Dodaj do ulubionych

kąpiel w duzej wannie

19.01.07, 20:25
dotychczas kapałam dzieci w małej wanience, jedno po drugim. chyba juz
najwyzszy czas zeby zaczeły uczyc sie taplac w duzej wannie ( maja 13 m-c ).
a chciałabym kąpac dwie na raz. tylko nie wiem jak to rozwiązac logistycznie.
jak jest druga osoba do pomocy to chyba nie ma problemu, ale jak sie jest
samemu?? jak sobie radzicie??
pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • aditi_00 Re: kąpiel w duzej wannie 19.01.07, 20:53
      Moje w dużej wannie kąpią się gdzieś od 9-10 m-ca życia. Razem kąpią się tylko
      gdy są dwie osoby w domu. Gdy jestem sama kąpię oddzielnie z prostej przyczyny -
      nie zostawię jednej samej w wannie z wodą. Czynności pokąpielowe wykonuje u nich
      w pokoju ale gdyby przenieść się z tym do łazienki - to czemu nie? Ubierać jedną
      a jednocześnie mieć oko na drugą.
      • a.alicja Re: kąpiel w duzej wannie 19.01.07, 21:14
        > w pokoju ale gdyby przenieść się z tym do łazienki - to czemu nie? Ubierać
        jedn ą a jednocześnie mieć oko na drugą.

Też się nad tym zastanawiałam,ale jak to zrobić?Jak jedno,na które masz oko,na
        przykład zanurkuje, to drugie porzucić na przewijaku?To spadnie!
        • a.alicja Re: kąpiel w duzej wannie 19.01.07, 21:30
          Kiedyś anna_sla pisała w jakimś wątku,że kąpie w dużej wannie razem 5cio
          miesięczne.Może odezwie się i napisze nam jak to robi?Takie małe to jeszcze
          nawet nie siedzą.Nie mogę sobie tego jakoś wyobrazić.Niemot ze mnie wink))
          • asia889 Re: kąpiel w duzej wannie 19.01.07, 22:19
            Kiedy jeszcze dzieci same nie siedzą, można je kąpać używając specjalnych leżaczków do kąpieli (nie trzeba przez cały czas dziecka trzymać).
            • a.alicja Re: kąpiel w duzej wannie 19.01.07, 22:56
              Dzięki za podpowiedź.Technikę samej kąpieli na leżaczkach rozumiem.Ale jeśli
              jednym maluchem się zajmujesz,a drugie zostaje samo w wannie na tym leżaczku,to
              nic mu się nie stanie?Mój półroczny synek,przekręcając się na boki,wylazł
              ostatnio z głębokiego samochodowego fotelika(nie był zapięty oczywiście).Z
              takiego leżaczka też pewnie by wylazł...I jak go łapać,gdy obok na przewijaku
              drugie dziecko?
              • asia889 Re: kąpiel w duzej wannie 20.01.07, 09:38
                Ja swoje maluchy kąpałam pojedynczo w wanience, dopiero blisko roku przenoisłam je do wanny. Może nie warto żebyś zawracała sobie głowę z leżaczkami, bo niedługo będą już same siedzieć. A Twoje wchodzą w taki wiek, że przewijak (lub ręcznik) lepiej trzymać na podłodze.
    • asia889 Re: kąpiel w duzej wannie 19.01.07, 22:26
      Kiedy dno wanny wyłożone jest matami antypoślizgowymi, nie ma obaw, że się poślizną i przewrócą. Ewentualne upadki z pozycji stojącej są robione na pupę (tak jak poza wanną). Wiadomo, trzeba pilnować, ale nie jest tak źle.
      • grzalka Re: kąpiel w duzej wannie 20.01.07, 09:16
        Moi chłopcy kąpią sie zawsze razem, w dużej wannie, zaczeli jak mieli około 10
        m-cy (kiedy już siedzieli). Na dnie mata antypoślizgowa z IKEA, samego w wannie
        nigdy nie zostawiam- robię tak, że rozkładam na podłodze duży ręcznik i
        wykapanego malucha wycieram i ubieram w łazience. W wannie też się można utopić,
        więc raczej ich nie spuszczam z oka- nawet teraz, a mają 27 miesięcy
    • anna_sla Re: kąpiel w duzej wannie 20.01.07, 13:15
      Staram się kąpać ich obu razem w jednej wannie zawsze, nawet jak nie ma
      tatusia.. Początkowo się bałam i kąpałam tylko gdy był tatuś, ale gdy poczułam
      się nieco pewniej z tym zaczęłam probować również sama.. ale ja mam na to dwa
      rozwiązania:

1)Jeden leżaczek-bujaczek stawiam w pobliżu, przewijak stawiam pionowo oparty
      spodem o wannę równolegle do jednego z chłopców w wannie, ciuszki i ręcznik pod
      ręką np. w czystej miseczce w umywalce (ja mam mikroskopijną łazienkę i wszystko
      jest pod ręką, jędną ręką trzymając się wanny sięgnę i do umywalki i muszli
      klozetowej i pralki ;P), chłopcy leżą w leżaczkach typu delfin (jak to w wannie
      w tej aukcji
      www.allegro.pl/item155401675_wanienka_ze_stelazem_super_oparcie.html),
      potem wyciągam jednego, obracam go tak by trzymać za brzuszek a pleckami
      przyciskam do siebie, nasuwam drugą ręką przewijak na wannę (to jest chwila),
      zarzucam ręcznik i "obrabiam" maluszka mając oko na drugiego. W każdej chwili
      jak ten drugi coś wykombinuje jedną ręką przyciskam tego na przewijaku do
      przewijaka (bo na leżąco) a drugą ręką ratuję drugiego.. Na ogół pierwszego
      wyciągam Bartka, bo jest bardziej ruchliwy, więc spokojny Krzysio spokojnie leży
      i czeka w wannie.. Potem ubranego do leżaczka-bujaczka wkładam, przypinam i
      biorę się za drugiego..

2) przewijak stawiam na stołkach blisko wanny a córka asystuje mi przy kąpieli w
      majteczkach (lubi ich polewać wodą), gdy wyciągam jednego z wanny w taki sam
      sposób jak wyżej (pleckami do siebie), wyciągam jego leżaczek z wanny do
      umywalki (albo nie wyciągam tylko przesuwam) i drugą ręką obejmuję córę pod
      pachami i wrzucam do wanny i ona pilnuje mi drugiego (oczywiście również
      spokojniejszego), a ja w tym czasie ubieram pierwszego na przewijaku mając oko
      na łobuzów w wannie.. i pierwszego do leżaczka (leżaczek w tej sytuacji tuż za
      drzwiami), albo szybko wynoszę do pokoju na podłogę..

3) a czasami kąpię ich w trójkę razem, ale bardzo rzadko...
      • anna_sla a czasem 20.01.07, 13:19
        kładąc sobie bombla brzuszkiem na rękę od razu nakładam mu na plecki ręcznik i
        przytulam i wykonuję resztę czynności..
        • tusia21 Re: a czasem 20.01.07, 14:12
          ile ma twoja córka?
          • anna_sla Re: a czasem 20.01.07, 14:26
            2,5 roku!! Mogę jej zaufać w niektórych sytuacjach niemal w 90%, ale i tak
            staram się mieć na nich oko cały czas..
            • a.alicja Re: a czasem 20.01.07, 20:06
              Nieźle sobie radzisz z tą kąpielą.Brawo!Mnie by chyba rąk zabrakło... wink))
              • anna_sla Re: a czasem 20.01.07, 20:21
                no i ja mam tylko dwie smile)))

www.photoblog.pl/annas/2345083
    • anita334 Re: kąpiel w duzej wannie 25.01.07, 13:10
      My mamy krzesełka identyczne jak w tym linku
      www.allegro.pl/item158796188_krzeselko_do_kapieli_baby_ok.html .Jest to
      jeden z moich najlepszych zakupów.Podczas ,gdy ubieram jedną druga siedzi
      bezpiecznie {oczywiście mam ją na oku, ubieramy się w łazience}
      • a.alicja Re: kąpiel w duzej wannie 25.01.07, 21:20
        To rzeczywiście bardzo ciekawe rozwiązanie.Z takiego krzesełka trudniej
        wyleźć.Szkoda,że teraz nie sprzedają dwóch...
        • anita334 Re: kąpiel w duzej wannie 26.01.07, 09:33
          Krzesełka sprzedają np.tutaj {druga pozycja od dołu}
          www.gagu.pl/index.php?szukaj=krzesełko&pageid=3 .Nie wiem czy są
          najtańsi ale wystarczy wbić w google krzesełko baby ok i wyskakuje pełno
          ofert.Naprawde to fajne rozwiazanie i nie wyobrażam sobie teraz kapieli bez
          tego.Małe również nie wiedzą,że można inaczej wiec siedzą pokornie.
          • anita334 Re: kąpiel w duzej wannie 26.01.07, 09:37
            Znalazłam tańsze
            www.allegro.pl/item159768156_fotelik_fotel_do_kapieli_flipper_termometr_w_wody.html
    • ewelina_1 Re: kąpiel w duzej wannie 26.01.07, 01:51
      moje zaczęły kąpać się w dużej wannie od około 10 m-ca, oczywiście z pomocą
      drugiej osoby. Ale po kilkunastu tygodniach odważyłam się kąpać sama. Ja to
      robię tak: szafkę-przewijak ustawiam obok wanny i jednocześnie dosuniętą do
      ściany, na przewijaku są przygotowane ręczniki. Wszystko -czyli ubranka, kremy,
      szczotka do włosów, pieluchy itp. musi być pod ręką na półce w łazienkowej
      szafce, na pralce, na taborecie - w zależności od tego co masz w łazience lub
      co możesz dostawić na czas kąpieli. W wannie są podkładki antypoślizgowe ale i
      tak nie zostawiam dzieci samych we wodzie, dlatego wyciąganie z wanny trwa
      sekundy, tzn. najpierw wyciagam jedno dziecko, kładę w poprzek na przewijaku od
      strony ściany. Dziecko dostaje zabawkę np. gumową kaczuszkę do kąpieli i w
      czasie gdy jest zajęte zabawką wyciągam drugie i układam obok pierwszego.
      Drugie też dostaje zabawkę. Dzieci są razem na przewijaku, leżą w poprzek.
      Jedyny minus to to, że nóżki trochę zwisają, choć na szerokość miejsca mają
      dość. Na wypadek, gdyby dzieci były zbyt ruchliwe na przewijaku i byłby duży
      problem z zapanowaniem nad nimi, można zawsze jedno z nich dać np. do fotelika
      samochodowego, leżaczka itd., który jest w pogotowiu obok szafki-przewijaka,
      ale ja do tej pory nie musiałam z tego rozwiązania korzystać. W opanowaniu
      dzieci pomaga mi rozmowa z nimi oraz wspomniane wyżej zabawki. Wszystkie
      czynności wokół dzieci robię na zmiane: pierwsze - pieluszka, drugie -
      pieluszka, pierwsze - ubranko itd., a to powoduje, że dziecko czuje, że cały
      czas się nim zajmuję, więc nie nudzi się i nie próbuje mi zejść z
      przewijaka. "Gotowe" dzieci zabieram z przewijaka jednocześnie: jedno w jednej
      ręce, drugie w drugiej. Więc przez cały czas mam je pod kontrolą, no ale dzieci
      od wielu tygodni były przyzwyczajane do takich pokąpielowych czynności. Aha,
      jeszcze jedno: szafka ma dookoła kilku centymetrowy, wystający próg.
      Tą wersję przewijakową można zastąpić rozłożonym ręcznikiem na podłodze
      oczywiście odpowiednio grubo, by dzieciom nie było zimno od podłogi. Najlepiej
      wyciągać dzieci jednocześnie. Mając je na ręczniku na podłodze, odpada: obawa
      przed spadnięciem dziecka z przewijaka oraz przed tym, że ubierając jedno,
      drugie we wannie może się utopić.
      pozdrawiam
    • jarastel Re: kąpiel w duzej wannie 26.01.07, 14:58
      Przeczytałem cały wątek z zainteresowaniem bo sam od pewnego czasu zamierzam
      zacząć kapac bliźniaczki w wannie. Ale po tych kilku waszych postach
      zastanawiam sie jaką macie korzyść z takiej ekwilibrystyki kąpiąc tak małe
      dzieci jednocześnie?
      • anna_sla Re: kąpiel w duzej wannie 27.01.07, 16:12
        tu nie chodzi o naszą korzyść.. chyba.. przynajmniej mi, bo mi łatwiej było
        kąpać ich po kolei i najlepiej gdy drugie śpi (jak i wiele innych czynności)..
        ale chłopcy po prostu uwielbiają być i bawić się razem, normalnie serce ściska
        ze wzruszenia jak oglądam swoje maleństwa jak wspaniale czują się tam we dwójkę.
        Jak ważna jest dla nich obecność rodzeństwa.. dla innych pewnie korzyścią jest
        krótszy czas trwania całego tego procesu kąpielowego i to, że drugie dziecko w
        tym czasie nie płacze ze zniecierpliwienia..
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka