tazzy 26.03.04, 10:17 Moja 4 letnia córka tak zgrzyta zębami w nocy, że aż ciarki mnie przechodzą. "Mądra" ciocia powiedziała mi, że ma robaki albo nerwicę. Czy to wymysł ludowy czy prawda? Nie ma powodów do nerwów (chyba, że przedszkole?) Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
lola211 Re: Zgrzytanie zębami 26.03.04, 19:03 To moze byc objaw robaków, choc niekoniecznie. Odpowiedz Link Zgłoś
hania261 Re: Zgrzytanie zębami 27.03.04, 18:32 Moj syn tez zgrzyta zebami, jego tata tez.Okropnosc Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Anucha Re: Zgrzytanie zębami IP: 82.139.15.* 27.03.04, 21:19 A może ktoś wie, jak oduczyć pięcioletnie dziecko zgrzytania zebami w dzień? Mała robi to świadomie ( w nocy nie zgrzyta) i widać, że sprawia jej to przyjemność!!! Wszyscy zwracaja jej uwagę, a ona swoje. Odpowiedz Link Zgłoś
byhanya Re: Zgrzytanie zębami 28.03.04, 09:22 pokarz jej kogos z czarnymi zebami. mozesz pokazac na jakijes czekoladce nadziewanej. jak zetrze szkliwo, to zostanie tylko nieosloniety zab, ktory sie szybko zepsuje. Odpowiedz Link Zgłoś
byhanya Re: Zgrzytanie zębami 28.03.04, 09:23 moze ma krzywy zgryz i zeby nie "wchodza w siebie" i przeszkadzaja. Odpowiedz Link Zgłoś
ada40 Re: Zgrzytanie zębami 04.04.04, 01:02 To może być spowodowane stresem. Przeżyciami, które wydażyły się w ciągu dnia. Mój brat też miał taki problem ( już jako dorosły człowiek ) i stomatolog poleciła zrobienie takiej " szyny " - wygląda jak przeźroczysty odlew zębów, który zakładał na noc, aby nie ścierać szkliwa. Nie wiem czy u dzieci też się coś takiego stosuje, ale zapytaj dentysty lub ortodonty. następstwa mogą być poważne. I zastanów się czy dziecko nie ma ostatnio jakiś problemów, może wystarczy je rozwiązać? Odpowiedz Link Zgłoś