Dodaj do ulubionych

Zymafluor - ktos wie??????

27.02.04, 14:13
Pediatra przepisala mojej znajomej dla szesciomiesiecznego dziecka cztery
kropelki dziennie.Tymczasem innej znajomej lekarka (inna) stwierdziła, że
wszystkie leki z fluorem są rakotwórcze i nie powinno się ich podawać
wcześniej niż w drugim roku życia.Mało prawdopodobne mi się to wydaje, ale
może ktoś jest lepiej zorientowany.Dodam, że w wodzie nie ma fluoru, a
dziecko na razie jest tylko na piersi.
Dzieki z góry za odpowiedzi.
Obserwuj wątek
    • malgosiek2 Re: Zymafluor - ktos wie?????? 27.02.04, 16:56
      Fluor działa przeciwpróchniczo ,ochronnie na szkliwo i zębinę pobudza również
      proces tworzenia się kości.Łatwo jest przedawkoać dlatego ostrożnie
      stosować.Duże dawki podawane doustnie mogą powodować zaburzenia żołądkowo-
      jelitowe,bóle kończyn dolnych.NIE MA NIC O RAKOTWÓRCZOŚCI!!!Informacje te
      pochodzą z "LEKI WSPÓŁCZESNEJ TERAPII"Ja osobiście ma 5'5 roku podawałam
      swojemu dziecku i niema wogóle próchnicy ząbki są bialutkie i zdrowe pozdrawiam
      Gośka
      • aniael Re: Zymafluor - ktos wie?????? 27.02.04, 19:41
        Dzięki wielkie!!!
        Tak myślałam,że to nieprawda.Zapomniałam dodać, że tamta lekarka straszyła też
        zahamowaniem wzrostu po tym leku ale to pewnie też bujda, chyba że chodzi o
        przedawkowanie, ale co po przedawkowaniu nie szkodzi?
        Pozdrawiam serdecznie
        Moja Myszka:
        forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=621&w=10574182&a=10574182
        • ead Re: Zymafluor - ktos wie?????? 27.02.04, 19:54
          czesc. rzeczywiscie przedawkowanie fluoru, grozi zachamowaniem wzrostu,
          osteoporoza,no i problami z nerkami czy watroba-tego nie jestem
          pewna.podkreslam przedawkowanie. moze rowniez wzmagac reakcje alergiczne .
          jest to jedna strona medalu, a druga to brak prochnicy i zdrowe zeby.
          przedawkowac jest dosyc trudno - ilosc fluoru w tabletkach jest nieiwelka i z
          tego co wiem nalezaloby zjesc cale opakowanie 90 szt x 0,025 fluoru.....ja
          mojemu synkowi podaje d-fluoretten - odpowiednik zymafluoru. uwierz mi
          naczytalam sie duuuzo, mam przyklad Nimeic gdzie ta profilaktyka jest bardzo
          dobrze rozwinieta. dzieci przez 1-wszy rok dostaja tabl. za darmo, pozniej
          trzeba placic ok.25zl/m-ac.mam rodzine, gdzie dwie dziewczyny (teraz maja po 20
          lat) dostawaly fluor i ciesza sie bialymi zebami bez prochnicy i sa zdrowe jak
          rydze!! u nas to wszystko jest postawione na glowie. woda nie jest dodatkowo
          dofluoryzowana zeby mozna sie bylo obawiac przefluoryzowania, lakowac zabkow
          tez juz nie trzeba. pytalam swojego pediatre i on nie widzi przeciwskazan, i
          innych dentystow rowniez. oczywiscie ze kilku mialo odmienne zdanie, ale maja
          do tego prawo, a ja podaje. i ciesze sie 8 bialymi zabkami mojego 10,5 m-
          cznego synka smile))powodzenia edyta

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka