Dodaj do ulubionych

półpasiec u 2,5 latka

05.01.10, 10:32
Moja corka ma podejrzenie polpasca. Ma niecale 2,5 roku. Jesli ktoras z was ma
doswiadczenia z ta choroba, napiszcie.
Obserwuj wątek
    • budzik11 Re: półpasiec u 2,5 latka 05.01.10, 10:49
      A chorowała wcześniej na ospę? Jeśli nie, to nie nie jest półpasiec.
      Ja chorowałam ponad rok temu - okropna i bardzo bolesna sprawa. Smarowałam
      Vratizolinem (nieskuteczny) i Pudrodermem (łagodzi ból i wysusza krosty).
      • tutok Re: półpasiec u 2,5 latka 05.01.10, 10:56
        Nie, ospy nie bylo. Miala kontakt z ospa w czerwcu, ale sie nie zarazila. Lekarz
        mial watpliwosci i w zasadzie wykluczyl polasiec, ale krosty sa wyraznie na
        polowie tulowia, i wygladaja tak polpascowato. Dostalysmy leki (Heviran i
        Clemastinum) i po 4-5 dniach, jka nie przejdzie, to mamy sie zgloscic.
        • budzik11 Re: półpasiec u 2,5 latka 05.01.10, 11:38
          Wirus ospy najpierw wywołuje ospę, a dopiero potem półpasiec. Jeśłi więc
          zaraziła się wirusem, zachorowałaby na ospę, nie na półpasiec. Poza tym -
          pojawia sie najpierw zaczerwienienie i swędzenie, potem przechodzi w krosty,
          potem krosty podchodzą woda i zaczynają okropnie boleć, ale tak, że nie można
          się dotknąć, boli ocieranie się ubrania. I to nie jest tak, że cała połowa ciała
          jest zaatakowana - ja miałam kilkanaście krostek w jednym miejscu - na brzuchu
          pod piersią.
        • joanka-r Re: półpasiec u 2,5 latka 06.01.10, 11:39
          ''Nie, ospy nie bylo. Miala kontakt z ospa w czerwcu, ale sie nie zarazila. Lekarz
          mial watpliwosci i w zasadzie wykluczyl polasiec, ale krosty sa wyraznie na
          polowie tulowia, i wygladaja tak polpascowato. Dostalysmy leki (Heviran i
          Clemastinum) i po 4-5 dniach, jka nie przejdzie, to mamy sie zgloscic.''
          jesli nie było ospy, nie moze byc pólpaśca. A krostki na połowie ciała, mogą być zwykłą alergia kontaktowa.
    • fajnykotek Re: półpasiec u 2,5 latka 05.01.10, 10:55
      No właśnie, półpasiec się ma, jeśli się przechorowało ospę wietrzną.
      • ania19771 Re: półpasiec u 2,5 latka 05.01.10, 11:47
        Faktycznie dziwne-->my po sąsiedzku mieliśmy chłopca z półpaścem w wieku 3lat ale on jako niemowlę przechodził solidną ospę -samego półpaśca wspominają bardzo dobrze-choć trochę się to ciągało (nie było tak bolesne jak u dorosłych )
        Dużo zdrówka życzę Maleństwu
    • alpepe Re: półpasiec u 2,5 latka 05.01.10, 12:50
      jeśli wygląda to podobnie jak opryszczka, tzn. nieważne, jak wielkie te krostki,
      ale takie opryszczkowate, i dziecko mówi, że to kłuje lub boli, to jest to
      półpasiec. Możliwe, że dziecko przechorowało ospę tak ładgodnie, że te kilka
      krostek, które miało, zwaliłaś na reakcję na pryskane truskawki, a gorączkę na
      trzydniówkę lub zęby.
      Smaruj vratizolinem, to na opryszczkę, ale na półpasiec też pomaga.
    • olinka733 Re: półpasiec u 2,5 latka 05.01.10, 19:49
      dziecko mogło przejść ospe bardzo łagodnie. W innym wątku czytałam ze sa dzieci
      które miały na ciele 3-9 krostek.A teraz moze chorować na półpaśca. Moja córka
      tez ostatnio miała, zorientowałam sie dopiero jak juz prawie znikał bo miała
      bardzo mało krostek i nic nie bolało, dopiero przy okazji wizyty u lekarza z
      innego powodu dowiedziałam sie ze ma półpaśca. Byłyśmy w szpitalu zakaźnym.
      Lekarz powiedział że dzieci łagodniej przechodzą i dodał że nie prawda jest że
      choruje sie na to tylko raz w życiu.
      • mamagabi07 Re: półpasiec u 2,5 latka 05.01.10, 20:32
        Tak, zgadzam się z tobą, że półpaśca można mieć nie raz, mój mąż
        miał już 2 razy - i to w ciągu 2 lat, i nie zauważyłam by nasza Gabi
        się zaraziła, więc to dziwne
    • tutok Re: półpasiec u 2,5 latka 05.01.10, 20:33
      Na razie podaje leki i obserwuje. Nie ma poprawy, ale tez i nie pogarsza sie,
      wiec nie panikuje.

No i wielkie dzieki za wasze wpisy. Uspokajajace bardzo. Bo jak tylko pogooglac,
      to wszedzie o polpasccu pisza koszmary straszne.
      • mamasi Re: półpasiec u 2,5 latka 06.01.10, 10:03
        mój tata miał półpaśćca, ospy nie przechodził - tak twierdzi, ale
        pewnie jak był mały to przeszedł i nikt nie zauważył.
        A może pokażcie to dermatologowi?
    • tutok Re: półpasiec u 2,5 latka 06.01.10, 10:52
      Tak, do dermatologa mam isc po tych 4-5 dniach brania lekow przepisanych przez
      pediatre. Poki co, mam wrazenie, ze przysychaja te krosty.
      A w niezauwazona ospe jakos nie chce mi sie wierzyc... No na boga smile

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka