Dodaj do ulubionych

Do mam, które szczepiły na pneumo i menigokoki...

15.05.11, 20:43
W którym miesiącu/ roku szczepiłyście dzieci tymi szczepionkami? I jeszcze jedno, czy szczepiłyście jakimiś innymi prócz 5 czy 6w1? Moja córka przez miesiąc leżała w szpitalu na oddziale zakaźnym, więc naoglądałam się chorób, których można było uniknąć. Na sali obok leżał m.in. roczny chłopak z zapaleniem opon mózgowych, jego rodzice pluli sobie w brodę, że nie pomyśleli wcześniej o szczepionce. Wiem, że nie można ustrzec dziecka przed wszystkimi nieszczęściami tego świata, ale czy Wasi pediatrzy poradzili Wam coś jeszcze? pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • slonko1335 Re: Do mam, które szczepiły na pneumo i menigokok 15.05.11, 21:27
      Córka na pneumo i meningokoki po skończeniu 2 lat. Nie była szczepiona skojarzonymi, dokupowałam HIBa(wtedy nie był obowiązkowy tylko zalecany) od szczepienia w 3 m-cu.
      Syn pneumokoki po roku, meningokoki jakoś teraz mu damy ma 2,5 roku-chcę zdążyć przed pójściem do przedszkola, szczepiony skojarzonymi.
      Odradzono mi rotawirusa, zastanawiam się nad ospą cały czas u syna.
    • solaris31 Re: Do mam, które szczepiły na pneumo i menigokok 16.05.11, 09:44
      starszą szczepiłam przed przedszkolem, w wieku 3 lat. młodszą, z racji obecności przedszkolaka w domu zaszczepiłam po ukończeniu roku.
      • ciastolina84 Re: Do mam, które szczepiły na pneumo i menigokok 16.05.11, 09:57
        Moja córa ma 6,4 miesiąca i na pneumokoki szczepiłam już ją 2 razy (zostały jeszcze 2 dawki). na meningokoki też zamierzam ale później. Mi pediatra zaleciła te szczepionki i bardzo zachęcała, a jak zmieniłam pediatrę, to inna mi powiedziała, że mogłam dziecko później na pneumokoki zaszczepić skoro nie ma rodzeństwa w wieku przedszkolnym i zbytniego kontaktu z dziećmi. Jednak jak bym miała jeszcze raz wybór to bym szczepiła. Przezorny zawsze ubezpieczony... Mojej bratowej w szpitalu jak z dzieckiem leżała lekarz powiedział że nie opłaca się szczepić na to, bo jest bardzo dużo rodzai bakterii pneumokokowych i i tak nie zaszczepi się na wszystkie, ale nie podzielam tych pogladów. Lekarze sa podzieleni w tej kwestii,ale większość tych których znam sugeruje aby szczepić.
        • yoka1 Re: Do mam, które szczepiły na pneumo i menigokok 16.05.11, 10:35
          tez zastanawiam się na penumokokami, ale wyczytałam że były przypadki zgonów w Holandii, Indiach, Argentynie i Francji i mam stres.
          • mikatym Re: Do mam, które szczepiły na pneumo i menigokok 16.05.11, 10:50
            Witam. Szczepiłam i na pneumo i na meningo. Na pneumo szczepiłam po pierwszym roku i po pobycie w szpitalu z powodu pneumokokowego zapalenia płuc. Na meningo po 2 roku. Na rota nie szczepiłam i do dziś pluję sobie w brodę z tego powodu. Reszta szczepień to szczepionki skojarzone.
    • busia177 Re: Do mam, które szczepiły na pneumo i menigokok 16.05.11, 15:27
      O rota mogę sporo napisać, bo mala podłapała w wieku 14 miesięcy prawdopodobnie najgorszą z jego mutacji, który siadł na jej na wątrobę i wywołał wyjątkowo wysokie próby wątrobowe. Też nie szczepiłam, a teraz żałuję... Może przebieg tego ustrojstwa byłby łagodniejszy? Jeśli doczekam się drugiego dziecka, nie będę się już wahać. Bardzo dziękuję za odpowiedzi, pozdrawiam
      • slonko1335 Re: Do mam, które szczepiły na pneumo i menigokok 16.05.11, 16:41
        Moja też zaliczyła rota w szpitalu (zaraziła tez nas i myślałam, że się przekręcę, nie mogłam się podnieść po prostu), koszmar i też stwierdziłam, że przenigdy nie zafunduję tego drugiemu dziecku, kupiłam szczepionkę, przeczytałam ulotkę, pogadałam z lekarzem i wywaliłam do śmieci. Rota młodziak załapał także w szpitalu na szczęście przebiegało łagodnie-nawet do lekarza nie trzeba było iść, zaraził córkę ale ona też lajtowo tym razem.
        • yoka1 slonko1335 16.05.11, 18:00
          ale co wywaliłaś? Ulotkę? Szczepionkę? Czyli że nie zaszczepiłaś dziecka w końcu?
          • slonko1335 Re: slonko1335 16.05.11, 20:39
            szczepionkę wywaliłam, szczepionki na rotawirusa nie podałam ale przyczyn kilka na to się złożyło-nie mam zamiaru jej odradzać, w naszym przypadku minusy przeważyły nad plusami.
    • renata28 Re: Do mam, które szczepiły na pneumo i menigokok 16.05.11, 21:50
      Na meningokoki szczepiłam w okolicach trzecich urodzin. Na pneumokoki kiedy po pójściu do przedszkola zaczęla bardziej chorować i w nosie pojawiły się pneumokoki, które w naszym przypadku były dość nieprzyjemne (długie i męczące katary).
      Przed przedszkolem szczepiłam jeszcze na ospę. Poza tym skojarzone
      • joxanna Re: Do mam, które szczepiły na pneumo i menigokok 17.05.11, 22:26
        Ja słyszałam, że na pneumokoki trzeba zaszczepić zanim pojawią się w nosie, więc szczepiłam od samego początku - w pierwszej serii, nie pamiętam, ile dziecko wtedy ma - miesiąc? dwa? Czyli pełne, 4-szczepionkowe serie.

Na meningo szczepiłam dwójkę, kiedy pierwsza szła do przedszkola, ale bez przekonania. Tzn, mąż się uparł, ale ja słyszałam, że meningo póki co występują w takich mini-epidemiach i generalnie jak coś się zaczyna to wtedy można doszczepić. Ale może coś źle powtarzam.
        • joxanna Re: Do mam, które szczepiły na pneumo i menigokok 17.05.11, 22:27
          A jeszcze rota. Pierwszej nie szczepiłam, bo jeszcze nie było szczepionki. Drugie i trzecie szczepiłam jak najwcześniej, bo w końcu to dla malutkich dzieci jest najgroźniejsze.
    • nameida Re: Do mam, które szczepiły na pneumo i menigokok 17.05.11, 16:16
      Szczepiłam na pneumo kiedy tylko było to możliwe zgodnie z kalendarzem. Zaszczepię też na meningo, kiedy tylko znajdziemy wystarczającą lukę w kalendarzu szczepień, żeby nie było ich zbyt wiele w niedługim czasie. Nie będę czekać na żłobek/przedszkole bo źródeł zakażeń jest tyle, ilu ludzi dziecko spotyka każdego dnia a nie tylko dzieci. Na rota nie zaczepiłam, bo choroba dziecka w tym czasie wykluczyła to szczepienie, i niczego z jego krótkiego życia nie żałuję bardziej niż tego. Właśnie wróciliśmy po 2 tygodniach w szpitalu z ostrym zakażeniem rotawirusem. Zawiozła nas erka z dzieckiem tracącym przytomność z odwodnienia, chociaż od wystąpienia pierwszych objawów do tego momentu minęło tylko kilka godzin. 6 dni leżał pod kroplówką, nie jadł w tym czasie i nie pił niemal nic oprócz mojego mleka (ma 16 m-cy). Do domu wrócił wychudzony, wystraszony i z jakąś szpitalną infekcją górnych dróg oddechowych i ropnym katarem. Rozmawiałam w szpitalu z każdym lekarzem, który mi się nawinął - wszyscy byli zgodni, że szczepienie, chociaż nie chroni w 100%, bo wiele jest szczepów, to znacznie osłabia przebieg choroby. Dodam, że rotawirusa złapało moje dziecko, które nie chodzi do żłóbka, ma kontakty głównie z rodzicami i dziadkami a z innymi osobami ostatnio sporadycznie.

A tutaj link do POSTU, w którym szerzej wypowiadałam się o szczepieniach
      • busia177 Re: Do mam, które szczepiły na pneumo i menigokok 17.05.11, 20:49
        U nas sytuacja była identyczna. Mała złapała rota w okresie świątecznym, nigdzie z nią wówczas nie byliśmy. Nie chodzi do żłobka, siedzi w domu z nianią. W szpitalu córcia nie chciała nic prócz piersi, a lekarze nie pomagali tylko utrudniali. Krzyczeli, że mój pokarm szkodzi małej... W tej chwili patrzę już na to co się zdarzyło z dystansem, ale wówczas to był dla mnie dramat. Z perspektywy powiem teraz, że warto szczepić, bo tak, jak piszesz, przebieg choroby może być łagodniejszy. Dodam tylko, że po wyjściu ze szpitala mała złapała zapalenie krtani.
    • beem3 Re: Do mam, które szczepiły na pneumo i menigokok 19.05.11, 16:18
      starszą szczepiłam przeciw pneumokokom po 3 urodzinach, młodszą w 4 miesiącu zycia i potem jeszcze 2 dawki przypominające
      przeciw meningokokom obie po 2 urodzinach
    • frestre Re: Do mam, które szczepiły na pneumo i menigokok 19.05.11, 21:41
      na pneumo zaszczepiłam po 2 urodzinach, przed pójściem na rytmikę smile
      na memingo mam zamiar przed pójściem do przedszkola
      także zaszczepię na ospę
      rota nie podałam
      • yoka1 a którą szczepionką? 20.05.11, 09:06
        Prevenar 13? Synflorix? na te pneumokoki
        • slonko1335 Re: a którą szczepionką? 20.05.11, 10:17
          prevenar13
        • frestre Re: a którą szczepionką? 20.05.11, 18:38
          Prevenar 13
    • kasiak37 Re: Do mam, które szczepiły na pneumo i menigokok 20.05.11, 20:56
      szczepilam corke i na pneumokoki i na meningokoki.To u nas standard.Na meningo szczepilam na A i na C.
    • zebra12 Re: Do mam, które szczepiły na pneumo i menigokok 21.05.11, 10:21
      Ale to zapalenie opon mmózgowych to czym wywołane? Bo córka koleżanki miała np z powodu boreliozy... Mnóstwo wirusów, bakterii a nawet grzybów może wywołać zapalenie opon mózgowych. Mają diagnozę, co je wywołało?
      • busia177 Re: Do mam, które szczepiły na pneumo i menigokok 22.05.11, 19:46
        Niestety, tego się już nie dowiedziałam, bo opuściłyśmy już szpital, a lekarze eliminowali właśnie u niego kolejne źródła zakażenia. Generalnie na zakaźnym rodzice mogli powymieniać ze sobą parę zdań tylko w szatni, bo na oddziale nie było szans na jakiekolwiek rozmowy. Więc się nie dowiedziałam ostatecznie co z maluszkiem..
        Dziękuję za odpowiedzi Drogie Mamy.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka