tylkoty0 13.11.07, 09:50 Witam!!! Czy jest ktoś kto ma termin na styczen lub luty w IMiD, ale rezygnuje z niego?Chętnie wezme od niego ten termin?Prosze o propozycje z góry dziękuje Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
ignis1978 Re: TERMIN OPERACJII!!!- pytanie 13.11.07, 15:35 Witajcie! Proszę o odpowiedź na pytanie, co dzieje się, gdy dziecko z jakichś przyczyn nie może być operowane (np. złe wyniki badań). Czy wyznaczany jest kolejny, często odległy termin, czy w takim wypadku termin jest w miarę "ruchomy"? Pozdrawiam Odpowiedz Link
annya11 do ignis1978 13.11.07, 19:10 Nie wiem czy jest to normą, ale gdy usłyszałam że moja córeczka nie zmieściła się do grafiku operacji 18 sierpnia (czekałyśmy od 27 marca), to zaproponowano nam dopiero 30 listopada. W związku z tym zdecydowaliśmy się na operację na Koziej. Wiem, że Kozia to jest duży koszt dla wielu osób, ale można spróbować poszukać sponsora. Nam się udało. Firma prywatna przelała w ramach darowizny na podane przez fundację konto należność. Fundacja sama przelała na konto kliniki. W tym miejscu jeszcze raz baaaardzo dziękuję wszystkim kórzy nam pomogli. Jeszcze jedna bardzo ważna rzecz. Kochani Rodzice - nie czekajcie z pierwszą wizytą do logopedy do chwili, kiedy Wasze dziecko będzie już po operacji. Udajcie się tam jak najszybciej. Jeśli ktoś wybiera się do chirurgów w IMiD-zie, niech zarejestruje się równolegle do mgr Radkowskiej, która w kwestii rozszczów jest nie lada autorytetem. Pomoże w kwestii wykonywania masaży, stymulacji mięśni... Mnie niestety nikt o tym wcześniej nie powiedział:( Odpowiedz Link
run42195 Re: do ignis1978 13.11.07, 20:21 Z niemal noworodkiem też do logopedy? Nasza Córeczka urodzona ostatniego dnia listopada ma wyznaczoną operację w IMiDzie na połowę maja. Tak czy inaczej idziemy na Kozią. Ale teraz zaciekawił nas temat logopedy. I dlatego pytam czy zaczynać już teraz? Odpowiedz Link
annya11 Re: do run42195 13.11.07, 20:59 Już od pierwszych dni można wykonywać z maluszkiem ćwieczennia, które w przyszłości zaowocują sukcesami logopedycznymi. Może okazać się, że Wasza córeczka nie będzie potrzebować dużej pomocy logopedy, ale przeważnie jednak jest to osoba niezastąpiona. Moja córeczka jest pod opieką dwóch logopedów - u rodzinnym mieście i mgr Radkowskiej w IMiD. Nie wiem, czy jest lepszy specjalista niż wspomniana osoba. Proponuję skontaktować się telefonicznie z p.mgr - ona wyjaśni najlepiej. Należy dzwonić do godz.9-tej, bo potem poświęca się tylko i wyłącznie pacjentom. Odpowiedz Link
run42195 Re: do run42195 13.11.07, 21:01 Dziękujemy. A nasza Zośka urodziła się ostatniego dnia października. Jutro już 2 tygodnie :-) Odpowiedz Link
annya11 Dodam jeszcze, że 13.11.07, 21:05 w swojej pracy spotykam się z dziećmi rozszczepowymi, których mowa pozostawia wiele do życzenia. Są to dzieci z dysfunkcyjnych środowisk, gdzie często dopiero szkoła zauważyła problem. Mimo systematycznych ćwiczeń pewnych nawyków nie można już cofnąć:( Czasami lepiej działać zgodnie z zasadą (proszę to traktować w przenośni) - "lepiej zapobiegać niż leczyć". Pozdrawiam serdecznie. Chętnie podzielę się swoim doświadczeniem, mój nr gg 4525715 Ania Odpowiedz Link
agunek1 Re: Dodam jeszcze, że 14.11.07, 07:39 A ja dodam, że w niektórych szpitalach na oddział noworodkowy przychodzi neorologopeda (do zdrowych dzieci) ze wskazówkami jak ćwiczyć z dziećmi, aby w przyszłości niebyło problemów z mową. Odpowiedz Link
magdast7 Re: re 14.11.07, 09:28 Obiecałam sobie, że nie będę zabierać głosu, ale nie moge zdzierżyć głupoty! "tylkoO"- czytaj wyraźnie dopowiedzi, anya11 napisała że u niemowlaczków ma początku chodzi o masaże!! Odpowiedz Link
magdast7 Re: re 14.11.07, 21:28 Cieszę się, że jest troszkę ludzi na tym forum, których już męczy ten chaos, przepychanki, czepianie się i ogólnie bałagan. Ponad półtora roku temu po raz pierwszy weszłam na to forum i nigdzie indziej nie uzyskałam tylu porządnych, sensownych i wartościowych porad, wskazówek. To dzięki doświadczeniom wielu wspaniałych rodziców wiedzieliśmy z mężem co, jak, gdzie i kiedy robić. Odpowiedzi były w tych samych wątkach, co pytania, nie było bezsensownych, "pustych" wątków, a rozmowy prywatne były rozszerzane mailami. Dziś, aż boje sie myśleć, czy dalibyśmy sobie radę z tym burdlem tu panującym!? Nie pomijam oczywiście i doceniam te szczątkowe rady/porady, które jeszcze są sensowne i na temat, które czytam i koduję, ale naprawdę to forum robi się lekturą dla wnikliwego i uważnego czytelnika. Najpierw trzeba odrzucić plewy (że się tak wyrażę poetycko). Pozdrawiam wszystkich i naprawdę ludzie, weźcie się w garść. O pierdołach piszcie prywatnie. Odpowiedz Link
marmax31 Re: re 15.11.07, 08:31 Może i to jest sedno sprawy. Ponad dwa lata temu dowiedzieliśmy się o rozszczepie - poszukaliśmy w necie - i znaleźliśmy się na tym forum. Przez bardzo długi czas nie musiałem się w ogóle odzywać - bo odpowiedzi na nasze pytania były na forum. A teraz?? Ostatnie wątki z forum do których można się dopisywać są sprzed roku zaledwie!! Te wszystkie cenne, z których tyle skorzystaliśmy z rodziną - przepadły!!! Może i przez to nowi użytkownicy zakładają nowe wątki... Trochę ich zaczynam rozumieć, ale usprawiedliwiać nie mam zamiaru - wyszukiwarka działa i można jeszcze z niej korzystać! Przyłączam się do apelu - weźmy się garść i zaprowadźmy porządek. Najłatwiejszy sposób osiągalny dla wszystkich - to właśnie wyszukiwarka i pisanie w odpowiednich, już istniejących, wątkach! Odpowiedz Link
reniblank Re: TERMIN OPERACJII!!! 15.11.07, 20:52 Witajcie! jestem tu nowa, w maju urodziłam synka z rozszczepem. od tamtej pory zaczytuje na tym forum i nie ukrywam ze duzo mi pomogliscie. ale... czasami rece opadaja bo ucieszona ze znalazłam cos w wyszukiwarce okazuje sie ze to jakas awanturka bo nowy watek itp. 27.11.07 operujemy synka na koziej i nie mamy usztywniaczy. gdzie pisac i do kogo? moze ma ktos do oddania??? nie chce zakładac nowego watku a wyszukiwarka pokazuje jakies dziwne rozmowy... Odpowiedz Link
maggie567 Re: TERMIN OPERACJII!!! 31.12.07, 19:40 W piątek dowiedziałam sie, że wszystkie operacje w IMiD są wstrzymane do odwołania z powodu problemu z anestezjologami (powiedziano mi, że wszyscy złożyli wymówienie...), do tego dochodzi słynny już w całej Polsce problem z czasem pracy lekarzy. Operacja syna miała być w pierwszej połowie stycznia. Czy macie informacje na ten temat?? Odpowiedz Link
mikolajowa_mama Re: TERMIN OPERACJII!!! 31.12.07, 23:11 Witam, czytam i rece mi opadaja!!! My tez mielismy miec operacje w polowie stycznia, i jak czytam teraz moze wszystko sie odciagnac w czasie? Postaram sie zadzwonic do IMID zaraz po nowym roku i dowiedziec sie czegokolwiek. Oczywiscie zaraz dam znac na forum. Odpowiedz Link
mikolajowa_mama Re: TERMIN OPERACJII!!! 02.01.08, 10:20 Zadzwonilam dzis do IMIDu, przez telefon uslyszalam tylko, ze oni sami nic nie wiedza, skoro mamy termin na 14 stycznia, to 11 mam zadzwonic (czyli tak, jak bylo mowione) i wszystkiego sie wtedy dowiemy. A dzis mi nic nie powie, bo do 11 sytuacja moze diametralnie uledz zmianie. Na razie staram sie byc dobrej mysli i nie panikowac... Moze inne mamy z terminow styczniowych maja jakies inne informacje? Odpowiedz Link
palineczka16 Re: TERMIN OPERACJII!!! 02.01.08, 15:36 Hm, zapewne teraźniejsze operacje przesunięte będą na dalsze terminy, więc wszystko może się opóźnić... :( Wprawdzie termin mam na 19 lutego, ale w moim przypadku jest bardzo ważne, aby operacja odbyła się w terminie, gdyż 7 marca kończę 18 lat, więc chcąc poddać się kolejnym zabiegom będę musiała stawać na jakąś komisję... co wiąże się oczywiście z długim czasem oczekiwania. :( Będąc 8 października doktor dał mi 'szybszy' termin, żeby do tej mojej 18stki poprawić jeszcze nosek i wargę, Między operacjami powinna być mniej więcej roczna przerwa, dlatego pan doktor powiedział, że póki da radę nareperują co trzeba, nio a po tej osiemnastce załatwimy te papierki -wprawdzie nie wiem jak się to fachowo nazywa, ale w każdym razie chodzi o jakieś dokumenty, 'papiery', dzięki którym będę mogła być dalej operowana (leczona) w IMiDz. Bardzo zmartwiłqm się Pani wiadomością, nio ale chyba tak to już jest w moim życiu, tylko pod górkę... :| :| :| Jednak bardzo proszę... jeśli będzie Pani wiedziała... cokolwiek... o tych termianch... proszę o wiadomość na forum, bądź na e-mail'a (palinka4996@vp.pl) Będę bardzo, bardzo wdzięczna! Po zdrawiam wszystkich bardzo serdecznie:) i przepraszam, jeśli nie pisałam na temat! :) Paulina z Radomia. Kurczę bardzo się zmartwiłam tą inf.,jeżeli Odpowiedz Link
yaponeczka Re: TERMIN OPERACJII!!! 03.01.08, 17:25 dzisiaj w IMiD mąż uzyskał informację, że wszystkie styczniowe terminy są nadal aktualne pozdrawiam Odpowiedz Link
palineczka16 Re: TERMIN OPERACJII!!! 03.01.08, 19:45 yaponeczka napisała: > dzisiaj w IMiD mąż uzyskał informację, że wszystkie styczniowe > terminy są nadal aktualne > > pozdrawiam Ojejciu kamień z serca... :) !! Pozdrawiam wszystkich bardzo cieplutko, bo na dworku zimniutko:)!!!! Bardzo dziękuję za tą wiadomość !! :) Odpowiedz Link
marjasmj Re: TERMIN OPERACJII!!! 04.01.08, 23:20 palineczka16 napisała .....: > Pozdrawiam wszystkich bardzo cieplutko, > bo na dworku jest zimniutko:)!!!! Jutro cieplej - zacznie padać, a lekarze skończą strajki, taki bedzie koniec bajki. Odpowiedz Link
mikolajowa_mama Re: TERMIN OPERACJII!!! 04.01.08, 09:43 To rewelacyjna wiadomosc :) Oby tylko mlody nie zachorowal do tego czasu :) Odpowiedz Link
macca4 Re: TERMIN OPERACJII!!! 10.01.08, 19:45 Jutro 11 - napisz koniecznie co Ci powiedzieli w IMID. Napisałam tez na priv ale cos ta gazetowa poczta kiepsko dziala ... Odpowiedz Link
frotia Re: TERMIN OPERACJII!!! 12.01.08, 02:03 Póki co wygląda że wszystko tam jest w porządku. Mój Kubuś miał termin na 16go stycznia (2008r) i właśnie dziś dowiedziałam się że mamy się 14go stawić... Jeju... I cieszę się i strasznie boję zarazem. Odpowiedz Link
palineczka16 Re: TERMIN OPERACJII!!! 12.01.08, 13:11 frotia napisała: > Póki co wygląda że wszystko tam jest w porządku. > Mój Kubuś miał termin na 16go stycznia (2008r) i właśnie dziś dowiedziałam się > że mamy się 14go stawić... > Jeju... I cieszę się i strasznie boję zarazem. A czego tu się bać:)? Szybsiej będziecie mieli za sobą... najgorsze to jest właśnie to oczekiwanie... później to już z górki :) ! Wszystko będzie dobrze - na pewno! Proszę być dorej myśli- grunt to pozytwne nastawienie:)! Dużo, dużo zdrówka dla Kubusia! Powodzenia! Pozdrawiam serdecznie. Odpowiedz Link
mikolajowa_mama Re: TERMIN OPERACJII!!! 14.01.08, 09:50 Czy ktos wie jakie sa przeslania do zakwalifikowania jednego dziecka na operacje a odrzucenia drugiego? Czym sie kieruje lekarz ukladajacy grafik? Odpowiedz Link
u.too Re: TERMIN OPERACJII!!! 14.01.08, 21:20 to pytanie raczej do lekarza, ale z obserwacji na oddziale w takiej klinice jak imid (zakładam,że to Cię interesuje) chyba odrobina szczęścia i inne przypadki operowane w danym terminie, w tym samym terminie co nasza mała operowane były np. noworodki z rozszczepem kręgosłupa, starsze dziecko, które miało niezdiagnozowaną kraniostozę i zabieg odbył się z dnia na dzień, pani prof. operuje też nowotwory i inne zagrażające życiu historie, czasami takie zabiegi trwają godzinami co wprowadza element niepewności w planie zabiegów przed narodzinami małej wydawało mi się,że dziecko z tak poważnymi problemami to jakaś osobliwa historia, ale każda wizyta w imid utwierdza mnie,że takich pacjentów jest mnóstwo a lekarzy chcących się podjąć leczenia nie tak wielu :( Odpowiedz Link
frotia Re: TERMIN OPERACJII!!! 14.01.08, 23:54 Wydaje mi się też że oni tam "selekcjonują" też według tego im cięższe są przypadki. Co jest zresztą zrozumiałe. Myślę że nas z Kubusiem zakwalifikowano teraz dlatego że my oprócz rozszczepu to mamy także sekwencję Robina. I dzisiaj oprócz nas przyjęto na oddział także drugiego dzidziusia z Robinem. Byliśmy o krok od przesunięcia terminu na później ze względu na małe rozmiary Kubuśka ale Pani Profesor zadecydowała że jednak lepiej operować teraz niż narażać go na kolejne miesiące bezdechów itp (podobno przez to być może jest taki malutki). Przyjęto nas na Oddział ale wieczorem okazało się że operacji jutro (9go czyli wtorek) nie będzie bo jakieś dziecko które "spadło" z jakiegoś wcześniejszego terminu jest w kolejce przed nami. I w związku z tym nie będzie miejsca na Oddziale Intensywnej Terapii po operacji. Jak widać tutaj jest być może jakieś wąskie gardło. Ale nas przesunięto na środę. Niemniej jak widać tym razem może znów nastąpi jakieś przesunięcie kogoś innego dalej. Słuchajcie! Aż strach się bać na myśl co będzie gdy któryś z lekarzy zachoruje... Powinniśmy o nich dbać, chuchać i dmuchać. Wozić ich klimatyzowanymi samochodami i przynosić najlepsze posiłki do pracy czy jeszcze nie wiem co... W lektykach nosić po szpitalu. ;-))) Mikołajowa Mamo! Tak mi przykro że się nie dostałaś! Pytałam dzisiaj na oddziale o Ciebie (znaczy czy przyjęto dziecko o imieniu Mikołaj). Ciągle myślę o tym jak napisałaś że siedzisz i płaczesz... Życzę Ci jak najszybszego przyjęcia do IMiD. Żeby żadne następne Robiny sie przed Tobą nie pojawiły. Odpowiedz Link
mikolajowa_mama Re: TERMIN OPERACJII!!! 15.01.08, 14:23 Bardzo wam dziekuje za odpowiedzi i wsparcie :) Niestety nas nie przyjma i to jeszcze przez 4 tygodnie :( :( :( Syn w nocy dostal goraczki, prawie 39, cala noc walczylam ze zbiciem temperatury, rano pognalam do lekarza, diagnoza - klasyczna trzydniowka... robimy badania krwi, moczu jeszcze raz, zeby wykluczyc inne choroby. Osluchowo jest "czysty" tylko ta goraczka... A, o ironio, wyniki badan, ktore mialy nas zakwalifikowac do zabiegu mial IDEALNE :( Coz... czasem tak bywa... Dzwonilam do IMIDU i poprosilam o nie branie nas pod uwage na najblizszy termin, bo nic z tego nie bedzie, a Pani z rejestracji powiedziala ze po wyzdrowieniu mam dzwonic do dr. Surowca i "negocjowac" kolejny termin. Ale my chyba juz zalatwimy to na Koziej... Odpowiedz Link
marjasmj Re: terminy konsultacji pooperacyjnych 15.01.08, 23:23 W listopadzie ub.r. termin konsultacji pooperacyjnej wyznaczony został na 21 stycznia 2008 r. Czy muszę telefonicznie upewnić się, że nic nie uległo zmianie. Zamierzam "wsiąść do pociągu byle jakiego" i rano zameldować się w IMiD. Co powinienem zrobić aby mieć gwarancję, że konsultacje przeprowadzi prof. Dudkiewicz, która po 2-ch wcześniejszych operacjach w innych szpitalach "rekonstruowała" Filipa. Proszę o radę. Odpowiedz Link
marjasmj Re: terminy konsultacji 08.02.08, 21:50 Dziękuję życzliwym forymowiczom za wyczerpujące informacje. Ja ze swej strony deklaruję, że odpowiem na każde pytanie. P.S. Przykro mi, że to forum sprowadza się do ........ Odpowiedz Link
anetalewan Re: terminy konsultacji pooperacyjnych 09.02.08, 20:24 Widzę, że już po terminie planowanej konsultacji, ale może tak dla innych... Ja zawsze dzwonię tydzień przed planowym terminem konsuktacji i dopytuję, czy lekarz będzie. Kiedyś jednak przyjechaliśmy i okazało się, że dr Surowiec ma pilną operację i nie pojawił się w ogóle i konsultował inny lekarz. W styczniu mieliśmy kolejną konsultację i na szczęście udało się, że dr Surowiec dotarł, ale dopiero o 11.30 (a planowo konsultacje zaczynał o 10.00). Tak więc jak widać nie ma reguły. Czasami ważne operacje nie są planowane, kiedy rodzi się maluszek, który potrzebuje nagłej pomocy. Mam nadzieję, że Wam udało się dostać do prof. Dudkiewicz. Pozdrawiam, Aneta Odpowiedz Link