agn1 29.07.04, 10:13 Moja córeczka zgrzyta zębami,najczęściej w nocy.Badanie n pasożyty nic nie wykazało.Co to może być? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
kaskazuza Re: zgrzyta zębami 29.07.04, 12:05 Moja Zuzka jak była młodsza (teraz ma rok i 9 misiecy) też czesto zgrzytala zebami. W dzień i czasem w nocy. Bawiło ją to. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
monkastonka Re: zgrzyta zębami 29.07.04, 16:50 Mój synek 12 m-cy też czasami zgrzyta zębami też nie ma pasożytów myślę że poprostu idą mu dalsze ząbki i drażnią go całe dziąsła i zęby pozdrowionka Odpowiedz Link Zgłoś
beba2 Re: zgrzyta zębami 29.07.04, 19:13 A czasem tez bywa tak, że dziecko zgrzyta, pasozyty w badaniu kału nie wychodzą, a i tak są, niestety. Odpowiedz Link Zgłoś
jasiek4 Re: zgrzyta zębami 10.08.04, 00:33 Moja córeczk też zgrzyta. Rozmawiałam z kilkoma lekarzami (pediatra, dentysta, ...) i czytałam parę artykułów na ten temat. Wszyscy są zgodni, że zgrzytanie ząbkami nie ma nic wspólnego z pasożytami a jest wynikiem zwiększonego napięcia. U nas się to zgadza, córeczka zgrzyta właśnie po dniu "pełnym wrażeń" a w dni kiedy jest wyciszona zgrzytania nie ma. Jeśli u Was zgrzytanie po jakimś czasie nie ustąpi, a najczęściej samo mija, to gdy mała będzie już miała stałe ząbki powinnaś się udać z tym problemem do dobrego dentysty. W niektórych przypadkach może dochodzić do uszkodzenia zębów i wtedy robi się specjalny aparacik do spania aby ząbki się nie ścierały. Ale na razie nie ma się czym przejmować, jedyne co możesz zrobić to zapewnić córeczce jak najwięcej spokoju i poczekać aż zgrzytanie minie. To tyle jeśli chodzi o wyniki moich "badań" na temat zgrzytania. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś