Dodaj do ulubionych

Droga do diagnozy Adhd

25.05.11, 23:09
Witam, jestem mamą 6-letniego chłopca u którego podejrzewam Adhd. Obecnie uczęszczamy na terapie integracji sensorycznej oraz jesteśmy zapisani na wizytę do por. Zdrowia Psychicznego. Synek jest nadpobudliwy i impulsywny. Jeśli chodzi o uwagę to wydaje mi się że ma podzielną, bo gdy pani coś tłumaczy dzieciom to odchodzi od grupy, zaczyna się bawić, ale gdy przychodzi do etapu pytań to jest aktywny. Najbardziej uciążliwe w chwili obecnej jest brak wyczuwania niebezpieczeństwa, np.wchodzi na dach budynku gosp., wybiega na ulicę nie patrzac czy jada auta, musi ciagle cos robic a najlepiej cos niebezpiecznego. Z drugiej strony jest bystrym chłopcem posiada wspaniałą wyobraźnię, uwielbia rysować, budować konstrukcje z klocków, jest bardzo samodzielny. Jednak z przedszkola mnóstwo skarg, że niszczy przedmioty w zlosci, że nie słucha poleceń, wykazuje agresje wobec siebie i innych. Czytam mnóstwo jak z nim postępować- motywować do lepszego zachowania, nakładać konsekwencje za łamanie zasad. I w domu jest ok. a w przedszkolu ciągle schody...
Obserwuj wątek
    • jola66 Re: Droga do diagnozy Adhd 30.05.11, 11:59
      Zajrzyj tu:
      forum.adhd.org.pl/
    • jolmak Re: Droga do diagnozy Adhd 08.09.11, 22:42
      Witam, przeczytałam ten post i nie dowierzałam, jakbym czytała o swoim synku również ma 6 lat i opis idealnie się zgadza, ja również podejrzewam u niego ADHD, od 1 września zaczął chodzić do zerówki w szkole i już zaczęły się problemy, a w domu masakra. Zaczynam być bezradna, nie wiem czy to nowe środowisko tak wpłynęło, ale w tej chwili z trudem w domu jest mi go nawet opanować. Wszystko jest biegiem, nie może chwili usiedzieć, zaczął być agresywny, jak coś go zdenerwuje zaczyna po wszystkim skakać, wszystko zrzucać. Naprawdę coś złego z nim się dzieje. Zawsze był dzieckiem baaardzo energicznym w przedszkolu też miał z tego powodu problemy ale to co się w tej chwili z nim dzieje to mnie przeraża.
      Czy ktoś mógł by mi polecić dobrego psychiatrę dziecięcego na NFZ w Warszawie?
      Jak radzić sobie w takich sytuacjach, może ktoś ma jakieś dobre sposoby jak sobie radzić w takich sytuacjach, on tak jakby przestał się kogokolwiek słuchać, a do tego ta nadruchliwość...
      Z góry dziękuje za odpowiedzi, pozdrawiamsmile
    • zoska.mrowka Re: Droga do diagnozy Adhd 19.10.11, 11:03
      witam,

przeczytałam jakiś czas temu wywiad na ten temat www.matkapolka.com.pl/zdrowiedziecka/adhd--problem-nie-moda.html polecam - wypowiada się lekarz neurolog, Ewa Jakubowicz z krakowskiej placówki Multimedis.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka