Dodaj do ulubionych

szczepionki skojarzone

03.03.04, 11:36
Kochani..czy ktoś z was szczepił swoje pociechy szczepionką skojarzoną
IPV+HIB (nie refundowana przez Min Zdr.). Pediatra goraco mi poleca ta
szczepionkę. W zasadzie ufam lekarzowi, ale wiecie jak to jest w świecie
medycyny..bywa, że lekarz poleca to za co mu zaplci firma farmakologiczna. A
ja nie wiem , czy taka szczepionka (5 w jednym) jest do końca bezpieczna dla
6-tyg malucha. może coś słyszeliście o niej?
Obserwuj wątek
    • karollaa Re: szczepionki skojarzone 03.03.04, 12:25
      Witam,
      my od początku szczepilismy naszego malucha taka szczepionka. I powiem, ze
      bylam bardzo zadowolona, jedno klucie i zero reakcji ubocznych, zadnej goraczki
      itp po szczepieniu. POnoc mamy chwala ta szczepionke. Oczywiscie to zawsze
      zalezy od dziecka, ale po tych nowoczesnych szczepionkach na pewno reakcje
      uboczne sa o wiele rzadsze...
      pozdrawiam
    • mieszko02 Re: szczepionki skojarzone 03.03.04, 13:45
      jeśli myslisz o szczepionce INFANRIX IPV + Hib to w 6 tyg. życia na nią chyba
      za wcześnie, bo to m.in. szczepionka p.polio, a p.polio szczepi sie dopiero
      6tyg. później (my w przyszłym tyg. tą właśnie szczepionką). W 6 tyg. mozesz
      oprócz obowiązkowych, refundowanych szczepionek p. tężcowi, krztuścowi, błonicy
      i wzw typu b, zaszczepic dodatkowo p.Hib. Ja w tej sprawie kontaktowałam się z
      dr. Albrechtem i za jego rada p. Hib szczepie dopiero teraz tą skojarzoną.
      Starszego synka szczepiam dodatkowo p. Hib, a małaj chcę teraz oszczedzić
      dodatkowych kłuć (choć w którymś momencie dostanie do dodatkowe szczepienie
      p.Hib, bo trzeba to szczepienie powtarzać 3X do konca pierwszego roku życia)
    • luwoz Re: szczepionki skojarzone 03.03.04, 22:29
      Od początku- 6 tydzień życia szczepimy się Infarixem IPV Hib, nie było żadnych
      efektów ubocznych. Gorąco polecam, jedyny minus to cena, 160 zł. Lu
      • magdapol75 Re: szczepionki skojarzone 03.03.04, 23:59
        Dziewczyny,mieszkam w Anglii gdzie bardzo duzo mowi sie na temat szczepionki 3
        w 1 szczegolnie tej dawanej okolo 12 miesiaca (tutaj,nie wiem jak jest w
        Polsce),a jest to szczepionka na rozyczke,swinke i odre.
        Mowi sie o prawdopodobienstwie Autyzmu u dzieci po zaszczepieniu ta wlasnie
        szczepionka.
        Mamy ze swiata rozmawialy na ten temat,zajrzyjcie na Forum Swiat i poszukajcie
        watku "MMR raz jeszcze...do mam z Anglii",jest ciekawe co maja na ten temat do
        powiedzenia.
        Pozdrawiam
        • julia_1pl Re: szczepionki skojarzone 04.03.04, 10:00
          MMR znam bo szczepiłam moja starsza...OJ nie jest autystyczna...za to jej
          asertywność i otwartośc na świat jest aż nieokojaca
    • aniapatryk Re: szczepionki skojarzone 04.03.04, 11:31
      Jeśli wiesz na pewno ze twoje dziecko nie jest alergikiem i nie ma
      predyspozycji do alergii np. genetycznie, wydaje mi sie że możesz szczepić.
      Niestety u mojego dziecka czym wiecej skojarzeń w szczepionce tym gorzej. U nas
      alergia skórna znacznie sie powiększyła po tzw. trójcy (świnka, odra ,
      różyczka).
      Mam nadzieje ze twoje dziecko nie bedzie znało takiego słowa jak "alergia".
      Pozdrawiam
      Ania
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka