emma.12 12.03.04, 14:52 Podobno jest szczepionka meningokowa ,która chroni dziecko przed posocznicą piorunującą.Czy wiecie cos wiecej na ten temat?Pozdrawiam.Emma Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
avital Re: posocznica-szczepionka 12.03.04, 16:18 Słyszałam, że jest ale nie chroni przed wszystkimi odmianami,ta dostępna w kraju tylko przed "C", a tych odmian jest wiele "A", "B" (w tych B też jest kilka rodzajów). Sama nie wiem czy szczepić, ostatnia szczepionka na rynku była podobno przeterminowana - poproszono sanepid o przedłużenie ważności i sanepid się zgodził. Strasznie się boję tej choroby, choć lekarze mówią, że to nie epidemia i sepsa była zawsze. Pocieszający jest tylko fakt, że za ok. 2 miesiące prawdopodobnie będzie mniej zachorowań bo posocznica piorunująca pojawia się w okresie jesienno-zimowym. Pozdrawiam. Avi Odpowiedz Link Zgłoś
magda-lis Re: posocznica-szczepionka 16.03.04, 12:59 Lekarka powiedziała mi, że na to sie nie da skutecznie zaszczepić. Jest wiele odmian sepsy. Nie można się nią zarazić na ulicy. Bakterie posocznicy nosi w sobie każdy, a uaktywniają się w wypadku długo nie leczonej infekcji, lub wysokiej gorączki. Skoro tak to widać, że statystycznia zapadalnośc na sepsę jest sporadyczna. W to chcę wierzyć. Pozdrawian Magda Odpowiedz Link Zgłoś
emma.12 Re: posocznica-szczepionka 19.03.04, 23:02 Ja jednak zdecydowałam się i zaszczepiłam starsze dziecko/5 lat/tą szczepionką.Nie chroni całkowicie przed tą paskudną posocznicą piorunującą ale ryzyko zachorowania zmniejsza się.Może jestem panikarą ale gdy młodszy syn miał 4 tygodnie zachorował na sepsę.Wywołała ją inna bakteria i na szczęście wszystko skończyło się dobrze ale uwierzcie mi to były nagorsze dni w moim życiu.Pozdrawiam.Emma Odpowiedz Link Zgłoś