Dodaj do ulubionych

Krewetki chrupiące

23.01.02, 09:17
W poniższych wątkach o krewetkach nie znalazłam nic "na chrupko" (w wyjatkiem
czipsów, których nie znam, ale poznam przy najbliższej okazji).
Czy komuś znany jest taki przepis?
Obserwuj wątek
    • Gość: Warka S Re: Krewetki chrupiące IP: 172.18.10.* 24.01.02, 15:04
      Najlepiej tygrysie (drogie jak cholera, ale za to jak smakuja...), rozmrozic i
      usmazyc na masle z czosnkiem. Ja je zjadam z salata z musztardowym
      vinegrettem, z kawalkami pomidorow (salata, nie sos :)) talarkami czerwonej
      cebuli i zielonym ogorkiem. Zjadam i jestem szczesliwa !!!

• Gość: Senin Re: Krewetki chrupiące IP: *.mega.tmns.net.au 27.01.02, 09:23
        To zalezy co rozumiesz pod " na chrupko"

Moga byc krewetki w skorupkach - najpierw zamarynowane w ... np prcyprawie
        curry z dodatkiem octu ( skrusza skorupke) i smazone przez jakies 3-4 min na
        bardzo goracym glebokim oleju. Mozna podawac jako "finger food" i jesc ze
        skorupka. Jesli smazone na odpowiednio goracym oleju skorupka powinna byc
        chrupiaca jak dobrze wysmazone placki ziemniaczane.
        Podobno jest to bardzo zdrowe. - aha ocet to po to by zmiekczys skorupe -
        widomo reakcja chemiczna.

2. Mozna bez skorupek, zostawic tylko ogonki. Naciac wzdloz grzbietow i
        wyciagnac nitke przewodu pokarmowego ( podzczas smazenia krewetka pieknie
        sie "rozwija"). zamarynowac w ... powiedzmy zabku zmielonego czosnku...
        wrzucoc na dymiacy olej (2-3 lyzki) i smazyc. Nie dluzej niz 1-2 minuty. Gdy
        krewetka sie "zwinie" wyjac z patelni. W trakcie smazenia dodac smaku - sosu
        rybnego, moze sojowego, mozna troche chili. odrobine cukru, sos ostrygowy
        rowniez nie zawadzi.... Nalezy polegac na wyobrazni.

Senin

PS. Dla tych co docenioc potrafia dobra rade:
        po obraniu dobrze jest wstawic krewetki na pol godziny do lodowki - w miseczce
        z woda z dodatkiem oczyszczanej sody ( zastrzegam sobie polski "copy right " na
        ten sposob) proporcja szklanka wody i plaska lyzeczka sody. Konia z rzedem dla
        tych ktorzy odgadna dlaczego warto ten trick zastosowac!!!
        • Gość: Ani Re: Krewetki chrupiące IP: 157.25.119.* 06.03.02, 11:01
          Gość portalu: Senin napisał(a):

Konia z rzedem dla
          >
          > tych ktorzy odgadna dlaczego warto ten trick zastosowac!!!

Moze juz uchyl rabka tajemnicy, bo mam zamiar kupic krewetki i je usmazyc na
          chrupko a nie wiem czy oplaca mi sie zastosowac do Twojego patentu.

• aniutek Senin- dlaczego soda??? 21.10.02, 03:43
          ::))) powiedz prosze.
          robie krewetki bardzo czesto /chinatown i seaport o krok a rodzina wielbi wielce/ wiec
          pewnie przydalby sie jakis nowy patent, ino kota w worku hmmm z rezerwa.

a chrupiace krewetki hmmmm przychodzi mi na mysl tylko japonska tempura, ale przepis na
          ciasto nie jest mi znany /dosc trudny/ ja robie ciasto z torebki/ Shrimp Tempura- chyba do
          dostania w sklepie orientalnym w Galeri Mokotow w Warszawie i w tym samym na
          Poznanskiej/ albo zamawiam w knajpie.
          Mozna tez sprobowac w ciescie tradycyjnym - tzn jajko , bulka , maka i smazyc na glebokim
          oleju ale moim zdaniem jest to barbazynstwo, krewetki traca smak i w zasadzie obojetne
          czy to kurczak, ryba czy krewetka.
          • Gość: Senin Re: Senin- dlaczego soda??? IP: 144.138.249.* 21.10.02, 05:42
            Soda + woda + lodowka na przynajmniej pol godziny = chrupkie miesko krewetek (
            w kazdym razie w teorii) w praktyce tez mi sie udalo pare razy , ale musze
            przyznac, nie zawsze

MOzna tez wymieszac krewetki w skorupkach (bez glow) z sola, chili i kurkuma i
            smazyc na glebokim oleju, az skorupki zaczna sie robic bialawe. My to wcinamy
            ze skorupkami. Dobra dieta wysokowapniowa (?, ach ten moj polski);-)))
      • Gość: Senin Re: Krewetki chrupiące IP: *.mega.tmns.net.au 27.01.02, 09:26
        Zapomnialam dodac, ze najlepiej kupowac krewetki w skorupkach, a jesli juz
        chcemy obrane to stanowczo nie mrozone - wyrzucone pieniadz, sa gumowate i nie
        warte ceny.
      • al_paga Re: Krewetki chrupiące 05.03.02, 05:52
        Absolutnie sie zgadzam! Krewetki mrozone wrzucam na sitko i przelewam bieżącą
        letnią wodą poki się nie odmrożą. Natępnie obieram ze skorup. Na patelni
        rozpuszczam masło z lyżką oleju, rozgrzewam i dodaję drobno posiekanego czosnku
        (im wiecej, tym lepiej), jak czosnek nabierze lekko brazowego koloru wrzucam
        krewetki. Trzymam na patelni 3 minuty na duzym ogniu mocno mieszajac, po czym
        dodaje duza ilosc (im wiecej tym lepiej) drobno posiekanej zielonej pietruszki.
        Calosc utrzymuje na ogniu przez dalsze 3-5 minut, nakrywajac w razie potrzeby
        przykrywką na 2-3 minuty. Krewetki musza nabrac czerwonego koloru, ale nie byc
        ani twarde ani gumowe, dlatego nie nalezy ich trzymac zbyt dlugo na wysokiej
        temperaturze.
        Podaję ze świeżą bułką. To jest po prostu pycha! Moim zdaniem fantastyczny
        apetajzer!

Smacznego wszystkim, Al
    • jolanta.bednarz Re: Krewetki chrupiące 21.02.02, 14:18
      bibelot napisał(a):ja tez nie znam chrupkich krewetek

> W poniższych wątkach o krewetkach nie znalazłam nic "na chrupko" (w wyjatkiem
      > czipsów, których nie znam, ale poznam przy najbliższej okazji).
      > Czy komuś znany jest taki przepis?

• Gość: GOGI Re: Krewetki chrupiące IP: *.elblag.cvx.ppp.tpnet.pl 07.03.02, 22:36
      a ja potrzebuję przepisu na krewetki w cieście. jak zrobić dobre ciasto:
      lekkie i chrupiące?
    • Gość: kluba1 Re: Krewetki chrupiące IP: *.we.client2.attbi.com 20.10.02, 19:13
      podciagam dla pytajacych sie o krewerki na goraco

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka