Dodaj do ulubionych

krew w kale

03.02.11, 20:57
dzisiaj w kale córki zobaczyłam krew ,byliśmy u lekarza dostała skierowanie do poradni gastrologicznej ale muszę czekać bo są zapisy.
może ktoś z was miał taką sytuacje co może oznaczać ta krew?
Obserwuj wątek
    • slonko1335 Re: krew w kale 03.02.11, 21:07
      podejdź do przychodni jak przyjmuje lekarz i idź bezpośrednio do niego, powiedz o co chodzi albo poproś o połączenie telefoniczne jak przyjmuje. Jeżeli to coś poważnego nie odmówi przyjęcia lub każe zapisać na jakiś szybszy termin. Wielokrotnie tak robiłam jak niby nie było już miejsc i nigdy mi nie odmówiono jak sprawa niepokojąca była.
      Moja miała krew utajoną w kale. Miała refluks, zapalenie dwunastnicy, lamblie. Im bardziej czerwona krew z tym niższego odcinka przewodu pokarmowego pochodzi.
      • dziska23 Re: krew w kale 03.02.11, 21:46
        u nas krew żywo czerwona na końcu kału.byłam u rodzinnego i teraz czekam na wizyte u gastrologa.rodzinna dała skierowanie na badanie kału i zobaczymy.
        w grudniu leczyliśmy pasożyty i badania kontrolne kału 3 tyg temu były w porządku.
        a jak to było u was?
        • slonko1335 Re: krew w kale 03.02.11, 22:01
          U nas była utajona, więc ja gołym okiem nie widziałam. Młoda trafiła na pełną diagnostykę gastrologiczną i między innymi kupsko na krew badali. Ja bym poszła do tego gastrologa bezpośrednio jak terminy odległe. Jakie pasożyty leczyliście?
    • maderta Re: krew w kale 03.02.11, 21:55
      U nas krew była, ale przy rozwolnieniu. Córka trafiła do szpitala z podejrzeniem salmonelli. po przyjęciu do szpitala kupa nagle się poprawiła (brak krwi i rozwolnienia0 ale antybiotyk dostała i tak.
      • dziska23 Re: krew w kale 04.02.11, 14:01
        leczyliśmy obłe a pózniej lamblie. trochę podzwoniłam i jutro idę prywatnie na wizytę zobaczymy co gastrolog powie.
        • inercja5 Re: krew w kale 06.02.11, 13:00
          Zależy czy dużo było krwi w kupce, może małej pękło naczynko, może to jakiś odczyn alergiczny.
          • dziska23 Re: krew w kale 06.02.11, 13:50
            przez 4 dni robiła kupy z krwią na samym końcu a teraz od dwóch dni spokój i nie wiem co robić.narazie codziennie oglądam kupy.pediatra powiedział bym podawała probiotyki i dieta lekko strawna i obserwować.
            • fogito Re: krew w kale 06.02.11, 16:52
              Taka żywo czerwona krew podczas robienia kupy pojawia się, gdy pęka śluzówka odbytu. Mój sy(7 lat) też niestety tak ma kiedy robi dużą twardą kupę. Leczenie polega na diecie, która rozluźnia stolce. Dużo wody, siemie lnian do picia, dużo owoców, żadnych słodyczy. Do tego można dicoman 3x1 w szklance wody (błonnik dla dzieci od 3 roku życia). Mój syn brał przez jakiś czas syrop lactulosum, ale nie podaję od jakiegoś czasu, bo czasami powoduje wymioty i wzdęcia.
              • dziska23 Re: krew w kale 06.02.11, 17:56
                ale córka robi normalne kupy,nie ma zaparć.a tak z zewnątrz to nie widać żadnych pęknięć!
                • fogito Re: krew w kale 06.02.11, 19:32
                  Mój syn też nie ma zaparć. Robi kupę codziennie albo co drugi dzień. Z zewnątrz pęknięcia śluzówki nie zobaczysz, bo niby jak. To tak jak pęknięte naczynko w nosie. Pęknięcie może być niewielkie a krwi sporo. Śluzówka odbytu jest delikatna.
                  Ja byłam już dwa razy z dzieckiem u chirurga i wybieram się do gastrologa. Chirurg sprawdzał czy nie ma polipów albo szczeliny w odbycie (to takie większe pęknięcie). Ale faktem jest, ze tylko kolonoskopia może wykluczyć polipy, hemoroidy lub cokolwiek innego.
                  W każdym razie najczęściej u dzieci jest to pękająca śluzówka odbytu.
                  Jak raz pęknie, to może krwawić kilka kolejnych razy, bo przy oddawaniu stolca pęka wtedy świeża rana.
                  Mój syn nie krwawi kiedy stolce są luźne, ale by do tego doprowadzić musi być cały czas na diecie i na siemieniu lnianym lub dicomanie, bo on naprawdę dużo je i jego stolce są większe niż u dorosłego czasami surprised I to wszystko pomimo dużej ilości wody do picia (2 litry) i treningach sportowych 3 razy razy w tygodniu + WF w szkole.
                  • dziska23 Re: krew w kale 06.02.11, 20:42
                    a chirurg badał małego na znieczuleniu?bo mi pediatra mówił ze gastrolog będzie robił kolonoskopie w znieczuleniu ogólnym.
                    • fogito Re: krew w kale 07.02.11, 06:59
                      dziska23 napisała:

> a chirurg badał małego na znieczuleniu?bo mi pediatra mówił ze gastrolog będzie
                      > robił kolonoskopie w znieczuleniu ogólnym.

Chirurg badał palcami odbyt podczas wizyty. Kolonoskopia to poważany zabieg i trzeba go zrobić w szpitalu. Kilkudniowe krwawienia to chyba nie jest wskazanie. Zapewne najpierw dziecko będzie musiałobyć na diecie rozluźniającej stolce. Taka dieta może trwać miesiąc.
                      U syna nastąpiła poprawa kiedy miał rota wirusa i nie jadł tylko pił. Od razu było wiadomo, że twarde stolce powodują krawienie. Jak zaczął jeść w dużych ilościach to od razu problem wrócił. A nie jemy słodyczy i naprawdę trzymamy się diety.
                      Ja się w każdym razie do kolonoskopii nie śpieszę, bo w sezonie grypowym położenie dziecka do szpitala może się skończyć dodatkowym prezentem.
                      W każdym razie u nas po Dicomanie (3x1 ) syn robi luźne stolce i krawienia nie ma.
                      • nnely27 Re: krew w kale 08.04.11, 08:52
                        a jak przygotować 3 letnie dziecko do takiego badania?
                        • frane-czka Re: krew w kale 09.04.11, 17:44
                          myśmy się tak rok "dowiadywali" co to jest - najpierw wyszła E.coli po antybiotyku powtórka, retroskopia nic nie wykazała, diety eliminacyjne nic; w końcu syn tydzień temu " zrobił" polipa i czekamy na badania; od tego czasu wszystko - odpukac - ok;
                          przed kolanoskopią będą chciali chyba retroskopie zrobić - po głupim jasiu jest do przejsia, jest się z dzieckiem i je zagadujesz

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka