alex05012000 06.01.04, 13:01 witam mamy czterolatków, mam pytanie czy jest obowiązkowy i jak wygląda taki bilans, o co pytać i czy domagać się skierowań do specjalistów: ortopeda, okulista, inne???? - maria mama oli Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
katarka Re: bilans 4-latka 06.01.04, 22:25 Nie wiem czy jest obowiazkowy, na pewno jest zalecany bo kilka rzeczy moze wylapac. Sprawdzana jest (procz ogolnego stanu zdrowia, wzrostu i wagi) prawo/leworecznosc, wzrok (coraz mniejsze rzedy na takiej planszy jak dla doroslych, zamiast liter sa rysunki), nazywanie kolorow, proby nasladowania narysowania roznych znaczkow (to podobno pod katem predyspozycji do dyslekcji, ale glowy za to nie dam),podskakiwanie na jednej nodze, wiecej nie pamietam. Jesli cos jest nie tak - mozna dostac dalsze skierowanie, np. do okulisty czy logopedy, a mozna tylko dostac polecenie dalszej obserwacji dziecka pod katem czegos tam. Odpowiedz Link Zgłoś
alex05012000 Re: bilans 4-latka 07.01.04, 10:18 katarko, bardzo dziękuję, i tak bym poszła, bo pilnuję takich wizyt, ale chciałam zasięgnąć tzw. informacji - pozdrawiam - mama oli Odpowiedz Link Zgłoś
ulala72 Re: bilans 4-latka 07.01.04, 10:41 Warto pójść, bo u mojego synka lekarka wyłapała jakąś nieprawidłowość z lewym oczkiem (i okulista to potwierdził), więc teraz je leczymy. Pytają też o zęby, dietę, alergie, przedszkole. Mi poradzili jeszcze doszczepienie syna przeciw kilku chorobom, na które nie był do tej pory szczepiony (oczywiście chodzi o zalecane, a nie obowiązkowe). Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
silije.amj Re: bilans 4-latka 08.01.04, 21:31 My jesteśmy dziś po bilansie czterolatka - było ważenie, mierzenie, chodzenie i nachylanie się dla zbadania postawy ciała - nóg i kręgosłupa, skakanie na jednej nodze, osłuchiwanie, zaglądanie w zęby i do gardła, a o wzrok i słuch tylko mnie lekarka zapytała, nie sprawdzała. U nas wszystko dobrze, tylko Julka ciut za chuda ale to nic nowego . Odpowiedz Link Zgłoś