jest ok, a mnie odradzacie, nie rozumiem Was. Zdecydowałam że kupię i już i bez ostrzeżeń więcej proszę. Od tego jestem żeby dozować dziecku czas spędzony z takim sprzętem.
                Proszę o opinię dobry ten sprzęt czy nie ?
                • veroniqq Re: Tablet 17.08.14, 21:40
                  Sprawdziłam synek Halogen78 miał wtedy 3,5 m-cy to najwyraźniej nie nie był już maluszkiem, mój ma raptem kilka m-cy mniej, więc weźcie na wstrzymanie.
                  • marika012 Re: Tablet 18.08.14, 08:29
                    Hm... ja bym była wdzięczna gdyby ktoś podsunął mi literaturę w temacie mnie interesującym żebym mogła podjąć decyzję świadomie. Dziwi mnie że masz możliwość zapoznania się z wynikami badań naukowych a wolisz założyć klapki na oczy.

Mam oprócz dziecka z ZA, drugie dziecko prawie 6 letnie, zdrowe i ono nie korzysta z komputera i tableta (czasem jedynie bajkę obejrzy). Kilka razy kuzynka coś tam jej pokazywała ale to incydentalne przypadki i w dodatku nie dzieją się w domu tylko np. u babci.
                    Nie daję tableta dziecku zdrowemu, tym bardziej nie dałabym autystycznemu bo u zaburzonego dziecka szkody nieporównywalnie większe.

Każdy ma swój rozum i sam podejmuje decyzje odnośnie swojego dziecka. Przeczytaj książkę, najwyżej się pośmiejesz, że bzdury piszą i kupisz tableta :P
                • tratteolo Re: Tablet 17.08.14, 22:25
                  Odradzam nie tylko Tobie, ale każdemu, kto ma dziecko młodsze niż 10 lat, również dziecko w 100% standardowe. Odradzam ze względu na zapoznanie się z wynikami badań neurologicznych oraz - podobnie jak tigertje - bo i syn i ja mamy ZA i wiem jakie jest nasze samopoczucie po korzystaniu z elektroniki ("efekt ekranowy").

Jednak to Ty jesteś matką, Twoje dziecko, Teoja odpowiedzialność i Twój wybór.

Osobiście jestem zadowolona ze wszystkich produktów "z jabłkiem" i jak dla mnie jeśli tablet to tylko iPad.
                  • veroniqq Re: Tablet 18.08.14, 12:00
                    A wszyscy rodzice którzy pisali w tym wątku, to w ich wypadku zakup tableta był ok? A terapeuci którzy wykorzystują tablet na zajęciach też są be? Ludzie to już na tym forum nie można o nic zapytać?? Zraża mnie do forum takie pouczanie rodzica, ja wiem ile dziecko ma korzystać z takich rzeczy i to że chcę kupić i mądrze używać nie znaczy że dziecko będzie siedziało godzinami i się uzależni od używania. Temat uważam za wyczerpany.

Ipad chętnie ale nie te ceny. Jakie parametry powinien mieć dobry tablet w cenie do maks. 400 zł???
                    • emily_valentine Re: Tablet 18.08.14, 13:31
                      My tez się długo zastanawialiśmy nad tabletem i w końcu w tym roku na dzień dziecka Młody dostał tablet. Samsung tab 3 lite za 299zł. Nie chcieliśmy no name, ale tez nie chcieliśmy przeinwestować, bo mógł się nie spodabać, źle działać, czy Młody mógł nim nawet niechcący rzucić i by było po tablecie. Za tę cenę tablet jest super. Młody ogląda yt, gra, zapoznaje się z komputerem. Pomału instalujemy różne programy edukacyjne. Czasem istnieje tylko tablet, a czasem ma dość i bawi czymś innym. Nie demonizowałabym tableta. To fajna rzecz, nie tylko zabawka :)
                    • marika012 Re: Tablet 18.08.14, 14:09
                      Za bardzo bierzesz wszystko do siebie. To nie jest tak, że ludzie ci piszą "głupia jesteś". Piszą tylko "wiemy coś czego chyba nie wiesz, tu jest literatura, doczytasz, podejmiesz decyzję".
                      Nie rozumiem oburzenia, naprawdę :(
                      Im młodsze dziecko tym ryzyko uzależnienia większe. Nikt kto jest uzależniony nie mówił, że chce się uzależnić i żaden rodzic nie myśli że uzależnienie dotknie jego dziecko gdy kupuje tablet :) Ja dorosła baba przyznaję, że miałam problem z kompem, żeby się od niego oderwać. Nadal czasem miewam ale teraz jestem bardziej świadoma i się ograniczam.
                      Zresztą nie tylko uzależnienie jest problemem. Cyfrowe zabawki wpływają negatywnie na kształtowanie się mózgu.

• marika012 Re: Tablet 18.08.14, 14:21
                        I jeszcze dodam, że wątek jest starawy. Założony w czasie gdy do sprzedaży nie trafiła jeszcze książka "cyfrowa demencja". Na pewno wielu uczestników tego forum jest teraz bardziej świadoma zagrożeń i wiele osób które wtedy doradzało wybór tabletu, teraz by stały murem po stronie "żaden tablet dla przedszkolaka".
                        Ok, wiem nie chcesz rad. Ja już się w wątku nie odezwę :)
                        • veroniqq Re: Tablet 18.08.14, 15:05
                          emily_valentine - dzięki za konkret :) popatrzę w wolnej chwili

marika012-to że, wątek jest starawy to nie znaczy że tamtejsi i obecni rodzice, którzy kupili wtedy tablety wyrzucili je jak zapoznali się z tą całą cyfrową demencją. Rozumiem, że wg tej teorii terapeuci mają przestarzałe podejście skoro pracują z tabletami na aplikacjach.
                          Na każdy temat można coś napisać i we wszystkim znaleźć wady. Grunt, żeby z głową korzystać z technologii i od tego są rodzice żeby dozować takie urządzenia. Mam nadzieję, że i już nie będziesz mnie raczyć takimi "odkryciami". Amen.

Ktoś poleci jeszcze jakiś dobry tablet do 400 zł ? Zależy mi żeby miał 3g, wifi, market z aplikacjami, dużą pamięć Ram i GB. Ipody i I-pady nie wchodzą w grę z racji ceny.
        • tata.po.30 Re: Tablet 19.08.14, 12:15
          W naszym wypadku tablet się sprawdził (kupiony dla dziecka wówczas 4.5-letniego, wysokofunkcjonujący ZA). Jest dużo aplikacji czysto terapeutycznych, dużo rozwijających ogólna wiedzę i specyficzne zainteresowania dziecka, dużo językowych, dużo klasycznych gier typu szachy, go, reversi itp. Oczywiście, trzeba ściśle pilnować, co jest zainstalowane, wyrzucić wszystkie przeglądarki, youtuby i inne śmieci. No i kontrolować czas spędzany przy tablecie, co rzeczywiście przychodzi trudniej w miarę jak dziecko rośnie. Złych efektów, o których pisała Tijg, nie zauważyliśmy.

Co do rodzaju tabletu -
          • veroniqq Re: Tablet 19.08.14, 13:36
            tata.po.30 - a co byś powiedział na taki sprzęt który wyżej linkowalam? Da radę do aplikacji? Pojemność i taktowanie ok?
            allegro.pl/show_item.php?item=4512747556&msg=Obserwujesz+t%C4%99+ofert%C4%99.%3Cbr+%2F%3E%0ANie+przegap+jej+zako%C5%84czenia.+Ustaw+przypomnienie+w+zak%C5%82adce+%3Ci%3E%3Ca+href%3D%22%2Fmyaccount%2Fwatch.php%22%3ETrwaj%C4%85ce%3C%2Fa%3E%3C%2Fi%3E.&watched=1&msgtoken=2588db2f0d2284939d6df5b28ebc72fd553da4b654bb8a05ab6d91f2d6ed1ca0
            • tata.po.30 Re: Tablet 19.08.14, 14:16
              Mogę się mylić, ale niestety nie wygląda to wiarygodnie -
              • kej5 Re: Tablet 19.08.14, 19:54
                Na coś takiego wpadłam przypadkiem, może zajrzyj tu

www.tabletradar.pl/najpopularniejsze-tablety-do-500-zl
              • veroniqq Re: Tablet 21.08.14, 09:56
                tata.po.30 - dzięki nie pomyślałabym żeby sprawdzać pod tym kątem - tylko nie rozumiem, sprzedawcy w danych technicznych piszą nieprawdę - jak to jest? Czy po prostu sprzęt się psuje bo nie jest firmowy?
                kej5 - dzięki za zestawienie, fajne, będzie pomocne :)
                • 9-x-2 Re: Tablet 23.08.14, 23:16
                  na allegro 2kroki_pl - maja sporo tego sprzętu używanego i nowego z odbiorem a Warszawie. Kupowałam telefon, jest OK. Więc polecam
                  • halogen75 Re: Tablet 28.08.14, 12:00
                    Jam halogen75, nie 78 ale dziękuję, bo czuję się faktycznie dużo młodziej ;)

Gdybym dziś miała zakupić tablet, kupiłabym ten sam, o którym mowa wyżej. Minęły dwa lata i wciąż chodzi bez zarzutu :)

Tak. Tablet miesza dzieciom w głowach. Jedzenie jest skażone. Powietrzem lepiej nie oddychać. Wszędzie chemia. Jeden jest za mały, drugi za duży, tudzież za gruby i za chudy. A mimo to kula ziemska wciąż się kręci :P

Pozdrawiam :)
                    • tratteolo Re: Tablet 28.08.14, 22:20
                      No wiesz, ziemia kręcić się będzie najprawdopodobniej nawet wtedy gdy jako gatunek staniemy się historią :P

A elektronika "miesza dzieciom w głowach", co do tego nie ma wątpliwości i nie ma w tym niczego zabawnego. Jeśli ktoś się z tego śmieje, to wyłącznie dlatego, że jest nieświadomy wagi problemu.

Zgodnie z informacjami podawanymi przez AAP(American Pediatric Associacion) nadmierne korzystanie z elektroniki prowadzi m. in. do:
                      - zaburzeń koncentracji uwagi,
                      - zaburzeń snu,
                      - zaburzeń odżywiania oraz otyłości,
                      - upośledzenia procesów nauczania

Naprawdę AAP ciężko posądzić o rozpowszechnianie danych wyssanych z palca.

W krajach "pierwszego świata" dzieci korzystają z elektroniki - telewizja, komputer, tablet, smartfon - przeciętnie 7 (!!!) godzin dziennie. I te 7 godzin mija przy nieświadomości rodziców.

Zgodnie z zaleceniami AAP dzieci do lat 2 nie powinny mieć żadnego kontaktu z elektroniką ekranową - żadne bajki komputery w tle etc. - a starsze 1 do max 2 (starsza młodzież) godzin dziennie i ma to być "rozrywka wysokiej jakości".

AAP w swoich zaleceniach umieszcza zresztą ciekawe stwierdzenie :"Mózg dziecka rozwija się szybko w pierwszych latach życia, a dzieci uczą się najszybciej i najlepiej w bezpośredniej interakcji z ludźmi, nie ekranami".
                    • veroniqq Re: Tablet 28.08.14, 23:11
                      No tak wygląda na to że Cię odmłodziłam, ja też się nie czuję na swoje lata, a jest ich trochę ;)

Czy kupiłaś może coś takiego:
                      allegro.pl/show_item.php?item=4547392404&msg=Obserwujesz+t%C4%99+ofert%C4%99.%3Cbr+%2F%3E%0ANie+przegap+jej+zako%C5%84czenia.+Ustaw+przypomnienie+w+zak%C5%82adce+%3Ci%3E%3Ca+href%3D%22%2Fmyaccount%2Fwatch.php%22%3ETrwaj%C4%85ce%3C%2Fa%3E%3C%2Fi%3E.&watched=1&msgtoken=2588db2f0d2284939d6df5b28ebc72fd553da4b654bb8a05ab6d91f2d6ed1ca0
                      • halogen75 Re: Tablet 06.09.14, 23:49
                        Tak veroniqq, dokładnie taki :)

• veroniqq Re: Tablet 18.08.14, 20:08
      Dzięki Tirgejtje za troskę naprawdę. Nie wyolbrzymiajmy z tym dokopywaniem, he he nie czułam się aż tak skopana. Po prostu śmieszy mnie i dziwi jak nagle niektórzy udzielają akurat mnie dobrych rad, nie udzielając ich innym w takim samym temacie. Nie wiem czym sobie zasłużyłam na taką uwagę i zaangażowanie co poniektórych ;)
      Rozumiem, przed czym chcesz mnie ostrzec, ale obserwuję uważnie swoje dziecko i jeśli zauważę , że źle wpływa to odstawię po prostu. A tablet nam rodzicom się przyda więc straty nie będzie w razie czego, tak by the way ;) Chcę kupić nowy sprzęt więc ipady nie wchodzą w grę - nie moja półka i potrzeby.
      Jakieś inne propozycje?
    • tata.po.30 tablety do 500 zł 10.09.14, 10:50
      technologie.gazeta.pl/internet/56,113841,16523108,5_tabletow__ktore_ciesza_oko_i_nie_pustosza_portfela.html
      • veroniqq Re: tablety do 500 zł 10.09.14, 18:40
        Niestety to wszystkie 7 calowe, a ja szukam 10 cali.

Halogen75 a napisz jakie ma wymiary ten tablet, jaki jest aparat i jak działają aplikacje?
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka