Dodaj do ulubionych

dziecko z salmonellą

01.07.04, 10:00
moja 4,5 letnia córka zjadła lody. Miała potem ból brzucha i biegunkę z
temperaturą przez ok 3 dni. Pediatra zdiagnozował początek infekcji górnych
dróg oddechowych (sic!). Po tym czasie przeszło jak ręką odjął. Dwa tygodnie
później 6 tygodniowa siostra miała podobne objawy, inny pediatra w obawie o
odwodnienie skierował ją do szpitala. Po badaniach okazało się, że to
salmonella i gronkowiec. Badania całej rodziny przez sanepid wykryły
salmonellę u starszej córki.
Okropnie to wszystko przeszliśmy. Teraz jest już dobrze ale... u młodszej
dalej utrzymuje się nosicielstwo, a ma już skończone 4 mce. Jak długo jeszcze
i czy powinnam ją leczyć? -mój pediatra sam nie wie co robić!
Obserwuj wątek
    • ada_zie Re: dziecko z salmonellą 01.07.04, 10:05
      cześć, jestem mamą nosiciela salmonelli...
      u nas to draństwo przyplątało się jak synek miał 10 m-cy, nadal jest nosicielem
      i to trwa już pół roku. Nosicielstwo może się utzrymywać nawet do roku, więc
      pozostaje Ci czekać i nadzorować epidemiologicznie. Nie stosuje się leczenia -
      samo musi przejść - wiem ile to kosztuje nerwów, życzę zdrowia i pozdrwaiam.
    • kaha1 Re: dziecko z salmonellą 16.07.04, 11:41
      czy twoje dziecko pozniej tez mialo problem z przybraniem na wadze?
    • anielcia1 Re: dziecko z salmonellą 18.07.04, 20:11
      Do nas też się przyplątało to paskudztwo sad(.Gorączka prawie 40 stopni
      utrzymywała się u mojego malucha (3latka) przez sześć dni!. Poradziliśmy sobie
      bez szpitala. Ale nasz lekarz nic nam nie wspominał o przebadaniu całej
      rodziny. Czy jest to konieczne? Kto powinien zlecić takie badania? Bardzo
      proszę o informacje wszystkie bardziej doświadczone w tym względzie mamy smile)
      Pozdrawiam i duuuuużo zdrówka dla wszystkich
      Angie
      • kaha1 Re: dziecko z salmonellą 18.07.04, 22:57
        lekarz powinien to zglosic do sanepidu -a oni powinni wypisac skierowanie na
        badania dla calej rodziny. Badania sa bezplatne. Dzieciak jest potem przez
        jakis czas nosicielem i powinien miec zakaz kontaktow z rowiesnikami (np. ja
        dostalam decyzje o wstrzymaniu chodzenia do przedszkola), zeby nie pozarazac.
        Moja mlodsza cora jest nosicielem juz 3 mce i ciagle nie przechodzi. Przy
        kazdej wizycie przypominam lekarzowi zeby myl rece, zeby nie przenioslo sie na
        inne dziecko, bo wiem ile to zmartwien.
        Mamy wstrzymane szczepienia i problem z przybywaniem na wadze sad
        • ronja1 Re: dziecko z salmonellą 19.07.04, 06:10
          Moja Córeczka była nosicielem przez pół roku (skończyła jak miała 22 miesiące)
          w tym czasie bardzo słabo przybierała na wadze i nie rosła. Na szczęście
          zaczęła odrabiać jak przestała być nosicielem smile. Uważaj ze szczepieniami
          również po stwierdzonym zakończonym nosicielstwie - ja odczekałam półtorej
          miesiąca - wydawało mi się, że jest zdrowa - ale na szczepionkę zareagowała
          paskudnie (odra+świnka+różyczka - dała u niej poszczepienną, wcale nie lekko
          przochodzoną odrę - a potem zaraz różyczkę). Wstrzymaj się dopóki sama nie
          zobaczysz, że dziecko znów jest "sobą" (znaczy dobrze się czuje, rośnie,
          przybiera na wadze). Powodzenia i szybkiego powrotu do zdrowia
          • aniask_mama Re: dziecko z salmonellą 19.07.04, 07:46
            Dziewczyny, a jakie badani robiłyście na wykrycie salmonneli, z czego? Wymaz,
            krew?
            • ronja1 Re: dziecko z salmonellą 19.07.04, 08:22
              ja - żeby nie męczyć już i tak wymęczonej małej - robiłam z kału - jeśli jest
              salmonella - bardzo szybko widać, że narasta - na drugi dzień panie mi
              powiedziały, że to właśnie to paskudztwo
              • kaha1 Re: dziecko z salmonellą 19.07.04, 09:31
                Pocieszylas mnie ze to dlatego nie tyje -juz sie balam ze to znowu cos innego
                sie przyplatalo. Od momentu jej choroby jestem juz nadwraziwa. Dziewczyny ona
                miala 6 TYGODNI!! jak zarazila sie tym paskudztwem.
                Ma tylko dwa razy zaszczepiona zoltaczke. Lekarka sama nie wie co robic,
                niedawno zlecila zrobienie wszystkich mozliwych badan, bo nie iwe co sie dzieje.
                Ale skoro twoja tez tak malo tyla to juz mi lepiej
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka