Dodaj do ulubionych

PROSZE O PORADE

20.02.04, 13:32
Prosze mamy o porade. 10-cio miesieczna corcia mojej bratowej ma bardzo slabe
miesnie, lekarz tez to potwierdzil, w tym wieku jeszcze nie siedzi sama. Czy
to mozliwe, czy to moze czas na rehabilitacje i wszystko sie samo unormuje.
Prosze pomozcie, moze ktoras mama spotkala sie z podobna sytuacja.
Pozdrawaim
Aneta mama Szymonka 23.03.2003
Obserwuj wątek
    • osmag Re: PROSZE O PORADE 20.02.04, 13:51
      Nie ma pojęcia słabe mięsnie chyba ,że dotyczy to chorób mięśniowych. Dziecko
      ma na pewno opóźnienia w rozwoju ruchowym. Powinien to zdjagnozować neurolog
      dziecięcy i jeżeli jest taka potrzeba to najwyższy czas rozpocząć rehabilitację
      aby wspomóc rozwój ruchowy. 10-miesięczne dziecko powinno już raczkować, siadać
      i próbować wstawać przy meblach. Czy maluch spędza dużo czasu na podłodze? Może
      jest cały cxzas na rękach i nie ma okazji do rozwijania swoich umiejętności.
      Nie sadzajcie tylko dziecka na siłę bo skrzywicie mu kręgosłup.
      Pozdrawiam
      • aneta112 Re: do OSMAG 20.02.04, 14:01
        Dziekuje za porade. Dziecko jest albo noszone, ale najczesciej lezy, mysle ze
        tak mamie wygodnie, bo ma duzo czasu, poradz mi prosze jak delikatnie jej
        przekazac, ze dziecko w tym wieku niekiedy juz stawia pierwsze kroczki, a to nie
        jest naturalne, nawet jak by nie wiem jak spokojnym dzieckiem by byla. Moj synek
        jest tylko miesiac starszy i odkad skonczyl 8 miesiecy staje na nozki przy
        meblach, ona stara sie tlumaczyc ze ten brak ruchu jest spowodowany spokojnym
        usposobieniem.Jak powiedzialam, ze moze by poszla do lekarza z niunia, to sie na
        mnie obrazila. Ja naprawde chce jej pomoc, ale naprawde nie wim w jaki sposob.
        Pozdrawiam
        Aneta

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka