Dodaj do ulubionych

Szczepionka MMR a autyzm

23.05.04, 01:01
Przez przypadek trafilam na informacje, ze szczepionka MMR (measles,mumps,
rubella)moze spowodowac autyzm. Po skojarzeniu tych 2 slow w internecie
pojawilo sie wiele informacji na ten temat (zarowno na stronach polskich i
zagranicznych), ktore wywolaly u mnie gesia skorke.Niedlugo bede musiala
zaszczepic Maluszka, ale kiedy czytam posty rodzicow, ktorych dzieci potem
sie rozchorowaly, to sie obawiam.
Obserwuj wątek
    • domali Re: Szczepionka MMR a autyzm 24.05.04, 11:05
      Dane są raczej nieaktualne. I psychologowie odchodzą ( a właściwie już odeszli)
      od wiązania tych dwóch spraw).
      Podobną zbieżnośc widziano też w naświetlaniu (przy żóltaczce) i autyzmie.
      Ja szczepiłam synka, Priorixem i jest ok smile
      • zabeczka73 Re: Szczepionka MMR a autyzm 24.05.04, 11:31
        I Ty też sobie zaszczep Priorixem. Wiesz - jak nasze państwo daje cos gratis to
        juz są odpady. MMR juz się nie szczepi na zachodzie i w USA.Jest po prostu
        gorsza jakościowo niż Priorix.I ponoć bardziej bolesna dla dziecka.
        zabeczka
        • beba2 Re: Szczepionka MMR a autyzm 24.05.04, 15:11
          Pewnie, że Priorix. O MMR trzeba powoli zapomnieć.
        • mama_do_kwadratu Re: Szczepionka MMR a autyzm 24.05.04, 22:57
          zabeczka73 napisała:

> I Ty też sobie zaszczep Priorixem. Wiesz - jak nasze państwo daje cos gratis
          to
          >
          > juz są odpady. MMR juz się nie szczepi na zachodzie i w USA.Jest po prostu
          > gorsza jakościowo niż Priorix.I ponoć bardziej bolesna dla dziecka.
          > zabeczka
          Bardzo dziwna teoria, muszę przyznać. Problem dotyczy WSZTSTKICH ze szczepionek
          typu MMR (measles mumps rubella) nie tylko MMR II, która jest po prostu
          produkowana przez MSD a Priorix przez SMITHKLINE BEECHAM. Zawierają co prawda
          inne szczepy, ale OBYDWA są OK, w porównaniu z Trimovaxem, który to właśnie
          jest do kitu.
        • ma.pi Re: Szczepionka MMR a autyzm 10.06.04, 16:05
          zabeczka73 napisała:

> I Ty też sobie zaszczep Priorixem. Wiesz - jak nasze państwo daje cos gratis
          to
          >
          > juz są odpady. MMR juz się nie szczepi na zachodzie i w USA.Jest po prostu
          > gorsza jakościowo niż Priorix.I ponoć bardziej bolesna dla dziecka.
          > zabeczka

W Kanadzie szczepi sie tylko MMR. Ale moze to nie zachod?

Pozdr.
    • mary_ann Re: wklejam Wam link 24.05.04, 18:15
      Na gazetowym podforum "Dziecko" (Forum "Społeczeństwo") Doki (lekarz) pisze o
      ostatnich ustaleniach dot. związku szczepień z autyzmem. Polecam gorąco tę
      lekturę

forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=46&w=12802996
    • zabeczka73 Re: Szczepionka MMR a autyzm 25.05.04, 08:50
      Polecam artykuł z Polityki, który ukazał się w tamtym roku. Nosi
      tytuł "Przekłute dusze". W każdej plotce jest trochę prawdy...
      zabeczka
    • dwasinska Re: Szczepionka MMR a autyzm 25.05.04, 09:09
      Z reguły dzieci sa szczepione MMRII lub Priorixem ok 15 miesiąca życia, autyzm
      u zdrowego dotąd dziecka objawia się po 18 miesiącu życia. Wystarczy już to
      skojarzenie. U dzieci autystycznych często jest obserwowany wysoki poziom
      rtęci, która jest z kolei obecna w szczepionkach potrójnych.
      W USA organizacje zajmujące się autyzmem są przeciwne szczepieniom dzieci jako
      ogólnej ingerencji w nadwątlony dziwną chorobą organizm.
      Sądzę, ze w przypadku dzieci z problemami neurologicznymi trzeba jednak ze
      szczepieniami uważać, szczególnie ze szczepionkami potrójnymi, które może
      łagodzą ból ukłucia, ale z raczej są cięższe do zniesienia przez organizm.
      Decyzja należy do Ciebie.
      Ja zaszczepiłam swojego synka Priorixem. Rok później stwierdzono u niego
      autyzm. Zbieg okoliczności, los, wpływ szczepionki, nikt nigdy tego nie wyjaśni.
      Drugie dziecko już nie będzie szczepione.
      • domali Re: Szczepionka MMR a autyzm 25.05.04, 10:15
        dwasinska napisała:

> Z reguły dzieci sa szczepione MMRII lub Priorixem ok 15 miesiąca życia,
        autyzm
        > u zdrowego dotąd dziecka objawia się po 18 miesiącu życia.

Wydaje mi się, że nie ma takiej granicy - jest górna, 36 mc, natomiast może
        objawić się autyzm wcześniej niż po 18 miesiącu.
        • dwasinska Re: Szczepionka MMR a autyzm 27.05.04, 09:48
          domali napisała:

>
          > Wydaje mi się, że nie ma takiej granicy - jest górna, 36 mc, natomiast może
          > objawić się autyzm wcześniej niż po 18 miesiącu.
          >
          Moja intencją było przekazanie ew. zalezności czasowej między podawaną
          najczęściej szczepionką MMRII lub Priorix w 15 mies. zycia a występowaniem
          autyzmu u zdrowych dotąd dzieci ok. 18 miesiąca życia. Autyzm może pojawić się
          już w pierwszych miesiąca życia, równie dobrze jak po trzecich urodzinach
          dziecka. Ta zalezność czasowa może równiez wpłynęla na stwierdzenie, ze
          szczepionka szkodzi w ty,m zakresie. Nikt tego nigdy nie stwierdzi; dyskusja
          jest bezcelowa. Mówi się, że przypadków autyzmu po szczepionce jest ok. 4%.
          Rodzice dzieci autystycznych nie będą polecali tej szczepionki, jesli ktos się
          o to zapyta; jest ich niewielu może, ale są i nie można bagatelizowac do końca
          ich zdania.

Większośc z nas przechodziła i różyczkę i świnkę i odrę. Są przypadki powikłań
          po chorobie, sądzę, że tak samo częste jak przypadki powikłań po szczepionce.
          Gwarancji, ze dziecko po szczepionce nie zachoruje na żdaną z tych chorób nie
          ma żadnych.
      • mary_ann Re: Szczepionka MMR a autyzm 27.05.04, 10:58
        dwasinska napisała:

> Z reguły dzieci sa szczepione MMRII lub Priorixem ok 15 miesiąca życia,
        autyzm
        > u zdrowego dotąd dziecka objawia się po 18 miesiącu życia. Wystarczy już to
        > skojarzenie.

No, niestety, nie wystarczysmile)) Na wsi jest więcej gniazd bocianich niż w
        miastach i na wsi rodzi sie więcej dzieci. Nie oznacza to, że to bociany
        przynoszą dzieci - to taki klasyczny przykład z zajęć z socjologiismile)

Współwystępowanie (czasowe, przestrzenne) nie oznacza związku przyczynowo-
        skutkowego!
    • mamwik Szczepionka MMR a autyzm 26.05.04, 00:10
      Kochane Mamy,
      dziekuje za odpowiedzi i za dyskusje w podjetej przeze mnie sprawie. Nadal
      jednak nie wiem co robic, zwlaszcza, ze nawet wsrod pediatrow sa rozbiezne
      opinie. Ja i moj maz nie bylismy szczepieni na odre, rozyczke i swinke -
      przechorowalismy je w dziecinstwie i jest ok., zastanawiam sie czy wszystkie
      trzy szczepienia sa na pewno konieczne? Czy system zdrowotny, w ogole na
      swiecie, nie faszeruje tymi szczepionkami niepotrzebnie nasze dzieci? Czyatlam
      nawet o swoistym "poligonie doswiadczalnym" firm farmaceutycznych w tym
      zakresie, w koncu sa to najbogatsze firmy na swiecie i chyba latwo smile przekonac
      im decydentow o "koniecznosci" stosowania tych szczepionek.
      • mrufkaa Re: Szczepionka MMR a autyzm 26.05.04, 00:38
        Polecam post przeniesiony tutaj z edziecka, zatytulowany MMR czy pririx,
        napisany przez mame_zuzi. Jest troche nizej na tej stronie.
        • mama5611 Re: Szczepionka MMR a autyzm 30.05.04, 12:12
          witam doswiadczenia poMMR2 mam takie ze najchetniej nie szczepilabym dziecko
          wogole ...wlos mi sie jezy jak slysze ze zbliza sie termin kolejnego
          szczepienia ..boje sie i tyle nie chce jeszcze raz przezywac tego
          horroru ..szkoda tylko ze pediatrzy nie umieja nic doradzic i co gorsze nie
          znaja sie na przeciwwskazaniach
    • mirka17 Re: Szczepionka MMR a autyzm 31.05.04, 10:19
      MMRII szczepiłam trójkę dzieci. Wszystkie są zdrowe
      • mama5611 Re: Szczepionka MMR a autyzm 06.06.04, 13:04
        no to masz szczescie bo moje dziecko lecialo przez rece bylo pol przytomne
        plakalo a w koncu zaliczylo odlot.powtorzylabys taka szczepionke po takich
        przejsciach/dla mnie to niebezpieczny srodek co widac po ulotce
    • reszka2 Re: Szczepionka MMR a autyzm 06.06.04, 21:49
      MMR II i Priorix mają dokładnie taki sam skład jeśli chodzi o wirusy, różnia
      się między sobą substancjami dodatkowymi. Różnica tez jest to, że Priorix
      jakoby mniej boli przy podawaniu.
      Przetarg na szczepionkę typu MMR wygrała firma produkująca preparat MMR II,
      choc doprawdy nie wiadomo dlaczego, bo ponoc Priorix był tańszy. Jeżeli chcesz
      zaszcepić dziecko Priorixem, to musisz go kupić, natomiast MMR II jest
      refundowany przez państwo - ten masz za darmo.
      Jak dotąd żadne badania na świecie (USA, Finlandia - największe) nie wykazały
      żadnego związku - poza czasowym - szczepienia MMR z autyzmem.
    • gracja111 Re: Szczepionka MMR a autyzm 09.06.04, 17:44
      moja corka byla szczepiona MMR2 ma w tej chwili 6 lat nic jej nie jest a
      pozatym teraz szczepia dzieci inna szczepionka o tym samym dzialaniu podobno
      lepsza od MMR
      • alinaw1 Re: Szczepionka MMR a autyzm 11.06.04, 11:27
        Moje dziecko nie było szczepione i nie zamierzam tego robić. Gdy pierwszy raz
        poszłam do przychodni podpisać rezygnację- tylko panie pielęgniarki
        dyskutowały. Lekarka stwierdziła, że dobrze robię. I wtedy byłam w szoku.
        Dlaczego więc nie oponuje, gdy np. inne mamy nie tylko korzystają z tzw.
        obowiązkowych, ale wydają pieniądze na szczepionki "zalecane"? To mnie
        najbardziej dziwi. Może kolejny konkurs lub duże prowizje od firmy?
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka