Dodaj do ulubionych

ulewanie, spienione kupki i liszaj

28.07.04, 16:19
to juz skrocilam w tytule o co pytamsmile
Ulewanie - czyli przebieranie mamy i synka smile ladnie przybiera i to rodzinne
itp, ale chcialavbym wiedziec co rbicie zeby to zminimalizowac?

Spienione kupki - dslownie jak piana, wylatuja z sila monsunu... Dlaczego? Je
tylko z piersi (4 mce)

Liszaj -t zn zcerwone plamy, luszczace sie na szyjce, na stopie, na nozkach.
Czym smarowac?

Renia
Obserwuj wątek
    • brendastar Re: ulewanie, spienione kupki i liszaj 28.07.04, 16:24
      przeanalizuj co jadłaś. To, że kupki są spienione znaczy, że dziecko ma kłopoty
      z trawieniem i prawdopodobnie zjadłaś coś, co je uczula. Liszaj także jest
      objawem uczulenia. Wyeliminuj z diety wszystko co potencjalnie szkodzi: mleko i
      jego przetwory łącznie z tym co koło krowy stałosmile, cytrusy, jajka, ryby i idź
      z dzieckiem do specjalisty.
      • ainer1 Re: ulewanie, spienione kupki i liszaj 28.07.04, 21:24
        dziekuje za odpowedz, a jakiego specjaliste polecasz?

• ainer1 grzyb? 05.08.04, 23:58
      Hej,

minelo kilka dni a ja nadal mam problem z liszajem/plamami na calym cialku
      (procz buzi, pupy i plecow)
      na szyjce, na stopie, na nozkach. Widzial to dermatolog (nie pomogl) i pediatra
      (przepisal klotrimazol 1% masc, smaruje od srody). Powiedzial, z enie jest to
      alergia pokarmowa bo:
      1. nie ma biegunki (1 kupa/dzien)
      2. nie swedzi nie drapie sie

eh
      co to mzoe byc?
    • monika_lwo Re: ulewanie, spienione kupki i liszaj 06.08.04, 09:47
      Ulewanie powinno samo przejść niedługo. Mój synek ulewał do ok. pół roku, a
      Natalce czasem i teraz się zdarzy a ma 11 miesięcy.
      Co do przybierania, to dobrze, że ładnie je. Jak zacznie chodzić to zrzuci smile
      A spienione kupki w tym wieku można zminimalizować lacidofilem, ale ja bym
      zrobiła posiw kału na bakterie i grzyby, bo piana jest niestety oznaką jakiegoś
      zakażenia (zresztą liszaj moze być jednym z objawów). Takie zmainy skórne
      smaruje się natłuszczającymi maściami-Linomag, Lipobase. Jak nie pomoże to
      najlepiej iść z tym do lekarza.
      • monika_lwo Re: ulewanie, spienione kupki i liszaj 06.08.04, 09:53
        Clotrimazol podobno rzadko pomaga. Dopiero przeczytałam wcześniejsze
        wypowiedzi. Moja Natalka też miała zmiany skórne spowodowane alergią i wcale
        jej nic nie swędziało. Jak odstawiłam nabiał, ryby i gluten na początku to
        przeszło. Potem zaczęłam wprowadzać po kolei i mogłam jeść wszystko oprócz
        nabiału, bo po tym wyskakiwały liszaje. To nie musi być odrazu alergia, tylko
        nietolerancja. Można spróbować ograniczyć dietę, ale to potrwa zanim stare
        zmianu znikną(jeśli to tego wina). Jednak myślę, że warto.
        A posiew kału i tak bym zrobiła, bo coprawda to też może być winą alergii, ale
        często zdarza się to o czym pisałam wcześniej. Wtedy zamiast diety pomoga
        lekarstwa. Życzę powodzenia.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka