Dodaj do ulubionych

badanie kału - jaka kupka

16.03.04, 14:49
Proszę, oświećcie mnie jaką kupkę daje się do badania. Wiem, że mocz powinien
być poranny, najlepiej środkowy strumień itp, ale jak to jest z kupką? Próbki
przyjmują do 9 rano, a mój Szymek kupkę robi czasami nawet o 10! Czy moze być
wczorajsza? Chyba nie bardzo.....
Acha, czy na podstawie badania kału można zdiagnozowac uczulenie na gluten?
Dziękuję z góry za odzew, pozdrawiam - Magda
Obserwuj wątek
    • marzek2 Re: badanie kału - jaka kupka 16.03.04, 15:01
      To normalne, że dziecko nie zrobi kupki na zawołanie, ja pytałam o to kiedyś w
      laboratorium, można wsadzić to co zrobi po pojemniczka i wsadzić do lodówki (na
      drzwi, albo tam, gdzie nie za zimno) i potrzymać do następnego dnia. MOże nie
      najprzyjemniejsze to jest, ale trzeba. Co do drugiego pytania - nie wiem, wydaje
      mi się jednak, że takie uczulenie wykrywają inne bardziej inwazyjne badania.
      Pierszymi sygnałami są chyba negatywne reakcje ze strony organizmu po podaniu
      glutenu, a to obserwuje już mama.
      • m.kszczotek Re: badanie kału - jaka kupka 16.03.04, 15:07
        A co was skłoniło do tego badania?

Pytam bo zastanawiam się czy Zośce nie zbadać kału. Gluten sama wykluczyłam a
        kupki i tak są ześluzem i paskudnie luźne. Zaczęłam podejrzewac pasożyty. A
        może jakiś grzyb?
    • aniapatryk Re: badanie kału - jaka kupka 17.03.04, 09:20
      Własnie dziś zanosiłam wczorajszą kupkę. Przechowywałam w lodówce. Czsami
      przecież i w laboratoriach przechowuję w lodówkach. U nas na lamblie na które
      badam kał robi się tylko badanie w środy. Mnie skłoniło do tego to że mój syn
      robi często po 5 kup dziennie, jest oczywiście alergikiem i chcę
      wykluczyć "rzeczy" które moga alergię powodować. Wydam 23 zł ale przynajmniej
      wyklucze lub potwierdzę teorie o lambliach. Zreszta wszystko to dzięki forum,
      bo lekarze i tak nie daliby mi skierowania na te badania.
      pozdrawiam
      Ania
      • nicol-e Re: badanie kału - jaka kupka 17.03.04, 11:55
        ja dostalam skierowania na badanie kalu, jak synek mial ok 4 m-cy i robil
        zielone śluzowate kupki " nagle". pojechalismy do sanepidu, a tam pobrali tylko
        patyczkiem zpupy do takiej platikowej probówki. Zalezy, na co chesz robić te
        badania- czy na bakterie itp, czy na pasozyty- w przypadku tych ostatnich
        rzeczywiście próbka musi byc "większa"
        pozdrawiam- Aurelia
        • nicol-e Re: badanie kału - jaka kupka 17.03.04, 11:57
          Jeszcze jedno- synkowi niedawno w krwi wyszły komórki kwasochłonne itp, czy te
          zasadochłonne- nie pamiętam, w każdym razie swiadczące o robakah. pani dr dalą
          lek, ale powiedziala, że nie ma sensu robić badan, bo okrs wylegania się robaka
          może być akurat 3 tyg i z kupa mozna "nie trafić", może jeszcze nie być np. jaj
          pasożytów w kale.. Gdybym zaniosła 3 tg pod rząd- bylaby pewnośćsmile
          pozdrawiam- Aurelia
          • e_madziq Re: badanie kału - jaka kupka 17.03.04, 12:45
            Bardzo Wam dziękuję. Lodówkę mam więc problem niejako z glowysmile)

Pozdrawiam,Magda
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka