Dodaj do ulubionych

Refluks - Helicid 10

09.05.13, 15:25
U mojej 3 miesięcznej córeczki został po przez badanie pH-metryczne wykryty Refluks żołądkowo-przełykowy. Wczoraj wykupiliśmy lek taki jak Helicid 10. Od wczoraj podajemy. Mam kilka pytań do Mam/Tatusiów którzy również podawali te lek swoim Maluszkom.
W jakiej formie go podawaliście? Mi lekarka powiedziała, żeby na łyżeczkę wysypać zawartość kapsułki i rozrobić z wodą, moja Mała jednak się tym zakrztusiła i wszystko wypluła. Dziś podaje jej na łyżeczce ale z mleczkiem i do razu po tym butelkę, żeby "przepchać" granulki dalej. W ulotce jest informacja, żeby wodą popijać, czy jak ja daje jej z mlekiem to nie robię czegoś źle?
I kolejne pytanie - po jakim czasie ten lek u Was zaczął działać? U nas na razie nie ma żadnej poprawy a wręcz przeciwnie.
Obserwuj wątek
    • pyniolka13 Re: Refluks - Helicid 10 11.05.13, 02:14
      mi lekarka powiedziała ze moge podawac z mlekiem albo z zupkami.
    • e-kasia27 Re: Refluks - Helicid 10 11.05.13, 21:42
      A przyczynę refluksu Wam ustalili?
      Jeśli refluks jest skutkiem alergii pokarmowej, to lek niewiele pomoże, jeśli równocześnie nie wyeliminuje się alergenu.
    • julka.2013 Re: Refluks - Helicid 10 06.08.13, 17:57
      Witam, mam ten sam problem. Czy omeprazol coś jednak pomógł? Jakie dawki były przepisane?
    • yuk-ka Re: Refluks - Helicid 10 12.08.13, 16:19
      Mój synek ( w tej chwili 5,5 letni) przyjmuje helicid od dłuższego czasu. Generalnie trzeba go brać rano na czczo i dopiero po ok. 20-30 minutach można jeść. U nas lek bardzo pomógł. A dlaczego takiemu maluszkowi robili pH-metrię? Generalnie do ok. 6 m-ca życia każde dziecko ma refluks fizjologiczny, który potem mija, gdy dziecko zaczyna jeść pokarmy stałe.
      • owianka Re: Refluks - Helicid 10 12.08.13, 17:12
        Moja córka bierze Helicid osłonowo przy terapii sterydami. Lekarka powiedziała, że absolutnie nie ma potrzeby na czczo, można podać przy śniadaniu. Czasem dostaje go nawet ok. 14.00 w kroplówce (na oddziale dziennym).

Chyba że ma to znaczenie, na jakie schorzenie się go bierze.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka