Dodaj do ulubionych

krostki na cipuszce

15.05.04, 10:05
moja MAŁA dostała jakiś czerwonych krostek na wargach sromowych, smarowałam
to już czy mogłam i nie schodzą, czego używacie w takich przypadkach?
Obserwuj wątek
    • pawlinka Re: krostki na cipuszce 15.05.04, 10:21
      Teraz mamy właśnie analogiczną sytuację i stosujemy Cutivate maść. Zdrówka.
      Aga
    • kasia_mama Re: krostki na cipuszce 15.05.04, 11:36
      A nam dermatolog zalecił smarowanie Pimafucinem, poza tym dokładne osuszanie po
      użyciu chusteczek pielęgnacyjnych i najlepiej częste wietrzenie (przy zmianie
      pieluszki) oraz generalnie zapobiegawczo jako najlepszy - Sudocrem (też na już
      wsmarowany Pimafucin).
    • aga_piet Re: krostki na cipuszce 16.05.04, 01:00
      Cutivate maść to silny steryd!!! Przepisał go lekarz na cipuszkę?!
      • beba2 Re: krostki na cipuszce 16.05.04, 15:13
        No! Uwaga z tym Cutivate.A zwłaszcza z polecaniem na forum nieświadomym mamom
        (nie wszystkie znają składy leków i ich faktyczne przeznaczenie),bo można
        narobić więcej złego niż dobrego.
        Pimafucin ostatecznie można,ale po stwierdzeniu przez lekarza, że to grzybica
        (z nadkażeniem bakteryjnym np.)Ale odpowiedzialność za te leki niech biorą
        lekarze.Pimafucin jest lekiem, którego nie wolno stosować w ciąży i w czasie
        karmienia piersią, więc nie taki obojętny.
        Jeśli już maść (o ile to grzybek) to lepiej zacząć od clotrimazolum.
        A najlepiej spróbować kilka kropli azulanu rozpuścić w małej ilości
        przegotowanej wody i tym przemywać (o ile nie ma uczulenia na rumianek).I
        kategorycznie odstawić na ten czas nawilżające chusteczki.I osuszać, osuszać i
        jeszcze raz osuszać. Z sudocremem też lepiej uważać przy podrażnionej skórze,
        bo często jeszcze bardziej podrażnia.
        • katse Re: krostki na cipuszce 16.05.04, 16:06
          czy to jest na wargach sromowych czy na zewnatrz?? bo jesli wewnatrz bo
          pedzilabym szybko do lekarza.

Na zewnatrz bo moga byc grzybki. Mysmy mialy cos takiego. Pojawia nam sie tez
          po podklejaniu woreczkiem na mocz.

Sa to krosteczki. Czasem ich jest tak duzo ze zlewaja sie w plamy.
          Pediatra kazala kupic Clotrimazol krem - pomoglo od razu.

Wczesniej (inny pediatra w innym kraju) dala dwie masci - miejscowo do
          smarowania i zel do buzki (jej zdaniem bylo to od polizania czegos
          brudnego).Pomoglo ale byly nawtory. Po clotrimazolu nawrotow jeszcze nie bylo.

Zdrowka zyczymy
          • kasia_mama Re: krostki na cipuszce 17.05.04, 10:29
            Dla uspokojenia, informacje z ulotki kremu Pimafucin:
            Wskazania: zakażenia skóry i błon śluzowych wywołane Candida albicans; MOŻNA
            stosować podczas ciąży i laktacji; są też tam inne informacje, które świadczą o
            tym, że jest to lek łągodny. Jest tak łagodny jak lub łagodniejszy niż
            Clotrimazol, tylko droższy. Stosowany jest często w przypadkach pojedynczych,
            niegroźnie wyglądających krosteczek w "strategicznych" okolicach. Może
            miałyście do czynienia z inną postacią leku zawierajacego natamycynę i stąd te
            poważne ostrzeżenia. Oczywiście, ja też najpierw polecałabym naturalne, ziołowe
            środki. Pozdr, K.
            • beba2 Re: krostki na cipuszce 17.05.04, 19:05
              Każda postać Pimafucinu (drażetki,zawiesina,globulki,krem,krople) zawierają
              natamycynę. Faktem jest jednak, że krem ( do zastosowania zewnętrznego) nie
              jest niebezpieczny, bo nie wchłania się ze skóry.Natomiast postaci do
              stosowania wewnętrznego nie można stosować w czasie ciąży.
      • guska3 Re: krostki na cipuszce 17.05.04, 13:33
        od sudocremu mamy uczulenie (wczesniej już sprawdzone) teraz smaruje jej
        pudrem w płynie i troche lepiej, a jeśli chodzi o clotrimazol to ja miałam to
        kiedyś jak miałam jakiś tam stan zapalny,
      • pawlinka Re: krostki na cipuszce 18.05.04, 17:17
        dzięki za ostrzeżenie, ale tak właśnie poleciła pediatra. Spróbuję czegoś
        innego.
    • edie28 Re: krostki na cipuszce 17.05.04, 12:44
      Ja bym dla świętego spokoju zrobiła badanie moczu. Moja córka jakiś czas temu
      miała czerwone krostki na zewnątrz co prawda i po badaniu moczu okazało się że
      ma dość duży ropomocz i prawdopodobnie od zakażonego moczu zrobiły się te
      krostki. Oczywiście to nie muszą być objawy zakażenia, ale warto sprawdzić....

Pozdrawiam,
      Edyta
      • agatkar1 Re: krostki na cipuszce 17.05.04, 14:15
        Ja także radzę sprawdzić mocz. U mojej córci co pewien czas wychodzą takie
        krosteczki i szczególnie po antybiotyku. Reaguje tak, ale co ważne choruje na
        nawracające zakażenie ukł. moczowego. Na krosteczki dermatolog zalecił
        clotrimazxol, a także jakąś robioną maść na noc. kiedyś po antybiotyku
        krosteczki zamieniły się na place, a wargi sromowe wewnątrz były ognisto
        czerwone, wtedy najbardziej pomaga Nystatyna ale nie w dawce 4 razy dziennie po
        ml., ale raz po 4 ml.
        Pozdrawiam
        Agata i Jagoda
        • guska3 Re: krostki na cipuszce 17.05.04, 15:11
          my właśnie skończylismy brac antybiotyk, ale nie związna choroba byla z układem
          moczowym, najpierw były zastrzyki i po nich nic nie było, a pozniej ten sam
          antybiotyk doustnie i po skonczonej kuracji wyskoczyly te krostki
          • dorotaww Re: krostki na cipuszce 17.05.04, 19:10
            mała mogła dostac uczulenie na lek.
            ja w takim przypadku stosowałam tormentiol, a ostatnio oxycort maść, oraz puder
            w płynie jak przy ospie.
            pozdrawiam
            • agamamaoli Re: krostki na cipuszce 18.05.04, 09:05
              U Oli byłyn takie krostki (wcześniej miała pleśniawki w buzi i śądzimy, że to
              było z tym związane) i pomogło pędzlowanie wodnym roztworem gencjany. Pozdr Aga
    • dzastina2 Re: krostki na cipuszce 18.05.04, 17:06
      trochę mnie zbulwersowałaś tym tytułem ,,krostki na cipuszce,, powiedz mi jak
      nazywasz swoją , jak na dziecka mówisz cipuszka? nie było lepszego określenia?
      • guska3 Re: krostki na cipuszce 19.05.04, 13:07
        niestety nasz język nie jest bogaty w wyrazy do okreslania miejsc intymnych,
        nie wydaje mi się, żeby "cipuszka" była brzydkim określeniem nie jest ona
        ładne ale według mnie ujdzie
    • guska3 Re: krostki na cipuszce 20.05.04, 14:34
      clotrimazol pomógł smile)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka