Dodaj do ulubionych

posocznica-szczepionka

12.03.04, 14:52
Podobno jest szczepionka meningokowa ,która chroni dziecko przed posocznicą
piorunującą.Czy wiecie cos wiecej na ten temat?Pozdrawiam.Emma
Obserwuj wątek
    • avital Re: posocznica-szczepionka 12.03.04, 16:18
      Słyszałam, że jest ale nie chroni przed wszystkimi odmianami,ta dostępna w
      kraju tylko przed "C", a tych odmian jest wiele "A", "B" (w tych B też jest
      kilka rodzajów). Sama nie wiem czy szczepić, ostatnia szczepionka na rynku była
      podobno przeterminowana - poproszono sanepid o przedłużenie ważności i sanepid
      się zgodził. Strasznie się boję tej choroby, choć lekarze mówią, że to nie
      epidemia i sepsa była zawsze. Pocieszający jest tylko fakt, że za ok. 2
      miesiące prawdopodobnie będzie mniej zachorowań bo posocznica piorunująca
      pojawia się w okresie jesienno-zimowym. Pozdrawiam. Avi
      • magda-lis Re: posocznica-szczepionka 16.03.04, 12:59
        Lekarka powiedziała mi, że na to sie nie da skutecznie zaszczepić. Jest wiele
        odmian sepsy.
        Nie można się nią zarazić na ulicy. Bakterie posocznicy nosi w sobie każdy, a
        uaktywniają się w wypadku długo nie leczonej infekcji, lub wysokiej gorączki.
        Skoro tak to widać, że statystycznia zapadalnośc na sepsę jest sporadyczna.
        W to chcę wierzyć.
        Pozdrawian Magda
        • emma.12 Re: posocznica-szczepionka 19.03.04, 23:02
          Ja jednak zdecydowałam się i zaszczepiłam starsze dziecko/5 lat/tą
          szczepionką.Nie chroni całkowicie przed tą paskudną posocznicą piorunującą ale
          ryzyko zachorowania zmniejsza się.Może jestem panikarą ale gdy młodszy syn miał
          4 tygodnie zachorował na sepsę.Wywołała ją inna bakteria i na szczęście
          wszystko skończyło się dobrze ale uwierzcie mi to były nagorsze dni w moim
          życiu.Pozdrawiam.Emma

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka