Dodaj do ulubionych

pielucha ortopedyczna

18.06.04, 10:38
Mam pytanie do mam,które musiały zakładac swoim dzieciom pieluchę
ortopedyczną.Jak znosiły to wasze maleństwa?Czy po założeniu tej pieluchy
dziecko moze swobodnie poruszac nóżkami,czy są one definitywnie
unieruchomione?Po upywie ilu miesięcy nastąpiła poprawa bioderka?
Niestety moja córeczk (3miesiące) bedzie musiała nosic taka pieluche,stąd
moje pytania.
Bardzo dziękuję za wszystkie odpowiedzi
Małgorzata
Obserwuj wątek
    • aleksandraantek Re: pielucha ortopedyczna 18.06.04, 11:14
      Jeśli muwisz o pieluszce Frejki to ja osobiście (mam nadzieję że ktoś się trafi
      kto powie inaczej) jej nie polecam! Mój synek miał taka pieluchę na szczęście
      po tyg z niej zrezygnowałam i dobrze bo usłyszałam od: neurologa,
      rehabilitantki, pediatry i ortopedy dla dorosłych że to bardzo przestarzałe i
      wyrabia złe nawyki (można dziecku krzywdę zrobić)! W czasie noszenia tej
      pieluchy zaczełam rehabilitację i po 2 tyg Antek rozszerzał nogi - no może
      jeszcze nie jakoś super ale i tak bardzo się poprawiło!
      Co do ruszania nóżkami to nie mógł za bardzo (i to podobno są te złe strony)!!!
      Nie martw się i czekaj na jakieś weselsze posty!
      Pozdrawiam ola
      PS Moj synek płakał tylko przy jej zakładaniu potem mu już nie przeszkadzała -
      to jest chyba dobra wiadomość smile
    • monika340 Re: pielucha ortopedyczna 18.06.04, 13:31
      Witam moja córka miała stierdzoną dyslazję stawów biodrowych pod koniec 3
      miesiaca w przych. dostaliśmy( kupiliśmy) szelki Pavlika (uprząż dosłownie)
      mała dwa dni płakałą a ja z nią. Poszliśmy do innego lekarza ( słynnego) i
      powiedział żeby te szelki wywalić i polecił nam poduszkę frejkę jest o niebo
      lepsza i rzeczywiście 2-3 pierwsze dni były trudne ale potem się przyzwyczaiła
      Nosiła ją dokładnie 3 miesiące i jak skończyła 6 miesięcy to już nie trzeba
      było jej zakładać Naprawde polecam!!!!!!!!!!
    • osmag Re: pielucha ortopedyczna 18.06.04, 14:09
      Jeżeli jest stwierdzona dysplazja stawu biodrowego to trzeba bezwzględnie nosić
      albo poduszkę Frejki ,albo szynę Koszli. Bez tych urządzeń grozi dziecku
      zwichnięcie stawu biodrowego. Jeżeli zaś cała sprawa dotyczy tylko ograniczenia
      w odwodzeniu nóżek to tylko ćwiczenia moga pomóc.To są dwie rózne sprawy i inne
      podejście do nich.
      • gosiek161 Re: pielucha ortopedyczna 18.06.04, 18:45
        Jak byłysmy ponad miesiąc temu u ortopedy zalecono nam ćwiczenia tzn. jak
        najczęściej leżenie na brzuszku z nogami jak zabka.W tym cały problem.Mała ma
        kolke i nie lubi leżec na brzuchu.Dziennie leży góry 1 h i to na śpiąco.W takim
        tępie nie uda nam się naprawić jednego bioderko(ponoć to nie zwichnięcie).W
        przyszym tygodniu wybieramy się do kontroli.Niestety sama widziałam,że nie ma
        porawy.Co w takim przypadku?O jakich cwiczeniach myslałaś?Jak zachęcic dziecko
        do leżenia na brzuchu?
        Małgorzata
    • aleksandraantek Re: pielucha ortopedyczna 18.06.04, 20:15
      Hej!
      Mówiłam że trafi się ktoś kto poleci pieluchę Frejki smile)
      Ja myślę że wszystko zależy od tego co jest Twojej córeczce! Bo wszystkie które
      się tu wpisałyśmy piszemy o czym innym!
      A ja tylko chciałam dodać że u mnie w rodzinie dysplazja jest dziedziczna
      niestety! Ja miałam zwichnięcie stawu biodrowego i nie wykształconą panewkę a
      moja siostra dysplazję! Ja gips i rozwórka a moja siostra szyna koszli! Obie
      chodzimy i nie mamy żadnych problemów!
      Pozdrawiam ola
    • osmag Re: pielucha ortopedyczna 19.06.04, 08:17
      myślę o ćwiczeniach z rehabilitantem. Konkretnych a nie o samym układaniu
      dziecka. Radzę więc ewentualnie taką wizytę, ale jeżeli lekarz zaleci aparacik
      to bezwzględnie musicie nosić co i tak nie wyklucza ćwiczeń. Na ogół aparat
      dziecko nosi tak długo ile ma miesięcy jak zaczęło nosić.To tak bardzo ogólnie
      bo i tak raz na 4-6 tyg. trzeba się pokazać lekarzowi.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka