Dodaj do ulubionych

bilans 4-latka

06.01.04, 13:01
witam mamy czterolatków,
mam pytanie czy jest obowiązkowy i jak wygląda taki bilans, o co pytać i czy
domagać się skierowań do specjalistów: ortopeda, okulista, inne???? - maria
mama oli
Obserwuj wątek
    • katarka Re: bilans 4-latka 06.01.04, 22:25
      Nie wiem czy jest obowiazkowy, na pewno jest zalecany bo kilka rzeczy moze
      wylapac. Sprawdzana jest (procz ogolnego stanu zdrowia, wzrostu i wagi)
      prawo/leworecznosc, wzrok (coraz mniejsze rzedy na takiej planszy jak dla
      doroslych, zamiast liter sa rysunki), nazywanie kolorow, proby nasladowania
      narysowania roznych znaczkow (to podobno pod katem predyspozycji do dyslekcji,
      ale glowy za to nie dam),podskakiwanie na jednej nodze, wiecej nie pamietam.
      Jesli cos jest nie tak - mozna dostac dalsze skierowanie, np. do okulisty czy
      logopedy, a mozna tylko dostac polecenie dalszej obserwacji dziecka pod katem
      czegos tam.
      • alex05012000 Re: bilans 4-latka 07.01.04, 10:18
        katarko, bardzo dziękuję, i tak bym poszła, bo pilnuję takich wizyt, ale
        chciałam zasięgnąć tzw. informacji - pozdrawiam - mama oli
        • ulala72 Re: bilans 4-latka 07.01.04, 10:41
          Warto pójść, bo u mojego synka lekarka wyłapała jakąś nieprawidłowość z lewym
          oczkiem (i okulista to potwierdził), więc teraz je leczymy. Pytają też o zęby,
          dietę, alergie, przedszkole. Mi poradzili jeszcze doszczepienie syna przeciw
          kilku chorobom, na które nie był do tej pory szczepiony (oczywiście chodzi o
          zalecane, a nie obowiązkowe). Pozdrawiam.
          • silije.amj Re: bilans 4-latka 08.01.04, 21:31
            My jesteśmy dziś po bilansie czterolatka - było ważenie, mierzenie, chodzenie
            i nachylanie się dla zbadania postawy ciała - nóg i kręgosłupa, skakanie na
            jednej nodze, osłuchiwanie, zaglądanie w zęby i do gardła, a o wzrok i słuch
            tylko mnie lekarka zapytała, nie sprawdzała. U nas wszystko dobrze, tylko
            Julka ciut za chuda ale to nic nowego smile.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka