tutok 05.01.10, 10:32 Moja corka ma podejrzenie polpasca. Ma niecale 2,5 roku. Jesli ktoras z was ma doswiadczenia z ta choroba, napiszcie. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
budzik11 Re: półpasiec u 2,5 latka 05.01.10, 10:49 A chorowała wcześniej na ospę? Jeśli nie, to nie nie jest półpasiec. Ja chorowałam ponad rok temu - okropna i bardzo bolesna sprawa. Smarowałam Vratizolinem (nieskuteczny) i Pudrodermem (łagodzi ból i wysusza krosty). Odpowiedz Link Zgłoś
tutok Re: półpasiec u 2,5 latka 05.01.10, 10:56 Nie, ospy nie bylo. Miala kontakt z ospa w czerwcu, ale sie nie zarazila. Lekarz mial watpliwosci i w zasadzie wykluczyl polasiec, ale krosty sa wyraznie na polowie tulowia, i wygladaja tak polpascowato. Dostalysmy leki (Heviran i Clemastinum) i po 4-5 dniach, jka nie przejdzie, to mamy sie zgloscic. Odpowiedz Link Zgłoś
budzik11 Re: półpasiec u 2,5 latka 05.01.10, 11:38 Wirus ospy najpierw wywołuje ospę, a dopiero potem półpasiec. Jeśłi więc zaraziła się wirusem, zachorowałaby na ospę, nie na półpasiec. Poza tym - pojawia sie najpierw zaczerwienienie i swędzenie, potem przechodzi w krosty, potem krosty podchodzą woda i zaczynają okropnie boleć, ale tak, że nie można się dotknąć, boli ocieranie się ubrania. I to nie jest tak, że cała połowa ciała jest zaatakowana - ja miałam kilkanaście krostek w jednym miejscu - na brzuchu pod piersią. Odpowiedz Link Zgłoś
joanka-r Re: półpasiec u 2,5 latka 06.01.10, 11:39 ''Nie, ospy nie bylo. Miala kontakt z ospa w czerwcu, ale sie nie zarazila. Lekarz mial watpliwosci i w zasadzie wykluczyl polasiec, ale krosty sa wyraznie na polowie tulowia, i wygladaja tak polpascowato. Dostalysmy leki (Heviran i Clemastinum) i po 4-5 dniach, jka nie przejdzie, to mamy sie zgloscic.'' jesli nie było ospy, nie moze byc pólpaśca. A krostki na połowie ciała, mogą być zwykłą alergia kontaktowa. Odpowiedz Link Zgłoś
fajnykotek Re: półpasiec u 2,5 latka 05.01.10, 10:55 No właśnie, półpasiec się ma, jeśli się przechorowało ospę wietrzną. Odpowiedz Link Zgłoś
ania19771 Re: półpasiec u 2,5 latka 05.01.10, 11:47 Faktycznie dziwne-->my po sąsiedzku mieliśmy chłopca z półpaścem w wieku 3lat ale on jako niemowlę przechodził solidną ospę -samego półpaśca wspominają bardzo dobrze-choć trochę się to ciągało (nie było tak bolesne jak u dorosłych ) Dużo zdrówka życzę Maleństwu Odpowiedz Link Zgłoś
alpepe Re: półpasiec u 2,5 latka 05.01.10, 12:50 jeśli wygląda to podobnie jak opryszczka, tzn. nieważne, jak wielkie te krostki, ale takie opryszczkowate, i dziecko mówi, że to kłuje lub boli, to jest to półpasiec. Możliwe, że dziecko przechorowało ospę tak ładgodnie, że te kilka krostek, które miało, zwaliłaś na reakcję na pryskane truskawki, a gorączkę na trzydniówkę lub zęby. Smaruj vratizolinem, to na opryszczkę, ale na półpasiec też pomaga. Odpowiedz Link Zgłoś
olinka733 Re: półpasiec u 2,5 latka 05.01.10, 19:49 dziecko mogło przejść ospe bardzo łagodnie. W innym wątku czytałam ze sa dzieci które miały na ciele 3-9 krostek.A teraz moze chorować na półpaśca. Moja córka tez ostatnio miała, zorientowałam sie dopiero jak juz prawie znikał bo miała bardzo mało krostek i nic nie bolało, dopiero przy okazji wizyty u lekarza z innego powodu dowiedziałam sie ze ma półpaśca. Byłyśmy w szpitalu zakaźnym. Lekarz powiedział że dzieci łagodniej przechodzą i dodał że nie prawda jest że choruje sie na to tylko raz w życiu. Odpowiedz Link Zgłoś
mamagabi07 Re: półpasiec u 2,5 latka 05.01.10, 20:32 Tak, zgadzam się z tobą, że półpaśca można mieć nie raz, mój mąż miał już 2 razy - i to w ciągu 2 lat, i nie zauważyłam by nasza Gabi się zaraziła, więc to dziwne Odpowiedz Link Zgłoś
tutok Re: półpasiec u 2,5 latka 05.01.10, 20:33 Na razie podaje leki i obserwuje. Nie ma poprawy, ale tez i nie pogarsza sie, wiec nie panikuje. No i wielkie dzieki za wasze wpisy. Uspokajajace bardzo. Bo jak tylko pogooglac, to wszedzie o polpasccu pisza koszmary straszne. Odpowiedz Link Zgłoś
mamasi Re: półpasiec u 2,5 latka 06.01.10, 10:03 mój tata miał półpaśćca, ospy nie przechodził - tak twierdzi, ale pewnie jak był mały to przeszedł i nikt nie zauważył. A może pokażcie to dermatologowi? Odpowiedz Link Zgłoś
tutok Re: półpasiec u 2,5 latka 06.01.10, 10:52 Tak, do dermatologa mam isc po tych 4-5 dniach brania lekow przepisanych przez pediatre. Poki co, mam wrazenie, ze przysychaja te krosty. A w niezauwazona ospe jakos nie chce mi sie wierzyc... No na boga Odpowiedz Link Zgłoś