Dodaj do ulubionych

jeszcze raz CUM

03.03.04, 21:48
Lekarka sugeruje CUM u mojej 2-letniej corki (3 infekcje drog moczowych).
Niestety ze wzgledu na szalenstwo, ktore wyczynia moje dziecko od pewnego
czasu w gabinetach lekarskich (mam nadzieje, ze to okresowo)i bardzo rozne
opinie lekarzy na temat tego badania (wiecej szkody niz korzysci?) bardzo sie
waham. Co Was przekonalo- Mamy dzieci po CUM- do przeprowadzenia tego badania.
Jak Wam sie udalo utzrymac dzieci podczas badania, czy nie mialo to badanie
wplywu na np. wolanie siusiu i czy rzeczywiscie potwierdzilo diagnoze
ewentualnego refluksu.
Obserwuj wątek
    • bunia17 Re: jeszcze raz CUM 04.03.04, 08:03
      Rozumiem Cię bardzo dobrze, bo sama miałam straszne obawy. Moja córcia miała
      cum w wieku 16 miesiecy i też nie wyobrażałam sobie jak można ją utrzymać w bez
      ruchu pdczas badania. Ale muszę Ci powiedzieć, iż pomimo że badanie na pewno
      nie jest przyjemne to do przeżycia. O dziwo nasza Niunia nie zapłakała gdy
      wkładali jej cewnik (była zafascynowana malunakami bo na ścianach w gabinecie
      był jej ukochany Kubuś i Tygrysek) gorzej było z leżeniem bez ruchu w czasie
      robienia zdjęć i gdy musieliśmy polewać ją wodą żeby się wysiusiała, wtedy
      płaka. Na badaniu bylismy razem z mężm, on trzymał nóżki Niuni a ja za barki i
      ją tuliłam - całe badanie trwało ca 10-15 min. Po badaniu nie płakała
      zabawiliśmy ją od razu,miałam przygotowane nowe książeczki, poszła pojeździć
      samochodzikiem i pobawić się w ogródku zabaw dla dzieci. Badanie mieliśmy
      robione prywatnie w CZD bo państwowo to się czeka chyba pół roku.Wynik badania -
      lewostronny refluks I stopnia.My do czasu badnia mieliśmy jedną infekcję ale
      córczka mojego brata miała refluks II stopnia i ja byłam uczulona na tym
      punkcie. Myślę, że jeżelki Twoja Dzidzia miała 3 infekcje w ciągu 2 lat to
      powinnas zrobić to badanie i uspokoić się. Ja się nasłuchałam różnych okropnych
      historii na temat późno wykrytych refluksów.Pozdrwaiam i służę radą.
      • ewas17 Re: jeszcze raz CUM 04.03.04, 09:31
        Mój Mateuszek miał robiony CUM w wieku 5 miesięcy. Nie będę ukrywać, było
        strasznie. No, ale był jeszcze malutki i nie było problemu z jego utrzymaniem
        podczas badania. Najgorsze bylo po wyjęciu cewnika, gdy siusiał, bo strasznie
        go to bolało. Myślę, że warto było zrobić to badanie. Na szczęście nie było u
        nas refluksu, ale rentgen pokazał nam przyczynę obecności bakterii w moczu.
        Opinia lekarzy, z którymi na temat CUMu rozmawiałam, była że trzeba zrobić to
        badanie. My najpierw zrobiliśmy USG jamy brzusznej, które było trochę niejasne
        i dlatego konieczny był CUM. Pozdrawiam Ewa
        • aw12345 Re: jeszcze raz CUM 04.03.04, 10:05
          Wlasnie tego sie obawiam. Weronke nawet teraz nie mozna zwazyc a co dopiero
          utrzymac na lezaco 15 min. A czy wykrycie refluksu zmienilo sposob prowadzenia
          leczenia? Weronika bierze teraz 1/2 tabletki furaginu na noc. Na USG
          (dwukrotnym) nic nie stwierdzono. Obawiam sie, ze teraz jest najgorszy moment
          na przeprowadzenie badania. Podobno najbardziej zaawansowany refluks
          (operacyjny) jest widoczny na USG. Nie chcialabym jej zaszkodzic nie robiac
          badania ani zaszkodzic robiac je. No to mamy problem. Robimy teraz jeszcze
          trzecie USG i zobaczymy.
          A jaka moze byc jeszcze inna przyczyna obecnosci bakterii w moczu?
          • akia_k Re: jeszcze raz CUM 09.03.04, 16:50
            Ja bym na Twoim miejscu nie zwlekała. Nieleczony refluks (gdyby wam wyszedł w
            badaniu) może doprowadzić do uszkodzenia nerek. Mój synek ma 8 miesięcy,
            wczoraj miał cystografię. Przed włożeniem cewnika zastosowano żel znieczulający
            i mały nawet nie zauważył kiedy mu go włożono. Płakał tylko podczas zdjęć, bo
            musieliśmy go trzymać za rączki i nóżki żeby leżał nieruchomo, a to mu się po
            prostu niepodobało. Także co do bólu podczas zabiegu to nie do końca prawda,
            myślę że większość dzieci płacze ze strachu bo nie wiedzą co się dzieje i boją
            się.USG też u nas nic nie wykazało, a po tym badaniu wiemy że jest refluks II
            stopnia. A z sikaniem po badaniu nie było żadnego problemu, więc chyba go nic
            nie boli.
            • aw12345 Re: jeszcze raz CUM 11.03.04, 11:13
              Ze z tego co wiem refluksy I i II stopnia sa leczone furaginem i zakwaszaniem moczu. Moje
              dziecko dostaje wlasnie te srodki od listopada. Wiec jesli ma refluks to i tak nic sie nie zmieni.
              Poza tym 8 msc to nie 2 lata. Weronika miala pierwsza infekcje jak miala 10 msc (wtedy lekarz
              wcale nie wspomnial o takim badaniu, zreszta dopiero po trzeciej pojawila sie tak sugestia),
              kolejna jak 1,5 roku i trzy miesiace pozniej ostatnia. Wiec i tak byla na tyle duza, zeby znosic
              kiepsko te badanie. I tego najbardziej sie obawiam. Ona w tej chwili panicznie zaczela sie bac
              nawet pobierania moczu w domu. Jak widzi mnie z pojemniczkiem to moze wstrzymywac mocz
              przez godziny albo zrobic w rajstopki. Nie chce jej jeszcze mocniej stresowac. Zreszta jak
              pisalam przed nami kolejne USG. Wiem, ze powinnismy wykonac te badanie ale nie jestem
              przekonana czy ten moment jest dobry. Tylko kiedy bedzie lepszy?
              • akia_k Re: jeszcze raz CUM 14.03.04, 17:20
                Oczywiście zrobisz co uznasz za słuszne. Trzy infekcje w ciągu 2 lat to myślę,
                że nie dużo. Mój synek na 12 posiewów miał 10 razy bakterie i to wszystko w
                ciągu 8 miesięcy, więc podstawy do wykonania cystografii mieliśmy porządne. Tak
                jak piszesz, I i II stopień to leczenie zachowawcze, podajemy furagin i wit. C,
                przed badaniem też to podawaliśmy. Nie żałuję, że wykonałam to badanie, wręcz
                przeciwnie. Wiem co mu dolega i nie męczy mnie czy czasem źle nie pobierałam
                moczu. Pewnie u Twojej córeczki to nic poważnego, jeśli nie czujesz wyraźnego
                nacisku ze strony lekarza to może się jeszcze wstrzymaj. A może idź do
                nefrologa dziecięcego i zapytaj co on o tym sądzi
    • bunia17 Re: jeszcze raz CUM 04.03.04, 10:40
      Bakterie w moczu mogą znajdować się z różnych przyczyn. Mnie pouczono już, że
      jeżlei jest refluks to trzeba znaleźć przyczynę jego powstania, bo może ona być
      wrodzona i z niej najczęściej się wyrasta ale też może powstać z powodu innych
      przszkód czynnościowych. Najczęstszą taką przeszkodą u dziewczynejk jest
      zwężenie cewki moczowej. U mojej córci - też Weroniki, pomimo iż na opisie CUM
      stwirdzono, że cewka jest w porzadku Pani urolog i nefrolog dopatrują się
      lekkiego zwężenia w górnym jej odcinu. Zrobiliśmy badanie usg które wskazujena
      nieduży zastój moczu w pęcherzu po mikcji. Przed Usg trzeba doprowadić do tego
      aby dzidzia się wysiusiała i szybko pod aparat USG (dla upewnienia sie
      przeprowadza się je dwa razy). My poza tymi badaniami mielismy jeszcze
      scyntygrafię nerek aby sparwdzić czy zakażenie nie uszkodziło ich czynności -
      to takie badanie izotopowe pod komputerem. Na szczęscie nerki są w
      porządku.Aktualnie bierzemy 1/2 tab. furaginy na noc, Vitabutin - wyciąg z soku
      z żurawin oraz lek po którym Weronika powinna opróżniać pęcherz do końca. Na
      razie ten ostatni lek mamy brać miesiąc i sparwdzić ekekty po tym czasie, bo
      jeżeli nie będzie dawał dobrych rezultatów to pewnie czeka nas zabieg
      poszerzenia cewki moczowej. Niestety przy chorobach ukł. moczowego diagnostyka
      jest okropna bo naczęściej wiąże się z koniecznością badania przy użyciu tych
      cholernych cewników. Aha, moja Niunia nie płakała przy robieniu siusiu po CUM,
      tylko musiałyśmy przez tydzień brać zwięszoną dawkę furaginy.
    • natall Re: jeszcze raz CUM 04.03.04, 11:11
      Mój syn miał 5 razy robioną cystografię. Jest już po operacji przeszczepienia
      moczowodów. Refluksy były bardzo zaawansowane. Nie rozumiem Twoich obaw, że to
      badania może zrobić dziecku krzwywdę. Na pewno jest nieprzyjemne a u dwulatka
      bardzo trudne do przeprowadzenia. Mój syn miał ostatnie badadanie w tym wieku i
      to był prawdziwy koszmar. Zablokował pracownię rtg na prawie 2 godziny. Bardzo
      pomogło postawienie go w pionie, ponieważ stanowczo odmawiał zrobienia siusiu
      na leżąco i koniecznie chciał do nocnika. Było oczywiście wiele płaczu i
      protestów ale bardzo szybko o tym zapomniał i na pewno nie dręczyły go z tego
      powodu żadne koszmary. Dwulatka na pewno bardzo szybko o tym zapomni. Jest to
      jedyne badanie które daje całkowitą pewność co do istnienia refluksu, a czas
      jego trwanie zależy od tego jak szybko odda mocz. MOże uda się w 10 minut?
      USG w przypadku mojego dziecka nie pokazywało żadnych nieprawodłowości po
      stronie prawej mimo iż miał tam refluks III stopnia. Pozdrawiam
    • agniesz76 Re: jeszcze raz CUM 15.03.04, 11:59
      To jest tak że po 3 zakażeniu dróg moczowych u dziewczynek, a po 2 u chłopców
      trzeba dokładniej zbadać dziecko. Cum rzeczywiście nie jest zbyt ingerencyjny,
      nie trzeba zakładać welfonu, ale... No właśnie kilka miesięcy temu mój synek
      miał cum który wykazał 3 stopień refluksu,po 4 miesiącach wykonano ponownie
      badanie które nie wykazało refluksu. ALbo przeszło samo, albo badanie zostało
      błędnie wykonane. Teraz nie wiem sama, a lekarze przecież nie powiedzą nic
      złego na kolegów. Chirurg stwierdził że wystarczy za rok zrobić kontrolne usg z
      pełnym pęcherzem i z opróżnionym to będzie widać czy pozostaje mocz po
      opróżnieniu, synek będzie miał wtedy dwa latka. Dlatego być może wcale u Twojej
      córci nie trzeba robić od razu cum-u. Ale może skontaktuj się z jeszcze jednym
      lekarzem. Akurat do tego lekarza mam duże zaufanie, ma specjalizacje z nerek i
      wykonuje wiele zabiegów .

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka