Dodaj do ulubionych

Zespół złego wchłaniania - jakie badania

21.10.10, 19:18
Witam, mój dwulatek cierpi na nietolerancję białka krowiego Jesteśmy na nutramigenie z wyłączeniem wszelkich innych mlecznych produktów Niby poprawa jest ale mamy problem z kupkami cały czas i z apetytem Dziś pani gastrolog dała nam skierowanie do szpitala na badania, gdyż podejrzewa u dziecka zespół złego wchłaniania jelitowego Nie było już czasu pytać o szczegóły więc pytam Was Czy wiecie jak wyglądają badania w tym kierunku, jak się przygotować i jak długo będziemy musieli być w szpitalu? Dziękuję i pozdrawiam!
Obserwuj wątek
    • rolly_mo Re: Zespół złego wchłaniania - jakie badania 21.10.10, 20:37
      Wiem, że przy nietolerancji laktozy podaje się enzym laktazy, która pomaga trawić mleko oraz kwas foliowy (ten sam, który przyjmuje się w ciąży), który poprawia wchłanianie składników pokarmowych w jelitach.
      Jakie badania w szpitalu niestety nie wiem.
    • fajnykotek Re: Zespół złego wchłaniania - jakie badania 22.10.10, 09:05
      To się chyba celiakia nazywa. My robiliśmy córeczce badania z krwi, ale tak dokładnie to nie pamietam jakie. Lekarz to wypisywał, Małej pobierali dwie fiolki krwi.
    • jul_nik Re: Zespół złego wchłaniania - jakie badania 22.10.10, 12:03
      Czytałam już dużo o tej chorobie Napisane było, że mogą ją spowodować również zakażenia pasożytami ale również alergia na mleko krowie... Ech... W każdym razie byłam dziś u naszego pediatry i powiedział, że wg niego dziecko absolutnie nie wygląda na to, żeby chorowało na ZZW... Powiedział, cytuję "Jak na swój wiek jest wyrośnięty" Dziwił się również, że pani gastrolog wydała takie podejrzenie.... No nic Ale na badania pójdziemy Zaraz będę dzwoniła do szpitala, żeby umówić się na przyjęcie
      • ma_niusia Re: Zespół złego wchłaniania - jakie badania 22.10.10, 12:27
        Jak dowiesz się coś więcej to daj znac proszę!!!

Mój Synek półtora roczku, cały czas na nutramigenie i diecie bezglutenowej, z resztą objawów jest poprawa, ale mleko i gluten całkowicie odpadają. Lekarka przebąkuje o ZZW i celiakii, ale na razie mówi, że z badaniami jeszcze czekamy, może wyrośnie uncertain Ja oczywiście się martwię, stresuję, dietę utrzymuję, wiem, że podstawowe badania to z krwi (prywatnie na celiakię trzy panele po 160zł), kału, testy wodorowe (oddechowe?) a w poważniejszych przypadkach robią biopsję jelita (badanie kosmków jelitowych).

jak już będziesz wiedziała dokładnie to daj znac proszę jak te badania mają wyglądać, może i ja "przycisnę" naszą lekarkę.

Pozdrawiam i życze jak najlepszych wyników!
        • mamasi badania... 22.10.10, 14:33
          U większości pacjentów zespół złego wchłaniania daje się rozpoznać na podstawie biegunki, udokumentowanej utraty masy ciała oraz wyników badań biochemicznych (morfologia, wapń, albuminy, kwas foliowy, witamina B 12). Metodą pomocną jest też badanie kału na zawartość tłuszczu. Bardziej skomplikowane badania, to m.in. endoskopia, biopsja, test oddechowy z laktozą, USG, badania z kontrastem.
          Objawy:
          Głównym objawem jest przewlekła biegunka, przy czym wypróżnienia występują z reguły po posiłkach, a z powodu domieszki niewchłoniętego tłuszczu mają przykry zapach i trudno je spłukać w sedesie. Mogą występować bóle brzucha i wzdęcia oraz brak apetytu. Z czasem dochodzi do ubytku masy ciała, pojawia się anemia, osłabienie i przygnębienie. Częste są bóle i kurcze mięśniowe, różnorodne zmiany skórne, tendencja do wypadania włosów.
          Najlepiej udać się do jakiejś Poradni Gastroenterologicznej - przebadają malucha pod katem pasożytów itp
          https://www.suwaczek.pl/cache/ed9571e04b.png
    • mama_nikodemka Re: Zespół złego wchłaniania - jakie badania 22.10.10, 15:09
      moj maz ma celiakie i naszego synka tez badalismy pod tym katem, nie dostawal glutenu przez pierwszy rok, potem dostalismy skierowanie do Kliniki Jednego Dnia przy IMiD w Wawie i tam porobiono synkowi badania w kierunku celiakii, na poczatku sa to badania z krwi i dopiero jak cos wyjdzie niepokojacego to robia biopsje, jesli chcesz wiedziec jakie sa to dokladnie badania to daj znac, odszukam karte malego i napisze

jakas dziewczyna pisala wyzej ze jej dziecko na diecie bezglutenowej a lekarz z badaniami kaze czekac, wedlug mnie jest to bez sensu, zrob badania bedziesz wiedziala na czym stoisz, moze niepotrzebnie jestescie na diecie?

aha, i moj maz jak na chorego z celiakia tez jest wyrosniety, ma prawie 190cm takze tez sie wszyscy dziwia..
      • mama_nikodemka p.s. 22.10.10, 15:13
        my bylismy w tej klinice pare godzin, najpierw pediatra przeprowadzila wywiad, potem pobrali krew i pojechalismy do domu bo na wyniki czeka sie okolo 2 tyg, nie wiem skad Ty jestes ale w Wawie przesylaja krew do badania do Miedzylesia, umowilismy sie ze zadzwonie zeby dowiedziec sie o wynikach podstawowych badan, jak krew, mocz itd a potem cala dokumentacje ze wszystkimi wynikami mi przyslali
      • ma_niusia Re: Zespół złego wchłaniania - jakie badania 22.10.10, 15:51
        Mój jest na diecie bezglutenowej, niestety każda próba podania glutenu w jakiejkolwiek formie kończy się biegunkami, wzdęciami, gazami, kupki są ze śluzem, wyszłą z tego anemia...

Raz tylko jadł normalnie płatki owsiane przez miesiąc ale potem znów pojawiły się biegunki ze śluzem... Na prywatne badania nas nie stać, Młody ma półtora roku, w rodzinie nie ma celiakii ale cała rodzina alergiczna. Lekarka kazała czekać...
        • mama_nikodemka Re: Zespół złego wchłaniania - jakie badania 22.10.10, 16:04
          a skad jestes? ja za badania nie placilam, dostalam skierowanie od lekarza rodzinnego, warto zrobic badania bo wiadomo na czym sie stoi, moja kolezanka bardzo dlugo miala problem ze swoja coreczka, lekarze podejrzewali wszystko, m.in. skaze i celiakie bo objawy miala charakterystyczne jak zjadla, okazalo sie ze miala jakies grzyby plus cos tam jeszcze, lekarze oczy postawili
          • ma_niusia Re: Zespół złego wchłaniania - jakie badania 22.10.10, 22:22
            Warszawa.

Candidę zrobiłam na własną rękę, wyszła ++, dieta, nystatyna, zmienne probiotyki i ogólnie była (czasowa) poprawa, nasza alergolog (mały ma alergię na różne rzeczy) powiedziała, że przy alergii candida jest normą i najpierw w pełni zdiagnozujmy i wyleczmy alergię a candida zniknie, nie dostałam skierowań na grzyba.

Pediatra podejrzewa zespół złego wchłaniania, Młody kiedyś po próbach z glutenem (pomijam biegunki ze śluzem bo to po każdej próbie z glutenem było) zatrzymała się z wagą na 3 miesiące, ostatnio schudł w ciągu 3 tygodni ponad 30dkg (ma prawie półtora roku i waży 10kg), w badaniach krwi wyszły spadki hemoglobiny, hematokrytu, żelaza. Powiedziała, że poczekamy jeszcze z pół roku z diagnozowaniem celiakii, może mu to przejdzie, mam próbowac co kilka tygodni gluten, ale on nawet po łyżeczce płatków, kaszki glutenowej czy gryzie bułeczki czy ciasteczka robi kupki ze śluzem, rzadkie, bardzo jasne i przynajmniej 6 dziennie...

Chyba muszę mocno naciskać na pediatrę, ale to do gastrologa ma mi dac skierowanie czy od razu na badania???
            • kamelia78 Re: Zespół złego wchłaniania - jakie badania 22.10.10, 23:05
              ma_niusia moja mała ma podobnie. Jest na diecie bezmlecznej od ponad roku(wcześniej na piersi) i ostatnio również na bezglutenowej. Też waży 10 kg. Objawy teraz nie są na szczęście aż tak drastyczne jak u Twojego malucha. Mam wrażenie,że z wiekiem jakby łagodnieją. Lekarze również wciąż wstrzymują się z badaniami i wciąż powtarzają,że to minie. Troche mnie to irytuje,bo tak miało być po roku,później po półtora , a teraz po dwóch.... Podawałam niewielkie ilości glutenu i z dużym opóźnieniem,bo wciąż kupki nie takie, wzdęcia ,gazy. Gastroenetrolog kazała więc na półtora miesiaca odstawić zupełnie i obserwować czy jest lepiej. Niby lepiej,ale brzuszek nadal wzdęty,a dziś tłusta kupka ze śluzem nie wiem po czym. sad Co do tych badań na nietolerancje glutenu ,o które też się upominałam,tłumaczyła tak,że robi sie je wówczas gdy dziecko zjada normalne porcje glutenu,a nie małe lub wcale,bo wtedy nic nie wyjdzie. Nam zaleciła po półtora mies. bezglutenowej wprowadzać na nowo niewielkie ilości i zwiększać do normalnych porcji i wówczas przyjść po skierowanie. A z mlekiem czekać do 2 latek i jeśli wtedy nie przejdzie na badania do szpitala. Też chciałabym wiedzieć co jej jest,ale z drugiej strony stresować ją szpitalem i męczyc badaniami nie uśmiecha mi się . sad
              • kamelia78 p.s. 22.10.10, 23:07
                Moja córcia ma 19,5 mies.
            • mama_nikodemka Re: Zespół złego wchłaniania - jakie badania 23.10.10, 13:33
              u nas tez sa "problemy" z waga, pisze w cudzyslowiu bo kiedys sie tym przejmowalam a teraz mysle ze taka po prostu uroda mojego malego, ma 2 lata 2 m-ce i wazy 12,5kg, raz ladnie tyje raz waga stoi, ciezko mi cokolwiek stwierdzic lub doradzic bo ekspertem w tej dziedzinie nie jestem; jesli chodzi o badania to tak jak juz ktos pisal, dziecko musi dostawac gluten zeby zrobic badania, ja juz nie pamietam w jakich ilosciach ale wszystko powiedziala mi babka jak umawialam sie na wizyte w IMiD, mi lekarz sam dal tam skierowanie, nawet nie wiedzialam ze cos takiego istnieje, dal mi po prostu skierowanie do Kliniki Jednego Dnia przy IMiD, wskazanie-mialam chyba napisane male przyrosty ciala, badania w kierunku celiakii, na wizyte czekalam ok m-ca, wiem ze niektorzy lekarze nie chca wydawac takiego skierowania, mojej kolezance np lekarz nie dal, tez kazal jej czekac ale ona porobila w koncu na wlasna reke
    • jul_nik Re: Zespół złego wchłaniania - jakie badania 23.10.10, 13:23
      Kochane, więc nie udało mi się wczoraj dodzwonić do szpitala Myślę, że przejadę się tam w poniedziałek osobiście Ja jestem z Kalisza, południe Wielkopolski Chodziłam z dzieckiem do pediatry Ponieważ kupy to były, moim zdaniem, brzydkie odkąd zaczęłam wprowadzać gluten... Tak mi się przynajmniej wydaje, ale ja już głupieję od tego wszystkiego... Ale lekarz twierdził, że jest wszystko ok i ja przesadzam Jak syn miał rok (listopad 2009) zmieniłam mu mleko na nestle i tu się zaczęła jazda Na początku nie skojarzyłam w ogóle objawów jakie doszły ze zmiana mleka... Potem zaczęłam męczyć pediatrę, mówiłam, ze dziecku jest to i to Powiedział, żeby nie dawać kakao Więc wracam do niego i mówię, że dziecko cały czas ma te same objawy A on TAK, MOŻE BYĆ ALERGIA JAKAŚ... I wszystko... Dziecko miało nawracającą anemie, mimo leczenia ferrum Wkurzyłam się na tego lekarza i poszłam z dzieckiem w czerwcu 2010 prywatnie do gastrologa Lekarka od razu powiedziała, ze to skaza I rzeczywiście, wszystkie objawy ustąpiły, prócz poprawy z kupkami oraz skończyła się anemia Ale do dziś dzieciak ma apetyt w kratkę Na szczęście w miarę ładnie przybiera na wadze, aczkolwiek szału nie ma... 11. listopada skończy 2 lata, waży 13kg i mierzy około 85cm Syn raz ma zaparcia mimo, ze nie zmieniam diety Chociaż nie mogę go przekonać do warzyw On nie je warzyw, nie chce Może ma za mało błonnika i dlatego tak się dzieje z kupkami Ale z drugiej strony raz załatwia się normalnie, ale częściej te kupki są luźne i cuchnące Myślę, że lekko tłustawe, bez śluzu i krwi Wprawdzie je zupy warzywne (nie ze sztucznych przecierów tylko domowych albo np. robię zupę z przecieranych pomidorów przez tarkę, zaciągam żółtkiem, wiec błonnika coś tam ma), ale może u nas problem leży w niejedzeniu warzyw? Na pewno dam znać jak będę miała wyniki badań Napiszę Wam wszystko dokładnie, jak wyglądał pobyt w szpitalu smile
      • mamasi Re: Zespół złego wchłaniania - jakie badania 24.10.10, 11:27
        co do wagi to moja 3 latka ma prawie 13 kg... no ale my rodzice wagowo jesteśmy poniżej normysmile jak nie je warzyw i owoców to kupki moga być luźne, ale dla świętego spokoju warto przebadać malucha
        • ma_niusia Re: Zespół złego wchłaniania - jakie badania 25.10.10, 09:33
          Nasza pediatra aktualnie na urlopie, ale już postanowiłam, że przy kolejnej wizycie będę naciskać przynajmniej na skierowanie do gastroenterologa.
          Młody wczoraj ugryzł jeden kęs herbatniczka i trzy rzadkie śmierdzące kupy w ciągu godziny były...
          Ja słyszałam, że badania na celiakię rzeczywiście sie robi jak dziecko normalnie je gluten, ale u nas nie da się normalnie jeśc glutenu, skoro są takie reakcje nawet po minimalnej dawce... Czy nalezy katować dziecko glutenem żeby zrobić badania? Trochę to bez sensu.
          Dodam, że Młody jest alergik i miał testy skórne ostatnio robione (ja wiem, że w tym wieku mało wiarygodne, ale miał i coś tam mu wyszło), ale miał "mąkę pszenną" i nie wyszła... Zastanawiam się czy na USG coś by dało radę w tych jelitach podejrzeć?
          • fajnykotek Re: Zespół złego wchłaniania - jakie badania 25.10.10, 10:14
            A tak, Jula miala robione USG brzuszka (na NFZ), pan doktor oglądał wątrobę, jelita, nerki, itp. Ale u nas nic nie wyszło, wszystko w normie. Oprocz przyrostu wagi sad.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka