Dodaj do ulubionych

bliźniaki!!!!!

24.04.03, 12:37
Witam wszystkich!
Dziś to jest dokładnie 24.04.03 postanowiłam się wreszcie odezwać. Jestem
mamą 3 letniego chłopca i obecnie jestem w 14 tygodniu ciąży z bliźniakami.
Szukam kontaktu z rodzicami bliźniąt którzy mają już w tej kwestii trochę
doświadczenia. Ja jak na razię jestem trochę przerażona tym jak to będzie,
zwłaszcza że mój mąż stale wyjeżdża w delegacje na 3-4 dni. Nie ma go nawet w
weekendy. Chciałabym uzyskać od Was porad czy i jak jest możliwe karmienie
piersią bliźniąt. Czy to jest wykonywalne. Bardzo mi na tym zależy bo
niestety z moim synkiem nie udało mi się karmienie piersią (nie miałam
prawie wcale pokarmu). Ponadto chociaż mam juz pewne doświadczenie z moim
synkiem to proszę o różne praktyczne rady co do wychowania bliźniąt.
Pozdrawiam wszystkich
Zosia
Obserwuj wątek
    • relanga Re: bliźniaki!!!!! 24.04.03, 15:25
      Witam Cię serdecznie na naszym forum i gratuluję. Chcę Cię bardzo wesprzeć w
      Twojej chęci karmienia piersią. Ja karmię już moje Maluchy szósty miesiąc
      chociaż wcale się na to nie zapowiadało. Najpierw bardzo się bałam że nie będę
      miała w ogóle pokarmu (miałam poród przez cc i na początku prawie nie miałam
      pokarmu bo dzieci były w cieplarkach), potem przez jakies pierwsze 3 miesiące
      że mi nie wystarczy pokarmu (bo mam za małe piersi....). Mi bardzo pomogło to
      że po pierwsze cudowna pielęgniarka Ula w szpitalu w Szpitalu na Madalińskiego
      na moje wątpliwości przekonała mnie że kwestia pokarmu jest przede wszystkim w
      mojej głowie - popatrzyła na mnie hipnotycznie i stwierdziła :"Mamuśka - Ty
      sobie myśl że Ciebie ten pokarm zaleewa!" Co faktycznie się stało dnia
      następnego. Poza tym mój mąż niezłomnie wierzył w to że będę miała mnóóóstwo
      pokarmu i Muszę Ci powiedzieć że faktycznie wtedy gdy przestawałam sie martwić
      ilością pokarmu nie było żadnych problemów z karmieniem. Oczywiście są co jakiś
      czas momenty, gdy dzieciom zwiększa się zapotrzebowanie na mleko i wtedy
      troszkę się niecierpliwią bo muszą dłuzej ssać. Poza tym pomogły mi też porady
      dziewczyn z forum, które stwierdziły że zdarzało im się podkarmiać dzieci
      mlekiem z butelki co wcale nie oznaczało automatycznie końca karmienia piersią.
      Pamiętam też, że napewno wymieniałyśmy się doświadczeniami dotyczącymi technik
      karmienia a też całkiem niedawno była jakaś dyskusja na ten temat - w jakiej
      pozycji umieszczać dzieci i czy razem czy osobno. Ja do 1,5 miesiąca karmiłam
      je razem bo wtedy dzieci jadły bardzo często. Teraz juz karmię je zawsze
      oddzielnie. Pozycje były przerózne: obydwoje równolege w tzw pozycji klasycznej
      czyli brzuszek do brzuszka )(tzn brzuszek dziecka do brzuszka Mamy), przy czym
      głowka jednego dziecka na nad nózkami drugiego (nie bezpośrednio tylko np. na
      jakiś rożku, kocyku, jedno w pozycji klasycznej drugie w futbolowej czyli
      główkę dziecka trzymasz spod pachy a plecki i reszta za Tobą. Mam nawet jedno
      czy dwa zdjęcia z karmienia to Ci moge wysłać na priva. Acha oczywiście zawsze
      do karmienia potrzenych jest troche poduszek ja przez pewien czas używałam też
      takiej specjalnej oponki którą mogę Ci odstąpić. uuuuff! Ale się rozpisałam
      chyba pierwszy raz tak długo ale sama pamiętam jak wiele miałam watpliwości
      dotyczących karmienia.

Pozdrawiam mocno,

Renata
      relanga@wp.pl
    • asia.t Re: bliźniaki!!!!! 25.04.03, 12:39
      Witam na forum bardzo cieplo. smile
      Co do karmienia piersia - ja karmilam moje pociechy 16 miesiecy, wiec jest to
      wykonalne. smile

Jesli masz ochote, zajrzyj na nasza stronke, tam jest duzo porad na ten temat.
      Mozesz rowniez otrzymac ode mnie poradnik dla przyszlych rodzicow blizniat. smile
      Prosze o kontakt na priva blizniaki@gmx.net
    • madzia222 Re: bliźniaki!!!!! 27.04.03, 14:22
      Cześć, nic się nie bój, pomożemy ci, na nas mozesz zawsze liczyć. Nie zawsze w
      sensie fizycznego kontaktu, ale zawsze w formie wpsarcia psychicznego.
      Jak już dziewczyny pisały, karmienie bliźniąt jest możliwe. Nie mam w tej
      kwesti żadnego doświadczenia, bo chłopców "piersią" karmiłam przez dwa dni.
      Pamiętaj jednak, że nic na siłę, bywa tak (przy bliźniętach dosyć często), że
      to karmienie jest niewynonalne z różnych powodów. Staraj się, bądź dobrej
      myśli, ale jeśli nie wyjdzie, to się nie załamuj.
      Przy bliźniętach jest tak ze wszystkim, trzeba się starać, próbować na różne
      strony, ale jeśli nie wychodzi, to w pewnym momencie odpuścić sobie i spróbować
      to coś zrobić w zupełnie inny sposób.
      Zajrzyj też na stronkę www.dzieckoinfo.com/forum
      Pozdrawiam serdecznie
    • ewaik Re: bliźniaki!!!!! 28.04.03, 22:04
      Witam
      jestem matką dwóch wspaniałych chlopców eryka i patryka.Mają juz 6 miesięcy,a
      ja wciąż karmie ich piersią.Jest to możliwe i naprawdę można się tego
      nauczyć.Karmię ich na dwie piersi równocześnie,a więc można naprawdę!!!Zyczę
      zdrówka i trzymam kciuki.
      Ewa

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka