Dodaj do ulubionych

wzrost dużo poniżej 3 centyla...

02.07.10, 12:05
Moja córeczka jest bardzo mała - ma 3 lata a wzrostu raptem 87, może
88 zależnie jak stanie i pod jakim kątem ma głowę (waga 12-12,5kg).
Mój pediatra uparcie twierdzi, że nie ma co się niepokoić, że
wszystko jest OK (twierdzi tak od ok 1,5 roku odkąd zauważyłam, że
mała zupełnie nie rośnie). Konsultowałam tą sprawę też z
endokrynologiem, ale na razie kazano nam czekać i obserwować wzrost.
Ale wiadomo, martwię się, bo córeczce przybywa ok 1 cm na pół roku,
i nie wiem, jakie są tego przyczyny.
Choć jest to jeszcze małe dziecko robiliśmy testy alergiczne, nic
nie wyszło, co mogłoby sugerować tą przyczynę zahamowania wzrostu
(ale z moich obserwacji wynika, że jednak jakaś alergia jest, tyle
że raczej nie pokarmowa - córeczka ma bardzo czerwone policzki w
okresie jesień-zima-wczesna wiosna, a w maju do ok 3 tygodnia
pochrząkiwała "alergicznie"). Były badania na tarczycę - wyniki ok.
Wiem, że jest coś jak badanie wieku kości, ale endokrynolog
stwierdziła, że jeszcze na to za wcześnie.
Co jeszcze może być przyczyną zahamowania wzrostu? Jakie badania
jeszcze można zrobić w kierunku znalezienia i ew. wykluczenia
przyczyny? Może ktoś boryka/ł się z podobnym problemem? Wiem, że
może jeszcze córeczka jest mała, może ma czas ale jak każdy rodzic
bardzo mnie to niepokoi i nie chciałabym czegoś przeoczyć...
Obserwuj wątek
    • slonko1335 Re: wzrost dużo poniżej 3 centyla... 02.07.10, 12:17
      A waga miesci się w centylach? też chyba nie?

U nas był problem zarówno z wagą jak i wzrostem. Córka nie chciała jeść. Wykryto
      refluks, alergie, lamblie. ALka momentalnie przybrała 6 cm po leczeniu ale potem
      wzrost znowu stanął. Teraz jest pod obserwacją poradni zaburzeń wzrostu. Wiek
      kostny robiliśmy ale nie mam wyniku jeszcze. Tarczyca ok. Z testów alergicznych
      na ręce nic nie wychodzi a jest alergiczką i pokarmową i wziewną. Niedawno
      zdiagnozowano też astmę wczesnodziecięcą.
      • maj2005 Re: wzrost dużo poniżej 3 centyla... 02.07.10, 12:37
        pasożyty też robiliśmy, nie pamiętam , 5 czy 6 serii po 3 badania,
        ciągle nic - jedynie raz opisano w wyniku, że jakiś
        niezidentyfikowany pasożyt jest, potem pasożyty robiliśmy nawet w
        sanepidzie dla "zidentyfikowania", ale nic nie wyszło. Sanepid
        stwierdził, że w poprzednim laboratorium po prostu pomylono jakiś
        pyłek z jajem pasożyta... No i w sanepidzie stwierdzono, że ich
        badania są dokonywane inną, lepszą metodą, i są wiarygodne.

Jak się trafia do poradni zaburzeń wzrostu? Czy wystarczy
        skierowanie od pediatry czy konieczny specjalista? Gdzie są takie
        poradnie?
        • slonko1335 Re: wzrost dużo poniżej 3 centyla... 02.07.10, 13:51
          Wystarczy skierowanie od pediatry lub jakiegoś innego lekarza zajmującego się
          dzieckiem. Ja miałam od gastrologa. POradnie są na pewno w każdym mieście
          wojewódzkim czy w mniejszych nie mam pojęcia bo w dużym mieszkam.
      • basiarach1 Re: wzrost dużo poniżej 3 centyla... 02.07.10, 23:51
        Też badamy naszego 7-latka.
        Radzę ci wejść do wyszukiwarki na górze tej strony i wbić słowo "niskorosłością"
        (tytuł wątku :czy ktoś ma dziecko z niskorosłością).
        Jest tam b. dużo informacji,które ci pomogą.
        Pozdrawiam serdecznie.
    • dorek3 Re: wzrost dużo poniżej 3 centyla... 03.07.10, 00:28
      Moi (7 lat)obaj sa pod opieka endokrynologa ale tylko jeden (wzrost na 3-5 centylu) bedzie diagnozowan., Zrobione dotad były hormony tarczycy i rtg nadgarstka. U obydwu tarczyca ok a wiek kostny opóźniony o 2 lata.
      Za 2 tygodnie będzie miał oceniany wyrzut hormonu wzrostu, to badanie do przeprowadzenia wyłacznie w warunkach szpitalnych bo wymaga pobierania krwi podczas nocnego snu.
      U nas jest duże prawdopodobieństow iż to uroda dziecka. Od zawsze wzrostem nie przekracza 10 centyla, nie spada z siatki gwałtownie. Ma potwierdzoną alergię wziewną.
      Myslę że Twoja córka powinna znaleść się pod opieką endokrynologa na stałe, ale licz asię z tym że będzie to właśnie obserwacja.
      • ania_z11 Re: wzrost dużo poniżej 3 centyla... 03.07.10, 15:38
        Ważne jest też to jaki Wy czyli rodzice macie wzrost bo jeżeli jesteście osobami
        niskimi to niski wzrost dziecka może być tak uwarunkowany genetycznie. Inaczej
        sprawa się przedstawia jeżeli jesteście osobami wysokimi. Ważne jest również to
        czy jej wzrost przebiega w tych samych bądź też w sąsiadujących kanałach
        centylowych (czy nie doszło do zahamowania wzrastania). Moja córcia należy do
        tych najniższych (ale mieszczących się w normie) w wieku 3 lat miała 91 cm i
        ważyła 12kg.
    • alin9 Re: wzrost dużo poniżej 3 centyla... 03.07.10, 15:59
      Czegoś tu nie rozumiem.
      Mój pediatra uparcie twierdzi, że nie ma co się niepokoić, że
      wszystko jest OK (twierdzi tak od ok 1,5 roku odkąd zauważyłam, że
      mała zupełnie nie rośnie).
      Czy mam rozumieć ze dziecko ma taki wzrost i wagę od 18 miesiąca?Moja miała
      takie wskaźniki jak Twoja.Poczekaliśmy prawie dwa lata i się ruszyło
      troszkę.Pediatra kontrolowała ale nie panikowała.Dziecko zawsze było na dole
      siatki.Prawidłowo się rozwijało.Wyniki były ok.Został czas.Moim zdaniem
      przesadzasz bo nie każdy musi być "drągiem".Ja wśród moich pociech mam dwie
      kruszynki i dobrze nam z tymsmilebo zdrowotnie w porządku.
      • slonko1335 Re: wzrost dużo poniżej 3 centyla... 03.07.10, 16:37
        Alin piszesz, że Twoje dziecko było na dole siatki, dziecko autorki wątku z
        siatki dawno wypadło, z moją było tak samo i owszem jest to powód do niepokoju,
        moja pediatra niestety twierdziła tak jak Twoja i już wiem, że przez to
        zaniedbanie młoda straciła kilka cm które by mogła osiągnąć jak dorośnie-jest to
        już nie do odrobienia podobnosad dobrze że to dziewczynka i wzrost nie jest aż
        tak istotny...
        • alin9 Re: wzrost dużo poniżej 3 centyla... 03.07.10, 17:07
          Słonko gdzie ja napisałam na dole siatki?
          Rzekłam tylko że była około takich "namiarów"smile
        • alin9 Re: wzrost dużo poniżej 3 centyla... 03.07.10, 17:09
          Dobra doczytałam ale czy to oznacza,że każde dziecko ma inną siatkę?Moja była na
          dole a autorki poza?
          • slonko1335 Re: wzrost dużo poniżej 3 centyla... 03.07.10, 17:15
            Siatki są takie same aż sprawdziłam w książeczce jak to wypada. Wzrost jest
            poniżej siatki, waga ledwo na 3 centylu. Moja wzrost miała podobny wagę o 2 kilo
            niższą w tym wieku, więc wagą też wypadała niestety.
            • alin9 Re: wzrost dużo poniżej 3 centyla... 03.07.10, 17:23
              To ja nie rozumiem,ponieważ moi mieli w tym wieku mniejsze dane i tylko
              obserwację.Porównaj stare siatki z aktualnymi.Jest różnica.Patrzyłam.Wg starej
              jest w normie.
              • slonko1335 Re: wzrost dużo poniżej 3 centyla... 03.07.10, 17:55
                Mam siatki w książeczce zdrowia córki, urodziła sie w 2006 roku, wiec moze nie
                są najnowsze ale znowu nie takie stare. A z którego roku są nowe? z ciekawości
                bym sprawdziła jak wypada, bo na tych z książeczki i u wszystkich lekarzy jest
                cały czas poniżej niestety i z wagą i wzrostem, mimo że po leczeniu pięknie i
                na wadze i na wzroście doszło...a żal do pediatry mam ogromny (byłego już
                oczywiście), jak poszłam do gastrologa (Alka miała niespełna 3 lata) to była w
                szoku że pediatra na roczek mnie nie wysłała gdy córka nawet 8 kilo nie ważyła,
                a pediatra ciągle tłumaczyła że ja jestem drobna, mąz też więc dziecko dlatego.
                gastrolog pierwsze co zrobiła naniosła nasz wzrost i przeciętną wagę na siatki
                dla dorosłych i stwierdziła że dziecko musi osiągać podobne wyniki jak rodzice.
                My jesteśmy na 10-25 centylu i ona też na takim być powinna. Gastrolog z miejsca
                skierowała Młodą do spzitala na pełną diagnostykę i jak się okazało przyczyna
                jednak była (u młodej wykryto zapalenie przełyku, zapalenie dwunastnicy,
                refluks, alergię szerokopokarmową, lamblie).
                • alin9 Re: wzrost dużo poniżej 3 centyla... 03.07.10, 22:47
                  Ja nie mam nic przeciwko diagnozie.Zastanawia mnie tylko fakt,że moich dzieci
                  nie chciano(nie widziano potrzeby diagnozowania.Lekarzy było wielu.Co do siatek
                  i ich rozbieżności to miałam na myśli nasze kontra naszych dzieci.Dziewczyno
                  takimi tekstami mnie straszysz.Nie wystraszy mnie to tylko dlatego,że to
                  przeszłam.Po prostu u mnie prośba aktualnej pediatry(jest super)o cierpliwość i
                  obserwowanie dała efekt.Najdrobniejsza wręcz przegoniła rówieśników a reszta
                  jest harmonijnie drobnasmile
                  • slonko1335 Re: wzrost dużo poniżej 3 centyla... 04.07.10, 07:58
                    Jak mogę cię straszyć skoro nie masz problemów ze wzrostem i wagą u dzieci jak
                    sama piszesz. Ja miałam u córki u syna nie mam, też jest drobny w dole siatki
                    ale to zupełnie inna historia, bo w siatce się mieści i cały czas jest w dole
                    ale w siatce. Piszę jakie miałyśmy doświadczenia, złe niestety. Dziecko miało
                    poważne problemy które lekarze ignorowali prawie trzy lata. Trzy lata się
                    męczyło bo szkoda im było dać skierowania na badania i woleli zwalać na to, że
                    my szczupli, i niewysocy jesteśmy. Teraz będzie o kilka centymetrów niższe bo
                    nie nadrobi już tego co straciło. Twoje dzieci są harmionijnie drobne jak
                    piszesz, moje było za niskie i za chude, grubo poniżej 3 centyla - co świadczy
                    zazwyczaj o jakiejś nieprawidłowości-teraz już to wiem. Bogu dziękuję że znalazł
                    się normalny lekarza który przebadał ją na wszystkie strony i nie żałował
                    żadnych skierowań....
    • alin9 Re: wzrost dużo poniżej 3 centyla... 03.07.10, 17:37
      Nie pozwolę sobie znowu na nutkę niepewności(jak kiedyś pod presją
      wypowiadających).Średnia waga i średni wzrost to pięćdziesiąty centyl. To
      oznacza, że połowa dzieci w tym wieku ma takie wymiary. Maksymalny, 97. centyl
      pokazuje wartości wagi i wzrostu dla dzieci dużych, a 3. centyl - jak się łatwo
      domyślić - dla tych najdrobniejszych. Cały obszar pomiędzy 3. a 97. centylem
      pokazuje granice normy. Zaznaczając wagę i wzrost na siatce, można samemu
      narysować krzywą rozwoju dziecka. Zasada jest prosta: nawet jeżeli przebiega ona
      powyżej albo poniżej średniej, ale wznosi się systematycznie - nie ma powodu do
      niepokoju. Dziecko jest po prostu większe lub mniejsze niż jego przeciętny
      rówieśnik, ale rozwija się harmonijnie.
      Moja jest od początku mała ale harmonijna.Pozdrawiam.Nie wymądrzam się tylko
      uspokajam swoje sumienie i lekarzasmile
    • guderianka Re: wzrost dużo poniżej 3 centyla... 03.07.10, 19:33
      No właśnie, jakiego wy jesteście wzrostu ?
      Całe życie byłam poniżej 3centyla , teraz to wg kodeksu ruchu
      drogowego nie mogę jeździć bez fotelika (biorąc pod uwagę wzrost )wink
      • olifra1 Re: wzrost dużo poniżej 3 centyla... 03.07.10, 20:19
        Twoja odpowiedź to mistrzostwo światasmile
        ale tak na poważnie,to mam dwójkę dzieci pod opieką specjalistów, córka lat
        prawie 9 - endokrynolog, syn 18 m-cy - gastroenterolog. jak czytam te wszystkie
        wątki o niedoborach wagi i wzrostu to zwariować można.
        prawda jest taka, ze dziecko w wieku 3 lat rzeczywiście jest za małe na badania
        np.wieku kostnego. najlepszy wiek na endokrynologa to jest po bilansie 6-latka.
        wtedy te wszystkie badania mają sens. wyjątkiem jest sytuacja tak jak u nas,
        gdzie syn ma niedobory wagi (ma 18m-cy) i ponieważ skierowano nas do poradni
        gastroenterologicznej podczas szczegółowego wywiadu mówiłam,ze córka jest pod
        kontrolą endokrynologa - to wtedy jemu również zrobiono badanie wieku kostnego,
        TSH, ale były wskazania.
        córka ze wzrostem ponizej 3 centyla była już w wieku 12 m-cy, i rozwój jej tak
        przebiega do dziś.po zimie wypada poniżej 3 centyla,po lecie wpada w siatki
        centylowe. u malutkich dzieci wzrost nie jest tak do końca odzwierciedleniem
        problemów zdrowotnych, także spokojnie trzeba podejść do sprawy. nie
        panikować,ale jak skierują do poradni to oczywiście iść. chociażby po to, żeby
        wyluzować bo z reguły kończy się to na diagnozie: wszystko ok, taka jego, jej
        uroda smile
        ps. i co najważniejsze: pod wpływem forum i niektórych forumowiczek nie szukaj
        na siłę jakiejś choroby u swojego dziecka smile naprawdę, nie wszyscy lekarze to
        debile. serdecznie pozdrawiam i powodzenia smile
    • t.nina1 Re: wzrost dużo poniżej 3 centyla... 04.07.10, 00:20
      Poszukiwanie przyczyn niskorosłości to rozległy problem, bagatelizowany przez
      lekarzy jak i rodziców. Droga jaką przeszłam z moją córką liczy ponad 6 lat,
      córa ma obecnie 7. Dziwny nasz przypadek, gdyż córka zawsze szła wzrostem około
      3 centyla, co dawało wszystkim (od lekarzy po forumowych wszechwiedzących)
      argument przeciwko niedoborowi hormonu wzrostu. Raczej wskazywano moje
      przewrażliwienie i taką osobniczą urodę. Córka od stycznia tego roku ma
      zdiagnozowaną somatotropinową niedoczynność przysadki. Skierowanie na
      hospitalizację wybłagałam i wypłakałam, wbrew wszystkim, lecz zgodnie z intuicją.
      Obecnie leczymy córkę na własny koszt hormonem wzrostu, z dobrym skutkiem (4 cm
      w 3,5 m-ca) który mam nadzieję utrzymamy.
      • malgosiek2 Re: wzrost dużo poniżej 3 centyla... 04.07.10, 10:44
        A czemu leczycie córkę na własny koszt?
        Z tego co sie orientuję to jest refundowane leczenie przez NFZ.
        Też mam 4,5 latka ze wzrostem na poziomie 3 centyla-96 cm i waga
        grubo poniżej 3 centyla-12,500-12,900 kg.
        Tsh i Ft4 w normie,hormon wzrostu w normie-ogólna orientacja(choć nie
        robiony w szpitalu,gdzie w nocy się pobiera bo są "wyrzuty"),wiek
        kostny w normie czyli odpowiedni jak na jego wiek.
        Pasożyty+lamblie (-)
        Choć lamblie nie tak łatwo wykryć i będę już na własny koszt robiła
        co 2 tyg.
        Od gastrologa bez większej przyczyny dlaczego/po co dostałam
        skierowanie na gatroskopię,ale chyba też intuicyjnie wiem,że to nie
        tu raczej leży problem i nie robiłam jej.
        • t.nina1 Re: wzrost dużo poniżej 3 centyla... 04.07.10, 12:17
          Pewnie nie orientujesz się dokładnie. Choć SNP jest schorzeniem podawanym jako
          refundowane aby dostać lek należy dostać pozytywną opinię Zespołu
          Koordynacyjnego. Moja córa mimo zdiagnozowanej niedoczynności przysadki hormonu
          nie otrzymała. W chwili kompletowania dokumentacji miała wzrost 1 cm poniżej 3
          centyla i wszędzie nam podkreślano, że jak na SNP jest wysoka. W zaleceniu mamy
          roczną obserwację dziecka i za rok znów będziemy wysłać wniosek (tzn. ośrodek
          który nas prowadzi). Z rozmowy z lekarzem wynika, że najlepiej aby wypadła z
          siatki (w ostatnim roku hamowała ze wzrostem). Mamy możliwości finansowe by
          leczyć dziecko na własny koszt, nie chcieliśmy czekać na pogłębienie jej
          niedoboru wzrostu, kondycji (tu znaczna poprawa) i kompleksów.
          Dodam, że pierwszy raz córa była hospitalizowana mając 4 lata i 4 m-ce, SNP
          wykluczono, na dość niskie IGF-1 nikt nie zwrócił uwagi, a ja znacznie się
          uspokoiłam wierząc, że mam zdrowe dziecko.
          • malgosiek2 Re: wzrost dużo poniżej 3 centyla... 04.07.10, 17:16
            No to nieźlesaduncertain
            W takim razie już teraz wątpię,aby w razie czego doczekać się
            refundacji.
            Ech jakie to popierniczone.
            Wiesz,że z dzieckiem coś nie tak i jak leczysz na własny koszt to
            jest poprawa,a lekarze i tak nie widzą problemu.
            Przykre i dołujące.
          • malgosiek2 Re: wzrost dużo poniżej 3 centyla... 04.07.10, 18:01
            A czy hormon wzrostu,a IGF-1 to,to samo?
            Maksio ma wynik 1,43 ng/ml gdzie wynik jest między 0,09-2,50.
            Czyli za niski wynik,czy to moja zła interpretacja?
            • t.nina1 Re: wzrost dużo poniżej 3 centyla... 04.07.10, 20:55
              Hormon wzrostu (GH), a insulinopodobny czynnik wzrostu (IGF-1) to nie jest to samo.
              Z tego co mam podane w wypisie córy ze stycznia tego roku - norma IGF-1 dla
              dzieci 3-6 lat 12.29-240,57 ng/ml. Ten Wasz wynik to chyba w innych jednostkach.
          • dorek3 Re: wzrost dużo poniżej 3 centyla... 04.07.10, 22:09
            Ale jak uzasadniono odmowę?
            Z ciekawości, jaki koszt miesięczny terapii?
            • t.nina1 Re: wzrost dużo poniżej 3 centyla... 04.07.10, 23:52
              O decyzji dowiedziałam się telefonicznie. Pytałam o oficjalne uzasadnienie, ale
              ponoć takiego nie ma (że jest za wysoka, to usłyszałam w wersji nieoficjalnej),
              jedynie zalecenie rocznej obserwacji przyrostów w poradni (do której nie
              zapisują obecnie, gdyż do października pełne listy).
              Koszt leczenia zależny jest od leku i dawki wyliczonej do masy ciała. Szczegóły
              mogę podać na prv.
              • malgosiek2 Re: wzrost dużo poniżej 3 centyla... 04.07.10, 23:56
                O ile możesz to ja również poprosze o szczegóły.
                Obecnie właśnie jesteśmy objęci opieką w Por.zaburzeń wzrostu.
                We wrześniu z kompletem badań idziemy na drugą wizytę.
                • t.nina1 Re: wzrost dużo poniżej 3 centyla... 05.07.10, 10:59
                  Na gazetowy?
                  • malgosiek2 Re: wzrost dużo poniżej 3 centyla... 05.07.10, 12:01
                    Tak,na gazetowy,bo najczęsciej do niego zaglądamwink
              • dorek3 Re: wzrost dużo poniżej 3 centyla... 05.07.10, 21:21
                Napisz na gazetowy.
                Ja z młodym jesteśmy po rocznej obserwacji a poniewaz zjechał z 5 na 3 centyl to za tydzień idziemy na badanie hormonu wzrostu i pewnie jeszcze coś innego się załapie. Lekarka już wczesniej na oko stwierdziła że młody nie wygląda na niedobór bo sie twardo swoich centyli trzyma od urodzenia ale chce być pewna bo to najlepszy moment na ewentualne leczenie hormonem.
                Ja jestem niska(156) mąż dość wysoki (182).
                Leczymy się w IMiD w W-wie
    • protozoa Re: wzrost dużo poniżej 3 centyla... 04.07.10, 15:53
      Moi synowie w tym wieku mieli ok 89-90 cm i ważyli 12,3 i 12,5 kg. Między 12 a
      18 miesiącem życia obaj oscylowali w granicach 9.500 kg ( raz było to 9.300,
      potem 9.500 potem 9.400. Bilans 4 latków to też wzrost 10 centyl a waga 13,4 i
      13,5 kg czyli poniżej 3 centyla, 6 latków - podobnie. Zdrowi, ruchliwi, jedli
      dość dobrze. I........właśnie skończyli 20 lat. Jeden ma 187 ( chyba) drugi
      nieco wyższy. Są szczupli, wysportowani ale nie wychudzeni.
      A.....nie wiem czy wole ich ubierać czy karmić, ale muszę robic i jedno i drugie
      co jest kosztowne, bardzo ksztowne.
    • maj2005 Re: wzrost dużo poniżej 3 centyla... 05.07.10, 12:29
      sęk w tym, że ja jestem z 97 centyla, ojciec dziecka również, a
      córeczka poniżej 3 centyla... Gdyby się jeszcze mieściła na 3
      centylu może bym wcale się nie przejmowała, ale choć mierząc ją i
      tak chcę jak największy wzrost zobaczyć, to wciąż nie daje rady
      podciągnąć do granic 3 centyla.
      Czy któraś z Was jest z Warszawy i gdzie w Warszawie można szukać
      najlepszej poradni/specjalisty (najchętniej w ramach NFZu, niestety
      nie stać mnie na zupełnie prywatną opiekę, nawet w ramach NFZ ciągle
      wysyłają na płatne badania...). Ja chodzę z córeczką na Niekłańską,
      ale tam lekarka ani nie zmierzy dziecka, ani nie spojrzy na siatkę
      centylową, pyta mnie tylko ile mierzy i każe czekać następne pół
      roku... Trochę to dla mnie dziwne, bo wydawałoby mi się, że jeśli
      przychodzi się do endokrynologa z takim problemem, to chociaż
      powinien zmierzyć dziecko, albo zainteresować się, jak to wygląda
      względem siatek (nie wierzę, że zna wszystko na pamięć). A ja po
      prostu nie chcę czegoś przeoczyć, by potem nie żałować...
      Może gdzieś indziej są jeszcze dobre poradnie w Warszawie?
      • t.nina1 Re: wzrost dużo poniżej 3 centyla... 05.07.10, 13:42
        Pierwsze RTG nadgarstka robiliśmy córce przed 3 urodzinami. Wiek kostny już
        wtedy był opóźniony, z czasem się pogłębiał.
      • protozoa Re: wzrost dużo poniżej 3 centyla... 05.07.10, 18:07
        Człowiek to nie komputer! Siatki centylowe są orientacyjne, każde dziacko ma
        swój własny, indywidualny "tor" rozwoju. Rosnie powoli, mało przybiera na wadze
        i nagle......skok ( i często zaraz potem problemy ze wzrokiem). Mała jest nieco
        (sic!) poniżej 3 centyla, może więc zamiast podnosić raban spokojnie poczekać?
        Niskorosłość zdarza się naprawdę bardzo rzadko. Moim zdaniem mierz córkę co 3
        miesiące ( nie częściej , nie rzadziej) o tej samej porze dnia, boso i nanieś
        sama na siatkę. Ważne jakie parametry dziecko miało wczesniej - to powinnaś mieć
        wpisane do książeczki zdrowia. Prześledź krzywą - jeśli systematycznie dziecko
        jest w granicach 3 centyla to ok. Może będzie miało nie 180 cm a 160? Też tak
        bywa. Lepsze to niż znalezienie szarlatana i faszerowanie dziecka hormonami -
        też znam takie przypadki.
      • dorek3 Re: wzrost dużo poniżej 3 centyla... 05.07.10, 21:28
        Też jesteśmy z Warszawy. Chodze do Poradni w IMiD na Kapsrzaka. Tez długo się czeka, ale dwa razy do roku jakoś się załapujemy. Pomiary są zawsze obowiązkowe, na zalecenie lekarza rozszerzone robione w pracowni antropologicznej. Mam za sobą rtg nadgarstka i roczną obserwcję. Teraz będzie badany wyrzut hormonu wzrostu.
        Chodzenie prywanie jest dla mnie bez sensu. Badania sa kosztowne i samemu to można zapłacić za hormony tarczycy ale nie resztę.
        • regli Re: wzrost dużo poniżej 3 centyla... 09.07.10, 17:04
          Witam, jestem mama 8-latka leczonego rekombinowanym IGF-1. W ciagu
          półtora roku leczenia wreszcie zaczął doganiać 3 centyl. Jeżeli
          dziecko jest ewidentnie poniżej 3 centyla, to koniecznie trzeba
          szukac przyczyny. Nie liczyłabym na jakis spektakularny skok. Ktos
          wcześniej pisał, że najlepszy moment na endokrynologa to po bilansie
          6-latka. Jest to szczyt głupoty i niewiedzy. 6 lat dla niektórych
          dzieci, a zwłaszcza dziewczynek, to często już za późno na leczenie
          i odrobienie strat. To samo z wiekiem kostnym. Nie ma żadnych
          przeciwskazań do zrobienia go przed 3 rokiem życia. Co do siatek
          centylowych. W Polsce obowiązują jedne siatki i z tych korzystaja
          wszyscy endokrynolodzy. Są to siatki z 1999 Instytu Matki i Dziecka
          opracowane przez Palczewską i Niedźwiecką. Polecam stronę
          www.chceurosnac.pl. I problem niskorosłości wcale nie jest tak
          bardzo rzadki, jak ktos wczesniej sugerował. Jest tylko notorycznie
          olewany przez lekarzy.
          • olifra1 Re: wzrost dużo poniżej 3 centyla... 09.07.10, 19:39
            ja rozumiem, ze twoja wiedza na temat zaburzeń wzrostu jest na poziomie wyższym
            niż niejednego endokrynologa z poradni zaburzeń wzrostu, ale wybacz - staram się
            tylko powtarzać "niewiedzę i szczyt głupoty" właśnie takowych lekarzy. ponieważ
            to nie moja dziedzina wymądrzać się nie będę, ale pozwolisz, że jednak zdam się
            na zdanie specjalistów z którymi mam styczność. tym bardziej, że jak zapewne
            wiesz u małych dzieci wiek kostny może być opóźniony nawet do dwóch lat i jest
            to dopuszczalne, dlaczego? właśnie dlatego, ze z wiekiem to się zmienia i często
            wyrównuje. sytuacja u nas: wzrost poniżej 3 centyla w wieku już roku za to na
            bilansie 2 i 4 latka w 10 centylu. i w wieku 6 lat wypadła z siatki o 1 cm.
            gdyby zaczęto nas badać po roku to w wieku dwóch lat nikt nie chciałby nas
            oglądać. nie wiem kiedy kto widzi problem, ja badam i chodzę na wizyty (od
            bilansu 6 latka)i znowu badam, młoda jest identyczna jak ja w jej wieku. dla
            mnie sprawa byłaby większa, gdybym ja była wielka (97 centyl)a ona za mała, albo
            wypadłaby z siatki o 10 cm. dlatego uważam, ze niektóre dziewczyny niestety
            wyolbrzymiają sprawę, nie wyobrażam sobie podania hormonu wzrostu jak dziecko
            jest w 3 centylu (i nie jest to olewanie!). a kompleksy... dla mnie to kwestia
            charakteru i wychowania. mam 157 cm wzrostu i nigdy nie miałam z tego tytułu
            kompleksów,wręcz przeciwnie, cieszę się, ze oszczędzono mi tych wizyt,badań i
            ciągłego wmawiania, ze jestem za mała. za to moja córka już ma z tym większy
            problem, jak dla mnie właśnie dlatego, ze przed, przy, na i po każdej wizycie w
            poradni ktoś jej o tym przypomina- z różnych względów. ale ja, jako ta troskliwa
            mama chodzę, latam i sama się martwię. żeby nikt nigdy nie zarzucił mi, że
            "olałam moje dziecko".
            ps. gdybym miała 5 cm więcej, czy byłabym szczęśliwsza?
            nie sądzę smile
            pozdrawiam

• magducha40 Re: wzrost dużo poniżej 3 centyla... 09.07.10, 22:28
              Pozwolicie, że dołączę się do dyskusji
              Leczę swoja córkę hormonem wzrostu od dwóch lat. Niestety nie nadrobi już
              straconych centymetrów, bo zaczęła dojrzewać. Za późno dostała hormon. Od
              urodzenia do momentu, gdy zgłosiłam się z nią do lekarza z problemem
              niskorosłości (i gastrycznymi i alergologicznymi), szła wg siatki centylowej,
              która pokrywała się z moją w jej wieku.
              Natrafiłam na "łebską" alergolog, która zwróciła mi uwagę na to, że niedobór
              hormonu wzrostu w wieku dziecięcym, powoduje szereg chorób w wieku dorosłym (
              m.in. krążenia, wysoki cholesterol, rozwój cukrzycy itp), dlatego poleciła mi,
              by zdiagnozować dziecko pod katem niedoboru GH. Córka miała wtedy 6 lat.
              Zwlekałam dwa lata, ponieważ w mojej rodzinie kobiety nie są wysokie (od 156 do
              164 cm). Gdy trafiłam do poradni zaburzeń wzrostu, to przez 3 lata popadłyśmy w
              obserwację. Po tym czasie zaczęto dopiero badania. Zanim popłynął wniosek do
              Zespołu, zanim dostałyśmy lek, też upłynęło sporo czasu.
              Teraz jedno, co mogę zrobić, to przestrzegać innych rodziców, by nie
              bagatelizowali niskiego wzrostu u swojego dziecka. Wiedziona swoją "przygodą" -
              apeluję do rodziców - sprawdzić, czy wszystko jest w porządku, zanim nie jest za
              późno na leczenie! Dla dobra i zdrowia dziecka! Niski wzrost konstytucjonalny, a
              niedobór hormonu spowodowany jakąś chorobą, to dwie rożne sprawy.
              Tu doprawdy nie chodzi o estetykę! gdyby mi autorytatywnie powiedziano:" pani
              dziecko jest zdrowe, nic mu nie dolega - urośnie do 156 cm, najwyżej", proszę mi
              wierzyć, cieszyłabym się i opowiadałabym swojemu dziecku, że "małe jest piękne".
              Tu chodzi o ZDROWIE!!! estetyka później!
            • magducha40 Re: wzrost dużo poniżej 3 centyla... 09.07.10, 22:38
              I jeszcze jedno!
              Jaką masz pewność, że Twój niski wzrost nie jest spowodowany pierwotnym
              niedoborem GH? Jaką masz pewność, że nie jesteś narażona na choroby, o których
              pisałam powyżej?
              W Polsce miał być wdrożony program leczenia dorosłych hormonem wzrostu, by
              wykluczyć u nich rozwój tych właśnie chorób.
              Przeczytaj sobie proszę najpierw to:

www.tacyjakja.pl/index.php?mact=News,cntnt01,detail,0&cntnt01articleid=39&cntnt01origid=117&cntnt01returnid=117
              a potem będziemy dyskutować, o tym, czy leczyć, czy nie...
            • regli Re: wzrost dużo poniżej 3 centyla... 10.07.10, 01:53
              Nie do końca rozumiem co chciałaś mi powiedzieć w swoim poście, ale
              do niektórych rzeczy postaram się odnieś.
              "ja rozumiem, ze twoja wiedza na temat zaburzeń wzrostu jest na
              poziomie wyższym niż niejednego endokrynologa z poradni zaburzeń
              wzrostu"
              To ironia, kpina czy tylko stwierdzenie faktu? Jeżeli liczyłaś na
              moją skruchę, to Cię zawiodę. Paru osobom już swoją wiedzą pomogłam
              i niestety jest to bardzo przykre, jeżeli niektórzy lekarze wykazują
              się mniejszą wiedzą niż ja czy osoby skupione na forum Chcę urosnąć.
              I nie zamierzam udawać, że jest inaczej.
              Kwestia wieku kostnego - może się zmieniać również po 3 roku życia,
              a nawet i po 10. Może wyrównać, przyspieszyć lub się opóźnić. I co z
              tego?
              Stwierdzenie o "niewiedzy i szczycie głupoty" odnosiło się do
              teorii, że najlepszy wiek na endokrynologa to po bilansie 6-latka.
              To Twoja teoria czy Twojego endokrynologa? Jeżeli Twoja, to mogę Ci
              wybaczyć. Jeżeli endokrynologa, specjalisty w dziedzinie zaburzeń
              wzrastania, to poradź mu, żeby wrócił na studia, bo ma luki w
              wykształceniu. Strach się bać takich lekarzy. W Twoim przypadku
              wizyta u endokrynologa po bilansie 6-latka była jak najbardziej
              dycyzją słuszną i nie zamierzam Ci wmawiać, że zrobiłas to za późno.
              Ale nie można uogólniać. Nie ma czegoś takiego, jak odpowiedni czas
              na wizytę u endokrynologa. Wszystko zależy od głębokości niedoboru
              wzrostu. Podam Ci 3 prawdziwe przypadki z forum Chcę urosnąć. Hania -
              2 lata i 7 miesięcy, do 3 centyla brakuje Jej 8 cm. Maks - 2 lata i
              do 3 centyla 9 cm i jeszcze Olaf - 3 lata i 12 cm poniżej 3 centyla.
              Czy rodzicom tych dzieci też byś radziła czekać do bilansu 6-latka,
              bo to najlepszy moment na działanie? Dodam, że cała trójka jest już
              w tej chwili w trakcie leczenia.
              Piszesz, że Twoja córka rośnie dokłdnie tak samo jak Ty. To po co
              chodzisz i badasz?
              "nie wyobrażam sobie podania hormonu wzrostu jak dziecko jest w 3
              centylu (i nie jest to olewanie!)"
              To zależy jak na to spojrzeć. Jeżli dziecko nawet ledwie łapie sie
              na 3 centyl, ale ma zdiagnozowane schorzenie, np. SNP, zespół
              Turnera, to jak najbardziej słuszne jest podanie hormonu wzrostu.
              Leczenie hormonem wzrostu czy IGF-1, to nie tylko leczenie wzrostu.
              Dlatego leczy się czasami również ludzi dorosłych hormonem wzrostu.
              I w ich przypadku wcale nie chodzi o to, żeby byli wyżsi (bo i tak
              już nie urosną), ale o inne schorzenia, które są skutkiem niedoboru
              GH.
              "ps. gdybym miała 5 cm więcej, czy byłabym szczęśliwsza?
              > nie sądzę smile"
              Ale Ty nie jesteś niskorosła. Jesteś niska, ale nie niskorosła. Jest
              to pewna różnica, dla mnie bardzo znacząca. Gdy zaczynałam leczyc
              mojego syna, to do 3 centyla brakowało mu 7 cm. Zakładając, że do
              zakończenia wzrastania nie pogłębiłby (w co wątpię) niedoboru
              wzrostu, to miałby jako dorosły facet 160 cm. Czy byłby szczęśliwy?
              Może tak, a może nie. W końcu nasze szczęście nie zależy tylko i
              wyłącznie od wzrostu. Jednak patrząc na skutki niedoboru IGF-1,
              jakie już odczuwa organizm mojego syna, nie mam najmniejszych
              wątpliwości, że terapia jest mu potrzebna.
              • dorek3 Re: wzrost dużo poniżej 3 centyla... 11.07.10, 12:07
                Napiszcie proszę czy leczenie hormonem wzrostu daje jakieś objawy niepożądane? Oczywiście to nie jest coś co odwiodłoby mnie od takiego leczenia jeśli konieczne ale jestem ciekawa.
                My jutro zgłaszamy się do szpitala na badanie nocnego wyrzutu. O IGF-! też pewnie przy okazji (to jednorazowe pobranie czy tez bada się profil?).
                Niby to nieinwazyjne badania ale i tak mam trochę nerwa. I do tego jeszcze ten upał...
                • regli Re: wzrost dużo poniżej 3 centyla... 11.07.10, 15:26
                  Oczywiście leczenie hormonem wzrostu nie jest pozbawione ryzyka
                  wystąpienia działań niepożądanych. Jak każde inne leczenie. Jednak
                  mamy z forum Chcę urosnąć, które lecza swoje pociech GH, częściej
                  mówią i zauważają pozytywny wpływ na dziecko niż negatywny.
                  Igf-1 polega na jednokrotnym pobraniu krwi. Nie stresuj się za
                  bardzo badaniem nocnego wyrzutu hormonu. Nie jest takie straszne.
                  Największa przykrość, to wkłucie welflonu, potem z reguły dzieci już
                  już nie zauważają pobrań krwi w nocy. Tylko faktycznie ten upał i
                  szpital kiepsko ze soba współgrają smile. Jeszcze raz serdecznie
                  zapraszam na forum www.chceurosnac.pl

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka