Dodaj do ulubionych

fobie jedzeniowe dziecka / 9 lat

23.04.12, 09:38
Córka nie je warzyw i owoców. Zadnych sosów. Praktycznie kilka potraw je wkółko.
Pije soki owocowe, niektóre soki warzywne, je wiele nasion ( orzechy nerkowca, słoneczniki, dynie ... itp ). Głównie dieta składa się z nabiału I węglowodanów. Mięso również.

Chcę się udać do specjalisty bo wg. mnie, nie jest normalne aby córka nie mogła jeść owoców - ma odruch wymiotny. Przeszkadza jej nawet zapach, brzydzi się dotknac. To samo dot. warzyw.

Czy takimi fobiami zajmuje się dietetyk czy jednak psycholog ?
Obserwuj wątek
    • alabama8 Re: fobie jedzeniowe dziecka / 9 lat 23.04.12, 09:42
      A zdrowa jest? Jeśli wzrost i waga w normie, apetyt i wigor to nie ma co iść na wojnę z pomidowem. Wrzucaj suplementy w postaci soków i już.
    • guderianka Re: fobie jedzeniowe dziecka / 9 lat 23.04.12, 09:43
      Może najpierw zbadaj ją pod kątem zaburzeń SI ?
      • majowadusza Re: fobie jedzeniowe dziecka / 9 lat 23.04.12, 09:50
        myślisz, że jeśli SI prawidłwoo ją zdiagnozuje jest się w stanie wyćwiczyć ? SI też może dotyczyć nadwrażliwości smakowej, itp.
        Gdy wspomniałaś o SI zaświtało mi, że córcia nauczyła się jeździć na rowerze ( dwa kółka ) dopiero w wieku 8 lat

Córka jest zdrowa - zdrowe zęby, szczupła, wysoka. Ja isę martwię, ze teraz jeszcze nie widać, ale w przyszłośći mogą wyjść niedobory witamin. Badania robiąm wprawdzie, są idealne.
        • evee1 Re: fobie jedzeniowe dziecka / 9 lat 23.04.12, 09:56
          Mój syn ma to samo, nawet sałata mu śmierdzi smile.
          Ale on akceptuje zmiksowane zupy warzywne.
          • lalavande Re: fobie jedzeniowe dziecka / 9 lat 23.04.12, 23:57
            U nas mimo ze syn mlodszy tez sa takie problemy. Wszystko mu smierdzi! Warzywa ble ale jak sa w zupie to zje. Byl okres ze nie chcial tknac miesa teraz znowu zaczyna jesc ale tylko to co zna czyli mielony kotlet albo kielbasa. Jajka mu smierdza ale tez w postaci omleta, nalesnika czy klusek zje. Ciezko jest mu dogodzic.
        • guderianka Re: fobie jedzeniowe dziecka / 9 lat 23.04.12, 09:56
          Nie wiem, to zależy od dziecka. U mojej córki podejrzewam lekkie Si-nie diagnozowałam ale wskazuja na to wszytskie znaki na niebie i ziemii, równiez opinie psychologow z którymi rozmawialam "przy okazji". Córka np. nie nosi jeansów i sztruksów-bo wydają dźwięki i się ruszaja. Przez rok chodziła w spódnicach i rajstopach -zimną spodnie "polarne" (polarowe). Potem jej się odwidziało-dresy jeśli nakłada to najpierw musi mieć skarpetki bo inaczej spodnie ją "gryzą". Skarpetek z kolei nie założy , bo ma "tłuste" ręce-musi iść umyć ręce, czasem stopy i wtedy nakłada. Dzieje się to zazwyczaj po obcinaniu paznokci. Metki wszystkie powycinane-z majtek, koszulek, spodni, spódnic-z czego się da. Nie nałoży bluzy, która ma metkę na wierzchu. Itp. Pewne "fobie" z czasem mijają-ja jestem cierpliwa, nie mam parcia, żeby przekonać ją do na siłę do zalożenia jakiejś rzeczy, zauważam że czas robi swoje. Np. w roku stwierdziła że będzie juz nosić jeansy i sztruksy. Przymierzyła je,miała może z raz-więcej nie chce-ale jest postep. Zaczęła nosić spodnie z materiału-o których wcześniej nie chciała słyszec, kurtkę zamszową która ponad rok przewisiała w szafie itp. Czas, cierpliwość, może specjalista od SI poda jakieś sposoby na przyzywczajenie-np.spozywanie pewnych produktów o konkretnej konsystencji i fakturze itp.
          • dzoaann Re: fobie jedzeniowe dziecka / 9 lat 23.04.12, 15:17
            jeny.... opisalas mniesmile jestem twoja corka chyba, mam identycznie, z czesci wyroslam, a inne zostalysmile
            • guderianka Re: fobie jedzeniowe dziecka / 9 lat 23.04.12, 15:41
              No to jak jeszcze napiszesz, że masz fobie na punkcie odpływów/syfonów-nie wejdziesz bez klapek (poza domem), nie spuścisz wody ze zlewu , że nie cierpisz kolczyków i piercingu (stal wychodząca z ciała oraz długich paznokci a kanapka nie może łączyć w sobie różności np. sera z wędliną, wędliny z ogórkiem, sera z pomidorem-to jesteś na bank moją córką (to małe schizy mojego M wink)
              • dzoaann Re: fobie jedzeniowe dziecka / 9 lat 23.04.12, 15:55
                Zadne kolczyki itd. nie wchodza w rachube, w ogole zadna bizuteria, czasem cos na szyje. Wszystko inne mi przeszkadza. Paznokcie mega krotkie.
                Gola stopa nie dotkne niczego poza domem, wyjatek piasek na plazy- ale niech w tym piasku bedzie ciut kamieni... koniec, latam w klapkach.
                Syfony itp. bardzo dlugo byly dla mnie problemem, dzis juz jest lepiej, ale jak taki syfon zagulga, to zawsze mam ciary na plecach.
                Teraz juz jem kanapki, ale jako dziecko jadlam tylko chleb z maslem, a serek czy kielbaska oboksmile

smilesmilesmile czesc, mamosmile

moj syn tez przejawia czesc z tych dziwactw, corka jakis znikomy procent. Czesc z wiekiem mija, ale sporo zostaje, ale mozna sie przyzwyczaicsmile
                • guderianka Re: fobie jedzeniowe dziecka / 9 lat 23.04.12, 15:59
                  Cześć córcia wink
                  Nauczyłam Męża jeść brzoskwinie.Gdzieś w siódmym roku pożycia. Ale tylko w cieście. Takich nie zje bo "są włochate" wink Ananas jest okropny. No i dobra, powiem to. Obiad musi być we właściwej kolejności, tzn. na talerzu. Jeśli ziemniaki i mięso będą nie po tej stronie to zamienia tongue_out
        • martishia7 Re: fobie jedzeniowe dziecka / 9 lat 23.04.12, 12:09
          Syn koleżanki miał ten sam problem, dość późno zdiagnozowany. Był strasznym niejadkiem, odrzucało go wiele konsystencji. Nie chodziło u nie go o smak, ile o strukturę jedzenia. Na to pomogło im mycie zębów szczoteczką elektryczną, połączone z masażem całej buzi tą szczoteczką (policzków, języka, podniebienia). Jakiś rehabilitant im zalecił taki trik.
    • bazylea1 Re: fobie jedzeniowe dziecka / 9 lat 23.04.12, 09:54
      mój syn 9l też tak ma z warzywami. zje zupę warzywną ale musi być na gładziusieńsko zmiksowana. poza tym je kanapki, mięso, ziemniaki. z owocó jabłka i kiwi ale trzeba go nakłaniać. na większość warzyw ma odruch wymiotny. próbuję i próbuję, czasem się udaje znalezc coś co włączamy do diety, np fasolkę szparagową ale tylko żółtą.
    • helufpi Re: fobie jedzeniowe dziecka / 9 lat 23.04.12, 11:44
      Znam osobę, która boi się warzyw. Opowiadała mi, że widząc np. brokuła na talerzu odczuwa niepokój. W dzieciństwie jadła podobno głównie kluski. Nie ominęła jej niestety otyłość, cukrzyca typu 2, miażdżyca i nadciśnienie, mimo że to dotyczy u niej głównie warzyw, miała kilka jadalnych owoców. Teraz i tak nie może jeść owoców ze względu na cukrzycę i zespół jelita drażliwego.
      Stawiałabym na psychologa - dietetyk pomaga osobie dorosłej komponować posiłki, a nie dziecku przezwyciężyć fobię. Z komponowaniem posiłków większość matek radzi sobie świetnie.
    • graue_zone Re: fobie jedzeniowe dziecka / 9 lat 23.04.12, 12:02
      Dałabym jej spokój, jeśli ma dobre wyniki badań.
    • paskudek1 Re: fobie jedzeniowe dziecka / 9 lat 23.04.12, 13:49
      ciesz się że je to co je, mój nie zje warzyw, zup, kanapek, żadnej wędliny, orzechów, słonecznika, żadnych soków warzywnych, owocowych, kompotów, żadnych owoców poza jabłkiem Najchętniej jadłby tylko: smażone albo pieczone mięso. Gotowane parówki (ale tylko dwa rodzaje), ziemniaki, rosół (ale to nie zawsze chętnie), spagetii, do picia woda z sokiem, napoje, herbata, czasem mięta. Żyje smile
      A tak na marginesie co to jest SI? Bo chyba jestem ignorantką ale nie wiem. Z niczym mi sie nie kojarzy. Poza oczywiście układem jednostek SI smile
      • melancho_lia Re: fobie jedzeniowe dziecka / 9 lat 23.04.12, 13:53
        Integracja sensoryczna.
        Kiedyś uważałam, ze to bzdury, życie (i przypadek mojej córki) zweryfikowały te poglądy.
        • paskudek1 Re: fobie jedzeniowe dziecka / 9 lat 23.04.12, 14:04
          aaa, dzięki. Ja tego za bzdury nie uważam ale na prawdę za cholerę nie mogłam skojarzyć rozwinięcia skrótu. Moze dlatego że ja jestem polskojęzyczna smile Mój miał miec zdaje się taka diagnozę ale się jednej pani na dłuższe zwolnienie poszło. A o opinię z poradni, nawet tę "cząstkową" doprosić się jakoś nie mogę.
          • melancho_lia Re: fobie jedzeniowe dziecka / 9 lat 23.04.12, 14:26
            u nas diagnoza i zalecenia były strzałem w dziesiątkę i wiele rzeczy naprostowały. Aż żałuję, ze się nieco wczesniej tym nie zainteresowałam. A tak, czekałam aż "córka z tego wyrośnie"...
            • paskudek1 Re: fobie jedzeniowe dziecka / 9 lat 23.04.12, 15:06
              mam pytanie - czy w kwestii jedzeniowej też byly problemy? Bo ja poszłam sama do poradni ze względów na problemy emocjonalne w szkole. Ale ta diagnoza trwa i tra, diagnozy Si nie było. Czekam na opinię z tego co zostało zrobione żeby pójść do niepublicznej placówki. Ale teraz to tak na prawdę problemy emocjonalne troszkę sie unormowały, zmniejszyły a jedzeniowe zostały. Młody nie chce niczego nowego nawet spróbować, tak właśnie jakby go to wszystko miało zjeść.
              • melancho_lia Re: fobie jedzeniowe dziecka / 9 lat 23.04.12, 16:11
                U nas z jedzeniem ok, mała ma zaburzenia czucia głebokiego, ale ćwieczenia w domu ją pięknie wyprowadziły z różnych dziwnych zachowań.
    • maniamore Re: fobie jedzeniowe dziecka / 9 lat 23.04.12, 14:22
      Ja nie cierpię owoców i owocowych soków. Mają ohydną strukturę i są oślizgłe. Wszyscy mi się dziwią. zmuszam się od czasu do czasu. Rozumiem, że Twoje dziecko też może ich nie lubić. Warzywa lubię.
      Moja córa ma różne etapy, ale to chyba ten wiek, że raz się coś uwielbia i je na opór, a potem nie cierpi.
    • szironna Re: fobie jedzeniowe dziecka / 9 lat 23.04.12, 14:27
      według mnie SI. ale tu diagnoza potrzebna. mój syn jest zaburzony (nadwrażliwość, onm w jamie ustnej), warzyw i owoców nie jada, wiele rzeczy mu śmierdzi, wszystko wącha przed decyzją - jeść czy nie. terapia pomaga, zaczął próbować nowości wink np. wybrane przez siebie mięso w kawałkach.
      • dzoaann Re: fobie jedzeniowe dziecka / 9 lat 23.04.12, 15:20
        a jak wyglada taka terapia?
      • bazylea1 Szironna 23.04.12, 16:01
        też jestem ciekawa co się z tym robi, moj miał terapię SI na nadwrażliwosc dotykową i trochę pomogło ale co do jamy ustnej wtedy nie pomyslelismy. dodatkowo bierze wszystko do ust (niejadalne), obgryza ołówki, żuje papierki itp
    • volta2 Re: fobie jedzeniowe dziecka / 9 lat 23.04.12, 14:42
      mój ma odruch wymiotny na szynkę, kiełbasy, ogólnie wędliny.
      jak ma sięgnąć coś z lodówki, to bierze głęboki wdech, zatyka dziurki i buzię i na tym wdechu wyjmuje, i jak go coś doleci to właśnie wydaje dźwięki typu bekanie, jakby miał shaftnąć.

sosów też nie jada, chyba że sos chiński warzywny, inne nawet kropla nie może spaść na talerz -bo nie zje. ale kiedyś tak było z chińskim, wyjadał tylko kostki kurczaka, potem poprosił o wykładanie z sosu kawałków warzyw, aż w końcu zaczaił że sos też smaczny. więc liczę, że to pójdzie.

warzywa je ale głównie gotowane, szpinak, fasola, buraczki, marchew+groszek(ale nie brokuł, nie kalafior)
      z surowych - tylko surowego ogórka, może zjeść ze skórką i bez, ale to jedyne co zjada.
      z racji emigracji nauczył się też jeść popularne u nas nowalijki prosto z grządki - bo tak jest podawane w restauracjach - liście/łodygi pietruszki, kopru, bazylię(ale to rzadko, wcina ogórasy)

ma schizy "na dotykanie" - czyli jak ogórek dotyka pomidora - to już nie chce jeść
      "węszy" - niucha nosem, czy coś czegoś nie dotykało, jak wyniucha - dyskfalifikacja.

nie chce siadać do stołu w gościach - bo tam na ogół mu śmierdzi(wędlinami i sałatkami) i częstuje się z daleka suchym chlebem i ucieka jak najdalej.

też koleżanka mi zwróciła uwagę na SI, i jak się zastanawiam, to faktycznie, może coś tu być na rzeczy.
      co do pomocy - ja bym obstawiała psychiatrę lub psychologa, nie dietetyka.
      mój ma lat 9,5 - z tym że ja widzę z wiekiem postęp, to jeszcze się wstrzymuję.

dalej niestety nie je kanapek,mimo że uwielbia pieczywo. i tak się dzieciak suchym chlebem zapycha.

duży postęp dziecko robi wtedy, gdy fantazyjnie nazwę potrawę, pokażę jak gotuję, zjada nawet kiełbaskę z ogniska, własnie ze względu na jej atrakcyjny sposób przyrządzania(i tak od stycznia przez lipiec do grudnia włącznie raz w tygodniu robimy na polanie ognisko) - ale za tym też poszły mięska z grilla, nawet żeberka, antrykoty jagnięce i polędwiczki wieprzowe.
      • asocial Re: fobie jedzeniowe dziecka / 9 lat 23.04.12, 16:17
        Tu akurat dzieciak ma nosa, polaczenie pomidora z ogorkiem sprawia, ze obydwa warzywa staja sie bezwartosciowe; ogorek "niszczy" witamine C, w ktora pomidor jest niezwykle bogaty.

volta2 napisała:

ma schizy "na dotykanie" - czyli jak ogórek dotyka pomidora - to już nie chce jeść
    • noemi29 Re: fobie jedzeniowe dziecka / 9 lat 23.04.12, 20:45
      Do głowy przyszły mi zaburzenia SI...

Mój synek (2l. i 11 miesięcy) ma te zaburzenia, w tym nadwrażliwość oralną i węchową. Też mam dramat jedzeniowy. Można to wyćwiczyć, my dostaliśmy zestaw ćwiczeń, które wykonujemy 3 razy dziennie w domu, do tego jeszcze raz w tygodniu praca z terapeutą.

Małymi kroczkami repertuar jedzeniowy się rozrzerza, ale długa droga jeszcze przed nami.
      • konwalka Re: fobie jedzeniowe dziecka / 9 lat 23.04.12, 21:09
        jakie ja miałam schizy w dziecinstwie
        ale nikogo to nie interesowało
        była cała fura matwriałow, których dotkniecie sprawiało mi fizyczne cierpienie
        np płaszcze z takiego czegos oblesnego uncertain
        do dzisiaj jak mam mokre rece to cierpie
        wiekszosc schiz została- chodzi o dotyk głownie

mam jeszcze inne odpały ale moze zmilcze...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka