Dodaj do ulubionych

Jutro Święto państwowe

15.10.05, 22:13
Jutro Dzień Papieski po raz pierwszy obchodzony jako święto państwowe.
Przypada zawsze na niedzielę poprzedzającą rocznice wyboru Jana Pawła II na
Stolicę Piotrową. A jak swięto państwowe to na budynkach urzędów państwowych,
i nie tylko, powinny być wywieszone flagi. Ciekawe czy bedziemy o tym
pamiętać ?
Obserwuj wątek
    • dinozaur.57 Re: Jutro Święto państwowe 16.10.05, 13:17
      Mnie sie wydaje, że zapomniano lub istnieje niewiedza. Jest to żałosne.
      • edmurphy Re: Jutro Święto państwowe 16.10.05, 13:47
        Raczej niewiedza. Dzień papieski został ogłoszony świętem państwowym niedawno i
        chyba większość z nas o tym nie wie. Tak, jak o tym co oznacza święto państwowe
        i do czego nas zobowiązuje. Myślę, że dziś wiele się na ten temat będzie mówić
        w mediach i w kościołach na nabożeństwach, więc może zapadnie to w naszą
        świadomość. Ale z drugiej strony nie pamiętamy o innych świętach państwowych,
        takich jak 11 listopada czy 15 sierpnia i też nie wywieszamy flag. Trochę nam
        sie ta wartość pt. święto państwowe czy narodowe zdewaluowała chyba. Poza tym
        większość z nas zbyt jest zajęta trudem dnia codziennego, walką o przetrwanie,
        problemami finansowymi, by mieć ochotę cokolwiek świętować. Ale dobrze, że są
        wśród nas tacy, jak Ibir, którzy pamiętają i nam o tym przypominają.
        • ibir1 Re: Jutro Święto państwowe 16.10.05, 22:15
          Świętością powinna być pamięć o wielkich Polakach i wydarzeniach, które miały
          wpływ na dzieje naszego narodu. Kto według Was, powinien uczyć nas i dawać
          przykład wyrażania uczuć związanych ze świętowaniem takich wydarzeń ? Nie ma
          uzasadnienia tłumaczenie, że większość z nas jest zajęta trudem dnia
          codziennego, walką o przetrwanie, problemami finansowymi. Świętością jest
          matka, rodzina, ojczyzna i nasz papież Jan Paweł II. Czy o nich mamy zapominać ?
          • edmurphy Re: Jutro Święto państwowe 16.10.05, 22:28
            No właśnie, kto?
        • ostry77 Re: Jutro Święto państwowe 17.10.05, 22:55
          Czy aby Dzień Papieża Jana Pawła II jest świętem państwowym?? W ustawie z dnia
          27 lipca 2005 r (Dz.U. nr 155 poz 1296) brak takiego art. Który został zawarty
          np w Dz.U. nr 155 poz 1295. Oczekuję konkretnych odpowiedzi.
    • ostry77 Re: Jutro Święto państwowe 17.10.05, 03:17
      Czy aby Dzień Papieża Jana Pawła II jest świętem państwowym?? W ustawie z dnia
      27 lipca 2005 r (Dz.U. nr 155 poz 1296) brak takiego art. Który został zawarty
      np w Dz.U. nr 155 poz 1295. Oczekuję konkretnych odpowiedzi.
      • edmurphy Re: Jutro Święto państwowe 18.10.05, 23:35
        Ktoś widział gdzieś flagi?
        • dinozaur.57 Re: Jutro Święto państwowe 19.10.05, 08:02
          Ja widziałem ale wywieszoną bielizną na balkonach.
          • ibir1 Re: Jutro Święto państwowe 19.10.05, 09:53
            Jaki kraj taki obyczaj, jacy jego mieszkańcy taka kultura.
    • dinozaur.57 Re: Jutro Święto państwowe 10.11.05, 11:41
      Mimo wszystko "chciał czy nie chciał" jutro mamy święto państwowe. Dla mnie to
      jedno z ważniejszych jakie mamy.
    • niegoscinny Świecka Francja czci Papieża Polaka 15.08.06, 02:26
      wiadomosci.onet.pl/1351976,240,kioskart.html
      Dla mnie zupełne zaskoczenie. świeccy francuzi decydują się na nadanie imienia
      Jana Pawła II jednemu z najważniejszych miejsc w Paryżu.
      "Według paryskiej tradycji powinno minąć co najmniej pięć lat od śmierci osoby,
      której imieniem ma być nazwany plac, aleja czy ulica. W przypadku Jana Pawła II
      od reguły tej odstąpiono. Ale Rada Paryża nie przegłosowała tego projektu
      jednogłośnie. Zieloni, lewicowi radykałowie i komuniści ostro się mu
      sprzeciwiali. Ostatecznie przeważyły głosy radnych prezentujących opinie, że
      poprzednik Benedykta XVI odegrał w świecie wielką rolę, zwłaszcza jako obrońca
      praw człowieka. Polski papież, szesnaście miesięcy po śmierci, pozostaje obecny
      w pamięci wielu ludzi."

pozostajesz Ojcze w naszej pamięci.
      • edmurphy Re: Świecka Francja czci Papieża Polaka 15.08.06, 14:50
        Bardzo piękne, bardzo wzruszające. Takie gesty utwierdzają nas w przekonaniu, że
        był wielkim człowiekiem. Dziś przypadkiem zupełnie, niestety, trafiłem na
        polsacie na bardzo ciekawy film o papieżu, ilustrowany wyłącznie jego tekstami.
        Szkoda, że włączyłem telewizor tak późno. Każde spotkanie z tekstem JPII
        przynosi nowe refleksje, daje tematy do przemyśleń, innego spojrzenia na sprawy
        wydawałoby się już znane. A pisał i mówił tak prostym językiem, widział sprawy
        takie jakie są i potrafił z tym do nas dotrzeć.
        Bardzo będzie nam go wciąż potrzeba.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka