tyska1_3 12.05.11, 13:23 Mam dylemat, dotyczy to szczepienia przeciw meningokokom, szczepić czy nie? Czy wy szczepiliście swoje dzieci? Napiszcie kto za i kto przeciw, oczywiście proszę o podanie powodu. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
p-a-t-i-1 Re: Meningokoki? 12.05.11, 14:10 Pytałam się P. doktor do której chodzę z dzieckiem prywatnie czy szczepić na meningokoki, i odpowiedziała mi że meningokoki u nas już nie występują natomiast pasowałoby zaszczepić na pneumokoki.Do 2 lat szczepi sie 2 razy potem tylko raz. Ja na meningokoki nie szczepię a ty zdecyduj sama. Odpowiedz Link Zgłoś
tyska1_3 Re: Meningokoki? 12.05.11, 14:14 Na pneumokoki już zaszczepiłam, u nas w przychodni pediatra powiedziała że warto zaszczepić na meningokoki i tu podała 1000 powodów..., ale nie jestem pewna czy ta cała gadanina o meningokokach to nie tylko nacisk mediów. Odpowiedz Link Zgłoś
p-a-t-i-1 Re: Meningokoki? 12.05.11, 14:22 Ja chodzę z dzieckiem prywatnie ponieważ bardzo chorowała nikt nie wiedział co jej jest ,dopiero znalazłam P dr prywatnie Która postawiła moje dziecko na nogi i w tej chwili nic jej nie jest. Zawsze konsultuję każde szczepienie z nią. W przychodni państwowej też zaproponowali mi takie szczepienie ale jak ci pisałam dr odradziła. Ale jak zaszczepisz to też nic się dziecku nie stanie. Odpowiedz Link Zgłoś
jotka_k Re: Meningokoki? 12.05.11, 14:33 moja córka już zaszczepiona, szczepienie doradziła nam ciotka męża-pediatra, bardzo dobry pediatra Odpowiedz Link Zgłoś
slonko1335 Re: Meningokoki? 12.05.11, 16:19 >i odpowiedziała mi że meningokoki u nas już nie występują a to ciekawostka, ciekawe skąd te zakażenia meningokowe rejestrowane przez PZH... Odpowiedz Link Zgłoś
memphis90 Re: Meningokoki? 26.05.16, 21:21 Spisek mediów i firm farmaceutycznych, nie może być inaczej! Odpowiedz Link Zgłoś
memphis90 Re: Meningokoki? 26.05.16, 21:21 >Pytałam się P. doktor do której chodzę z dzieckiem prywatnie czy szczepić na meningokoki, i >odpowiedziała mi że meningokoki u nas już nie występują Proponuję zmienić P. doktor, a jej zalecić staż na najbliższym dziecięcym IOM'ie lub oddziale chorób zakaźnych dzieci. Meningokoki nie występują w Polsce, nóż się w kieszeni otwiera, jak się czyta takie rzeczy Odpowiedz Link Zgłoś
emka_uk Re: Meningokoki? 10.06.16, 22:00 Zmień lekarza bo bzdury gada- chyba nie widział dziecka po meningokokach typu B- bo te są najczęstsza przyczyną problemów i są bardzo groźne. Odpowiedz Link Zgłoś
mania2008 Re: Meningokoki? 12.05.11, 15:43 Ja swoją córkę zaszczepiłam i jestem przynajmniej spokojna - Marysia - moje słoneczko ur. 15.09.08r Odpowiedz Link Zgłoś
slonko1335 Re: Meningokoki? 12.05.11, 16:21 Szczepiłam starszą, zaszczepię młodszego. Fakt za większość chorób odpowiada typ B na który nie ma szczepionki ale c także potrafi mieć gwałtowny przebieg. Szczepienie jest niedrogie, rzadko podobno występują po nim skutki uboczne, więc specjalnie się nie zastanawiam czy tak czy nie. Odpowiedz Link Zgłoś
super-mikunia Re: Meningokoki? 12.05.11, 16:52 Zasczepiłam jak syn miał hmm 2 lat chyba jakoś.. W każdym bądź razie tylko jedna dawka. Poczytałam o szczepionce i dlatego się zdecydowałam. Nikt mnie nie namawiał. Odpowiedz Link Zgłoś
magdakingaklara Re: Meningokoki? 12.05.11, 18:34 szczepiona jedną dawka. Powód - ja tam wolę mieć czyste sumienie i nie ryzykować jej zdrowiem. Wolę nabijac kabze kupowaniem szczepionek niż antybiotyków i patrzeć jak cierpi i się męczy. Odpowiedz Link Zgłoś
anetaa Re: Meningokoki? 12.05.11, 19:48 Nie szczepiłam poniewaz staram sie unikac szczepien absolutnie niezbednych poniewaz kazde szczepienie wpływa negatywnie na system immunologiczny organizmu + nie mamy tendencji do łapania wszelkich chorob. Odpowiedz Link Zgłoś
olifra1 Re: Meningokoki? 12.05.11, 22:58 tyska1_3 napisała: > Mam dylemat, dotyczy to szczepienia przeciw meningokokom, szczepić czy nie? Czy > wy szczepiliście swoje dzieci? Napiszcie kto za i kto przeciw, oczywiście pros > zę o podanie powodu. tak szczepię, zarówno na hib (kiedyś to było osobne szczepienie), pneumo jak i meningokoki. zalecenia lekarzy "szpitalnych" (bo tylko takich opinia ma dla mnie znaczenie). córkę szczepiłam jak szła do pierwszej klasy , młody ma być zaszczepiony teraz (i tak z opóźnieniem) przed pójściem do przedszkola Odpowiedz Link Zgłoś
dbaj_o_zdrowie Re: Meningokoki? 23.05.16, 12:51 Witajcie, poszukuję rodziców, których dziecko przeszło hospitalizację z powodu meningokoków. Będę wdzięczna za podpowiedzi, jeśli tacy zechcieli by ze mną porozmawiać. Odpowiedz Link Zgłoś
mebloscianka_dziadka_franka Re: Meningokoki? 23.05.16, 13:32 Ja zaszczepiłam syna na pneumokoki za radą pediatry. Odpowiedz Link Zgłoś
boo-boo Re: Meningokoki? 24.05.16, 23:29 Moi szczepieni przeciwko C bo mamy w kalendarzu szczepień- przeciwko B też zaszczepieni. Odpowiedz Link Zgłoś
landora Re: Meningokoki? 28.05.16, 18:54 Szczepię mojego niemowlaka, zarówno na meningokoki C, jak i B. Oczywiście, że szczepić. Sepsa meningokokowa to bardzo ciężka choroba. Odpowiedz Link Zgłoś
aniamisialska Re: Meningokoki? 02.06.16, 12:27 Ja jeszcze nie szczepilam i też mam ten dylemat, zwłaszcza kiedy co jakiś czas w mediach pojawia się informacja o dzieciuach, które umarły przez sepsę meningokokową. Muszę o tym poważnie porozmawiać z lekarzem przy najbliższej wizycie. Odpowiedz Link Zgłoś
mama-008 Re: Meningokoki? 02.06.16, 14:23 Meningokoki dzieli się na 12 grup serologicznych, ale zakażenia w Polsce wywołuja meningokoki serogrupy B, C, W-135 oraz Y. (SEPSA) ja zaszczepiłam i śpię spokojnie. oczywiście po długiej rozmowie z naszą pediatrą której ufam. Odpowiedz Link Zgłoś
emka_uk Re: Meningokoki? 10.06.16, 21:58 Pneumokoki - tak bo mamy w podstawowym kalendarzu szczepień - menigokoki C też. Na menigokoki B szczepiłam prywatnie. Odpowiedz Link Zgłoś
marellakarola Re: Meningokoki? 29.06.16, 09:51 Dziewczyny, ogarnia któraś temat którą szczepionkę na meningo wybrać dla 12 mies dziecka? Będę szczepić przed pójściem do żłobka po 12mies. Mam do wyboru Nimenrix, Neis-Vac-C i Bexsero-nie znam się. Dzięki Odpowiedz Link Zgłoś
ela.dzi Re: Meningokoki? 29.06.16, 21:38 W naszym rejonie najbardziej spotykane i groźne są meningokoki grupy B i na nie jest Bexsero. To szczepienie dużo kosztuje (ok 400 zł za dawkę) i chyba są chyba 2 dawki, więc ze względów finansowych zdecydowałam się na razie zaszczepić tylko na meningokoki grupy C (NeisVac-C, ok. 140 zł ). Po 2 roku życia potrzebna jest tylko 1 dawka. Młodszego zaszczepię po roku Nimenrixem, który chroni przed meningokokami grup A, C, W-135, Y. Jak będę mieć kiedyś nadwyżkę to obu zaszczepię na meningokoki grupy B. Syn mojej koleżanki przeszedł sepsę meningokokową (nie wiem którego typu), nie miał nawet 6 tygodni i nie zdążył na pierwsze szczepienie. Wyszedł z tego, ale było naprawdę nieciekawie. Odpowiedz Link Zgłoś
marellakarola Re: Meningokoki? 29.06.16, 21:55 Dzięki ela.dzi za konkretną odpowiedź. Też myślę o Nimenrixie po roku. Odpowiedz Link Zgłoś
landora Re: Meningokoki? 29.06.16, 22:11 A czy jest u was dostępne Bexero? Ja szukam od miesiąca i nigdzie nie ma, nawet w hurtowniach. Odpowiedz Link Zgłoś
marellakarola Re: Meningokoki? 29.06.16, 22:16 U nas (Krk) jest w przychodni w lodówce. Odpowiedz Link Zgłoś
landora Re: Meningokoki? 02.07.16, 07:46 I jest rzeczywiście dostępna? U nas (Wrocław) muszę kupić sama - a nie ma jej nigdzie, nawet w hurtowniach, w całym województwie. Ponoć podobnie jest w całej Polsce. Odpowiedz Link Zgłoś
zmeczona_mama83 Re: Meningokoki? 29.06.16, 22:22 Też ze względów finansowych szczepilam na meningokoki typu C (NeisVac-C). Pediatra nam powiedziala, że obecnie częściej choroby powoduje typ B, ale to jednak spory wydatek. Odpowiedz Link Zgłoś